Darts Players Championship Finals, live op tv en livestream

Darts Players Championship Finals, live op tv en livestream De PDC Players Championship Finals worden jaarlijks in het najaar gehouden. De Players Championship Finals zijn online via een livestream te volgen. Wie zijn de deelnemers aan dit evenement? Hoe zien het speelschema en het programma van dit PDC-toernooi eruit? Hoeveel prijzengeld is er te verdienen bij de Players Championship Finals?

Historie PDC Players Championship Finals

De PDC Players Championship Finals is ontstaan als een toernooi waarvoor men zich kon plaatsen via de ranking van de PDC ProTour. Dit is een ranking waarvoor niet de absolute toptoernooien meetellen (zoals het WK Darts, het World Matchplay of de World Grand Prix), maar de net wat kleinere proftoernooien, de zogenaamde ProTour-toernooien (die ook wel 'vloertoernooien' worden genoemd). Die ProTour-toernooien worden doorgaans niet live op tv uitgezonden. Aan deze toernooien doen echter ook topdarters, zodat die zich ook voor de PDC Players Championship Finals kunnen plaatsen.

Data

Van 2009 tot en met 2011 werd dit toernooi aan het begin van het jaar gespeeld (januari of februari). Vervolgens kreeg het toernooi echter een andere plek op de kalender: sindsdien vinden de PDC Players Championship Finals plaats in december of november. Vanwege deze kalenderwijziging vond het toernooi in 2011 dus twee keer plaats: in februari en in december. Sinds dit toernooi laat in het jaar wordt gehouden (eind november of begin december) is het meestal het laatste grote toernooi van de PDC voorafgaand aan het PDC WK Darts. Veel spelers beschouwen de Players Championship Finals daarom ook als een generale repetitie, een laatste grote test van hun vorm, voorafgaand aan het wereldkampioenschap darts.

Erelijst

Hoe ziet anno 2022 de erelijst eruit van dit dartstoernooi? De eerste editie van dit toernooi werd gespeeld in 2009. Dat jaar pakte Phil Taylor de eindzege. In de finale won hij van Robert Thornton. Taylor won dit toernooi drie keer. Naast die eindzege in 2009, pakte hij ook de eindoverwinning in februari 2011 en in 2012. Michael van Gerwen was in 2013 de eerste Nederlander die erin slaagde om de finale van dit toernooi te bereiken. In die finale won hij met 11-7 van Phil Taylor. In 2015 pakte Van Gerwen voor de tweede keer de eindzege op dit toernooi. In 2016 won hij het toernooi voor de derde keer. In 2017 won hij het voor de vierde keer, in 2019 won hij het voor de vijfde keer en in 2020 won hij voor de zesde keer. Van Gerwen is dus anno 2022 de recordhouder qua aantal eindoverwinningen in dit toernooi. Naast Van Gerwen en Taylor zijn er nog vier spelers die dit evenement één keer hebben gewonnen. De Australiër Paul Nicholson won het toernooi in 2010. De Engelsman Kevin Painter pakte de zege in december 2011. In 2014 werd dit toernooi gewonnen door de Schot Gary Anderson. In 2018 won Daryl Gurney dit toernooi. In 2021 won Peter Wright.

Sponsors

De eerste editie van dit toernooi had Coral als hoofd- en naamsponsor. De tweede editie had Totesport als naamsponsor. De editie van februari 2011 had geen naamsponsor. Met ingang van december 2011 werd Cash Converters de hoofd- en naamsponsor van dit toernooi. In 2018 had het toernooi als hoofd- en naamsponsor: Mr. Green Sport. Sinds 2019 is Ladbrokes de hoofdsponsor.

Locaties

De eerste twee edities van de Players Championship Finals Darts vonden plaats in de Circus Tavern (in Purfleet). De tweede en derde editie werden gehouden in de Doncasterd Dome (in Doncaster). Sinds 2012 is het Butlins Resort in Minehead de vaste locatie van dit toernooi. In 2019 was het vanwege de coronavirus eenmalig op een andere locatie, maar in 2022, 2023 en 2024 vindt het in principe weer in Minehead plaats.

Prijzengeld

Historie: prijzengeld Players Championship Finals in de loop der jaren

In 2009 was het totale prijzengeld van dit toernooi 200.000 Britse ponden. Van 2010 tot en met 2013 was ieder jaar het totale prijzengeld 250.000 pond. Met ingang van 2014 werd de prijzenpot verhoogd naar 300.000 pond. In 2016 werd het prijzengeld wederom verhoogd. De totale prijzenpot was gestegen naar 400.000 pond. De winnaar kreeg daarvan 75.000 pond. De verliezende finalist ontvangt 35.000 pond. In 2017 is de prijzenpot wederom gestegen. In 2018 geldt hetzelfde prijzengeld als in 2017. In 2019 is het prijzengeld verhoogd naar 500.000. Dat prijzenschema geldt in principe ook ook in 2022. Spelers die in de eerste ronde van dit evenement worden uitgeschakeld, krijgen 2500 pond. Darters die in de tweede ronde verliezen, krijgen 5000 pond. Spelers die in de achtste finales worden uitgeschakeld, ontvangen 10.000 pond. De verliezers in de kwartfinales krijgen 15.000 pond. Wie de halve finales bereikt en daarin verliest krijgt 25000 pond. In de finale krijgt de verliezer 50.000 pond en de winnaar van het toernooi krijgt 100.000 pond.

