InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Dartspelers: Peter Wright - Schotland (PDC)

Dartspelers: Peter Wright - Schotland (PDC)

Dartspelers: Peter Wright - Schotland (PDC) De Schotse darter Peter Wright is tussen 2010 en 2017 de clown van de Professional Darts Corporation (PDC). Wright is één van de spelers die sinds 2010 langzaam maar zeker knabbelt aan de gevestigde orde van de Wereldranglijst van de PDC. Eind november 2016 heeft hij zich reeds opgewerkt tot de derde plaats achter de Nederlander Michael van Gerwen en zijn landgenoot Gary Anderson. Door zijn kleurrijke voorkomen is hij een zeer geliefde speler bij de vele fans van de dartsport.

Livingston, Schotland. Geboorteplaats van Peter Wright

Inhoudsopgave


Persoonlijke informatie over Peter Wright

De Schot Peter Wright werd geboren op 10 maart 1970 in de Schotse plaats Livingston, ten westen van de hoofdstad Edinburgh. Op jonge leeftijd verhuisde hij naar Engeland, waar hij vervolgens opgroeide. Ondanks het feit dat hij opgroeide in Engeland, heeft hij toch besloten in wedstrijdverband voor zijn geboorteland Schotland uit te komen. Peter Wright is getrouwd met haarstyliste Joanne, de vrouw die ook zijn haar doet, en samen hebben ze een dochter. Ze wonen anno 2016 in Mendham, Engeland, ten zuiden van Norwich, gelegen aan de Engelse oostkust.

Bron: Dcatcherex / OpenclipartBron: Dcatcherex / Openclipart
Bijnaam
De bijnaam van Peter Wright is Snakebite. Veel fans in de dartsport denken dat dit komt door zijn manier van gooien (als ware het een cobra), maar dit blijkt niet juist te zijn. Het favoriete drankje van de Schot is een mix van 50 procent bier en 50 cider, geserveerd in een groot bierglas. Dit drankje staat bekend onder de naam Snakebite. Veel kroegeigenaren in Engeland schenken het drankje echter niet, omdat het illegaal zou zijn om te schenken. Dit is overigens niet waar. Ook in zijn uitrusting op het podium komt de slang terug. Zijn haar is altijd geknipt in een fel gekleurde hanenkam. Aan de rechterkant van zijn hanenkam heeft zijn vrouw altijd een mooie tekening gemaakt en aan de linkerkant is altijd een gekleurde slangenkop te zien. De kleuren op zijn hoofd komen altijd overeen met de kleuren op de kleding, met name zijn broek, die hij draagt.

Podiumopkomst

Peter Wright komt altijd dansend het podium op, op het nummer Don't stop the Party van de zanger Pitbull. Wright gaat dan over het gehele podium van links naar rechts en klapt daarbij in zijn handen om het publiek mee te krijgen. Op YouTube vind je een filmpje van zijn opkomst tijdens de kwartfinale van het Wereldkampioenschap van de PDC in 2016.

BDO

Tussen 1995 en 2003 stond Peter Wright als speler ingeschreven bij de Britsh Darts Organisation (BDO). Slechts één keer deed hij mee aan het Wereldkampioenschap bij de BDO. Hij verloor in de tweede ronde in drie sets van de latere winnaar Richie Burnett. In de daaropvolgende jaren speelt Wright zijn dartwedstrijden op lokaal niveau door heel Engeland. Nadat hij en zijn vrouw in 2006 zaten te kijken naar de Grand Slam of Darts, een groot toernooi van de PDC en Wright aangaf verschillende van deze mannen in de lokale toernooien te hebben verslagen, was het juist zij die hem overhaalde de pijlen weer op professioneel niveau te gaan gooien.

