PDC World Darts Championship 2020: Nederlanders

PDC World Darts Championship 2020: Nederlanders Van 13 december 2019 tot en met 1 januari 2020 vindt het PDC World Darts Championship plaats in het Alexandra Palace in London. De 96 beste darters ter wereld gaan uitmaken wie zich een jaar lang wereldkampioen mag noemen. Onder deze 96 deelnemers bevinden zich maar liefst elf Nederlanders. Michael van Gerwen is als nummer één geplaatst en geldt als de absolute topfavoriet. Daarnaast is het het laatste toernooi in de carrière van Raymond van Barneveld. Na dit toernooi stopt hij als professioneel darter. Naast hen doen ook Jermaine Wattimena, Jeffrey de Zwaan, Danny Noppert, Vincent van der Voort, Jelle Klaasen, Ron Meulenkamp, Geert Nentjes, Benito van de Pas en Jan Dekker namens Nederland een gooi naar de wereldtitel.

Het PDC World Darts Championship

Het eerste PDC World Darts Championship vond plaats in 1994 in Purfleet. Het heette toen nog het WDC World Darts Championship. De WDC was een net nieuw opgerichte dartsbond. Een aantal spelers waren het niet eens met de koers die de andere dartsbond, de British Darts Organisation (BDO) was ingeslagen. Daarop besloten ze de World Darts Council op te richten. Later werd de naam veranderd naar PDC, Professional Darts Cooperation. Aan de eerste editie deden 24 spelers mee, die streden om een prijzenpot van 64.000 pond, significant lager dan de prijzenpot van het BDO WK (136.100 pond). De gok van de spelers betaalde zich echter uit, want in de volgende jaren bleef de PDC groeien. In 2002 was het prijzengeld van het PDC WK voor het eerst hoger dan dat van het BDO WK. Langzaamaan kwamen er steeds meer darters die de overstap naar de PDC maakten en anno 2019 is de bond veel groter dan de BDO.

Nederland op het PDC WK

Anno 2019 zijn er twee Nederlanders die het toernooi hebben gewonnen. De eerste was Raymond van Barneveld in 2007. De ander is Michael van Gerwen. Hij werd wereldkampioen in 2014, 2017 en 2019. Dit zijn tevens ook de enige twee Nederlanders die erin geslaagd zijn om de finale te halen. Jelle Klaasen (in 2006) en Roland Scholten (in 1998) zijn de enige andere Nederlanders die een keer de halve finale wisten te halen.

Nederlanders op het PDC WK 2020

Plaatsing voor het WK

Voor het PDC World Darts Championship 2020 zijn er in totaal elf Nederlandse spelers geplaatst. Zij deden dit op verschillende manieren. Vier Nederlanders hebben zich geplaatst omdat zij vóór het toernooi in de top 32 van de wereld stonden. Dat betekent dat zij de eerste ronde mogen overslaan en instromen in de tweede ronde. Dit zijn:
 • Michael van Gerwen (1e)
 • Jermaine Wattimena (18e)
 • Jeffrey de Zwaan (23e)
 • Danny Noppert (31e)

Vier Nederlanders hebben zich weten te plaatsen omdat zij het goed gedaan hebben in de zogenaamde Protourtoernooien. Dit is een reeks van 30 Players Championships en 13 Eurotours die door het jaar heen gehouden zijn. Deze vier zijn:
 • Vincent van der Voort
 • Ron Meulenkamp
 • Raymond van Barneveld
 • Jelle Klaasen

Geert Nentjes heeft zich geplaatst omdat hij derde staat op de ranking van de Development Tour, de jeugdtour van de PDC. Daarnaast wisten Jan Dekker en Benito van de Pas zich te plaatsen via het kwalificatietoernooi.

