Dartspelers: Darryl Fitton - Engeland (BDO)

Dartspelers: Darryl Fitton - Engeland (BDO) De Engelsman Darryl Fitton is één van de publiekslievelingen onder de dartfans. Hij behoort anno 2016 dan wel niet tot de absolute top van de wereldranglijst van de British Darts Organisation (BDO), maar is overal en altijd aanwezig en heeft altijd tijd voor zijn fans. Daarom is hij ook één van de grootste uithangborden van de BDO. Fitton draait al sinds de beginjaren van de dartsport mee (eind jaren 80 van de twintigste eeuw) en ook in 2017 geeft hij op zoveel mogelijk toernooien acte de présence. Zo ook op de Dutch Open Darts 2017, een toernooi dat hij in 2009 won en waar hij altijd goed speelt.

Inhoudsopgave


Persoonlijke informatie over Darryl Fitton

De Engelse darter Darryl Fitton is geboren op 5 mei 1962 in de Engelse plaats Stockport, ten zuidoosten van de miljoenenstad Manchester. Voordat Fitton professioneel dartspeler werd, had hij een baan als begrafenisondernemer, tegenwoordig doet hij dit werk zo nu en dan nog naast zijn dartscarrière.

Bijnaam

Darryl Fitton heeft als bijnaam The Dazzler, hij komt altijd vrolijk en gezellig dansend op het podium. Daarbij draagt hij altijd een zonnebril. Hij komt op onder begeleiding van het nummer One step Beyond van de groep Madness. De opkomst van Darryl Fitton wordt door de fans gezien als één van de leukste die er binnen de dartsport zijn.

BDO

Het allereerste optreden op televisie was voor Darryl Fitton tijdens World Matchplay van 1997, dit is een toernooi van concurrerende dartbond Professional Darts Corporation (PDC). Fitton verloor deze partij met 8-6 in legs van de Engelsman Peter Manley. Sinds 2002 speelt Darryl Fitton voor de BDO en in november 2016 bereikte hij de tiende plaats op de wereldranglijst van deze bond.

Grote overwinningen

Darryl Fitton is niet een darter die veel toernooien wint. Hij is wel altijd aanwezig, komt regelmatig heel ver, maar het winnen ontbreekt anno 2016 nog een beetje in zijn carrière. Tot en met november 2016 heeft hij slechts twee grote BDO-toernooien weten te winnen. Dit zijn:
 • De Zuiderduin Master, editie 2009;
 • De World Darts Trophy, editie 2016

Daarnaast heeft hij wel meerdere vloertoernooien van de BDO weten te winnen. In totaal waren dit er vijftien, waaronder de editie van 2009 van de Dutch Open Darts. In 2016 won hij nog het Luxembourg Open.

Net niet

Naast zijn twee grote overwinningen wist Darryl Fitton vaak wel ver te komen in de groten BDO-toernooien. Tot en met november 2016 was het vier keer net niet raak voor hem. Hiermee toont wij wel aan dat er altijd rekening met hem gehouden moet worden en hij op een goede dag van iedereen kan winnen. Deze vier resultaten waren:
 • Twee keer de halve finale van het BDO Wereldkampioenschap, edities 2005 en 2009;
 • Eén keer de halve finale van de International Darts League, editie 2004;
 • Eén keer verliezend finalist op de World Masters, editie 2007

Lakeside

Darryl Fitton debuteerde in 2003 op het officiële Wereldkampioenschap voor BDO-spelers. Dit toernooi staat onder de darters en fans ook wel bekend als Lakeside of The Embassy. Sindsdien was hij er ieder jaar bij. Waar het toernooi in het begin van de 21e eeuw nog het meest prestigieuze Wereldkampioenschap was, is het in de vijftien jaar erna ingehaald door het Wereldkampioenschap van de PDC-bond.

Resultaten

Tussen 2003 en 2016 deed Darryl Fitton ieder jaar mee aan het toernooi. Dit deed hij met heel wisselend succes. Ook in 2017 neemt hij weer deel. Ondanks zijn status binnen de bond heeft hij het toernooi tot en met de editie van 2016 nog niet weten te winnen. Zijn beste resultaten waren als volgt:
 • Twee keer de halve finale, edities 2005 en 2009;
 • Vier keer de kwartfinale, edities 2004. 2008, 2013 en 2015.

Zijn wisselvalligheid wordt getoond door het feit dat hij naast deze goede resultaten in veertien edities ook acht (!) keer in de eerste ronde ten onder ging.

Grand Slam of Darts

Sinds 2007 organiseren de beide dartbonden PDC en BDO het Grand Slam of Darts. Aan dit toernooi doen 32 spelers mee, welke zich allen voor dit toernooi moeten kwalificeren via de overige toernooien voorafgaand aan dit toernooi. Van de PDC doen er 24 spelers mee, van de BDO zijn dat er acht. Darryl Fitton deed tot en met de editie van 2016 slechts vier keer mee. Dit was in de jaren 2008, 2009, 2010 en 2016. Hieronder een overzicht van zijn resultaten:
 • Editie 2008: Kwartfinale (6-10 verlies tegen Gary Anderson)
 • Editie 2009: Poulefase
 • Editie 2016: Tweede ronde (3-10 verlies tegen Peter Wright)

Lees verder

© 2016 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lakeside Leisure complex: thuishaven van het BDO WK DartsLakeside Leisure complex: thuishaven van het BDO WK DartsHet Lakeside Leisure complex is gelegen nabij de Engelse plaats Frimley Green, ten zuidwesten van de hoofdstad Londen. H…
Dartspelers: Gary Anderson - Schotland (PDC)Dartspelers: Gary Anderson - Schotland (PDC)De Schotse topdarter Gary Anderson is tussen 2009 en 2019 één van de grote namen van de grootste dartbond, de Profession…
Het WK darts bekijken via een livestreamHet WK darts bekijken via een livestreamHet PDC World Championship Darts is het grootste en belangrijkste toernooi in de dartswereld. Dit WK darts wordt jaarlij…
Phil Taylor 2017: het laatste dartjaar van een dartslegendePhil Taylor 2017: het laatste dartjaar van een dartslegendeWie het in 2017 in Nederland heeft over het darten, heeft het over Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. Na het P…

Een leuk spel: lummelen. Hoe speel je dat?Een leuk spel: lummelen. Hoe speel je dat?In onze moderne en digitale tijd zou je haast vergeten dat er nog een andere manier is waarop je kunt spelen dan alleen…
Krachttraining thuis doen zonder gewichtenKrachttraining thuis doen zonder gewichtenHeb je geen zin om naar de sportschool te gaan? Maar wil je toch werken aan je lichaam? Dan kun je ervoor kiezen om krac…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clker Free Vector Images, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Darryl_Fitton
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Darryl_Fitton
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Slam_of_Darts_2016
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Slam_of_Darts_2010
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Slam_of_Darts_2009
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Slam_of_Darts_2008
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 09-05-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.