Darten: wedstrijd- en trainingsvormen
Darts is een sport die in Nederland steeds meer en meer aan populariteit wint. Dit is grotendeels te danken aan de geweldige prestaties van bekende Nederlandse darters als Raymond van Barneveld, Michael van Gerwen en Jelle Klaassen. Ook de steeds uitgebreidere tv-verslaggeving, met name op RTL7 en via RTLdarts.nl, helpt hier zeker aan mee. Omdat het een laagdrempelige sport is en zowel jong als oud een pijltje kan gooien, heeft het een grote aantrekkingskracht.
Inhoudsopgave
Wedstrijdvormen Darten
Vaak wordt er gespeeld in singlewedstrijden, één-tegen-één, waarbij de spelers zo snel mogelijk 501 punten moeten scoren om een leg te winnen. Een wedstrijdformat kan dan bestaan uit het zo snel mogelijk winnen van een vooraf vastgesteld aantal legs. Er zijn echter ook professionele toernooien waarbij wordt gespeeld om het zo snel mogelijk winnen van een vooraf vastgesteld aantal sets. Iedere set bestaat dan uit drie gewonnen legs. Hieronder de meest voorkomende wedstrijdvormen op een rij:
501 - Dubbel uit
Dit is de meest voorkomende en veruit meest gespeelde wedstrijdvorm binnen het darten. Doel bij deze wedstrijdvorm is om zo snel mogelijk 501 punten uit te gooien, waarbij altijd geëindigd wordt met het gooien van een dubbel. Winnaar is degene die als eerste een vooraf vastgesteld aantal keer precies op 0 punten is uitgekomen.
501 - Dubbel in, Dubbel uit
Doel bij deze wedstrijdvorm is om zo snel mogelijk 501 punten uit te gooien. Deze wedstrijdvorm wordt veel minder gespeeld, bij de professionele dartbond PDC gebeurt dit slechts één keer per jaar op een groot toernooi, de World Grand Prix in Dublin. Hierbij wordt een leg altijd begonnen en geëindigd met het gooien van een dubbel. Winnaar is degene die als eerste een vooraf vastgesteld aantal keer precies op 0 punten is uitgekomen.
701 - Dubbel uit
Doel bij deze wedstrijdvorm is om zo snel mogelijk 701 punten uit te gooien, waarbij altijd geëindigd wordt met het gooien van een dubbel. Deze variant wordt met name gespeeld tijdens koppelwedstrijden. Omdat er bij koppels twee tegen twee wordt gespeeld, komt iedere speler minimaal twee keer per leg aan de beurt.
Tactics of Cricket
Tactics, ook wel Cricket genoemd, is een minder bekend en veel minder gespeelde wedstrijdvorm. Hierbij is het de bedoeling om alle vakken van de 10 tot en met de bull drie keer te raken. Heb jij het desbetreffende vak dichtgegooid (drie keer geraakt), maar jouw tegenstander nog niet dan scoor je voor iedere keer dat je dit vak extra raakt het aantal punten behorende bij dit vak. Wanneer beide spelers geen mogelijkheden meer hebben tot het scoren van punten dan is het spel voorbij. Winnaar is diegene die de meeste punten heeft verzameld.
Trainingsvormen darten
Wil je zelf beginnen dan is trainen erg belangrijk. Er zijn veel goede en verschillende trainingsvormen om je niveau op te krikken. Staar je echter niet blind op één vorm, maar wissel het af. Teveel trainen op een bepaald onderdeel van het spel, zorgt altijd voor een vermindering van de andere onderdelen. Een goede balans tussen verbeteren en onderhouden is heel erg belangrijk, zeker bij een precisiespel als darts. Hieronder de meest gebruikte trainingsvormen op een rij:
Scoretraining
Eigenlijk is dit de basistraining. Probeer in een vooraf vastgesteld aantal beurten zoveel mogelijk punten te scoren. Je kunt ervoor kiezen om alleen op het vak van de 20 te mikken, maar het kan ook handig zijn soms over te schakelen naar het vak van de 19 of de 18.
