Ronde van Polen live op tv en livestream

Ronde van Polen live op tv en livestream De Ronde van Polen is een onderdeel van de UCI World Tour. Deze Poolse rittenkoers wordt doorgaans in de zomer verreden. De wedstrijd is in de loop der jaren uitgegroeid tot de belangrijkste Oost-Europese wielerwedstrijd. De Ronde van Polen is live op tv en online per livestream te volgen. Hoe is de geschiedenis van de Ronde van Polen verlopen?

Historie van de Ronde van Polen

In 1928 vond de eerste editie van de Ronde van Polen plaats. Deze koers werd indertijd georganiseerd door de krant Przeglad Sportowy en een wielerclub uit Warschau. In de begintijd was deze ronde geen groot succes. De wedstrijd kon voor de Tweede Wereldoorlog vaker niet dan wel worden georganiseerd.

In 1947 werd de Ronde van Polen nieuw leven ingeblazen, door een samenwerking van onder meer de uitgeverij Czytelnik en de Poolse wielerbond. De wedstrijd kreeg zo een sterkere en stabielere organisatie. De Ronde van Polen groeide op den duur uit tot een prestigieuze koers voor amateurs. Toch bleef de Ronde van Polen in die amateurtijd wel altijd in de schaduw staan van een andere Oost-Europese koers: de Vredeskoers. Die rittenwedstrijd werd in die tijd namelijk beschouwd als de 'Tour de France van het Oostblok'.

Val van het IJzeren Gordijn: grote wijzigingen

Sinds eind jaren tachtig is er veel gebeurd. Het IJzeren Gordijn viel. Oost-Europese topsrenners konden eindelijk massaal prof worden. Binnen de wielerwereld verdween ook de strikte scheiding tussen profs en amateurs. De organisatoren van de Oost-Europese topkoersen moesten inspelen op al die veranderingen. De organisatoren van de Ronde van Polen deden dat duidelijk beter dan de organisatie van de Vredeskoers. De Ronde van Polen groeide op den duur uit tot de belangrijkste Oost-Europese wedstrijd en werd een vast onderdeel van de UCI World Tour. Met de Vredeskoers ging het daarentegen bergafwaarts en op den duur verdween deze ooit zo prestigieuze koers zelfs van de kalender.

Czeslaw Lang

De grote man achter de grote groei van de Ronde van Polen is Czeslaw Lang. Hij was in het verleden zelf een coureur. Ronde 1980 behoorde hij tot de beste renners uit Polen. Twee keer won hij een medaille op het WK ploegentijdrit. Ook won hij Olympisch zilver op de wegrit van 1980 in Moskou. In datzelfde jaar won hij het eindklassement van de Ronde van Polen. Jarenlang moest Lang onder het communistische regime verplicht 'staatsamateur' blijven. Uiteindelijk kreeg hij toch nog de kans om profwielrenner te worden. In de profrangen was hij echter minder succesvol dan bij de amateurs, al behaalde Lang nog wel enige mooie prestaties bij de profs, waaronder zeges in de prologen van de Ronde van Romandië en Tirreno-Adriatico.

Na zijn actieve wielercarrière raakte Lang betrokken bij de organisatie van de Ronde van Polen. Sinds 1993 leidde hij de organisatie. Onder zijn leiding groeide de wedstrijd uit, van een amateurronde, naar de grootste profwielerwedstrijd van Oost-Europa.

Erelijst Ronde van Polen

Hoe ziet de erelijst van deze Poolse ronde eruit, voorafgaand aan de Ronde van Polen 2022? Feliks Wiecek was in 1928 de winnaar van de eerste editie van de Ronde van Polen. Drie renners slaagden erin om deze etappekoers drie keer te winnen: Marian Wieckowski in 1954, 1955 en 1956, Andrzej Mierzejewski in 1982, 1984 en 1988, en Dariusz Baranowski in 1991, 1992 en 1993. Recente winnaar van de 'Tour de Pologne' zijn Daniel Martin (2010), Peter Sagan (2011), Moreno Moser (2012), Pieter Weening (2013), Rafal Majka (2014), Jon Izagirre (2015), Tim Wellens (2016), Dylan Teuns (2017), Michal Kwiatkowski (2018), Pavel Sivakov (2019), Remco Evenepoel (2020) en Joao Almeida (2021).

