Dartspelers: Peter Wright - Schotland (PDC)

Dartspelers: Peter Wright - Schotland (PDC) De Schotse darter Peter Wright is tussen 2010 en 2018 de clown van de Professional Darts Corporation (PDC). Wright is één van de spelers die sinds 2010 langzaam maar zeker knabbelt aan de gevestigde orde van de Wereldranglijst van de PDC. Eind maart 2018 heeft hij zich reeds opgewerkt tot de derde plaats achter de Nederlander Michael van Gerwen en zijn landgenoot Gary Anderson. Door zijn kleurrijke voorkomen is hij een zeer geliefde speler bij de vele fans van de dartsport.

Inhoudsopgave


Persoonlijke informatie over Peter Wright

De Schot Peter Wright werd geboren op 10 maart 1970 in de Schotse plaats Livingston, ten westen van de hoofdstad Edinburgh. Op jonge leeftijd verhuisde hij naar Engeland, waar hij vervolgens opgroeide. Ondanks het feit dat hij opgroeide in Engeland, heeft hij toch besloten in wedstrijdverband voor zijn geboorteland Schotland uit te komen. Peter Wright is getrouwd met haarstyliste Joanne, de vrouw die ook zijn haar doet, en samen hebben ze een dochter. Ze wonen anno 2018 in Mendham, Engeland, ten zuiden van Norwich, gelegen aan de Engelse oostkust.

Bron: Clker Free Vector Images, PixabayBron: Clker Free Vector Images, Pixabay
Bijnaam
De bijnaam van Peter Wright is Snakebite. Veel fans in de dartsport denken dat dit komt door zijn manier van gooien (als ware het een cobra), maar dit blijkt niet juist te zijn. Het favoriete drankje van de Schot is een mix van 50 procent bier en 50 cider, geserveerd in een groot bierglas. Dit drankje staat bekend onder de naam Snakebite. Veel kroegeigenaren in Engeland schenken het drankje echter niet, omdat het illegaal zou zijn om te schenken. Dit is overigens niet waar. Ook in zijn uitrusting op het podium komt de slang terug. Zijn haar is altijd geknipt in een fel gekleurde hanenkam. Aan de rechterkant van zijn hanenkam heeft zijn vrouw altijd een mooie tekening gemaakt en aan de linkerkant is altijd een gekleurde slangenkop te zien. De kleuren op zijn hoofd komen altijd overeen met de kleuren op de kleding, met name zijn broek, die hij draagt.

Podiumopkomst

Peter Wright komt altijd dansend het podium op, op het nummer Don't stop the Party van de zanger Pitbull. Wright gaat dan over het gehele podium van links naar rechts en klapt daarbij in zijn handen om het publiek mee te krijgen. Op YouTube vind je een filmpje van zijn opkomst tijdens de kwartfinale van het Wereldkampioenschap van de PDC in 2016.

BDO

Tussen 1995 en 2003 stond Peter Wright als speler ingeschreven bij de Britsh Darts Organisation (BDO). Slechts één keer deed hij mee aan het Wereldkampioenschap bij de BDO. Hij verloor in de tweede ronde in drie sets van de latere winnaar Richie Burnett. In de daaropvolgende jaren speelt Wright zijn dartwedstrijden op lokaal niveau door heel Engeland. Nadat hij en zijn vrouw in 2006 zaten te kijken naar de Grand Slam of Darts, een groot toernooi van de PDC en Wright aangaf verschillende van deze mannen in de lokale toernooien te hebben verslagen, was het juist zij die hem overhaalde de pijlen weer op professioneel niveau te gaan gooien.

PDC

Grote overwinningen

Peter Wright is, net als vele andere darters van in de periode 2010-2020, een topper in de tijd van de Nederlandse topdarter Michael van Gerwen. Doordat Van Gerwen ieder jaar vele grote Majors wint - dit zijn de belangrijkste toernooien op de kalender van de PDC - blijft er weinig over voor de overige spelers. In afwezigheid van Michael van Gerwen is het hem in maart 2017 gelukt zijn allereerste Major te winnen. Sinds 2019 timmert hij aan de weg omhoog en wint hij vaker en vaker van van Gerwen. Tot en met juni 2020 heeft hij nu 3 Majors op zijn naam staan en heeft hij het WK van 2020 gewonnen van van Gerwen.

Eerste Major

Op 5 maart 2017 was het dan eindelijk zover, een ontketende Peter Wright won in Minehead, Zuid-Engeland, zijn allereerste Major. Wright was de allerbeste tijdens het UK Open van 2017, een toernooi met 128 deelnemers, verdeeld over drie dagen. Eindelijk laten zijn resultaten zien dat hij tussen 2010 en 2018 tot de beste darters van wereld behoort. Hieronder zijn beste resultaten tussen 2010 en juni 2020:

Gewonnen titels
2017 - UK Open
2019 - World Cup of Darts (samen met landgenoot Gary Anderson)
2020 - Masters

Verliezend finalist
 • 2014 - verliezend finalist WK Darts PDC
 • 2015 - verliezend finalst World Cup of Darts (samen met landgenoot Gary Anderson)
 • 2015 - Verliezend finalist UK Open
 • 2016 - verliezend finalist UK Open
 • 2017 - verliezend finalist Premier Leauge
 • 2017 - verliezend finalist World Matchplay
 • 2017 - verliezend finalist Grand Slam of Darts
 • 2018 - verliezend finalist champions league of darts
 • 2019 - verliezend finalist champions league of darts
 • 2019 - verliezend finalist grand slam of darts

Halve finale
 • 2015 - World Matchplay
 • 2015 - Europees Kampioenschap
 • 2016 - Grand Slam of Darts
 • 2016 - Europees Kampioenschap
 • 2016 - Players Championships Finals

Kwartfinales
 • 2015 - The Masters
 • 2016 - The Masters
 • 2017 - The Masters
 • 2017 - World granprix
 • 2018 - The Masters

Wereldkampioenschap

Ieder jaar vindt tussen half december en de eerste zondag van januari het PDC World Championship of Darts plaats in het Alexander Palace in Londen. Sinds 2011 doet Wright ieder jaar mee en zijn prestaties werden steeds beter.

Deelnames

© 2016 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Top 10 darters met meeste prijzengeldTop 10 darters met meeste prijzengeldDarters die tot de top behoren zijn anno 2020 echte grootverdieners. Het prijzengeld in het darts ligt inmiddels hoger d…
Phil Taylor 2017: het laatste dartjaar van een dartslegendePhil Taylor 2017: het laatste dartjaar van een dartslegendeWie het in 2017 in Nederland heeft over het darten, heeft het over Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. Na het P…
Premier League Darts, live op tv en livestreamPremier League Darts, live op tv en livestreamDe Premier League Darts is een prestigieuze dartscompetitie van de Professional Darts Corporation (PDC). Tot de deelneme…
PDC World Darts Championship 2020: NederlandersPDC World Darts Championship 2020: NederlandersVan 13 december 2019 tot en met 1 januari 2020 vindt het PDC World Darts Championship plaats in het Alexandra Palace in…

Vuelta 2020 - parcours en rittenschemaVuelta 2020 - parcours en rittenschemaOp dinsdag 20 oktober 2020 gaat de 75e editie van de Vuelta Ciclista a Espana van start in de Spaanse plaats Irun. De sl…
Een dressuurpaard trainen aan de longe met bijzetEen dressuurpaard trainen aan de longe met bijzetNaast de trainingen onder het zadel worden veel dressuurpaarden ook regelmatig aan de longe getraind. Een paard simpel r…
Bronnen en referenties
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 22-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.