Tour Down Under - live op tv en livestream

Tour Down Under - live op tv en livestream Aan het begin van het wielerseizoen wordt jaarlijks de Tour Down Under. Deze Australische wielerkoers is een onderdeel van de UCI World Tour. Op de startlijst van de Tour Down Under staan doorgaans heel wat prominente deelnemers. De Tour Down Under is internationaal bij diverse omroepen live op tv of via een livestream te volgen.

Erelijst Tour Down Under

In 1999 werd de eerste editie van deze Australische rittenkoers verreden. De Australiër Stuart O'Grady pakte dat jaar de eindzege. Hij zou deze rittenkoers in 2001 voor de tweede keer winnen. Andere eindwinnaars uit de beginperiode van de Tour Down Under waren de Fransman Gilles Maignan (2000), de Australiër Michael Rogers (2002) en de Spanjaard Mikel Astarloza (2003).

Patrick Jonker

In 2004 had de Tour Down Under een opvallende winnaar: Patrick Jonker. Voor deze in Nederland geboren Australische wielrenner was die Tour Down Under de allerlaatste wedstrijd die hij als profwielrenner zou rijden. Zijn afscheidswedstrijd werd uiteindelijk één van de grote sportieve hoogtepunten uit zijn wielercarrière. In de derde etappe pakte hij de leiderstrui en hij zou die de rest van deze rittenkoers behouden.

In 2005 werd de Tour Down Under gewonnen door de toen pas 21-jarige Spanjaard Luis Leon Sanchez. In 2006 won de Australiër Simon Gerrans voor het eerst het eindklassement van de Tour Down Under. Hij zou het eindklassement ook in 2012 en 2014 winnen. Met die drie overwinningen is hij de recordhouders qua aantal eindzeges in deze Australische rittenkoers. In 2007 werd de Tour Down Under gewonnen door de Zwitser Martin Elminger.

UCI ProTour en World Tour

Met ingang van 2008 werd de Tour Down Under een onderdeel van de UCI ProTour. Deze Australische wedstrijd was daarmee de eerste niet-Europese wedstrijd die opgenomen werd in deze eredivisie van het internationale profwielrennen. De UCI ProTour werd later vervangen door de UCI World Tour en ook in die nieuwe wedstrijdserie kreeg de Tour Down Under een plek.

Armstrong

In 2008 werd de Tour Down Under gewonnen door de Duitser André Greipel. Hij zou uitgroeien tot één van de succesvolste coureurs uit de historie van deze koers. Ook in 2010 won hij het eindklassement van de Tour Down Under, doch hij maakte vooral indruk door in de loop der jaren maar liefst 15 etappes in deze Australische rittenkoers te winnen. In 2009 was de Tour Down Under mondiaal in het nieuws doordat de Amerikaan Lance Armstrong in deze koers zijn comeback maakte als profwielrenner. Dat jaar pakte de Australiër Allan Davis de zege in het eindklassement van deze rittenkoers.

Tom-Jelte Slagter

In 2011 werd de Tour Down Under gewonnen door de Australiër Cameron Meyer. Voorheen had hij vooral faam gemaakt als baanwielrenner, maar in deze Tour Down Under demonstreerde hij zijn talent om ook als wegrenner mogelijk een wereldtopper te worden. In 2013 beleefde een Nederlander zijn internationale doorbraak tijdens de Tour Down Under: Tom-Jelte Slagter won dat jaar het eindklassement en één etappe. In 2014 en 2016 werd de Tour Down Under gewonnen door de Australiër Simon Gerrans.

Afscheidstournee van Cadel Evans

In 2015 won Rohan Dennis deze Australische rittenkoers. De Tour Down Under van 2015 stond voor een belangrijk deel in het teken staan van de afscheidstournee van Cadel Evans, de eerste Australische winnaar van de Tour de France. De Tour Down Under 2015 was overigens niet zijn officiële afscheidswedstrijd. Evans reed na de Tour Down Under nog één wedstrijd, die ook naar hem genoemd was: hij hing definitief zijn fiets aan de wilgen op 1 februari 2015, na afloop van de 'Cadel Evans Great Ocean Road Race' in Geelong.

Tour Down Under 2017

In 2017 werd de Tour Down Under gewonnen door de Australiër Richie Porte. Hij pakte de leiderstrui in de tweede etappe en gaf hem niet meer af. Twee Nederlanders eindigden in de top tien van het eindklassement: Robert Gesink werd achtste en Wilco Kelderman werd negende. De grote rittenkaper in de Tour Down Under 2017 was Caleb Ewan. Hij won vier etappes. De Tour Down Under 2017 bestond in totaal uit zes etappes. De enige renner die naast Ewan ook nog etappes won was eindwinnaar Richie Porte, die twee ritten won.

