Meldonium; hartmedicijn of doping

Meldonium; hartmedicijn of doping Sinds 1 januari 2016 komen er steeds meer meldingen naar buiten over topsporters die betrapt zijn op het gebruik van het verboden middel Meldonium. Het medicijn tegen hartproblemen is door de WADA (World Anti Doping Agency) per 1 januari 2016 op de lijst met verboden middelen gezet. Op de lijst met betrapte sporters staan onder andere wereldkampioen sprint op de schaats Pavel Kulizhnikov, Olympisch kampioen shorttrack Semen Elistratov en meervoudig Grand Slam-winnares Maria Sharapova.

Inhoudsopgave


Meldonium

Meldonium is een medisch middel dat gebruikt wordt bij hartproblemen, voor sporters kan het middel echter zorgen voor een verbeterd uithoudingsvermogen. Om deze reden is het middel per 1 januari 2016 door WADA op de lijst met, voor sporters, verboden middelen gezet. Het medicijn Meldonium wordt vooral in Rusland en Letland gebruikt. De FDA, Food and Drug Agency, in de Verenigde Staten heeft het middel op 1 maart 2016 nog niet goedgekeurd voor de Amerikaanse markt. Binnen de medische wereld is Meldonium ook wel bekend onder de namen Mildronate, THP, MET-88, Mildronāts en Quaterine.

Medisch gebruik

Angina pectoris

Angina pectoris is een aandoening aan de hartspier. Hierbij krijgt het hart tijdens inspanning te weinig bloed toegevoerd om het werk te kunnen doen dat het moet doen. Door het gebrek aan zuurstofrijk bloed raakt de spier oververmoeid, vaak komt dit omdat de kransslagader vernauwd is. Gevolgen hiervan zijn heftige pijnen op de borst en een hogere en versnelde ademhaling. Meldonium zorgt als medicijn ervoor dat de bloedtoevoer vanuit de longen naar het hart verbeterd wordt, het verwijdt op natuurlijke wijze de slagaders. Meer ruimte voor het bloed om te stromen betekent meer zuurstofrijk bloed naar het hart. Voor een hartpatiënt precies wat je wilt, voor een topsporter extra zuurstof om langer op hoog niveau te presteren.

Myocardinfarct

Een myocardinfarct, in 'gewoon' Nederlands een hartinfarct of hartaanval, is het afsterven van een stuk van je hartspier doordat het geen of te weinig zuurstofrijk bloed heeft gehad om het werk kunnen doen dat het moeten doen. Meestal wordt ook dit veroorzaakt door een vernauwing in de kransslagader. Anders dan bij een angina pectoris is een myocardinfarct een levensbedreigende gebeurtenis. Net als bij angina pectoris zorgt ook hier het gebruik van het medicijn Meldonium ervoor dat de bloedtoevoer vanuit de longen naar het hart verbeterd wordt, het zorgt op natuurlijke wijze voor meer ruimte voor het bloed om zuurstof naar het hart toe te brengen.

WADA

Het WADA, afkorting van World Anti Doping Agency, is de internationale instantie die het gebruik van doping controleert en test bij sporters. Daarnaast beheren zij ook de openbare dopinglijst. Hierop staan middelen die door het WADA worden gezien als prestatiebevorderend en daardoor niet gebruikt mogen worden door sporters. De Schot Craig Reedle is in 2016 voorzitter van deze organisatie. Het WADA is op 10 november 1999 in het Zwitserse Lausanne opgericht en werkt onder toezicht van het IOC. Officieel is het een onafhankelijk instituut, maar 50% van haar inkomsten krijgt ze van het IOC. De overige 50% komt van verscheidene overheidsinstanties.

Bron: The Vhale, Flickr (CC BY-2.0)Bron: The Vhale, Flickr (CC BY-2.0)

