PDC Darts bekijken via een livestream

PDC Darts bekijken via een livestream De PDC (Professional Darts Corporation) is de leidende organisatie in de wereld van het professionele darts. De toptoernooien van de PDC worden live op tv en online via een livestream uitgezonden door diverse omroepen. In Nederland zijn de grote toernooien met een livestream van Viaplay te bekijken. Heel wat kleine toernooien van hen, de zogenaamde vloertoernooien van bijvoorbeeld de PDC Pro Tour, de Euro Tour en de Players Champioships zijn ook live te volgen op het internet via een livestream.

Historie: Darts bij de PDC

Jarenlang was de BDO (British Darts Organisation) veruit de machtigste bond binnen de dartswereld. Zij organiseerden sinds eind jaren zeventig het Lakeside WK darts (Frimley Green). Dit evenement werd live op tv uitgezonden door de Britse publieke omroep BBC. Mede daardoor kon darts in het Verenigd Koninkrijk uitgroeien tot een sport met een grote populariteit.

World Darts Council

Rond 1990 groeide er echter ontevredenheid binnen de wereld van de profdarters. Men begon zich te ergeren aan het beleid van de BDO. Die organisatie werd tamelijk autoritair geleid en gaf veel te weinig inspraak aan de spelers. Protesten van topspelers tegen de opstelling van de BDO zorgden voor steeds grote spanningen. De spelers richtten toen een soort vakbond op, de World Darts Council (WDC).

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat die WDC een organisatie zou worden, die de gezamenlijke belangen van de profsporters zou verdedigen bij onderhandelingen met de BDO. Al snel bleek echter dat de BDO beslist niet van plan was om mee te doen aan dit democratiseringsproces. Daarop kwamen de topdarters tot het ingrijpende besluit om te breken met de BDO. Hun vakbond WDC werd omgevormd tot een alternatieve bond, die eigen toernooien ging organiseren en ook een eigen WK darts.

Concurrentiestrijd BDO versus PDC

Er ontstond een felle concurrentiestrijd tussen de BDO en de WDC (in 1997 werd de naam WDC overigens veranderd in PDC). De BDO verbood spelers die voor de WDC kozen, om nog deel te nemen aan toernooien van de BDO. Desondanks waren veruit de meeste topspelers toch solidair met elkaar en kozen voor de WDC (PDC).

Puur financieel gezien was de BDO nog jarenlang sterker dan de PDC, het prijzengeld op het WK van de BDO was ook vele jaren hoger dan het prijzengeld op de PDC. Sportief gezien was het niveau van de PDC (en eerst dus de WDC) vanaf het begin al veel hoger dan dat van de BDO. In de eerste jaren van de 21e eeuw heeft de PDC ook op financieel gebied de BDO heel duidelijk ingehaald. Anno 2022 is de PDC zowel sportief als commercieel de allesoverheersende bond in de profdartswereld. De BDO werd in de wereld van het darts door velen al enige jaren nog slechts beschouwd als een soort opleidingsinstituut. Anno 2022 is deze bond echter op sterven na dood. In het jaar 2019 had die bond grote organisatorische problemen en conflicten, het WK van 2020 was bij hen een ramp, niemand gelooft nog in een succesvolle wederopstanding van de BDO. De WDF (de mondiale amateurbond) is wel van plan om een deel van de activiteiten van de BDO op zich te nemen.

Toptoernooien van de PDC met livestream van Viaplay in Nederland

Historie: darts live in Nederland

In Nederland is topdarts in de loop der jaren live uitgezonden door diverse omroepen, waaronder SBS6 en Eurosport. De trouwste mediapartner van PDC Darts in Nederland was echter RTL Nederland. Zij hebben vele jaren de grote toernooien live uitgezonden op de tv-zender RTL7 en online via een livestream bij Videoland. Met ingang van 2022 komt daar echter een einde aan.

