InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Dartspelers: Peter Wright - Schotland (PDC)

Dartspelers: Peter Wright - Schotland (PDC)

Dartspelers: Peter Wright - Schotland (PDC) De Schotse darter Peter Wright is tussen 2010 en 2018 de clown van de Professional Darts Corporation (PDC). Wright is één van de spelers die sinds 2010 langzaam maar zeker knabbelt aan de gevestigde orde van de Wereldranglijst van de PDC. Eind maart 2018 heeft hij zich reeds opgewerkt tot de derde plaats achter de Nederlander Michael van Gerwen en zijn landgenoot Gary Anderson. Door zijn kleurrijke voorkomen is hij een zeer geliefde speler bij de vele fans van de dartsport.

Inhoudsopgave


Persoonlijke informatie over Peter Wright

De Schot Peter Wright werd geboren op 10 maart 1970 in de Schotse plaats Livingston, ten westen van de hoofdstad Edinburgh. Op jonge leeftijd verhuisde hij naar Engeland, waar hij vervolgens opgroeide. Ondanks het feit dat hij opgroeide in Engeland, heeft hij toch besloten in wedstrijdverband voor zijn geboorteland Schotland uit te komen. Peter Wright is getrouwd met haarstyliste Joanne, de vrouw die ook zijn haar doet, en samen hebben ze een dochter. Ze wonen anno 2018 in Mendham, Engeland, ten zuiden van Norwich, gelegen aan de Engelse oostkust.

Bron: Dcatcherex, OpenclipartBron: Dcatcherex, Openclipart
Bijnaam
De bijnaam van Peter Wright is Snakebite. Veel fans in de dartsport denken dat dit komt door zijn manier van gooien (als ware het een cobra), maar dit blijkt niet juist te zijn. Het favoriete drankje van de Schot is een mix van 50 procent bier en 50 cider, geserveerd in een groot bierglas. Dit drankje staat bekend onder de naam Snakebite. Veel kroegeigenaren in Engeland schenken het drankje echter niet, omdat het illegaal zou zijn om te schenken. Dit is overigens niet waar. Ook in zijn uitrusting op het podium komt de slang terug. Zijn haar is altijd geknipt in een fel gekleurde hanenkam. Aan de rechterkant van zijn hanenkam heeft zijn vrouw altijd een mooie tekening gemaakt en aan de linkerkant is altijd een gekleurde slangenkop te zien. De kleuren op zijn hoofd komen altijd overeen met de kleuren op de kleding, met name zijn broek, die hij draagt.

Podiumopkomst

Peter Wright komt altijd dansend het podium op, op het nummer Don't stop the Party van de zanger Pitbull. Wright gaat dan over het gehele podium van links naar rechts en klapt daarbij in zijn handen om het publiek mee te krijgen. Op YouTube vind je een filmpje van zijn opkomst tijdens de kwartfinale van het Wereldkampioenschap van de PDC in 2016.

BDO

Tussen 1995 en 2003 stond Peter Wright als speler ingeschreven bij de Britsh Darts Organisation (BDO). Slechts één keer deed hij mee aan het Wereldkampioenschap bij de BDO. Hij verloor in de tweede ronde in drie sets van de latere winnaar Richie Burnett. In de daaropvolgende jaren speelt Wright zijn dartwedstrijden op lokaal niveau door heel Engeland. Nadat hij en zijn vrouw in 2006 zaten te kijken naar de Grand Slam of Darts, een groot toernooi van de PDC en Wright aangaf verschillende van deze mannen in de lokale toernooien te hebben verslagen, was het juist zij die hem overhaalde de pijlen weer op professioneel niveau te gaan gooien.

PDC

Grote overwinningen

Peter Wright is, net als vele andere darters van in de periode 2010-2017, een topper in de tijd van de Nederlandse topdarter Michael van Gerwen. Doordat Van Gerwen ieder jaar vele grote Majors wint - dit zijn de belangrijkste toernooien op de kalender van de PDC - blijft er weinig over voor de overige spelers. In afwezigheid van Michael van Gerwen is het hem in maart 2017 gelukt zijn allereerste Major te winnen. Daarnaast won hij in 2014 een toernooi op de European Tour en staan er acht Player Championships op zijn palmares.