Uitslagen Tour Down Under 2018

Het eindklassement van de Tour Down Under 2018 werd gewonnen door de Zuid-Afrikaan Daryl Impey. Hij zegevierde nipt voor Richie Porte. Op de derde plek eindigde de Nederlander Tom-Jelte Slagter. Op de tiende plek in het algemeen klassement eindigde Robert Gesink. Wie wonnen de etappes in de Tour Down Under 2018? André Greipel won de eerste en de laatste (zesde) etappe. Caleb Ewan won de tweede rit. Elia Viviani won de derde rit. Peter Sagan pakte de dagzege in de vierde etappe. De vijfde rit, de koninginnenrit met de finish op Wilunga Hill, werd gewonnen door Richie Porte.

Tour Down Under 2019

Op 15 januari werd de openingsrit van de Tour Down Under 2019 gewonnen door Elia Viviani. De tweede rit werd gewonnen door Patrick Bevin. In de derde etappe ging de zege naar Peter Sagan. Daryl Impey won de vierde etappe. In de vijfde etappe kwam Caleb Ewan als eerste over de finish, maar hij werd gediskwalificeerd wegens een kopstoot, met als gevolg dat de etappezege ging naar de Belg Jasper Philipsen. Op 20 januari ging de zege van de slotrit naar Richie Porte.

In het algemeen klassement pakte Viviani op de openingsdag de leiderstrui. Op de tweede dag pakte Bevin de leiderstrui. Deze Nieuw-Zeelander behield deze trui tot aan de laatste dag, maartoen nam Daryl Impey de leiding in het algemeen klassement over en pakte dus de eindzege in de rittenkoers. Richie Porte eindigde als tweede in het algemeen klassement, Wout Poels werd derde in het eindklassement.

Uitslagen Tour Dow Under 2020 (herenwedstrijd)

Op 19 januari werd de Schwalbe Classic gewonnen door Caleb Ewan. Vervolgens begon de officiële rittenkoers op 21 januari. De eerste etappe eindigde in een massasprint die gewonnen werd door Sam Bennett. Ook de twee rit eindigde in een massasprint. Die werd gewonnen door Caleb Ewan. De heuvelrit van 23 januari werd gewonnen door Richie Porte. Hij won solo met 6 seconden voorsprong op de nummer twee (Impey van Mitchelton) en negen seconden op de nummer drie (Power van Sunweb). De etappe van 24 januari eindigde in een massasprint; hierin pakte Caleb Ewan wederom de ritzege. Op zaterdag eindigde de rit weer in een massasprint; die etappe werd door Giacomo Nizzolo gewonnen. De slotrit op zondag (met de finish bovenop Willunga Hill) werd gewonnen door Matthew Holmes. Het eindklassement werd gewonnen door Richie Porte.

Coronavirus: geen editie in 2021 en 2022

Als gevolg van de coronacrisis gaat deze Australische wielerkoers in 2021 en 2022 niet door.

Tour Down Under live op tv?

Uitzendrechten in Nederland en België?

In Nederland en België zijn de uitzendrechten in handen van de Discovery Group, het moederbedrijf van Eurosport. Omdat hun sportzenders op tv in deze periode grotendeels in het teken van dat andere grote Australische evenement staan (het Australian Open Tennis), is er doorgaans geen plek in hun tv-programmering. Wel bieden zij op diverse manieren de mogelijkheid om het per livestream te volgen.

Live op tv in Nederland? Niet op Ziggo Sport Totaal

Sinds 2020 wordt de Tour Down Under helaas niet live op tv (of via een livestream) uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. In 2019 zond Ziggo Sport Totaal deze koers wel live uit op tv en per livestream. Lange tijd gingen veel wielerliefhebbers er vanuit dat dit in 2020 wederom het geval was; de Australische rittenkoers stond ook lange tijd nog vermeld in promotieteksten van Ziggo Sport Totaal, waarin men aan potentiële abonnees meldde welke evenementen zij live op tv en per livestream zouden gaan uitzenden. Helaas heeft men uiteindelijk toch een ander besluit genomen en zendt deze Nederlandse sportomroep sinds 2020 deze Australische wielerwedstrijd niet live uit op tv of via een livestream.

België: niet live op tv bij Telenet Play Sports

In België werd de Tour Down Under jarenlang live op tv en online per livestream uitgezonden door de betaalzenders van Telenet Play Sports. Sinds 2019 zendt Telenet Play Sports deze Australische koers echter niet live op tv of online per livestream uit. Ook in 2023 zenden zij deze koers dus niet live uit.

Overige landen: Tour Down Under live

Wat zijn overige zenders die deze koers internationaal live op tv uitzenden? In Frankrijk is het waarschijnlijk live te zien via de zender van L'Equipe. In Noorwegen en Denemarken kan men waarschijnlijk weer de Tour Down Under live bekijken via de zender TV2. In Amerika is het live te zien bij NBC Sports Gold. In Colombia kan men deze koers live bekijken via de zender Senal Colombia.

