Phil Taylor 2017: het laatste dartjaar van een dartslegende

Phil Taylor 2017: het laatste dartjaar van een dartslegende Wie het in 2017 in Nederland heeft over het darten, heeft het over Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. Na het PDC wereldkampioenschap Darts 2018 neemt echter de grootste naam in de geschiedenis van het darts officieel afscheid van de van de wedstrijdsport. De Engelsman Phil 'The Power' Taylor is de man die het darten groot heeft gemaakt, de man die record na record verpulverde, multimiljonair is geworden en in 2017 bezig is met zijn afscheidstournee. Hoe zag zijn afscheidstournee er in 2017 uit?

Inhoudsopgave


Legendarische opkomst

The Record braking, history making, sixteen times Champion of the World. It's Phil, the Power, Taylor.
Met deze legendarische woorden wordt Phil Taylor aangekondigd bij al zijn opkomsten op het podium.

2017: Soms wel, soms niet

Omdat Phil Taylor zijn plaats op de Order of Merit van de PDC, de wereldranglijst, niet meer hoefde te verdedigen, kon hij zelf beslissen of hij wel of niet aan toernooien mee wilde doen. Hierdoor kon hij veel toernooien laten schieten en zich puur focussen op de toernooien waar hij echt graag wilde gooien.

UK OPEN en Players Championship Finals

Het UK OPEN en Players Championship Finals zijn toernooien waar je alleen aan mag deelnemen als je hoog genoeg bent geëindigd in de ranglijst van de Qualifiers. Omdat er soms twee of drie kleinere toernooien in een korte periode plaatsvinden, geven veel darters er de voorkeur aan niet aan al deze toernooien deel te nemen. Tayler koos er in 2017 zelfs voor om geen van deze Qualifiers te gooien. Hierdoor plaatste hij zich ook niet voor het hoofdtoernooi, wat hem weer twee vrije weekenden opleverde.

World Grand Prix

Ook het enige toernooi waarmee er niet alleen gefinished, maar ook geopend moet worden met een dubbel, de World Grand Prix in Dublin, liet Phil Taylor in 2017 schieten.

European Championship

Ook voor het European Championship is een aantal plaatsingstoernooien verspreid over West-Europa vooraf gegaan. Ook deze toernooien heeft Phil Taylor laten schieten, om zo meer rust te kunnen pakken in het laatste kwartaal van dit kalenderjaar.

World Series Finals

Ondanks dat Taylor zich wel had geplaatst voor het finale-toernooi van de World Series of Darts, besloot Phil Taylor niet mee te doen aan dit toernooi. Extra rust zou hem goed doen in de opbouw naar het belangrijkste toernooi van het jaar: het Wereldkampioenschap.

Bron: Doubletopdartshop.comBron: Doubletopdartshop.com

Resultaten per gespeeld toernooi

The Masters

Tussen 27 en 29 januari 2017 vond in Milton Keys The Masters plaats. Na goede overwinningen op Michael Smith (10-6) en Peter Wright (10-5), verloor Taylor in de halve finale van de Schot Gary Anderson (9-11).

Premier League

Tussen 2 februari en 18 mei werd er iedere donderdagavond gespeeld voor de Premier League of Darts. Dit langdurende toernooi wordt gespeeld in competitieverband, waarbij er op de laatste donderdag gespeeld wordt in een halve finale en een finale. Nadat de competitie was afgerond stond Taylor op een derde plaats. In de halve finale verloor hij vervolgens met 10-9 van Peter Wright.

World Series

Gedurende het jaar vinden er verspreid over de hele wereld kleinere darttoernooien plaats waarin acht toppers van de PDC zich meten met acht lokale helden. Taylor speelde mee in deze toernooien en wist er één van te winnen. Op 20 augustus wist hij dankzij een 11-8 overwinning op Peter Wright de Melbourne Darts Masters te winnen.

