Johnny Hoogerland; biografie van de Bull van Beveland

Johnny Hoogerland; biografie van de Bull van Beveland Als Rock&Roll nog voorkomt in het wielerpeloton, dan moet Johnny Hoogerland daar de personificatie van zijn. Met zijn stierentatoeage op zijn bovenarm en zijn aanvallende manier van rijden is de Zeeuwse wielrenner een van de markantste rijders in het peloton. Deze renner van het Zeeuwse Zuid-Beveland rijdt momenteel bij de Team Roompot Oranje Peloton ploeg. Johnny Hoogerland is geboren en getogen in het Zeeuwse dorpje Yerseke. Momenteel woont hij in Kwadendamme. Hij kwam op 13 mei 1983 ter wereld en 4 jaar later zat hij al op een fiets zonder zijwieltjes.

Carrière

Op zijn achttiende wist Hoogerland de Ronde van Vlaanderen voor beloften op zijn naam te zetten. Ook wist hij in zijn beloftenperiode een tweede plaats te behalen in Parijs-Roubaix. Zijn grote doorbraak kwam toen hij een contract bij de Vacansoleil wielerploeg had verdiend. Hij had een zeer sterk jaar dat begon in het voorjaar met een nette 12e plaats in de Ronde van Vlaanderen en de eindoverwinning in de Driedaagse van de Panne. Door zijn sterke voorseizoen werd hij geselecteerd voor de Ronde van Spanje. Tegen ieders verwachting in reed hij daar een zeer sterk klassement. In zij eerste grote ronde eindigde hij als twaalfde. Hoogtepunt in die ronde was de achtste etappe, waarin Hoogerland in een zware bergetappe mee zat in de kopgroep. In deze etappe ontdekte hij zijn klimmersbenen en wist zeer lang aan te klampen bij de latere winnaar, de Franse klimmer David Moncoutie. Doordat het die dag zeer warm was reed hij deze hele dag met opgestroopte mouwen, waardoor de tatoeage van een stier op zijn bovenarm veelvuldig in beeld was. Vanaf dat moment was zijn bijnaam "De Bull van Beveland".

In de rest van het najaar van 2009 reed hij ook bijzonder sterk. Tijdens de Ronde van Lombardije deed hij mee om de winst en ook tijdens het wereldkampioenschap in het Italiaanse Mendrisio reed hij ijzersterk. In eerste instantie reed hij daar voor kopman Karsten Kroon, maar nadat deze had aangegeven dat hij die dag niet erg sterk was mocht Hoogerland voor eigen kansen rijden. Uiteindelijk finishte de Kwadendammer als 14e en beste Nederlander. Met zijn sterke seizoen verdiende hij een nominatie voor "wielrenner van het jaar". Deze prijs werd uiteindelijk door Robert Gesink gewonnen.

Johnny Hoogerland in 2010

In de winter voorafgaand aan het seizoen 2010 pochte Johnny dat hij meer dan 10.000 km had getraind voor het seizoen begonnen was. De eerste resultaten in de voorjaarsklassiekers bleken bemoedigend. In de Ronde van de Middellandse Zee werd hij derde. Hij reed fantastisch op de Mont Faron. Toprenner en winnaar van de etappe, Alejandro Valverde was zwaar onder de indruk. Hij gaf Johnny na afloop een schouderklopje. Dat zie je niet vaak.

Daarna ging het echter snel bergafwaarts en Hoogerland bleek te lijden aan overtraindheid, bovendien had hij erg veel pech. Mede door een val in Parijs-Nice reed dit seizoen nogal onder zijn kunnen. Pas in het najaar in de Ronde van Groot-Brittannië zagen we de oude Hoogerland weer terug. Hij wist in die ronde de bergtrui te winnen. ook won de Bull van Beveland het tussensprint- en bergklassement van de Ronde van Polen. Het seizoen werd alsnog met een positieve noot afgesloten door de overwinning in de GP Paul Borremans.

