Darts: The Masters - live op tv en livestream

Darts: The Masters - live op tv en livestream The Masters zijn het eerste toptoernooi dat na het WK darts wordt gespeeld. Met name voor topspelers die een tegenvallend WK hebben gespeeld, gelden The Masters als een groot 'herkansingstoernooi', dat hun een kans geeft om 'revanche' te nemen op zichzelf. Het toernooi is online via een livestream te volgen. Wie mogen deelnemen aan The Masters van de dartbond PDC? Wat is het prijzengeld bij The Masters of Darts? Hoe zien het programma van dit toernooi eruit? Hoe is de geschiedenis van The Masters of Darts verlopen?

Historie van The Masters (Darts)

Ontstaan dankzij ITV

The Masters zijn ontstaan dankzij de Britse zender ITV. Doorgaans worden in Groot Brittannië de meeste grote toernooien van de dartbond PDC live op tv uitgezonden door SkySports. Een andere commerciële Britse zender, ITV, zond echter met succes ook enkele toernooien uit en gaf bij de PDC aan dat zij in de toekomst meer darts wilden uitzenden. Bij de onderhandelingen voor een nieuw tv-contract tussen de PDC en ITV, werd daarom besloten om met ingang van 2013 een nieuw toptoernooi in het leven te roepen: The Masters.

Sponsor

De hoofdsponsor van de tweede editie van The Masters was Unibet en de officiële naam van het evenement luidde dan ook: The Unibet Masters. Dit was tot en met de editie van 2019 de officiële naam van dit toernooi. In 2022 en 2023 is in principe Ladbrokes de hoofdsponsor.

Locatie: Milton Keynes

Milton Keynes is een ambitieuze stad die ongeveer midden tussen Oxford en Cambridge ligt. Tot de jaren zestig van de twintigste eeuw was Milton Keynes nog slechts een dorp. De overheid koos de ruimte rondom dat dorp indertijd echter als een goede locatie voor een reeks ambitieuze grootstedelijke bouwplannen. Dit leidde ertoe dat het voormalige dorp anno 2022 reeds ruim 200.000 inwoners heeft. In deze plaats bevindt zich onder meer het hoofdkantoor van Red Bull F1 Racing (het Formule 1-team van de beroemde energiedrankfabrikant).

Milton Keynes Dons FC

De plaats Milton Keynes heeft sinds 2003 ook een bekende profvoetbalclub binnen zijn stadsgrenzen: officieel heet deze vereniging Milton Keynes Dons FC, maar doorgaans wordt deze club MK Dons genoemd. Deze club is een doorstart van de oude Londense voetbalclub Wimbledon FC. Die club had 'The Dons' als bijnaam. De verhuizing van dit voetbalteam van Londen naar Milton Keynes heeft indertijd veel kwaad bloed gezet bij Londense voetballiefhebbers. Supporters die het niet met de verhuizing eens waren, hebben toen een alternatieve vereniging opgezet, AFC Wimbledon, die door de meeste Britse voetballiefhebbers als de ware erfgenaam van het vroegere Wimbledon FC wordt beschouwd.

ArenaMK

The PDC Ladbrokes Masters of Darts worden gehouden in een complex genaamd de ArenaMK. Dit is een gloednieuw multifunctioneel evenementencomplex, dat zich bevindt bij het stadion van de voetbalclub Milton Keynes Dons FC.

Prijzengeld The Masters (Darts)

Wat is het prijzengeld van dit evenement? Het complete prijzengeld van dit toernooi is circa 220.000 pond. De winnaar krijgt daarvan 60.000 Britse ponden. De verliezend finalist ontvangt 25.000 pond.

Deelnemers The Masters (Darts)

De 16 beste spelers op de PDC Order of Merit (de worldranking van de Professional Darts Corperation) mogen deelnemen aan dit toernooi. Voor deelname aan dit toernooi geldt de stand op de wereldranglijst na afloop van het WK darts.