Viaplay Nederland

In de seizoenen 2022, 2023 en 2024 zijn de live-uitzendrechten in Nederland in handen van Viaplay. Zij zenden de toptoernooien van de PDC via een livestream op hun online sportmediaplatform uit. Daar is onder meer ook Formule 1, snooker, pool, buitenlands voetbal en MMA via een livestream te bekijken. Om een livestream van Viaplay te kunnen bekijken, dient u een abonnement bij die streamingdienst te hebben. Eén van de commentatoren op de livestream van Viaplay is Jacques Nieuwlaat. Hij was jarenlang ook de belangrijkste commentator bij live tv-uitzendingen van RTL7 en op de livestream van Videoland. Een voordeel van de uitzendingen op de livestream van Viaplay vergeleken met de tv-uitzendingen uit voorgaande jaren is, dat er geen reclame op die stream tijdens wedstrijen wordt uitgezonden.

Tv-provider?

In de seizoenen 2022, 2023 en 2024 is darts is Nederland dus niet via een reguliere tv-omroep te bekijken, maar via de livestream van Viaplay. Toch is het wel mogelijk om via een tv-provider toegang tot deze dienst te krijgen. Men kan er namelijk voor kiezen om een abonnement rechtstreeks bij Viaplay te nemen, maar het is ook mogelijk om zo'n abonnement op die dienst af te sluiten via een tv-providers zoals Ziggo of KPN. Bovendien is het ook mogelijk voor mensen die rechtstreeks bij Viaplay een abonnement nemen, om toch de livestream op tv te bekijken, bijvoorbeeld via een smart-tv.

Viaplay: overgangsperiode gratis

In het voorjaar van 2022 vindt er een overgangsperiode plaats, waarbij de streamingdienst van Viaplay voor de abonnees nog niet beschikbaar is, maar waarin wel toptoernooien van PDC darts plaats. In dat voorjaar van 2022 wordt daarom The Masters via een gratis livestream door Viaplay uitgezonden. Ook diverse speelrondes van de Premier League Darts zijn met een gratis livestream van Viaplay in het voorjaar van 2022 live te zien.

Globale kalender: toptoernooien PDC


Groot-Brittannië, welke zender? Vooral Sky Sports en iTV

Door welke zenders worden de grote tv-toernooien van de PDC live op tv uitgezonden? In Groot-Brittannië is de belangrijkste partner Sky. Zij zenden veruit de meeste grote toernooien live op tv en per livestream uit. Er zijn echter ook diverse toernooien die in Groot-Brittannië live op tv en middels de livestream worden uitgezonden door iTV. Heel soms is er ook een toernooi van de PDC live op televisie en online via een livestream te bekijken bij de publieke omroep BBC. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Champions League of Darts.

België: VTM2 live

In Vlaanderen zijn de uitzendrechten (live tv en livestream) van de grote toernooien in handen van VTM (Medialaan). Zij zenden de meeste toptoernooien live op tv uit via hun zender VTM2. Een deel van de live-uitzendingen zijn te zien op VTM4. De toernooien zijn bij hen ook per livestream te zien via hun site. Dat is een gratis livestream, die echter wel geo-restricted is. Om hun livestream te bekijken, dient men in te loggen op de website van deze Vlaamse commerciële omroep. Bij zo'n livestream kan men inloggen met een account van Medialaan, of via een social-media-account van bijvoorbeeld Facebook.

Livestream DAZN? O.a. Duitsland en USA

In diverse landen zijn de tv-toernooien ook te bekijken via een livestream van de streamingdienst DAZN. Tot die landen behoren onder meer Duitsland, Spanje, Italië, Oostenrijk, Verenigde Staten, Zwitserland en Japan. Is deze streamingdienst ook bedoeld voor Nederland en België? Anno 2022 heeft men Nederland en België officieel (nog) geen toegang tot de livestream van het darts op deze streamingdienst. De streamingdienst DAZN heeft overigens wel de ambitie uitgesproken om in de loop van 2022 in Nederland en België meer en meer openbaar beschikbaar te worden. (Er schijnt hiervoor reeds geëxperimenteerd te worden met de site van DAZN voor een beperkte 'testgroep' in de lage landen.) Het openbaar gaan van die sportstreamingdienst gebeurt in de lage landen echter pas later In Nederland staat er waarschijnlijk ook in de rest van 2022 (en mogelijk ook 2023 en 2024) overigens geen livestream van darts op het programma bij DAZN, aangezien Viaplay een exclusief contract voor de stream van grote toernooien van de PDC in Nederland heeft. In België staat er waarschijnlijk in de toekomst wel darts op het programma bij DAZN. Zo'n stream is bij hen dan overigens niet gratis. Men dient een abonnement op DAZN te hebben, om een livestream bij hen te kunnen bekijken. Welke sporten zijn op de livestream van DAZN voor de rest veel te zien? Op hun livestream is veel vechtsport en voetbal live te bekijken.

