PDC Darts kalender 2020: toernooien op de Pro Tour

PDC Darts kalender 2020: toernooien op de Pro Tour De PDC is anno 2020 de grootste dartsorganisatie ter wereld. Elk jaar worden er weer vele toernooien gehouden. De beste 128 spelers komen uit op de Pro Tour. Op die toernooien is het grote geld te verdienen. De grootste toernooien worden uitgezonden op de televisie. In 2020 worden er 30 Players Championships gehouden en 13 Eurotours. Daarnaast staan de vaste grote televisietoernooien weer op het programma, met als hoogtepunten de finale van het WK 2020 op 1 januari en het WK 2021, dat in december 2020 begint.

De verschillende toernooien

Er zijn vier soorten toernooien die de PDC organiseert voor de spelers van de Pro Tour. Dit zijn de Players Championships, de Eurotours, de televisietoernooien die meetellen voor de wereldranglijst en de televisietoernooien waar alleen spelers op uitnodiging aan mee mogen doen.

De Players Championships

De Players Championships zijn toernooien die op één dag worden afgerond. Meestal worden ze gehouden in het weekend, op beide dagen één toernooi. Er doen 128 spelers aan mee. In principe zijn dit de spelers van de Pro Tour, maar als er spelers zich afmelden komen er plekken vrij voor spelers van de Challenge Tour, het tweede niveau van de PDC. In totaal worden er 30 Players Championships georganiseerd. De Players Championships worden niet uitgezonden op tv, maar de PDC biedt wel een livestream aan. Om deze te kunnen bekijken moet een abonnement worden afgesloten.

De Eurotours

De Eurotours zijn toernooien die verspreid over heel Europa worden gehouden. Er doen 48 spelers aan mee. De top 16 van de ranglijst van Players Championships en Eurotours, de Pro Tour-ranglijst, is rechtstreeks geplaatst en ook hebben zij een bye in de eerste ronde. Zij stromen dus pas in bij de laatste 32. 24 spelers plaatsen zich via het kwalificatietoernooi. Sinds 2020 zijn er niet meer aparte kwalificatietoernooien voor Britse en niet-Britse spelers, maar is er nog maar één kwalificatietoernooi. De beste twee spelers van het organiserende land hoeven niet deel te nemen aan dit kwalificatietoernooi, want zij zijn rechtstreeks geplaatst. Daarnaast zijn er nog plekken te verdienen op diverse kwalificatietoernooien voor spelers die niet op de Pro Tour spelen.

De rankingtoernooien op tv in 2020

De belangrijkste toernooien voor de spelers van de PDC zijn de rankingtoernooien op tv. Hier valt veruit het meeste prijzengeld te halen, en naast dat dit goed is voor de portemonnee wordt ook de wereldranglijst gebaseerd op het gewonnen prijzengeld. De spelers spelen het hele jaar Players Championships en Eurotours om zich voor deze toernooien te kunnen plaatsen. In 2020 zijn er geen nieuwe rankingtoernooien op tv ten opzichte van 2019.

De UK Open

De UK Open is traditioneel het eerste rankingtoernooi van het jaar dat op tv wordt uitgezonden. Alle 128 spelers van de Pro Tour mogen hieraan meedoen, net als de beste 16 spelers van de Challenge Tour en 16 qualifiers. De 16 qualifiers en 16 spelers van de Challenge Tour beginnen samen met de nummer 97 tot en met 128 van de wereld in de eerste ronde. In de tweede ronde stromen de spelers die op plek 65 tot en met 96 van de wereldranglijst staan in. In de derde ronde komen de nummer 33 tot en met 64 erbij, en de nummers 1 tot en met 32 mogen beginnen in de vierde ronde. Elke ronde is er een open loting. Dat betekent dat er geen geplaatste spelers zijn, en dus iedereen tegen elkaar kan komen in elke ronde. Door dit format zijn er altijd een aantal verassingen in de eindfase van het toernooi. Het toernooi wordt gehouden van 6 to 8 maart.

De World Matchplay

De World Matchplay wordt altijd gehouden in juli, zo ook in 2020. De top 16 van de wereldranglijst is geplaatst, net als de beste 16 spelers van de Pro Tour-ranglijst die niet in de top 16 van de wereldranglijst staan. Het toernooi wordt gekenmerkt door lange wedstrijden en het feit dat er met twee legs verschil gewonnen moet worden. Daarom zijn het vrijwel altijd de topspelers die komen bovendrijven in de eindfase van het toernooi. Het toernooi vindt in 2020 plaats van 18 tot en met 26 juli.

