nieuws uitgelicht

Meldonium, van hartmedicijn tot doping

Meldonium, van hartmedicijn tot doping In maart 2016 is de sportwereld opgeschrikt door het gebruik van doping door grote Russische sporthelden, waaronder Sharapova en Kuhliznikov. In de eerste drie maanden van 2016 zouden bijna honderd sporters betrapt zijn op het gebruik van het hartmedicijn meldonium dat sinds 1 januari 2016 wordt gezien als doping. Meldonium is een hartmedicijn dat sinds januari 2016 op de dopinglijst is geplaatst. De reden hiervoor is omdat het middel het uithoudingsvermogen zou vergroten. In Nederland en de Verenigde Staten is meldonium nog geen toegestaan medicijn, toch is het niet onmogelijk dat ook Nederlandse sporters meldonium als doping zouden kunnen gebruiken.

Meldonium, middel tegen hartfalen

Meldonium is een geneesmiddel dat in de jaren zeventig is ontwikkeld in Letland. Het is ontwikkeld als medicijn tegen hartfalen en diabetesklachten. Vooral bij hartfalen zou het middel zeer efficiënt zijn. Wanneer iemand te maken krijgt met een hartaanval, dan wordt de hartspier van de desbetreffende persoon slapper en kan het bloed niet meer goed rondgepompt worden. Het geneesmiddel meldonium zou in dit geval ervoor zorgen dat het bloed weer beter rondgepompt kan worden. Het middel wordt vooral verkocht onder de merknaam Meldrodite.

Meldonium als doping

Hoewel meldonium een medicijn is tegen hartfalen is het middel vooral onder sporters zeer populair. Sporters nemen het medicijn niet in als geneesmiddel tegen hartfalen of diabetes, maar als prestatiebevorderend middel. Het gebruik van meldonium zou het uithoudingsvermogen verbeteren en het herstel na een intensieve sportprestatie bevorderen. Sinds 1 januari 2016 staat het middel op de dopinglijst.

Europese Spelen 2015

Volgens het Britse Journal of Sports Medicine, dat een onderzoek deed op vrijwillige basis onder atleten en medische begeleiders, zouden 490 deelnemers aan de Europese Spelen 2015 in Bakoe tijdens de Spelen gebruiktgemaakt hebben van het middel meldonium. Onder hen zaten dertien medaillewinnaars. Het gebruik van meldonium was tot 1 januari 2016 alleen nog niet strafbaar en daarom hoeft geen enkele sporter, die tijdens de Europese Spelen het middel gebruikte, te vrezen voor een dopingschorsing. De sporter moet dan wel per 1 januari 2016 gestopt zijn met het gebruik van dit hartmedicijn.

Waar is meldonium te koop?

In Nederland is meldonium niet via het legale circuit (bijvoorbeeld in de apotheek) te verkrijgen. Dit komt omdat meldonium in landen die behoren tot de Europese Unie, zoals Nederland, nog niet als geneesmiddel is toegestaan. Ook in de Verenigde Staten is het gebruik van meldonium niet toegestaan. Het middel is in deze landen niet toegestaan, omdat er volgens de regelgeving van deze landen te weinig bewijzen en onderzoeksresultaten bekend zijn die aantonen dat dit middel veilig en effectief is als medicijn.

Meldonium zonder doktersrecept

In tegenstelling tot Nederland en de Verenigde Staten is meldonium in Rusland en overige Oost-Europese landen die niet tot de Europese Unie behoren vrij eenvoudig verkrijgbaar. In deze landen is meldonium wel als geneesmiddel toegestaan. Hierdoor is het geneesmiddel ook vrij eenvoudig te verkrijgen. Een pakje met 40 capsules meldonium van elk 250 milligram kan men in Rusland zonder doktersrecept bij de apotheek halen. De kosten van zo'n pakje met meldoniumcapsules bedraagt ongeveer vier euro.

Meldonium in Rusland

Het middel wordt bij de Russische apotheken geleverd met een uitgebreide bijsluiter. Op deze bijsluiter valt niet alleen te lezen hoe men het middel moet gebruiken bij hartfalen, maar ook wat de dosering is wanneer het middel wordt gebruikt ter bevordering van sportprestaties. Volgens de Russische bijsluiter moeten de sporters het middel twee keer per dag innemen. Het gaat dan om een dosering van 500 milligram tot 1 gram. Dit gedurende een periode van 10 tot 14 dagen. Het innemen kan dus plaatsvinden wanneer het een wedstrijdperiode betreft.