Betrapte sporters

Hieronder vindt u een overzicht van bekende sporters die in de eerste drie maanden van 2016 zijn betrapt op het verboden middel Meldonium. Inmiddels zijn er al meer dan zestig sporters betrapt op het gebruik van dit middel, velen hiervan wachten de uitslag van B-staal af. Daarom worden hun namen nog niet vrijgegeven door het WADA. Mochten er meer bekende sporters betrapt worden, dan zal deze lijst aangevulde worden.
 • Alexander Krushelnitskiy - Rusland - curling - winnaar van het brons op de olympische spelen van 2018 bij het gemengd curling toernooi.
 • Maria Sharapova - Rusland - tennis - meervoudig Grand Slam-winnares en oud nummer 1 van de wereldranglijst.
 • Pavel Kulizhnikov - Rusland - schaatsen - tweevouding wereldkampioen sprint, wereldkampioen en recordhouder op de 500 meter (per 1-3-2016). Was al eens eerder twee jaar geschorst vanwege dopinggebruik.
 • Semen Elistratov - Rusland - shorttrack - Olympisch kampioen 2014 relay mannenploeg.
 • Edoeard Vorganov - Rusland - wielrennen - nationaal kampioen op de weg 2012.
 • Abeba Aregawi - Zweden - Atletiek - Europees en Wereldkampioen 1500 meter indoor (2013) en wereldkampioen 1500 meter outdoor (2014).
 • Endeshaw Negesse - Ethiopië - Atletiek - winnaar marathon van Tokio 2015.
 • Olga Abramova - Oekraïne - Biathlon - vaste waarde relay-team sinds 2014.
 • Artem Tistsjenko - Oekraïne - Biathlon - vaste waarde relay-team sinds 2013.
 • Ekaterina Bobrova - Rusland - Kunstrijden - Europees kampioen paarrijden 2013 en brons in 2015.
 • Aleksander Markin - Rusland - Volleybal - brons Europese Spelen in Bakoe.
 • Aleksej Lovtsjev - Rusland - Gewichtheffen - houder wereldrecord Open Klasse (per 1-3-2016)
 • Edoeard Lapitov - Rusland - Biathlon - wereldkampioen junioren 2015
 • Joelija Jefimova - Rusland - zwemmen - goud en brons Wereldkampioenschap zwemmen 2015

B-staal

Op 18 maart 2016 werd bekend gemaakt door de ISU, de Internationale Schaats Unie, dat ook de contra-expertise (de zogenaamde B-staal) van schaatser Pavel Kulizhnikov en shorttracker Semen Elistratov positief bleken te zijn. Hierop heeft de ISU besloten om beide Russische sporters voorlopig zijn geschorst. Kulizhnikov, de wereldrecordhouder op de 500 meter, werd als junior al eens
twee jaar geschorst wegens het gebruik van doping. Ondanks de positieve B-stalen mochten beide schaatsers na een korte periode toch weer meedoen aan internationale wedstrijden.

Zichtbaarheid

volgens de Letse fabrikant van het geneesmiddel is de huidige test voor het opsporen van Meldonium niet rechtvaardig. Zij geven aan dat afhankelijk van de duur van het gebruik van het middel, de hoeveelheid van het middel dat gebruikt werd en ook de wijze waarop er getest wordt, het middel tot wel meer dan een half jaar zichtbaar kan blijven. Zij vinden dan ook dat de testen niet onomstotelijk het bewijs leveren dat de meer dan honderd gepakt sporters, voornamelijk Russen, in 2016 van dit middel gebruik hebben gemaakt.

Rustig na 2016

Na de ontboezemingen begin 2016 werd het stil rond de sporters die het medicijn Meldonium zouden hebben gebruikt. Tussen de zomer van 2016 en zomer van 2019 zijn er geen bekende sporters meer positief bevonden c.q. geschorst voor het gebruik van het middel. Waar dit precies mee te maken heeft, is niet geheel bekend. Dit kan zijn doordat de test verbeterd is of dat de sporters het product simpelweg niet meer gebruiken, wat natuurlijk het mooiste zou zijn voor de sport.
© 2016 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meldonium: verboden middel in de sport, populair in RuslandMeldonium: verboden middel in de sport, populair in RuslandMeldonium is een middel dat de prestaties van sporters kan verbeteren en staat sinds 1 januari 2016 op de lijst van verb…
Meldonium, van hartmedicijn tot dopingnieuws uitgelichtMeldonium, van hartmedicijn tot dopingIn maart 2016 is de sportwereld opgeschrikt door het gebruik van doping door grote Russische sporthelden, waaronder Shar…
Doping in de sportmijn kijk opDoping in de sportMensen zijn altijd bezig om betere en hogere sportprestaties te leveren. Is het niet om het financiële gewin, dan is er…
Uiteenzetting: DopinggebruikUiteenzetting: DopinggebruikDeze uiteenzetting heeft als onderwerp dopinggebruik. In dit voorbeeld worden argumenten, tegenargumenten en weerlegging…
Darten: wedstrijd- en trainingsvormenDarten: wedstrijd- en trainingsvormenDarts is een sport die in Nederland steeds meer en meer aan populariteit wint. Dit is grotendeels te danken aan de gewel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Dork, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://www.telegraaf.nl/telesport/schaatsen/25345790/__Kulizhnikov_betrapt_op_doping__.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Meldonium
 • http://www.telegraaf.nl/telesport/tennis/25344076/__Meer_sporters_betrapt_op_meldonium__.html
 • http://www.telegraaf.nl/telesport/25346343/__Meldonium_populair_in_Oost-Europa__.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hartinfarct
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Angina_pectoris
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/World_Anti-Doping_Agency
 • Afbeelding bron 1: The Vhale, Flickr (CC BY-2.0)
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 28-08-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.