Eerste Major

Op 5 maart 2017 was het dan eindelijk zover, een ontketende Peter Wright won in Minehead, Zuid-Engeland, zijn allereerste Major. Wright was de allerbeste tijdens het UK Open van 2017, een toernooi met 128 deelnemers, verdeeld over drie dagen. Eindelijk laten zijn resultaten zien dat hij tussen 2010 en 2018 tot de beste darters van wereld behoort. Hieronder zijn beste resultaten tussen 2010 en maart 2018:

Gewonnen titels
2017 - UK Open

Verliezend finalist
 • 2014 - verliezend finalist WK Darts PDC
 • 2015 - verliezend finalst World Cup of Darts (samen met landgenoot Gary Anderson)
 • 2015 - Verliezend finalist UK Open
 • 2016 - verliezend finalist UK Open
 • 2017 - verliezend finalist Premier Leauge
 • 2017 - verliezend finalist World Matchplay
 • 2017 - verliezend finalist Grand Slam of Darts

Halve finale
 • 2015 - World Matchplay
 • 2015 - Europees Kampioenschap
 • 2016 - Grand Slam of Darts
 • 2016 - Europees Kampioenschap
 • 2016 - Players Championships Finals

Kwartfinales
 • 2015 - The Masters
 • 2016 - The Masters

Wereldkampioenschap

Ieder jaar vindt tussen half december en de eerste zondag van januari het PDC World Championship of Darts plaats in het Alexander Palace in Londen. Sinds 2011 doet Wright ieder jaar mee en zijn prestaties werden steeds beter.

Deelnames

 • 2009 - Eerste ronde(verloren van Michael van Gerwen 13)
 • 2011 - Derde ronde verloren van Phil Taylor 14)
 • 2012 - Eerste ronde (verloren van Jelle Klaasen 13)
 • 2013 - Tweede ronde(verloren van Michael van Gerwen 24)
 • 2014 - verliezend finalist (verloren van Michael van Gerwen 47)
 • 2015 - Kwartfinale (verloren van Gary Anderson 15)
 • 2016 - Kwartfinale (verloren van Adrian Lewis 25)
 • 2017 - Halve Finale (verloren van Gary Anderson 3-6)
 • 2018 - 2e ronde ( verloren van Jamie Lewis 1-4)

Lees verder

© 2016 - 2019 Sierd-jan, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Premier League Darts 2018: Speelschema en prijzengeldPremier League Darts 2018: Speelschema en prijzengeldDe Premier Leauge Darts 2018 is de dertiende editie van het jaarlijkse dartstoernooi georganiseerd door de Professional…
Premier League Darts 2014 - deelnemers, speelschema, tvPremier League Darts 2014 - deelnemers, speelschema, tvOp donderdag 6 februari 2014 gaat in de Echo Arena in Liverpool de tiende editie van start van de Premier League Darts.…
PDC WK Darts 2018, de favorieten en Nederlandse deelnemersPDC WK Darts 2018, de favorieten en Nederlandse deelnemersHet PDC WK Darts is het meest prestigieuze darttoernooi ter wereld. Het darttoernooi wordt gehouden sinds 1994. Het PDC…
Dubai Darts Masters 2017 - PDC World Series of DartsDubai Darts Masters 2017 - PDC World Series of DartsOp woensdag 24 mei en donderdag 25 mei 2017 wordt de vijfde editie gehouden van de Dubai Duty Free Darts Masters. Dit is…
Michael van Gerwen: een darter van wereldklasseMichael van Gerwen: een darter van wereldklasseMichael van Gerwen is een Nederlandse darter die in een kroeg begon met darten, samen met een paar vrienden. Hij bleek t…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clker Free Vector Images, Pixabay
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Wright_(darts_player)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_Wright_(darter)
 • Afbeelding bron 1: Dcatcherex, Openclipart

Reageer op het artikel "Dartspelers: Peter Wright - Schotland (PDC)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sierd-jan
Laatste update: 06-04-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Darten
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!