Dartspelers: Benito van de Pas - Nederland (PDC)

Dartspelers: Benito van de Pas - Nederland (PDC) De 23-jarige Nederlandse darter Benito van de Pas is in 2018 één van de vele jonge talenten die de Professional Darts Corporation (PDC) medio 2018 rijk is. Zijn jeugdige leeftijd wordt nog vaak teruggezien in zijn zeer wisselvallige spel. Hij kan winnen van toppers maar op dezelfde dag ook dik verliezen van een middenmoter. Toch bestormt hij in 2015 en 2016 de wereldranglijst en eind november 2016 is hij gestegen naar de vijftiende plaats op de wereldranglijst. Vanaf die periode tot aan begin 2018 blijft zijn progressie echter hangen. Van de Pas kan gelukkig nog jaren mee en zal zeker nog gaan groeien volgens de kenners.

Inhoudsopgave


Persoonlijke informatie over Benito van de Pas

Benito van de Pas is geboren op 18 januari 1993 in de Noord-Brabantse plaats Tilburg. Als afgestudeerd accountant is hij natuurlijk goed met nummers, handig voor de dartsport. Als voetballiefhebber is hij groot supporter van PSV en Liverpool.

Bron: PeteLinforth, PixabayBron: PeteLinforth, Pixabay
Bijnaam
De bijnaam van Benito van de Pas is 'Big Ben'. Dit heeft alles de maken met zijn lengte, Benito is bijna twee meter groot. Hierdoor kijkt hij zelfs iets naar beneden om het midden van bord te kunnen zien.

Podiumopkomst

Van de Pas komt altijd het podium op onder begeleiding van de hit I was made for lovin' you van de band Kiss. Op YouTube vind je een filmpje van zijn opkomst tijdens de derde ronde van het Wereldkampioenschap van de PDC in 2016.

BDO

Tussen 2009 en 2014 speelde Benito van de Pas bij de British Darts Organisation (BDO). Zijn grote doorbraak beleefde hij in 2011. Dat jaar behaalde hij de halve finale van het PDC-jeugd WK. Ondanks dat hij bij de BDO ingeschreven stond, mocht hij toch deelnemen aan dit Wereldkampioenschap. Dat jaar won hij de German Masters, een groot vloertoernooi van de BDO. Eind dat jaar kwalificeerde hij zich voor de Zuiderduin Masters. In 2012 boekte hij geen echt grote resultaten, maar in 2013 wist hij de kwartfinale van de Zuiderduin Masters te behalen. Na zijn Wereldkampioenschap maakte hij in januari 2014 bekend over te stappen naar de PDC.

Wereldkampioenschap BDO

Benito van de Pas wist zich drie keer te kwalificeren voor het WK van de BDO, ook wel Lakeside of Embassy genoemd. Dit toernooi wordt ieder jaar in de eerste helft van januari geholpen. Veel succes heeft Van de Pas echter niet gekend. In drie deelnames kwam hij nooit verder dan de eerste ronde.

Deelnames

 • 2012: Eerste ronde (Verlies tegen Alan Norris 23)
 • 2013: Eerste ronde (Verlies tegen Darryl Fitton 23)
 • 2014: Eerste ronde (Verlies tegen Jan Dekker 03)

PDC

In januari 2014 nam Van de Pas, direct na zijn overstap van de BDO, deel aan de Q-school van de PDC. Hij liet direct zijn talent zien door meteen de eerste de beste dag een tourkaart te winnen. Hij was toen verzekerd van deelname aan de PDC-tour voor de jaren 2014 en 2015. Hij verdiende in de jaren erna meer dan genoeg geld op de toernooien om ook in 2018 en 2019 zeker te zijn van deelname op de toernooien bij de PDC.

Grote overwinningen

Alhoewel de prestaties van Benito van de Pas anno 2016 steeds beter en beter worden, is hij nog niet in de buurt geweest van het winnen van een Major, één van de grote toernooien op de PDC-kalender. Wel heeft hij in 2016 drie kleinere vloertoernooien, zogenoemde Players Championship, weten te winnen. Zijn stagnatie in de afgelopen twee jaar heeft ervoor gezorgd dat hij tot en met maart 2018 geen verdere toernooien heeft weten te winnen.

Net niet

Omdat Van de Pas nog niet zo heel lang bovenin meedraait, is het lijstje met aansprekende resultaten op het PDC-niveau nog niet zo heel lang. Tot eind 2017 staan er twee kwartfinales op zijn palmares. Dit is gebeurd op de twee onderstaande toernooien:
 • 2015: Players Championship
 • 2016: World Grand Prix

Wereldkampioenschap PDC

Van de Pas doet sinds 2015 mee aan het PDC Wereldkampioenschap, gehouden van half december tot en met begin januari in het Alexander Palace te Londen. De editie van 2018 was zijn vierde.

Deelnames

 • 2015: Laatste 16 (verlies tegen Dave Chisnall 0-4)
 • 2016: Laatste 16 (verlies tegen Michael Smith 0-4)
 • 2017: Laatste 16 (verlies tegen Gary Anderson 2-4)
 • 2018: Eerste ronde (verlies tegen Steve West 1-3)

Lees verder

© 2016 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lakeside Leisure complex: thuishaven van het BDO WK DartsLakeside Leisure complex: thuishaven van het BDO WK DartsHet Lakeside Leisure complex is gelegen nabij de Engelse plaats Frimley Green, ten zuidwesten van de hoofdstad Londen. H…
Dartspelers: Darryl Fitton - Engeland (BDO)Dartspelers: Darryl Fitton - Engeland (BDO)De Engelsman Darryl Fitton is één van de publiekslievelingen onder de dartfans. Hij behoort anno 2016 dan wel niet tot d…
Dartspelers: Martin Adams - Engeland (BDO)Dartspelers: Martin Adams - Engeland (BDO)Al sinds 1992 is de Engelsman Martin Adams professioneel darter. Adams heeft, in tegenstelling tot veel van zijn collega…
Het WK darts bekijken via een livestreamHet WK darts bekijken via een livestreamHet PDC World Championship Darts is het grootste en belangrijkste toernooi in de dartswereld. Dit WK darts wordt jaarlij…

Vuelta 2020 - parcours en rittenschemaVuelta 2020 - parcours en rittenschemaOp dinsdag 20 oktober 2020 gaat de 75e editie van de Vuelta Ciclista a Espana van start in de Spaanse plaats Irun. De sl…
Een dressuurpaard trainen aan de longe met bijzetEen dressuurpaard trainen aan de longe met bijzetNaast de trainingen onder het zadel worden veel dressuurpaarden ook regelmatig aan de longe getraind. Een paard simpel r…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clker Free Vector Images, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Benito_van_de_Pas
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Benito_van_de_Pas
 • http://www.rtl7darts.nl/nieuws/1076/loting_wk_van_gerwen_opent_jacht_op_were/
 • http://www.dartsdatabase.co.uk/PlayerDetails.aspx?playerKey=8985
 • Afbeelding bron 1: PeteLinforth, Pixabay
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 05-02-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.