De Nederlandse deelnemers

Michael van Gerwen
Michael van Gerwen is de onbetwiste nummer één van de wereld voorafgaand aan het PDC Wereldkampioenschap van 2020. Hij is als eerste geplaatst en geldt als topfavoriet voor de titel. Hij won in 2019 de Masters, World Grand Prix, de World Series Finals, de Players Championship Finals, de Premier League en de Champions League of Darts. Hij is verdedigend kampioen en won het toernooi ook al in 2014 en 2017. Omdat hij geplaatst is hoeft hij de eerste ronde niet te spelen. Van Gerwen won al zijn wedstrijden relatief eenvoudig en mocht daarom aantreden in zijn vijfde WK-finale. Van de vorige vier wist hij er drie te winnen, waaronder éénmaal van Peter Wright in 2013. Ook nu was Peter Wright de tegenstander. Van Gerwen liet enkele kansen liggen en Wright strafte alles genadeloos af, waardoor het Wright was die er met de titel vandoor ging. Het werd 7-3.

Jermaine Wattimena
Jermaine Wattimena is als 18e geplaatst. 2019 was zijn beste seizoen tot dan toe. Hij bereikte de kwartfinale van de World Grand Prix. Hij mocht in 2019 voor het eerst Nederland vertegenwoordigen op de World Cup of Darts, het toernooi waar de beste twee spelers van elk land aan meedoen als koppel. Ook hij mag de eerste ronde overslaan. Hij verloor in de tweede ronde in een alles beslissende elfde leg van de vijfde set van Luke Humphries.

Jeffrey de Zwaan
Jeffrey de Zwaan is als 23e geplaatst. 2018 was het jaar van zijn doorbraak. Daarin bereikte hij de halve finale van de World Matchplay. In 2019 bleven de resultaten op de grote tv-toernooien een klein beetje uit, maar bij vlagen liet hij wel zien waartoe hij in staat is. Zo wist hij op de kwartfinale van de European Championships te behalen na een overwinning op Peter Wright. Deze Peter Wright was op het WK uiteindelijk de persoon die hem uitschakelde in de vierde ronde. De Zwaan kwam 3-0 achter, maar wist toch nog een beslissende set eruit te slepen. Deze ging echter naar Wright.

Danny Noppert
In zijn tweede jaar bij de PDC wist Danny Noppert voor het eerst door te dringen tot de mondiale top 32. Zijn meest aansprekende resultaat van 2019 was het bereiken van de finale van de World Series Finals, welke hij verloor van Michael van Gerwen. Danny Noppert won zijn eerste wedstrijd van Callan Rydz, maar veloor in de derde ronde van Kim Huybrechts.

Vincent van der Voort
Na enkele jaren blessureleed, met name aan de rug, was 2019 een lichtpuntje voor Vincent van der Voort. Hij wist zich weer te plaatsen voor alle grote tv-toernooien door goede resultaten op de vloer. Hij behaalde de kwartfinale op de European Championships. Hij is meervoudig kwartfinalist op het WK Darts. Na in de eerste ronde te hebben gewonnen van Keane Barry verloor hij in de tweede ronde van Dave Chisnall.

Ron Meulenkamp
2019 was een wat minder jaar voor "The Bomb". Bij vlagen speelde hij heel goed op de vloer, wat resulteerde in vier halve finales. Zijn pijnpunt waren de Eurotour-toernooien. Hij wist zich slechts voor twee van de dertien toernooien te plaatsen, waardoor hij uiteindelijk tekort kwam voor plaatsing voor de grote tv-toernooien. Na een overwinning op Ben Robb bleek Chris Dobey in de tweede ronde nipt te sterk. Meulenkamp verloor met 3-2.