Programma The Masters (Darts)

Hoe zien het programma en het speelschema van dit toernooi eruit? Dit toernooi wordt geheel volgens het knock-out principe gespeeld. Er zijn 16 deelnemers. Het speelschema van de eerste ronde wordt niet via loting ingevuld, maar volledig via de plekken van de deelnemers op de plaatsingslijst. De nummer één van de wereldranglijst speelt in de eerste ronde tegen de nummer 16, de nummer twee tegen de nummer vijftien, de nummer drie tegen de nummer veertien, enzovoort. De eerste ronde wordt gespeeld op vrijdag en zaterdag. De kwartfinales worden op zondagmiddag gespeeld. De halve finales en de finale staan op zondagavond op het programma.

Livestream The Masters (Darts)

Livestream Viaplay

Het toernooi is met een livestream van Viaplay te bekijken. Middels zo'n livestream zijn de wedstrijden op een smartphone of computer te zien. Viaplay heeft de uitzendrechten voor deze livestream in 2022, 2023 en 2024. De commentator op de livestream is Jacques Nieuwlaat.

Overgangsperiode: gratis livestream 2022

Bij de editie van 2022 is er een gratis livestream van dit evenement beschikbaar. Die livestream wordt verzorgd door Viaplay. De reden van die gratis livestream is, dat zij al wel de uitzendrechten van deze editie hebben, maar dat de streamingdienst van hen officieel in Nederland pas later (in maart) van start gaat. De gratis livestream bevindt zich op YouTube. Bij de edities van 2023 en 2024 dient men wel een abonnement op Viaplay te hebben om de livestream te kunnen gebruiken.

Abonnement livestream?

Zo'n abonnement op de livestream van Viaplay is rechtstreeks via hun site te koop. Het is echter ook mogelijk om via een tv-provider toegang tot de livestream te krijgen. Op hun livestream is, behalve darts, onder meer ook Formule 1 te zien.

Internationaal: livestream

Verenigd Koninkrijk: livestream ITV4

In het Verenigd Koninkrijk wordt dit evenement in 2022, 2023 en 2024 live op tv en per livestream uitgezonden door ITV4.

Internationaal

Internationaal is dit toernooi per livestream te bekijken bij PDC Tv. Om zo'n livestream te kunnen bekijken, dient men een PDC-abonnement te hebben. De livestream is bij dit toernooi echter niet beschikbaar in landen waar het toernooi reeds door een andere partij live op tv of per livestream wordt uitgezonden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Darts: UK Open live op tv en livestreamDarts: UK Open live op tv en livestreamDe bijnaam van het PDC Ladbrokes UK Open is de 'FA Cup of Darts'. Het UK Open wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast is…
Het WK darts bekijken via een livestreamHet WK darts bekijken via een livestreamHet PDC World Championship Darts is het grootste en belangrijkste toernooi in de dartswereld. Dit WK darts wordt jaarlij…
PDC Darts bekijken via een livestreamPDC Darts bekijken via een livestreamDe PDC (Professional Darts Corporation) is de leidende organisatie in de wereld van het professionele darts. De toptoern…
Darts Players Championship Finals, live op tv en livestreamDarts Players Championship Finals, live op tv en livestreamDe PDC Players Championship Finals worden jaarlijks in het najaar gehouden. De Players Championship Finals zijn online v…

Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…
Tour Down Under - live op tv en livestreamTour Down Under - live op tv en livestreamAan het begin van het wielerseizoen wordt jaarlijks de Tour Down Under. Deze Australische wielerkoers is een onderdeel v…
Bronnen en referenties
  • http://www.pdc.tv/news/article/b0pb2i1l367117glhwgdwhs31/title/2015-pdc-calendar-amendments
  • http://en.wikipedia.org/wiki/The_Masters_(darts)
  • http://www.rtl7darts.nl
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Milton_Keynes
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 23-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.