Grand Slam of Darts

Tussen 11 en 19 november 2017 vond in Wolverhampton het Grand Slam of Darts plaatst. Na twee van de drie groepswedstrijden te hebben gewonnen, versloeg Phil Taylor in de tweede ronde Darren Webster met 10-4. In de kwartfinale won hij overtuigend van de Noord-Ier Daryl Gurney, het werd 16-4. Taylor moest in de halve finale echter zijn meerdere erkennen in, de op dat moment nummer 1 van de wereld, Michael van Gerwen. Hij verloor met 16-8 van de latere toernooiwinnaar.

Deze nederlaag betekende dat hij zich nu volledig kon gaan richten op het laatste toernooi dat hij in zijn langen en illustere dartscarrière zal gaan spelen.

Wereldkampioenschap 2018

Zijn allerlaatste televisietoernooi is het Wereldkampioenschap dat gehouden wordt van 14 december 2017 tot en met 1 januari 2018 in het Alexandra Palace in Londen, Groot-Brittannië. Phil Taylor behoort ook in zijn laatste jaar tot de geplaatste spelers, in zijn laatste jaar was hij als zesde geplaatst. Taylor speelde in de eerste drie rondes goed genoeg om zijn tegenstanders te verslaan, zeker omdat hij ook het publiek volledig achter zich had staan. In de kwartfinale versloeg hij na een spannende partij tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson met 5-3. De halve finale tegen de verrassing van het toernooi, Jamie Lewis, won Taylor met 6-1 in zeven spannende sets. In de finale, zijn allerlaatste partij ooit, had Taylor niets in te brengen tegen de coming man van het darten, Rob Cross uit Engeland. Na een 7-2 nederlaag werd hij op een voor Taylor passende wijze bedankt door het publiek en de hele dartswereld.

Opvolging?

Komt er ooit weer een darter die hetzelfde kan doen als Phil Taylor? Volgens veel kenners is dit niet mogelijk. De enige die in de nadagen van de carrière van Phil Taylor in de buurt van deze statistieken lijkt de komen is e Nederlander Michael van Gerwen. Echter is het gemiddelde niveau van alle darters ontzettend gestegen in vergelijking met de beginjaren van de 21e eeuw, waardoor het zeer onwaarschijnlijk is dat er één iemand is die er zo bovenuit springt zoals Phil Taylor tussen 1995 en 2012 heeft gedaan!
© 2017 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dartspelers: Gary Anderson - Schotland (PDC)Dartspelers: Gary Anderson - Schotland (PDC)De Schotse topdarter Gary Anderson is tussen 2009 en 2019 één van de grote namen van de grootste dartbond, de Profession…
Premier League Darts: winnaars, prijzengeld, geschiedenisPremier League Darts: winnaars, prijzengeld, geschiedenisDe Premier League Darts is één van de grootste en populairste dartevenementen. Bij deze competitie van de PDC spelen tie…
Top 10 darters met meeste prijzengeldTop 10 darters met meeste prijzengeldDarters die tot de top behoren zijn anno 2020 echte grootverdieners. Het prijzengeld in het darts ligt inmiddels hoger d…
Dartspelers: Darryl Fitton - Engeland (BDO)Dartspelers: Darryl Fitton - Engeland (BDO)De Engelsman Darryl Fitton is één van de publiekslievelingen onder de dartfans. Hij behoort anno 2016 dan wel niet tot d…

Wereldrecords schaatsen (langebaan) mannen en vrouwenWereldrecords schaatsen (langebaan) mannen en vrouwenDe ISU houdt een lijst bij van officiële wereldrecords gereden bij het langebaanschaatsen bij zowel de mannen als de vro…
Claudia Pechstein: dopingschorsing en juridische strijdClaudia Pechstein: dopingschorsing en juridische strijdClaudia Pechstein werd in 2009 voor twee jaar geschorst wegens vermeend dopinggebruik. De schorsing is twijfelachtig omd…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • http://www.rtl7darts.nl/toernooien
  • Afbeelding bron 1: Doubletopdartshop.com (https://www.doubletopdartshop.com/product.php/2787/target-power-arc-flash-black-blue-vapor-phil-taylor-dart-flights)
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 24-04-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.