Deelnemers Players Championship Finals

Zoals reeds vermeld kon men zich voor dit toernooi plaatsen via de ProTour-ranking (de PDC Pro Tour Order of Merit). Tot en met de editie van 2015 mochten de 32 hoogst genoteerde spelers op deze ranking mogen meedoen aan dit toernooi. Sinds 2016 mogen er 64 darters deelnemen aan dit toernooi. Zij kwalificeren zich niet meer via de 'gewone' ProTour-ranking, maar via een ranking die is opgemaakt naar aanleiding van 20 specifieke Players Championships-toernooien.

Aangezien dit een ranking op basis van een aantal specifieke, relatief kleine toernooien is, ziet die ranking er heel anders uit dan de 'gewone' PDC-wereldranglijst. Phil Taylor had in zijn afscheidsjaar (2017) bijvoorbeeld helemaal geen interesse om aan al die kleine vloertoernooien deel te nemen en stond daarom in dat jaar ook niet op die ranglijst, met als gevolg dat hij dat jaar dus ook niet deelnam aan deze Darts Finals. Anno 2018 had Raymond van Barneveld geen interesse om in de loop van het jaar aan al die kleine vloertoernooien deel te nemen en hij deed dus ook niet mee aan de Players Championship Darts Finals van 2018.

Speelschema en programma

Hoe ziet het programma van dit toernooi eruit? De eerste ronde vindt plaats op vrijdag. De tweede en derde ronde worden gespeeld op zaterdag. De kwartfinales, halve finales en finale vinden plaats op zondag.

Live op tv: ITV4 (Engeland)

Dit toernooi wordt in Engeland live uitgezonden door de zender ITV4. In Nederland werd het toernooi jarenlang uitgezonden door RLT7 (tv) en Videoland (livestream). Met ingang van 2022 hebben zij echter niet meer de live-uitzendrechten. Die zijn verhuisd naar Viaplay Nederland

Livestream Players Championship Finals

Livestream Viaplay darts

De Players Championship Finals zijn ook via een livestream van Viaplay te volgen. Met zo'n livestream kan men op een pc of smartphone de wedstrijden bekijken. De officiële livestream voor Nederlandse kijkers wordt geproduceerd door Viaplay. Is deze livestream gratis bij de PDC Players Championship Finals? Deze officiële livestream van dit evenement is in Nederland niet gratis. Men dient een betaald abonnement te hebben op Viaplay om de livestream te kunnen bekijken.

Livestream darts van PDC Tv?

Er bestaat ook een officiële livestream van de Darts Players Championship Finals bij de PDC. Die livestream is echter geo-restricted. Men mag die livestream officieel niet bekijken in Nederland, aangezien Viaplay de exclusieve uitzendrechten (livestream en tv) heeft van PDC Darts voor Nederland. Is die stream van de PDC een gratis livestream van de Darts Players Championship Finals? De stream van de PDC is een livestream waarvoor men een betaald abonnement bij hen dient te hebben, dus neen, dit is niet een gratis livestream.

Livestream darts bij DAZN en Matchroom?

Er wordt ook een stream aangeboden door de streamingdienst DAZN. Eveneens is er een livestream van Matchroom online te vinden. Hun streams zijn echter niet bedoeld voor het Nederlandse publiek.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK darts: European Championship, live tv en livestreamEK darts: European Championship, live tv en livestreamHet PDC European Championship Darts wordt jaarlijks in het najaar gehouden. Dit EK darts is live op tv te volgen. Evenee…
PDC Darts kalender 2020: toernooien op de Pro TourPDC Darts kalender 2020: toernooien op de Pro TourDe PDC is anno 2020 de grootste dartsorganisatie ter wereld. Elk jaar worden er weer vele toernooien gehouden. De beste…
PDC Darts bekijken via een livestreamPDC Darts bekijken via een livestreamDe PDC (Professional Darts Corporation) is de leidende organisatie in de wereld van het professionele darts. De toptoern…
Darts: World Series Finals live op tv en livestreamDarts: World Series Finals live op tv en livestreamDe dartsbond PDC organiseert jaarlijks in het najaar de World Series of Darts Finals. Dit is het slottoernooi van de PDC…

Bodybuilding, sport of geen sport?Bodybuilding is de laatste jaren zeer snel in populariteit toegenomen. Nu is het vaak de vraag of bodybuilding een sport…
Tour de France 2020: etappeschema en deelnemersTour de France 2020: etappeschema en deelnemersDe Tour de France 2020 start op 29 augustus 2020. Startplaats is Nice, het slot van dit wielrennen is uiteraard in Parij…
Bronnen en referenties
  • Htttp://www.pdc.tv
  • http://en.wikipedia.org
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.dartinfo.nl
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 14-11-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.