Datum

Deze Poolse wielerwedstrijd vindt doorgaans in de zomer plaats. Meestal kiezen ze voor een datum in augustus. Soms begint de koers al in juli. De editie van de Ronde van Polen 2022 begint bijvoorbeeld op 30 juli 2022. Ook in 2023, 2024 en 2025 wordt de koers in principe in de zomer gehouden.

Deelnemers: startlijst Ronde van Polen

Welke teams staan bij deze Tour de Pologne op de startlijst? Alle World Tour Teams staan bij deze Poolse rittenkoers automatisch op de deelnemerslijst. Daarnaast worden er wildcards uitgedeeld aan enkele ProContinentale Teams, maar ook aan de Poolse nationale selectie. De UCI heeft ooit met opzet haar regels voor de World Tour gewijzigd om het mogelijk te maken om bij deze ronde met een nationale selectie te starten.

Live op tv, welke zender?

Polen: TVP

De belangrijkste mediapartner van deze koers is de Poolse publieke omroep TVP. Zij geven aandacht aan de Ronde van Polen op de zenders TVP 1 en TVP Sport.

België (Vlaanderen): Proximus Pickx + Sports

Deze wielerwedstrijd wordt in in België (Vlaanderen) live op tv en per livestream uitgezonden door Pickx + Sports, een sportzender voor abonnees van Proximus.

Nederland: Ziggo Sport

In Nederland is deze wedstrijd dagelijks live te zien bij Ziggo Sport.

Eurosport? Neen

De Ronde van Polen werd vaak live op tv uitgezonden door Eurosport. Dat was echter niet bij elke editie het geval. Dat komt doordat de sportkalender in de zomer vaak erg druk is, waardoor er geen plek in de tv-programmering is voor deze koers. Uiteindelijk heeft men besloten om het uitzendcontract met deze koers niet te verlengen en hem dus niet meer uit te zenden.

Livestream Ronde van Polen (Tour de Pologne)

Livestream Ronde van Polen bij Ziggo Sport

De Ronde van Polen is via een livestream Ziggo Sport Totaal te bekijken. Op deze stream zijn alle etappes live te volgen. Hun stream is onder meer te vinden op de Ziggo Sport Go App.

Livestream FloBikes

Er wordt door het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes een livestream geproduceerd bij de 'Tour of Poland'. FloBikes is een onderdeel van FloSports. Hun livestream is beschikbaar op de site en de app van FloBikes. Hun livestream is geo-restricted en niet in elk land te bekijken. De livestream is alleen beschikbaar voor abonnees van hen.

Livestream Ronde van Polen bij Pickx Sports

De Ronde van Polen wordt via een livestream uitgezonden door Proximus in België. Dit is een stream van Pickx Sports +. Dat is een sportkanaal waarvoor klanten van digitale tv bij Proximus een abonnement dienen te hebben. Hoe laat begint de stream? Die begint tegelijkertijd met de live tv-uitzendingen van Pickx Sports +.

Livestream Ronde van Polen bij Eurosport?

Is de Ronde van Polen ook online bekijken via een livestream van Eurosport? In tegenstelling tot veel voorgaande edities was de ronde in 2021 niet per livestream bij hen te bekijken. Eurosport heeft dit jaar niet de uitzendrechten omdat de sportkalender in deze periode extreem druk is. In 2020 was de koers wel per livestream bij hen te zien. Mogelijk is de koers in ooit wel weer per livestream bij hen te zien. Met zo'n livestream is het mogelijk om elke etappe van deze wielerkoers op een computer of smartphone te bekijken. Om deze livestream van Eurosport te kunnen bekijken, dient men een abonnement op die app te hebben. Hoe laat begint de livestream? Doorgaans begint de livestream van de Ronde van Polen tegelijk met de live tv-uitzending. De live-uitzendingen (tv en livestream) van deze Oost-Europese koers zijn vaak wat later (namiddag, begin van de avond) dan wielerliefhebbers gewend zijn van West-Europese koersen.

