Overwin je angst bij het paardrijden: praktische tips!

Overwin je angst bij het paardrijden: praktische tips! Angst en paardrijden gaan op het eerste zicht moeilijk samen. Toch hebben heel wat ruiters last van angst op hun paard. Dit kan het gevolg zijn van een ongeval, een verandering in situatie of gewoon door het karakter van de ruiter. Met angst kan je leren omgaan, maar hoe? Bij het paardrijden is het belangrijk dat je het paard leiding en vertrouwen geeft. Als je dat echter om één of andere reden niet meer kan, en je bang wordt op je paard, gaat de relatie tussen ruiter en paard vaak snel achteruit.

Vicieuze cirkel

Paarden hebben leiding nodig, een consequente ruiter die hen vertelt wat ze moeten doen en hoe ze dat moeten doen. Als je als ruiter bang of angstig bent, breng je dat over op je paard, zelfs als je probeert je angst niet te laten blijken. Het paard voelt dat er iets aan de hand is, en wordt ook nerveus. Daarbij zal hij misschien sneller wegspringen, waardoor je als ruiter nog banger wordt. Je komt in een vicieuze cirkel terecht, een neerwaartse spiraal. Het is aan jou om die spiraal te doorbreken, zodat je weer plezier beleeft aan je paard!

Omgaan met je angst

De negatieve spiraal doorbreken is makkelijker gezegd dan gedaan. Als angstige ruiter kan je vaak niet meer optimaal functioneren en kan je weinig aanvangen met tips van buitenaf. Toch zijn er een aantal manieren om met je angst om te leren gaan, en zo stilaan weer zelfverzekerder te worden.

Ga voor jezelf na waarvoor je bang bent. Heb je een reële reden om bang te zijn? Of maak je alles eigenlijk erger in je hoofd?
Denk eens na wat er gebeurt als je wel zelfverzekerd doorrijdt. Als je je paard aan het werk houdt, is hij op jou gefocust en heeft hij geen tijd om gekke dingen te doen. Hij zal ook veel minder aandacht hebben voor de omgeving, waardoor hij minder schrikachtig zal zijn. Je moet jezelf er dus van zien te overtuigen om echt met je paard aan het werk te gaan. Probeer de gedachte aan allerlei rampscenario's uit je hoofd te verdringen. Dit kan door heel eenvoudige dingen: Praat tijdens het rijden met iemand die langs de kant of in de rijbaan staat. Praat over alledaagse dingen zodat je vergeet wat er fout kan gaan. Als er niemand in de buurt is, kan je ook een liedje gaan zingen. Dit klinkt misschien gek, maar het is rustgevend voor jou én voor je paard. Als je zachtjes een deuntje zingt, zal je hartslag dalen. Hierdoor word je rustiger, maar voelt je paard ook dat je minder gestresseerd bent. Intussen probeer je allerhande oefeningen te rijden om je paard ook bezig te houden.

Als de angst toch weer de kop opsteekt, ga deze situatie dan in eerste instantie uit de weg door iets te doen dat je wel goed kan. Ben je bijvoorbeeld bang bij het galopperen, ga dan extra oefeningen doen in draf die je wel goed beheerst, tot je zeker genoeg bent om terug aan de galop te beginnen.

Als je angst bij het rijden extreme vormen aanneemt, neem dan een tijdje genoegen met grondwerk, poetsen of gewoon op je paard zitten, zonder echt te gaan rijden. Probeer aan je band met je paard te werken door die dingen te doen waarbij je je comfortabel voelt en die je paard ook leuk vindt. Pas als dat weer helemaal goed gaat, kan je een stapje verder gaan.

Zorg ervoor dat je geen te grote stappen ineens wil nemen en wees realistisch in de doelen die je vooropstelt. Trek je niets aan van wat omstaanders zeggen, zij voelen jouw angst niet en weten dus vaak niet waar jij doorheen moet. Doe alleen waar je jezelf goed bij voelt, op het moment dat je er klaar voor bent. Let op, het kan wel handig zijn iemand te hebben die je af en toe zachtjes pusht om toch een stapje verder te gaan, zo voorkom je dat je ter plaatse blijft trappelen. Zoek daarvoor iemand die je kan vertrouwen, en die jou kent en weet te overtuigen.

Dagboek

Het kan leuk zijn een dagboek bij te houden over de omgang met je paard. Schrijf hierin telkens wat je hebt gedaan, en hoe je je daarbij voelde. Als het dan even weer wat minder gaat, en je dreigt de positieve momenten te vergeten, kan je terugkijken in je dagboek om terug de moed te vinden om door te gaan.
© 2011 - 2020 Juliedr, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Paardrijles geven aan kinderenPaardrijles geven aan kinderenPaardrijles wordt meeste gegeven op maneges. Er zijn vaak speciale groepen voor kinderen die willen beginnen met paardri…

Helden van de langebaanHelden van de langebaanSchaatsen is na voetbal misschien wel de meest populaire sport in Nederland. Als er een WK of EK ten lande gehouden word…
Een lichte racefiets kopen: waar let je op?Een lichte racefiets kopen: waar let je op?Bij het kopen van een lichte racefiets moet gelet worden op een aantal zaken. Een lichte racefiets is niet alleen afhank…

Reageer op het artikel "Overwin je angst bij het paardrijden: praktische tips!"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Noa, 14-04-2013 12:48 #1
Hooii ik ben Noa en ik heb een paar vraagjes over dit onderwerp.
Ik ben niet echt bang om te paardrijden, maar om de pony waar ik 2x per week op rij.
Ik ben niet bang voor hem maar soms kan hij een beetje schrik achtig zijn.
Ik ben een beetje bang voor paarden geworden toen ik op mijn oude manege heel hard van een palomino ben gevallen tegen de muur. Vanaf toen werd ik een beetje bang voor het paardrijden. Ik ga de tips van dit onderwerp zeker gebruiken maar zou u nog meer tips willen sturen naar mijn email? Alvast bedankt.
Groetjes Noa.

Infoteur: Juliedr
Laatste update: 26-01-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Reacties: 1
Schrijf mee!