Dartspelers: Martin Adams - Engeland (BDO)

Dartspelers: Martin Adams - Engeland (BDO) Al sinds 1992 is de Engelsman Martin Adams professioneel darter. Adams heeft, in tegenstelling tot veel van zijn collega's van het eerste uur, niet de overstap gemaakt naar de veel lucratievere en hoger aangeschreven dartbond PDC. Hij behoort in 2016 al bijna 25 jaar tot de top van de British Darts Organisation (BDO) en is een echte lieveling bij zowel het Britse als Europese publiek. Naast zijn professionele carrière speelt hij, ook in 2016, nog gewoon gezellig op clubniveau zijn wedstrijden bij Deeping Rugby Club uit Marketing Deep in Linconshire.

Inhoudsopgave


Persoonlijke informatie over Martin Adams

Martin Adams is geboren op 4 juni 1956 in de Engelse plaats Sutton, net ten zuiden van de Engelse hoofdstad Londen. Adams is drievoudig Wereldkampioen darts bij de dartbond British Darts Organisation (BDO). Op zijn negentiende trouwde hij met Sharon, waarvan hij in 2013 scheidde. Samen hebben ze twee kinderen (Warren uit 1982 en Darren uit 1984) en één kleindochter (Lauren uit 2011). Adams speelt op clubniveau voor Cambridgeshire en was aanvoerder van het Engelse dartteam van 1993 tot en met 2013, geen enkele Engelse darter is langer aanvoerder geweest.

Ziekte

Op 29 september 2016 maakte Martin Adams via de Engelse krant Peterborough Telegraph bekend dat hij sinds de zomer van 2016 lijdt aan prostaatkanker. In de zomer heeft hij zijn eerste bestralingen gehad en in november 2016 heeft een tweede sessie plaatsgevonden. Adams heeft aangegeven door te blijven gaan met darten zolang zijn fysieke en mentale toestand dit toelaat. Op 18 november 2016 Adams via Twitter aan zo goed al schoon te zijn en pas weer over een half jaar terug naar het ziekenhuis te hoeven.

Bron: WikiImages, PixabayBron: WikiImages, Pixabay
Bijnaam
Zoals iedere darter heeft Martin Adams door de jaren heen ook een bijnaam gekregen. Vanwege zijn rosse uitstraling, lange grijze haar en dito baard wordt hij Wolfie genoemd. Tijdens zijn opkomst op het podium zet hij zijn bijnaam kracht bij door te huilen als een wolf, daarnaast staat er een grote afbeelding van een wolf achter op zijn shirt. Op zijn landgoed lopen ook een paar echte wolven rond. Bij zijn opkomst wordt altijd het nummer Hungry Like The Wolf van de band Duran Duran gedraaid.

British Darts Organisation (BDO)

Martin Adams speelt al bijna zijn gehele carrière (van 1993 tot en met 2016) bij de BDO. Alleen in de jaren 2000 en 2001 probeerde hij zich te kwalificeren voor toernooien van de nieuwe dartbond Professional Darts Corporation (PDC). Toen dit niet lukte ging hij terug naar de BDO en deze is hij in de rest van zijn carrière trouw gebleven.

Grote overwinningen

Ondanks dat Martin Adams eigenlijk gedurende zijn hele carrière in de top 5 van de BDO-ranglijst heeft gestaan, is het lijstje met overwinningen op de grote toernooien niet heel erg groot. Vaak stond hij er in finales zeer goed voor, maar verspeelde hij zijn voorsprong door zelf slechter te gaan gooien of doordat zijn tegenstander plots een stuk beter ging gooien. Tot en met november 2016 staat de teller op acht toernooi-overwinningen:
 • Drie keer het Wereldkampioenschap - 2007, 2010, 2011
 • Drie keer de World Masters - 2008, 2009, 2010
 • Twee keer de Zuiderduin Masters - 1996, 2000

Net niet

Naast deze acht overwinningen was Adams tot november 2016 ook acht keer verliezend finalist. Hiermee toont hij aan zeker tot de beste darters die de BDO ooit gehad heeft te behoren.
 • Drie keer de Zuiderduin Masters - 2005, 2009, 2015
 • Twee keer het Wereldkampioenschap - 2005, 2015
 • Twee keer de World Darts Trophy - 2004, 2006
 • Eén keer de World Masters - 2006

Lakeside

Lakeside, of Embassy, is in de volksmond de benaming van het officiële WK voor spelers van de BDO. Dit toernooi begint ieder jaar op oudjaarsdag. In de vorige eeuw en begin van deze eeuw was dit hét belangrijkste darttoernooi van het jaar. Met de opkomst van de PDC is dit toernooi enigszins naar de achtergrond gedrukt.