Livestream via Go App (live in de hele EU)

Is via een livestream op de Go App (online tv) naar deze Poolse wielerkoers te kijken? Men kan met zo'n app per livestream live tv-uitzendingen niet alleen in Nederland, maar in de hele EU bekijken. Zo kan men bijvoorbeeld als Nederlander op vakantie ook per livestream naar de Olympische uitzendingen en de Vuelta kijken. Helaas is de Ronde van Polen niet in Nederland en België op tv te zien en dus ook niet per livestream op deze app te bekijken. Deze online streamingdienst is een service van VodafoneZiggo. Hoeveel men via die app per livestream kan bekijken, is afhankelijk van het tv-abonnement dat men heeft. Het gaat erom: welke zenders kunt u thuis op uw tv-toestel bij Ziggo ontvangen? Exact diezelfde zenders kunt u via die app ook per livestream in de hele EU bekijken op een smartphone of computer.

Livestream NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om deze Poolse World Tour-wedstrijd te bekijken via een livestream op de populaire tv-app van NLziet? Neen, hierop is niet een livestream van de Tour de Pologne beschikbaar. De live-uitzendrechten (live tv en livestream) zijn in Nederland exclusief in handen van Eurosport. Hun zenders zijn niet per livestream beschikbaar op die app.

Livestream iTV?

Klanten van KPN kunnen de etappes van deze Tour de Pologne niet bekijken via een livestream op de iTV-app. Deze livestream-dienst heeft ongeveer dezelfde voorwaarden voor de KPN-klanten als de Ziggo Go-app livestream heeft voor de Ziggo-klanten. Net als bij de Go App, kan men ook bij de iTV-app in de hele EU per livestream naar tv kijken. Men kan bij deze diensten echter alleen de tv-zender per livestream bekijken, die men ook thuis op televisie kan ontvangen. Die zenders zenden deze Poolse koers niet live op tv uit en dus is de wedstrijd ook niet per livestream met die app te bekijken.

Livestream Ronde van Polen bij GCN?

Het Global Cycling Network is niet een vaste partner van deze koers. Zij verzorgden in 2021 ook geen livestream van de Ronde van Polen. Mogelijk is de Ronde van Polen 2022 wel bij hen op een livestream te zien. In principe bieden zij ook in 2023 weer zo'n livestream aan. Dit is allemaal te danken aan een samenwerkingsverband in deze seizoenen tussen GCN en Eurosport. Hierdoor zendt GCN heel veel koersen per livestream uit in Europa.

Livestream Telenet? Sporza? VOO? Eleven Sports? Neen

Wordt er bij de Ronde van Polen 2022 nog een livestream of live tv-uitzending verzorgd door Telenet? Of is er in 2022, 2023 of 2024 een livestream bij VOO, Sporza of Eleven? Neen, al deze Belgische sportomroepen hebben niet de live-uitzendrechten (live tv en livestream) van de Ronde van Polen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Valencia, live op tv en livestreamRonde van Valencia, live op tv en livestreamDe Ronde van Valencia (Volta a la Comunitat Valenciana) is een Spaanse wielerkoers die jaarlijks wordt verreden. De Rond…
Ronde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamRonde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamDe Presidential Cycling Tour Of Turkey is een wielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden. Deze Turkse rittenkoers was…
Acht van Chaam: het beroemdste criterium van NederlandAcht van Chaam: het beroemdste criterium van NederlandDe Acht van Chaam is het bekendste wielercriterium van Nederland. Traditioneel wordt dit Noord-Brabantse criterium jaarl…
Ronde van Catalonië - live op tv en livestreamRonde van Catalonië - live op tv en livestreamDe Ronde van Catalonië wordt verreden in het voorjaar. De Volta Ciclista a Catalunya heeft een lange en rijke geschieden…

Racefiets kopen? Kosten en tipsRacefiets kopen? Kosten en tipsWielerwedstrijden zoals de Tour de France zetten menigeen aan om zelf ook een racefiets te kopen. De racefietsen waarop…
Criteriums in Nederland en BelgiëCriteriums in Nederland en BelgiëTraditioneel worden er in Nederland en België in de weken na de Tour de France veel wielercriteriums verreden. Het beroe…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2015_Tour_de_Pologne
  • http://www.touretappe.nl/ronde-van-polen-2015/
  • http://www.tourdepologne.pl/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 10-07-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.