De World Grand Prix

Ook bij de World Grand Prix plaatsen de top 16 van de wereldranglijst en de top 16 van de Pro Tour-ranglijst zich voor de televisiefase. Het toernooi wordt gespeeld volgens het setsysteem. Elke set is best of 5 legs, dus je moet drie legs winnen om de set te pakken. De volgende set begint de stand weer op 0-0. Tevens wordt er gespeeld met het double-in-format. Dat wil zeggen dat je elke leg niet alleen moet eindigen met een dubbel, maar ook moet beginnen. Een speler begint pas met scoren in een leg als hij een dubbel heeft gegooid. Alle tot dan toe gegooide darts tellen voor nul punten. In de eerste ronde wordt slechts best of 3 sets gespeeld. Dit in combinatie met het double-in-format zorgt ervoor dat er vooral in de beginfase van het toernooi vaak veel verassingen zijn. Later in het toernooi wordt het format langer. De World Grand Prix 2020 is van 4 tot en met 10 oktober in Dublin.

De European Championships

De European Championships is het eindtoernooi van de Eurotours. Van alle dertien Eurotours wordt een aparte ranglijst bijgehouden. De top 32 van deze ranglijst mag deelnemen aan de European Championships. Het toernooi wordt gehouden van 29 oktober tot 1 november.

De Grand Slam of Darts

Aan de Grand Slam of Darts mogen 24 spelers van de PDC meedoen. Dit zijn de finalisten van alle televisietoernooien van de PDC van de afgelopen twaalf maanden, aangevuld met vier spelers uit het kwalificatietoernooi. De andere acht plekken worden opgevuld met spelers van de andere dartsbond, de BDO. De 32 deelnemers zijn verdeeld over acht poules van vier. Iedereen in de poule speelt tegen elkaar in korte wedstrijden. De beste twee van de poule gaan door naar de laatste 16. Vanaf dit moment worden de wedstrijden verlengd naar best of 19 in de laatste 16, best of 35 in de kwartfinale en halve finale, en zelfs best of 37 in de finale. Het toernooi vindt plaats van 14 tot en met 22 november.

De Players Championship Finals

De Players Championship Finals is het eindtoernooi van de Players Championships. Ook van alle 30 Players Championships wordt een losse ranglijst bijgehouden. De top 64 van deze ranglijst mag deelnemen aan de Players Championship Finals. Het wordt georganiseerd van 27 tot 29 november.

Het WK

Het PDC WK 2020 wordt gespeeld van 13 december 2019 tot en met 1 januari 2020. Het deelnemersveld bestaat uit 96 deelnemers. Dit zijn de top 32 van de wereldranglijst, de beste 32 spelers van de Pro Tour-ranglijst die niet in de top 32 van de wereld staan, en 32 winnaars van diverse kwalificatietoernooien. De top 32 van de wereld krijgt een bye in de eerste ronde. Er wordt gespeeld in het setsysteem. Het PDC WK 2021 begint in december 2020.

Tv-toernooien die niet meetellen voor de wereldranglijst

Naast bovengenoemde tv-toernooien zijn er nog verschillende toernooien die wel op tv worden uitgezonden, maar niet meetellen voor de wereldranglijst. Meestal zijn dit toernooien waar de beste spelers van de wereld worden uitgenodigd en de rest van de spelers geen kans heeft om zich te kwalificeren.

De Masters

De Masters is traditioneel het eerste televisietoernooi na het WK. De beste 16 spelers van de wereldranglijst worden uitgenodigd. In de eerste ronde speelt nummer één tegen nummer zestien, twee tegen vijftien enzovoort. De Masters worden gehouden van 29 januari tot 1 februari.

De Premier League

De Premier League is een toernooi dat over meerdere weken gehouden wordt. Elke donderdagavond wordt er gespeeld. In 2019 moest Gary Anderson noodgedwongen afzeggen. In plaats van een andere tiende deelnemer te kiezen koos de PDC voor 'contenders'. Elke speelavond in de eerste helft van de competitie was er één speler die het op moest nemen tegen een contender, in plaats van een andere speler uit de Premier League. Deze contenders waren opkomende spelers uit de buurt van de locatie van die speelavond. Zo mochten zij al eens ruiken aan de Premier League. Door het succes van dit format wordt het in 2020 opnieuw gebruikt.

De World Cup of Darts

Tijdens de World Cup of Darts nemen landenteams het tegen elkaar op. Elk team bestaat uit de beste twee spelers van het betreffende land. In de beginfase spelen de teams als koppel. Later zijn er ook singlepartijen. Tijdens dit toernooi krijgen veel spelers die weinig ervaring hebben op tv een kans om hun kunsten te vertonen. De World Cup of Darts wordt gehouden van 18 tot en met 21 juni.

De Champions League of Darts

In de Champion League of darts nemen de beste acht spelers van de wereldranglijst het tegen elkaar op. De spelers zijn verdeeld over twee poules. De beste twee van elke poule gaan door naar de halve finale. De Champions League of Darts vindt plaats op 5 en 6 september 2020.