PDC

Grote overwinningen

Peter Wright is, net als vele andere darters van in de periode 2010-2017, een topper in de tijd van de Nederlandse topdarter Michael van Gerwen. Doordat Van Gerwen ieder jaar vele grote Majors wint - dit zijn de belangrijkste toernooien op de kalender van de PDC - blijft er weinig over voor de overige spelers. In afwezigheid van Michael van Gerwen is het hem in maart 2017 gelukt zijn allereerste Major te winnen. Daarnaast won hij in 2014 een toernooi op de European Tour en staan er acht Player Championships op zijn palmares.

Eerste Major

Op 5 maart 2017 was het dan eindelijk zover, een ontketende Peter Wright won in Minehead, Zuid-Engeland, zijn allereerste Major. Wright was de allerbeste tijdens het UK Open van 2017, een toernooi met 128 deelnemers, verdeeld over drie dagen. Eindelijk laten zijn resultaten zien dat hij tussen 2010 en 2017 tot de beste darters van wereld behoort. Hieronder zijn beste resultaten tussen 2010 en maart 2017::

Gewonnen titels
2017 - UK Open

Verliezend finalist
 • 2014 - verliezend finalist WK Darts PDC
 • 2015 - verliezend finalst World Cup of Darts (samen met landgenoot Gary Anderson)
 • 2015 - Verliezend finalist UK Open
 • 2016 - verliezend finalist UK Open

Halve finale
 • 2015 - World Matchplay
 • 2015 - Europees Kampioenschap
 • 2016 - Grand Slam of Darts
 • 2016 - Europees Kampioenschap
 • 2016 - Players Championships Finals

Kwartfinales
 • 2015 - The Masters
 • 2016 - The Masters

Wereldkampioenschap

Ieder jaar vindt tussen half december en de eerste zondag van januari het PDC World Championship of Darts plaats in het Alexander Palace in Londen. Sinds 2010 doet Wright ieder jaar mee en zijn prestaties werden steeds beter.

Deelnames

 • 2009 - Eerste ronde(verloren van Michael van Gerwen 13)
 • 2010 - Derde ronde verloren van Phil Taylor 14)
 • 2011 - Eerste ronde (verloren van Jelle Klaasen 13)
 • 2012 - Tweede ronde(verloren van Michael van Gerwen 24)
 • 2013 - verliezend finalist (verloren van Michael van Gerwen 47)
 • 2014 - Kwartfinale (verloren van Gary Anderson 15)
 • 2015 - Kwartfinale (verloren van Adrian Lewis 25)
 • 2016 - Halve Finale (verloren van Gary Anderson 3-6)

Lees verder

© 2016 - 2017 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Finale PDC WK darts 2014: Van Gerwen - WrightFinale PDC WK darts 2014: Van Gerwen - WrightDarten is in Nederland een bekende sport. Veel Nederlanders kijken dan ook naar het darten op de televisie. Sinds 1994 w…
Premier League Darts 2014 - deelnemers, speelschema, tvPremier League Darts 2014 - deelnemers, speelschema, tvOp donderdag 6 februari 2014 gaat in de Echo Arena in Liverpool de tiende editie van start van de Premier League Darts.…
Favorieten en prijzengeld van PDC WK Darts 2017Favorieten en prijzengeld van PDC WK Darts 2017PDC World Darts Championship is in de dartswereld het belangrijkste toernooi van het jaar. Het prijzengeld van de WK dar…
Premier League Darts 2016 - kalender en programmaPremier League Darts 2016 - kalender en programmaOp donderdag 4 februari 2016 wordt de eerste ronde gespeeld van de PDC Premier League Darts 2016. De finale van deze com…
Premier League Darts 2017: Speelschema en tv-uitzendingenPremier League Darts 2017: Speelschema en tv-uitzendingenDe Premier Leauge Darts 2017 is de dertiende editie van het jaarlijkse dartstoernooi georganiseerd door de Professional…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Dartspelers: Peter Wright - Schotland (PDC)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sierd-jan
Laatste update: 30-03-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Darten
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!