Raymond van Barneveld
2019 stond in het teken van het afscheid van Raymond van Barneveld. Het PDC WK 2020 is zijn laatste toernooi als professioneel darter. Van Barneveld werd vijf keer wereldkampioen darts. Één keer deed hij dit bij de PDC, in 2007 toen hij in een legendarische finale Phil Taylor wist te kloppen in een sudden death leg op 5-5 in de beslissende set. Het begin van 2019 verliep dramatisch, vooral dankzij persoonlijke omstandigheden. Na zijn verloren wedstrijd in de Premier League in Rotterdam, waardoor hij op de laatste plaats eindigde en de competitie moest verlaten, kondigde hij aan per direct te stoppen. Hij kwam terug op die beslissing en enkele weken later wist hij de finale van een vloertoernooi te halen, waardoor plaatsing voor het WK niet meer mis kon gaan. Op de Players Championship Finals bereikte hij de kwartfinale, wat hem hoop heeft gegeven voor het WK. Van Barneveld werd uitgeschakeld in de eerste ronde. Hij verloor met 3-1 van Darin Young, waarmee zijn carrière ten einde kwam.

Jelle Klaasen
Jelle Klaasen heeft anno 2019 nog steeds last van een polsblessure. Hierdoor kan hij minder trainen dan voorheen. Dit is te zien in zijn resultaten. De BDO wereldkampioen van 2006 wist weinig aansprekende resultaten te halen in 2019. Het was wel genoeg om plaatsing voor het WK af te dwingen. Hij won in de eerste ronde met 3-1 van Kevin Burness, waarna landgenoot Michael van Gerwen te sterk bleek in ronde twee.

Geert Nentjes
Geert Nentjes maakte in 2019 zijn debuut op het wereldkampioenschap darten. Hij verloor in de eerste ronde van Nathan Aspinall. Hij plaatste zich voor het WK via de jeugdtour van de PDC. Hij stond derde op de ranglijst, maar omdat Luke Humphries en Ted Evetts al via een andere weg waren gekwalificeerd ging de WK plek naar Nentjes. Op de protour deed Nentjes in 2019 ook al mee. Topresultaten bleven hier echter nog uit. Nentjes werd in de eerste ronde in een thriller met 3-2 uitgeschakeld door Kim Huybrechts.

Jan Dekker
Jan Dekker beleefde een matig jaar in 2019. Veelvuldig verloor hij in de eerste ronde van de vloertoernooien, en in slechts vier van de dertig kwam hij voorbij de tweede ronde. Dit zorgde ervoor dat hij zich niet wist te plaatsen via de ranglijst. Het enige lichtpuntje van het jaar kwam in het kwalificatietoernooi voor het WK. Hij redde zijn seizoen nog enigszins door dit te winnen en in ieder geval deelname aan het WK af te dwingen. Hij won in de eerste ronde in een thriller van Ryan Joyce, maar werd in de tweede ronde met 3-0 uitgeschakeld door Johnny Clayton.

Benito van de Pas
Benito van de Pas klom in 2015, 2016 en 2017 razendsnel naar de top van het darts. Daarna ging het echter hard bergafwaarts. Hij had heel veel last van darts die uit het bord vielen. Daarom wisselde hij van materiaal. Dit kwam hem niet ten goede. Zijn prestaties kelderden. Een positief punt kwam tijdens het WK van 2019. Na in de eerste ronde een matchdart overleefd te hebben wist hij de vierde ronde te halen. Dit resultaat werd echter niet doorgezet in de rest van het jaar. Hij plaatste zich voor geen van de grote toernooien. Zijn laatste kans was het kwalificatietoernooi. Hier wist hij zijn plek op het WK te bemachtigen. In de eerste ronde miste Gabriël Clemens vier matchdarts waarna Van de Pas de wedstrijd alsnog wist te winnen. In de tweede ronde bleek Max Hopp te sterk met 3-2.