Livestream Tour Down Under

Livestream Eurosport

Via een livestream van Eurosport is deze Australische rittenkoers live online te volgen in diverse landen, waaronder Nederland en België. De livestream van de etappes van de herenwedstrijd begint dagelijks midden in de nacht, vaak tussen 2u00 en 4u00 CET (Nederlandse en Belgische tijd). De finales van de etappes zijn voor de kijkers in Nederland en België op de livestream vaak in de vroege ochtend te bekijken). Jarenlang was die livestream van Eurosport in Europa alleen in de UK te bekijken, maar dat is gewijzigd en nu kunnen dus veel meer landen meekijken. Die livestream is echter alleen beschikbaar voor abonnees.

Geen livestream bij Play Sports of Ziggo Sport

Het Nederlandse Ziggo Sport en het Vlaamse Telenet Play Sports hebben niet meer de uitzendrechten van de Tour Down Under. Zij bieden dus helaas ook niet een livestream aan bij deze editie van de Australische rittenkoers koers.

Livestream Tour Down Under bij Discovery+

Er wordt een livestream aangeboden voor deze koers door Discovery+. Deze livestream is bestemd voor abonnees van deze streamingdienst. De livestream is geo-restricted. Dat houdt in dit geval in dat de livestream alleen voor Nederlandse abonnees beschikbaar is.

Livestream GCN Racing (Global Cycling Network)

Het mondiale wielerplatform GCN Racing (Global Cycling Network) biedt wel een livestream aan van deze rittenkoers. Hun livestream bevindt zich op hun app. Dit is een livestream waarvoor men wel een abonnement bij GCN dient te hebben.

GCN: eveneens een livestream v.d. Schwalbe Classic

Ook de Schwalbe Classic wordt door hen via een livestream uitgezonden.

Livestream NBC Sports? USA only

Deze Australische wielerwedstrijd wordt ook per livestream uitgezonden door NBC Sports. Hun livestream bevindt zich op de NBC Sports Streaming App. Die livestream is echter alleen te bekijken door Amerikaanse abonnees van die dienst.

Livestream FloBikes? Only Canada

Flobikes biedt een livestream aan van deze Australische rittenkoers. Deze livestream is echter alleen beschikbaar voor abonnees van hen uit Canada. Voor kijkers uit andere landen is hun livestream bij deze rittenkoers 'geo-blocked'.

Livestream Australië: Seven

Elke etappe van deze rittenkoers is in Australië te zien via een livestream van de omroep Seven, die deze koers ook live op tv uitzendt. De livestream begint dagelijks tegelijkertijd met hun live tv-uitzending.

Livestream dameswedstrijd

Sinds 2020 is ook de dameswedstrijd (Santos Women's Tour Down Under) live te volgen. Elke etappe wordt per livestream uitgezonden via een livestream op de social media-platforms van Seven West Media. Deze livestream wordt mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Santos. Dit is een geheel gratis livestream.

Dameswedstrijd livestream in Nederland en België

De dameseditie van de Tour Down Under is ook in Nederland en België live te volgen. In Nederland en België is er een livestream beschikbaar bij GCN (Gloy Cycling Network) en Eurosport Player. Bovendien is in Nederland ook een livestream beschikbaar bij Discovery+.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hockey Pro League heren - live op tv en livestreamHockey Pro League heren - live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een landcompetitie, waaraan topteams deelnemen zoals Nederland en België. De wedstrijden van de…
Hockey Pro League dames live op tv en livestreamHockey Pro League dames live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en België nemen deel aan deze compe…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Atletiek: Diamond League live op tv en livestreamAtletiek: Diamond League live op tv en livestreamDe IAAF Diamond League is een reeks atletiekwedstrijden die jaarlijks wordt georganiseerd. Het is te beschouwen als een…

Darts: The Masters - live op tv en livestreamDarts: The Masters - live op tv en livestreamThe Masters zijn het eerste toptoernooi dat na het WK darts wordt gespeeld. Met name voor topspelers die een tegenvallen…
Veldrit: Cyclocross Otegem, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Otegem, live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Otegem wordt jaarlijks in januari de Internationale Betafence Cyclocross verreden. De veldrit…
Bronnen en referenties
  • http://www.tourdownunder.com.au
  • http://www.smh.com.au/sport/cycling/for-cadel-evans-the-final-tour-begins-20141029-11dt1p.html
  • http://autobus.cyclingnews.com/road/2004/jan04/tdu04/?id=results/stage3
  • http://www.touretappe.nl/tour-down-under-2015/
  • http://www.procyclingstats.com/race/Santos_Tour_Down_Under_2015-Startlist
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 11-01-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.