Single's training
Bij deze trainingsvorm tel je het aantal malen dat je een bepaalde score gooit. Een enkele score telt voor 1 punt, een dubbelscore telt voor 2 punten en een triplescore telt voor 3 punten. Per beurt gooi je op één bepaald cijfervak. Een pijl die niet in het vak komt wordt niet in de score meegerekend. Per scorevak kan er in 1 beurt dus maximaal 9 punten gescoord worden.
Bob's 27
Dit spel helpt je vooral bij verbeteren van het gooien van de dubbels. Je start het spel met 27 punten. Je gooit steeds drie pijlen op de dubbel, in oplopende volgorde van 1 naar de bull. Voor elke rake pijl worden de gegooide punten bij de score opgeteld. Wordt de dubbel in zijn geheel gemist, dan moet eenmaal de score van het getal worden afgetrokken. Meer ervaren darters kunnen ervoor kiezen om bij het missen van de dubbel de score van de dubbel af te trekken van het scoretotaal. Mocht je op een negatieve scoren uitkomen dan kun je ervoor kiezen om opnieuw te beginnen of om door te gaan en te proberen weer positief te komen.
10 erbij
Dit spel helpt je vooral het verbeteren van het gooien van de dubbels. Je begint met een poging om in één beurt een score van 60 uit te gooien, Lukt dit dan tel je 10 punten bij je score op en probeer je die score in één beurt uit te gooien,in dit voorbeeld dus 70. Lukt het je vervolgens niet om de score van 70 in één keer te gooien, dan trek je één punt van je score af, in dit voorbeeld dus 69. Zo kun je dus oneindig doorgaan en blijf je constant mikken op de dubbels.
170
Bij deze vorm speel je tegen het bord. Je stelt van te voren voor jezelf vast hoeveel beurten je jezelf geeft om 170 punten uit te gooien. Lukt je dit dan krijg je één punt. Lukt je dit niet dan krijgt het bord één punt. Je kunt hier zolang mee doorgaan als je zelf wilt. Deze vorm is vooral goed voor het verbeteren van het gooien van dubbels, maar je leert hiermee ook snel rekenen omdat je na ieder pijl weer snel moet kunnen bepalen welke score je overhoudt en wat er vervolgens gegooid moet worden,
Meer vormen
Natuurlijk zijn er nog veel meer trainingsvormen. Iedere trainingsvorm kan natuurlijk naar wens aangepast worden om het zo voor je eigen niveau gemakkelijker of moeilijker te maken. Het allerbelangrijkste is dat je plezier blijft houden in het gooien van je pijlen en niet gefrustreerd gaat raken als het even niet lukt.
Tip: het is wellicht handig al je scores bij te houden. Zo kun je zien of je over een langere periode vooruitgang boekt!
Wedstrijden spelen
De beste manier om je niveau op te krikken is en blijft wedstrijden spelen tegen andere spelers. Hierdoor kun je niet alleen zien welk niveau zij hebben, maar weet je ook waar je zelf nog aan moet werken om weer een stap te kunnen maken. Veel darters spelen in competitieverband, maar er zijn ieder weekend wel kleine of grotere darttoernooien in de omgeving om je te meten met andere spelers. Wedstrijdervaring is onmisbaar om beter te worden in het darten, of in welke sport dan ook!
Dutch Open Darts
Het grootste Nederlandse darttoernooi dat ieder jaar gehouden wordt is het
Dutch Open Darts. In het laatste weekend van januari vindt dit toernooi plaats in De Bonte Wever in de Drentse plaats Assen. Dit toernooi wordt gehouden onder het toezicht van de internationale dartbond BDO, maar deelname is vrij voor een ieder die een keer op een groot toernooi een wedstrijd wil spelen.
Online
Via de website van de
Nederlandse Dartbond, maar ook via Facebook en lokale dartverenigingen en provinciale dartbonden als de
Friese Darts Bond kun je gemakkelijk en snel toernooien voor alle niveaus vinden. Ook Facebook is een goede bron om gemakkelijk te zoeken naar darttoernooien bij jou in de buurt.
Moneydarts
Een veel voorkomende toernooivorm is het moneydarts. Hierbij speel je in een kleinere zaal, en met weinig deelnemers puur om de inleg van de spelers. Door dit in te voeren als zoekfunctie kun je snel lokale wedstrijden vinden waar je gemakkelijk en voor een kleine inleg aan mee kunt doen.
Lees verder