Meldonium in Nederland

Volgens Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, zijn er op 13 maart 2016 nog geen Nederlandse dopinggevallen bekend waarbij gebruik is gemaakt van het hartmedicijn meldonium. Toch is het volgers Ram naïef om te denken dat het gebruik van meldonium bij Nederlandse sporters niet voorkomt. Ook geeft Ram aan dat het niet bewezen is of meldonium inderdaad prestatiebevorderend werkt. Ram geeft aan over meldonium; "Er is kleinschalig onderzoek naar de werking van meldonium gedaan, en daaruit zou blijken dat het licht prestatiebevorderend is. Er zijn dus aanwijzingen, maar zeker is het niet."

Bijna 100 sporters betrapt op doping in 2016

Het wereldantidopingagentschap WADA publiceerde in mei 2016 onderzoekgegevens waaruit blijkt dat er in de eerste vier maanden van 2016 zijn bijna 100 sporters betrapt zijn op het gebruik van meldonium. Onder de betrapte sporters behoren onder anderen wereldkampioen schaatsen Pavel Kuhliznikov, Olympisch kampioen shorttrack Semen Elistratov en vijfvoudig Grand-Slamwinnares (tennis) Maria Sjarapova. Opvallend is dat bijna alle betrapte sporters uit Oost-Europa komen.

Niet alle sporters ook geschorst

In mei 2016 werd bekend dat niet alle sporters die positief getest hebben op meldonium ook daadwerkelijk geschorst worden. Volgens het WADA is er niet genoeg bewijs dat meldonium – dat pas sinds 1 januari op de lijst van verboden middelen staat – ook binnen enkele dagen uit het lichaam verdwijnt. Hierdoor zou het dus kunnen dat de betrapte atleten al in 2015 het middel ingenomen hebben. Zo werd onder andere de schorsing van de Russische schaatser Pavel Kulizhnikov definitief opgeheven. Mogelijk heeft de Rus het middel al in 2015 geslikt en blijft het middel toch langer dan men in eerste instantie dacht in het bloed aanwezig.

Schorsing Sjarapova

Maria Sjarapova, elf jaar lang de best betaalde sportster ter wereld, werd in juni 2016 door de Internationale Tennisfederatie voor twee jaar geschorst wegens het gebruik van meldonium. Sjarapova die begin 2016 betrapt werd op het gebruik van het middel heeft toegegeven dat ze het middel al tien jaar lang slikte. Sjarapova verklaarde dat ze het hartmedicijn op doktersadvies slikte en dat ze zich niet gerealiseerd had, dat het middel sinds januari 2016 op de dopinglijst staat. Sjarapova ging met succes in beroep tegen de lengte van de schorsing. Het internationaal sporttribunaal CAS heeft de schorsing van ingekort tot 15 maanden. Sjarapova kon daardoor in april 2017 haar rentree maken.

Olympische Winterspelen 2018

Tijdens de Olympische Winterspelen 2018 werd er meldonium aangetroffen in het bloed van de Russische curler Alexander Kroesjelnitski. Kroesjelnitski won samen met zijn partner bij het mixed-curling, voor het OAR-team (Olympische Atleten Rusland) de bronzen plak medaille, maar moest deze weer inleveren, nadat bekend was geworden dat hij betrapt was op het gebruik van meldonium.
© 2016 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meldonium: verboden middel in de sport, populair in RuslandMeldonium: verboden middel in de sport, populair in RuslandMeldonium is een middel dat de prestaties van sporters kan verbeteren en staat sinds 1 januari 2016 op de lijst van verb…
Recensie: Doping – Jean NelissenrecensieRecensie: Doping – Jean NelissenIn 2000 publiceerde Jean Nelissen het boek 'Doping - het duivelse spel met leven en gezondheid'. Hierin vertelt hij over…
Doping in de sportmijn kijk opDoping in de sportMensen zijn altijd bezig om betere en hogere sportprestaties te leveren. Is het niet om het financiële gewin, dan is er…
Uiteenzetting: DopinggebruikUiteenzetting: DopinggebruikDeze uiteenzetting heeft als onderwerp dopinggebruik. In dit voorbeeld worden argumenten, tegenargumenten en weerlegging…
Meldonium; hartmedicijn of dopingMeldonium; hartmedicijn of dopingSinds 1 januari 2016 komen er steeds meer meldingen naar buiten over topsporters die betrapt zijn op het gebruik van het…
Bronnen en referenties
  • http://www.volkskrant.nl/sport/meldonium-haal-je-in-moskou-gewoon-bij-de-apotheek~a4261670/
  • http://www.volkskrant.nl/sport/meldonium-niet-het-nieuwe-epo-wel-de-nieuwste-valkuil-voor-sporters~a4259069/
  • http://www.scientias.nl/meldonium-schimmig-stofje-wondermiddel/
  • http://www.ad.nl/nieuws/wada-99-sporters-betrapt-op-meldonium~a5a08fad/
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 22-02-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.