Een lichte racefiets kopen: waar let je op?

Een lichte racefiets kopen: waar let je op? Bij het kopen van een lichte racefiets moet gelet worden op een aantal zaken. Een lichte racefiets is niet alleen afhankelijk van het merk of het frame maar ook de onderdelen die gebruikt worden bij een racefiets. Waar moet op gelet worden om tot een goede en goedkope aankoop te komen?

Een lichte racefiets kopen

Een lichte racefiets kopen wordt steeds populairder. Hoe lichter de racefiets des te minder inspanning er nodig is van het lichaam en dus langere afstanden gerealiseerd kunnen worden. In de topsport wordt hier erg fanatiek mee omgegaan, zover dat een lichte racefiets zelfs risico's konden gaan opleveren voor de veiligheid. Er waren in de geschiedenis topsporters die gaatjes gingen boren in een frame om maar zoveel mogelijk gewicht kwijt te raken. Sinds het jaar 2000 zijn er omwille van de veiligheid regels toegepast. Zo mag een racefiets niet lichter wegen dan 6.8 KG.

Racefiets passend bij het lichaam

Bij het kopen van een lichte racefiets is er veel mogelijk. Wanneer je nog niet gevorderd bent en je koopt je eerste racefiets is het belangrijk niet meteen een erg dure racefiets te kopen. Het omgaan en gebruik van een racefiets is namelijk een proces waar je steeds wijzer in wordt in de loop van het gebruik. Wanneer je je eerste racefiets gaat kopen is het belangrijk bij een professioneel bedrijf je lichaamsmaten op te laten meten. De belangrijkste punten zijn je totale lengte en de lengte tussen de heup en schouders. Wanneer hier geen rekening mee wordt gehouden zullen bepaalde ledematen tijdens het fietsen extra en onnodig belast worden waar op langer termijn zelfs lichamelijke klachten kunnen optreden.

Verschillende soorten licht materiaal

Bij het kopen van een racefiets heb je de keuze uit welk materiaal je het frame wilt laten bestaan. De meeste voorkomende materialen zijn de volgende:
  • Aluminium
  • Carbon
  • Titanium

Aluminium racefiets kopen

Een racefiets van aluminium is de zwaarste in zijn gewicht op staal na. Racefietsen van aluminium worden het meest verkocht omdat deze het meest goedkoop zijn. Het rijden op een aluminium fiets is vrij stijf/ stug. Een racefiets van het materiaal carbon is nog stijver. Dat wil zeggen wanneer men met de racefiets over een weg met keitjes rijd de schokken worden doorgegeven naar het lichaam. De levensduur van aluminium racefietsen zijn lang mits deze goed wordt onderhouden. Aluminium roest namelijk snel.

Carbon racefiets kopen

Een racefiets van het materiaal carbon zijn de lichtste in zijn soort. Hier kleven wel een paar voor en nadelen aan. Wanneer je men onderuit gaat met de fiets kan het zijn dat er al snel scheurtjes in het frame ontstaan waardoor het levensgevaarlijk kan worden (frame die door midden breekt). Scheurtjes scheuren naarmate de racefiets gebruikt wordt steeds verder uit. Dit is wel te maken echter niet erg raadzaam. De stof carbon bestaan verschillende soorten materialen in waarbij gekozen kan worden voor een zwaarder soort carbon en lichter soort carbon. De lichtste soorten carbon zijn echter vrij prijzig en alleen weggelegd voor topsporters. Carbon gaat zeer lang mee, het kan niet roesten. Echte topsporters kopen vrijwel allemaal carbon racefietsen omdat deze het minste wegen.

Titanium racefiets kopen

Een titanium racefiets rijd het meest comfortabel. Dit komt omdat het materiaal titanium meegeeft. Wanneer je met een titanium fiets over een weg rijd die nogal hobbelig is, zal je daar bij een titanium fiets weinig van merken. Titanium racefietsen zijn iets zwaarder als carbon fietsen echter wel zeer prijzig. Om een voorbeeld te geven, vliegtuigen worden ook van titanium gebouwd. Een zeer prijzig materiaal maar zeer prettig in gebruik. Titanium kan niet roesten en heeft een zeer lange levensduur. Het materiaal is erg sterk. Bij het kopen van een tweedehands titanium racefiets moet gelet worden of er geen scheurtjes ergens in het frame zitten en dat er een officieel titanium merk in het frame is gegraveerd.
© 2011 - 2024 Knowledge4all, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar op letten bij kopen van een lichte racefietsOm een goede lichte racefiets te kopen is het verstandig jezelf goed van te voren te laten informeren. Er zijn zeer veel…
Racefiets kopen? Kosten en tipsRacefiets kopen? Kosten en tipsWielerwedstrijden zoals de Tour de France zetten menigeen aan om zelf ook een racefiets te kopen. De racefietsen waarop…
Racefiets: onderhoudVoor een duurzaam en langdurig gebruik van je racefiets is het verstandig om je racefiets goed te onderhouden. Je hebt h…
Tweedehands racefiets kopenTweedehands racefiets kopenWaar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands racefiets? Met goede kennis over de leeftijd, het onderhoud en…

Overwin je angst bij het paardrijden: praktische tips!Overwin je angst bij het paardrijden: praktische tips!Angst en paardrijden gaan op het eerste zicht moeilijk samen. Toch hebben heel wat ruiters last van angst op hun paard.…
Johnny Hoogerland; biografie van de Bull van BevelandJohnny Hoogerland; biografie van de Bull van BevelandAls Rock&Roll nog voorkomt in het wielerpeloton, dan moet Johnny Hoogerland daar de personificatie van zijn. Met zijn st…
Knowledge4all (41 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.