Livestream vloertoernooien: Pro Tour, Europe Tour en Players Championships

De wedstrijden van veel vloertoernooien zijn te bekijken via een livestream van PDC Tv. Tot die vloertoernooien van de PDC behoren onder meer de Pro Tour, Europe Tour en de evenementen van het Players Championship. Zo'n livestream is onder meer te vinden op de website van de PDC. Ook kan men de officiële livestream van de vloertoernooien vinden op de app van die dartsbond. Eveneens bieden diverse Britse goksites een officiële livestream aan van vloertoernooien. Niet elke wedstrijd van elk vloertoernooi via de livestream te volgen.

Account PDC Tv voor hun livestream

Doorgaans dient men een abonnement op hun streamingdienst te hebben om een livestream bij hen te kunnen bekijken (op de site of de app). Tijdens de coronacrisis was dat enige tijd niet nodig. Het 'darts in tijden van corona' was bij hen in 2020 via een geheel gratis livestream te bekijken. Helaas geldt dat niet voor de seizoenen 2021, 2022 en 2023. Om dan hun officiële livestream te kunnen bekijken, dient men weer een abonnement te hebben. Zo'n account om hun officiële livestream te kunnen bekijken kost anno 2022 voor kijkers uit Nederland 4,99 Britse ponden per maand. Een jaarabonnement op hun livestream kost 49,99 pond.

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het WK darts bekijken via een livestreamHet WK darts bekijken via een livestreamHet PDC World Championship Darts is het grootste en belangrijkste toernooi in de dartswereld. Dit WK darts wordt jaarlij…
Darts: UK Open live op tv en livestreamDarts: UK Open live op tv en livestreamDe bijnaam van het PDC Ladbrokes UK Open is de 'FA Cup of Darts'. Het UK Open wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast is…
Grand Slam of Darts live op tv en livestreamGrand Slam of Darts live op tv en livestreamIn het najaar wordt jaarlijks de Grand Slam of Darts gehouden. Het interessante facet van dit toernooi is, dat dit jaren…
Darts Players Championship Finals, live op tv en livestreamDarts Players Championship Finals, live op tv en livestreamDe PDC Players Championship Finals worden jaarlijks in het najaar gehouden. De Players Championship Finals zijn online v…

EK wielrennen live op tv en livestreamEK wielrennen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het EK wielrennen wordt deels live op televisie ui…
Olympische Spelen 2021: mountainbiken, live tv en livestreamOlympische Spelen 2021: mountainbiken, live tv en livestreamOp maandag 26 juli en dinsdag 27 juli 2021 worden de Olympische mountainbikewedstrijden gehouden worden. Het parcours be…
Bronnen en referenties
  • http://www.pdc.tv/news/article/13cqf8fepl6xw1js186gxya86i/title/2016-17-william-hill-world-darts-championship-tickets
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Split_in_darts
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_PDC_World_Darts_Championship
  • https://en.wikipedia.org/wiki/PDC_World_Darts_Championship
Reactie

Birgit Ente, 18-12-2018
Als Van Gerwen doorstoomt naar de kwartfinale. Speelt hij in de middag of wordt hij gezet op het avond programma? Reactie infoteur, 19-12-2018
Normaal gesproken wordt zijn kwartfinale dan in de avondsessie gespeeld (doch dit is niet 100 procent zeker, in theorie is het mogelijk dan men die wedstrijd toch in de middagsessie laat plaatsvinden).
Met vriendelijke groet, Fjodor

Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 23-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.