2011 - Val Tour de France

In 2011 stond Johnny Hoogerland andermaal gretig aan de start. Zijn ploeg Vancansoleil heeft door de komt van wereldtoppers als Ricardo Ricco en Ezequiel Mosquera toegang gekregen tot de grote Rondes en ook Hoogerland zal daar zeker bij aanwezig zijn om zijn kopmannen te ondersteunen. Dit was tenminste het vooruitzicht. Door dopingaffaires rond Ricco en Mosquera stond Vacansoleil zonder zijn kopmannen aan de start van de Tour de France. Zonder klassementsambities bleef er voor de ploeg niets anders over dan een rol als vrijbuitersclub. Voor Hoogerland betekende het zijn eerste start in de tour waarbij hij de rol van vrijbuiter meer dan serieus nam.

Hoogerland wist tweemaal de leiding in het bergklassement te veroveren. Tijdens de negende etappe werd Flecha door een auto uit de tourkaravaan aangereden en hij nam Hoogerland mee in zijn val. Beiden rouleursmaakten op dat moment deel uit van een kopgroep. Hoogerland maakte een duikeling en belandde in een omheining met prikkeldraad.

Hij liep vele snijwonden op, maar kon de etappe toch vervolgen. Na afloop kreeg hij alsnog de bolletjestrui omgehangen en kreeg hij, samen met Flecha, de prijs voor de strijdlustigste renner van de dag. Later in het ziekenhuis waren maar liefst 33 hechtingen nodig om zijn wonden te dichten. Zijn eerste reactie bij het verlaten van het ziekenhuis was ""Een Zeeuw krijg je er niet zo snel onder".

2012

Ook in 2012 was de "Koning van Kwedamme" weer erg sterk in het voorseizoen. Hij werd onder meer 5e in eindklassement van de Tirreno-Adriatico en 7e in de Ronde van Murcia. Helaas was de scherpte tijdens de grote eendaagse klassiekers er een beetje af. Met een 38e plek in de Amstel Gold Race en een 22e in Luik-Bastenaken-Luik, stelde hij lichtelijk teleur.

2013 - Nederland Kampioen

Hoewel 2013 niet het sterkste jaar was van Johnny Hoogerland wist hij wel Nederlandse kampioen te worden.

2015 - Team Roompot Oranje Peloton

In 2015 maakte Hoogerland de overstap naar Team Roompot Oranje Peloton. Dit nieuw opgerichte team zocht een ervaren renner die jongere renner kon begeleiden. Bovendien was hoofdsponsor Roompot een Zeeuws bedrijf die er de voorkeur aangaf veel Zeeuwse renners te contracteren.

Overwinningen Johnny Hoogerland

2001Ronde van Vlaanderen, Junioren
20042e etappe Ruban Granitier Breton
2006GP Briek Schotte
20072e etappe Ronde van Slowakije
2008Wanzele Koerse
Ronde van Limburg
Ronde van Midden-Brabant
Bergklassement Tour de Bretagne
Lus van Roden
20091e etappe + eindklassement Driedaagse van West-Vlaanderen
2010GP Paul Borremans
© 2011 - 2024 Pernambuco, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie: Maarten DucrotBiografie: Maarten DucrotMaarten Ducrot was een redelijke wielrenner van Nederlandse afkomst. Sinds 2004 is Ducrot in dienst van de NOS, waar hij…
Biografie: Philippe Thys, drievoudige winnaar van de TourBiografie: Philippe Thys, drievoudige winnaar van de TourAls er een ranglijst wordt gemaakt van de beste Belgische wielrenners aller tijden, dan zal iedereen Eddy Merckx op numm…
Bergklassement in Tour de France: hoe werkt dat?In de Tour de France zijn altijd meerdere etappes ingedeeld die het peloton door de Franse Alpen en de Pyreneeën brengen…

Een lichte racefiets kopen: waar let je op?Een lichte racefiets kopen: waar let je op?Bij het kopen van een lichte racefiets moet gelet worden op een aantal zaken. Een lichte racefiets is niet alleen afhank…
Kustmarathon, de zwaarste marathon van NederlandKustmarathon, de zwaarste marathon van NederlandDe Kustmarathon Zeeland, ook wel bekend als de Marathon Zeeland is naast de mooiste marathon ook veruit de zwaarste mara…
Bronnen en referenties
  • http://www.vacansoleildcmprocyclingteam.nl/renners/johnny-hoogerland.html
  • http://www.wielerupdate.nl/wielrenners/995/johnny-hoogerland/
Pernambuco (62 artikelen)
Laatste update: 25-10-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.