Resultaten

Martin Adams is tot aan de editie van 2016 een vaste klant op het toernooi. Tussen 1994 en 2016 deed hij ieder jaar mee. Of hij in 2017 meedoet is afhankelijk van de progressie van zijn ziekte. Zijn beste resultaten waren als volgt:
 • Winnaar: 2007, 2010, 2011
 • Verliezend finalist: 2005, 2015
 • Halve Finale: 1995, 2002, 2006, 2008, 2009

Grand Slam of Darts

Het Grand Slam of Darts is een dartstoernooi dat op televisie wordt uitgezonden. Dit toernooi wordt gezamenlijk georganiseerd door de dartbonden PDC en BDO. Van de 32 deelnemers zijn er 24 van de PDC en acht van de BDO. Het toernooi bestaat uit een poulefase, waarna de eerste twee van de poule doorgaan. Daarna volgt er een knock-out fase.

2007-2014

Het toernooi werd voor het eerst gehouden in 2007. Martin Adams is jarenlang een fel tegenstander geweest van het toernooi. Hij weigerde, ondanks meerdere uitnodigen van de organisatie, deel te nemen aan een toernooi dat georganiseerd werd door de concurrerende bonden. Dit leidde ertoe dat men in 2014 zelfs besloot hem helemaal niet uit te nodigen.

2015

Door interventie van een aantal topspelers van beide bonden accepteerde Martin Adams in 2015 toch de uitnodiging om deel te nemen. Als topspeler van de BDO kon hij eigenlijk niet meer ontbreken. In de poulefase liet hij meteen zien waarom hij niet hoorde te ontbreken. Adams won, als speler van de mindere bond BDO, alle drie de wedstrijden van respectievelijk Ian White (PDC), Jelle Klaassen (PDC) en Steve Beaton (PDC). Hij was hiermee de enige BDO-speler die doorging naar de knock-out fase. In de knock-out fase speelde hij een spannende partij tegen de Belg Kim Huybrechts (PDC). Deze verloor hij nipt.

2016

Tijdens de editie van 2016 was Martin Adams al ziek, maar toch deed hij mee. Waar hij in 2015 nog alle wedstrijden wist te winnen, verloor hij in deze editie al zijn partijen van respectievelijk Michael van Gerwen (PDC), Max Hopp (PDC) en Brendan Dolan (PDC). Hierdoor was hij direct uitgeschakeld.

Lees verder

© 2016 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het WK darts bekijken via een livestreamHet WK darts bekijken via een livestreamHet PDC World Championship Darts is het grootste en belangrijkste toernooi in de dartswereld. Dit WK darts wordt jaarlij…
Grand Slam of Darts live op tv en livestreamGrand Slam of Darts live op tv en livestreamIn het najaar wordt jaarlijks de Grand Slam of Darts gehouden. Het interessante facet van dit toernooi is, dat dit jaren…
Lakeside Leisure complex: thuishaven van het BDO WK DartsLakeside Leisure complex: thuishaven van het BDO WK DartsHet Lakeside Leisure complex is gelegen nabij de Engelse plaats Frimley Green, ten zuidwesten van de hoofdstad Londen. H…
Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?In het tennis zijn er veel grote toernooien, de belangrijkste zijn de Grand Slam toernooien. Dit zijn belangrijke toerno…

Een leuk spel: lummelen. Hoe speel je dat?Een leuk spel: lummelen. Hoe speel je dat?In onze moderne en digitale tijd zou je haast vergeten dat er nog een andere manier is waarop je kunt spelen dan alleen…
Krachttraining thuis doen zonder gewichtenKrachttraining thuis doen zonder gewichtenHeb je geen zin om naar de sportschool te gaan? Maar wil je toch werken aan je lichaam? Dan kun je ervoor kiezen om krac…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clker Free Vector Images, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Martin_Adams
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Adams
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Slam_of_Darts_2007
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Slam_of_Darts_2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Slam_of_Darts_2016
 • http://www.prodarts-europe.com/martin-adams-ernstig-ziek/
 • Afbeelding bron 1: WikiImages, Pixabay
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 09-05-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.