De World Series

De World Series is een serie aan toernooien die gehouden worden in landen waar het darten in opkomst is, zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Duitsland. Voor elk toernooi worden acht spelers uitgenodigd, meestal de beste spelers van de wereldranglijst. Zij nemen het elk in de eerste ronde op tegen een speler uit het gastland. Van de World Series is ook een eindtoernooi, waar de beste spelers van de World Series aan mee mogen doen, samen met andere uitgenodigde spelers en spelers uit het kwalificatietoernooi. De World Series Finals zijn op 18 tot 20 september.

De Kalender

De Players Championships

 1. 8 februari: Barnsley
 2. 9 februari: Barnsley
 3. 15 februari: Wigan
 4. 16 februari: Wigan
 5. 22 februari: Wigan
 6. 23 februar: Wigan
 7. 14 maart: Barnsley
 8. 15 maart: Barnsley
 9. 4 april: Barnsley
 10. 5 april: Barnsley
 11. 18 april: Barnsley
 12. 19 april: Barnsley
 13. 16 mei: Barnsley
 14. 17 mei: Barnsley
 15. 30 mei: Hildesheim
 16. 31 mei: Hildesheim
 17. 13 juni: Barnsley
 18. 14 juni: Barnsley
 19. 1 augustus: Barnsley
 20. 2 augustus: Barnsley
 21. 29 augustus: Hildesheim
 22. 30 augustus: Hildesheim
 23. 7 september: Barnsley
 24. 8 september: Barnsley
 25. 15 september: Leeuwarden
 26. 16 september: Leeuwarden
 27. 2 oktober: Dublin
 28. 3 oktober: Dublin
 29. 4 november: Barnsley
 30. 5 november: Barnsley

De Eurotours

 1. 28 feb-1 mar: Belgian Darts Championship
 2. 20-22 maart: European Darts Grand Prix
 3. 27-29 maart: European Darts Open
 4. 11-13 april: German Darts Grand Prix
 5. 1-3 mei: Austrian Darts Open
 6. 8-10 mei Hungarian Darts Open
 7. 22-24 mei: International Darts Open
 8. 26-28 juni: European Darts Masters
 9. 3-5 juli: German Darts Championship
 10. 10-12 juli: German Darts Open
 11. 11-13 september: Dutch Darts Masters
 12. 25-27 september Gibraltar Darts Trophy
 13. 16-18 oktober: Czech Darts Open

Televisietoernooien

 • 31 jan-2 feb: The Masters
 • 6-8 maart: UK Open
 • 18-21 juni: World Cup
 • 18-26 juli: World Matchplay
 • 5-6 september: Champions League of Darts
 • 18-20 september: World Series of Darts Finals
 • 4-10 oktober: World Grand Prix
 • 29 okt-1 nov: European Championships
 • 14-22 november: Grand slam of Darts
 • 27-29 november: Players Championship Finals

De World Series

 • 5-6 juni: US Masters
 • 12-13 juni: Nordic Masters
 • 21-22 augustus: New Zealand Masters

De Premier League

De Premier League wordt gespeeld van 6 februari tot en met 21 mei. Er wordt telkens alleen gespeeld op donderdagavond, met uitzondering van Rotterdam. Hier worden op 25 en 26 maart twee competitieavonden achter elkaar afgewerkt. De halve finale en finale zijn op 21 mei.
© 2020 - 2024 Gujanator, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
PDC World Darts Championship 2020: NederlandersPDC World Darts Championship 2020: NederlandersVan 13 december 2019 tot en met 1 januari 2020 vindt het PDC World Darts Championship plaats in het Alexandra Palace in…
Prijzengeld WK darts 2020 PDC en BDOPrijzengeld WK darts 2020 PDC en BDODarten is de afgelopen tientallen jaren enorm in populariteit gestegen. Dit is dan ook terug te zien in het prijzengeld.…
Premier League Darts, live op tv en livestreamPremier League Darts, live op tv en livestreamDe Premier League Darts is een prestigieuze dartscompetitie van de Professional Darts Corporation (PDC). Tot de deelneme…
Dartspelers: Gary Anderson - Schotland (PDC)Dartspelers: Gary Anderson - Schotland (PDC)De Schotse topdarter Gary Anderson is tussen 2009 en 2019 één van de grote namen van de grootste dartbond, de Profession…

Darts: strategie bij het wegzetten en finishenDarts: strategie bij het wegzetten en finishenAls je een leg wil winnen in het darts zul je moeten eindigen met een dubbel. Dit wordt ook wel finishen genoemd. Veel g…
Biatlon: de World Cup in Oberhof 2020Biatlon: de World Cup in Oberhof 2020Van 9 tot en met 12 januari vindt de World Cup biatlon plaats in het Duitse Oberhof. Op het programma staan voor zowel d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: DS-Foto, Pixabay
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2020_PDC_Pro_Tour
 • www.pdc.tv
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2020_Grand_Slam_of_Darts
Gujanator (35 artikelen)
Gepubliceerd: 08-01-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.