Loting en uitslagen van de Nederlanders

Eerste ronde

Michael van Gerwen - Bye
Jelle Klaasen - Kevin Burness 3-1
Jan Dekker - Ryan Joyce 3-2
Benito van de Pas - Gabriël Clemens 3-2
Geert Nentjes - Kim Huybrechts 2-3
Danny Noppert - Bye
Jermaine Wattimena - bye
Vincent van der Voort - Keane Barry 3-0
Raymond van Barneveld - Darin Young 1-3
Jeffrey de Zwaan - bye
Ron Meulenkamp - Ben Robb 3-0

Tweede ronde

Michael van Gerwen - Jelle Klaasen 3-1
Jan Dekker - Johnny Clayton 0-3
Benito van de Pas - Max Hopp 2-3
Danny Noppert - Callan Rydz 3-2
Jermaine Wattimena - Luke Humphries 2-3
Vincent van der Voort - Dave Chisnall 1-3
Jeffrey de Zeaan - Darin Young 3-2
Ron Meulenkamp - Chris Dobey 2-3

Derde ronde

Michael van Gerwen - Ricky Evans 4-0
Danny Noppert - Kim Huybrechts 2-4
Jeffrey de Zwaan - Dave Chisnall 4-3

Vierde ronde

Michael van Gerwen - Stephen Bunting 4-0
Jeffrey de Zwaan - Peter Wright 3-4

Kwartfinale

Michael van Gerwen - Darius Labanauskas 4-2

Halve Finale

Michael van Gerwen - Nathan Aspinall 6-3

Finale

Michael van Gerwen - Peter Wright 3-7

Hoe kun je het volgen?

Televisie

RTL7 zendt het hele toernooi live uit op televisie. In de studio ontvangen afwisselend Marcel Maijer en Koerd Westerman verschillende analisten die samen over de wedstrijden discussiëren. Het team van commentators bestaat uit Jacques Nieuwlaat, Frank Visschraper, Niels de Ruiter, Martijn van Zijtveld en Teun de Boer.

Livestream

RTL7 biedt online een livestream aan op Videoland. Om deze te kunnen bekijken is dus een Videolandaccount vereist. Kijkers van deze stream kunnen de uitzending zien die wordt uitgezonden op RTL7, en kunnen deze tevens terugkijken.
© 2019 - 2024 Gujanator, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prijzengeld WK darts 2020 PDC en BDOPrijzengeld WK darts 2020 PDC en BDODarten is de afgelopen tientallen jaren enorm in populariteit gestegen. Dit is dan ook terug te zien in het prijzengeld.…
Het WK darts bekijken via een livestreamHet WK darts bekijken via een livestreamHet PDC World Championship Darts is het grootste en belangrijkste toernooi in de dartswereld. Dit WK darts wordt jaarlij…
World Matchplay Darts live tv en livestreamWorld Matchplay Darts live tv en livestreamIn de zomer staat jaarlijks het World Matchplay Darts Championship op de kalender van de dartsbond PDC. Dit evenement vi…
Phil Taylor 2017: het laatste dartjaar van een dartslegendePhil Taylor 2017: het laatste dartjaar van een dartslegendeWie het in 2017 in Nederland heeft over het darten, heeft het over Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. Na het P…

PDC Darts kalender 2020: toernooien op de Pro TourPDC Darts kalender 2020: toernooien op de Pro TourDe PDC is anno 2020 de grootste dartsorganisatie ter wereld. Elk jaar worden er weer vele toernooien gehouden. De beste…
Biatlon: de World Cup in Oberhof 2020Biatlon: de World Cup in Oberhof 2020Van 9 tot en met 12 januari vindt de World Cup biatlon plaats in het Duitse Oberhof. Op het programma staan voor zowel d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: DS-Foto, Pixabay
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2020_PDC_World_Darts_Championship
 • https://en.wikipedia.org/wiki/PDC_World_Darts_Championship
 • https://en.wikipedia.org/wiki/1994_WDC_World_Darts_Championship
 • https://www.rtl7darts.nl/nieuws/3323/toernooicenter_william_hill_pdc_wk_darts/
 • https://www.rtl7darts.nl/tvgids
 • www.dartsdatabase.co.uk
Gujanator (35 artikelen)
Laatste update: 02-01-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.