Darts: World Series Finals live op tv en livestream

Darts: World Series Finals live op tv en livestream De dartsbond PDC organiseert jaarlijks in het najaar de World Series of Darts Finals. Dit is het slottoernooi van de PDC World Series. De wedstrijden van de World Series of Darts Finals zijn online volgen via een livestream. Hoe is de geschiedenis van het evenement World Series of Darts Finals verlopen?

PDC World Series of Darts

De World Series of Darts is een serie toernooien die de Professional Darts Corporation (PDC) sinds 2013 jaarlijks organiseert. Het grote doel van de World Series of Darts is de mondialisering van het profdarts. Men wil via deze toernooien darts promoten in landen waar het nog geen grote sport is, maar waar darts volgens de PDC wel een grote groeipotentie heeft.

De evenementen vonden van oorsprong met name plaats in Azië (Verenigde Arabische Emiraten en Japan) en in Oceanië (Australië en Nieuw-Zeeland). Bij de toernooien van de World Series of Darts bestaat vaak de helft van het deelnemersveld uit internationale topspelers van de PDC en de andere helft bestaat meestal uit darters uit het land waar het evenement plaatsvindt.

Introductie ranking en finals

Met ingang van het seizoen 2015 heeft de PDC het World Series Darts-project duidelijk op een grootsere manier aangepakt dan bij de twee voorgaande edities. In 2015 is er voor het eerst een aparte ranking op basis van de World Series of Darts-evenementen. De World Series of Darts worden in 2015 ook voor het eerst afgesloten met de ‘World Series Finals Darts’, een soort masterstoernooi waarvoor men zich onder meer via de ranking van de World Series of Darts kan plaatsen. In 2015 deden er vier Nederlanders mee aan de eerste editie van dit toernooi. Dimitri van den Bergh en Benito van de Pas werden in de eerste ronde uitgeschakeld. Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen stonden tegenover elkaar in de kwartfinales. Van Gerwen won en schakelde zo dus zijn landgenoot uit. Michael van Gerwen won uiteindelijk het toernooi door in de finale Peter Wright te verslaan met 11-10.

In 2016 deden er vier Nederlanders mee aan dit toernooi: Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Jelle Klaasen en Benito van de Pas. Klaasen werd al in de eerste ronde uitgeschakeld, Van Barneveld in de tweede ronde en Benito van de Pas in de kwartfinale. Michael van Gerwen haalde de finale en stond daarin wederom tegenover Peter Wright. En net als in 2015 versloeg hij hem ook in de finale van 2016 en won zo voor de tweede keer de World Series Finals Darts.

Vernieuwingen World Series Darts in 2017: deelnemersveld en nieuwe toernooien

In 2017 werden er wederom een aantal vernieuwingen doorgevoerd bij de PDC World Series. Zo kwamen er twee toernooien bij op continenten waar voorheen geen regulier toernooi van de World Series of Darts werd gespeeld: de US Masters in Amerika en de German Darts Masters in Duitsland. Daarnaast had men met ingang van 2017 niet meer een 'vast deelnemersveld' qua geplaatste spelers. Tot en met de editie van 2016 had de PDC bij de World Series jaarlijks een vaste groep van acht topdarters gecontracteerd die bij elk toernooi van de World Series de acht geplaatste spelers waren en die het dan opnamen tegen de lokale darters. Sinds 2017 houdt men niet meer zo strikt vast aan één vaste groep van acht darters en krijgen ook diverse andere topdarters de kans om in de World Series te spelen.

In 2017 deden er vier Nederlanders mee aan het slottoernooi, de World Series of Darts Finals. Jan Dekker en Jelle Klaasen werden in de eerste ronde van de Finals uitgeschakeld. Raymond van Barneveld werd in de tweede ronde uitgeschakeld. Michael van Gerwen won het toernooi. Hij versloeg in de finale Gary Anderson met 11-6.

In 2018 deden er twee Nederlanders mee aan de World Series of Darts Finals: Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld.
Zij speelden tegen elkaar in de kwartfinale van de Finals. De wedstrijd werd gewonnen door Van Barneveld (10-8). Vervolgens werd
Raymond van Barneveld in de halve finale uitgeschakeld door James Wade (11-2). In de finale won Wade met 11-10 van Michael Smith. In 2019 werden de Finals in Nederland gespeeld: in de AFAS Live te Amsterdam. Tot de deelnemers aan deze Finals behoorden vijf Nederlanders: Jeffrey de Zwaan, Jermain Wattimena, Danny Noppert, Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen. De finale ging tussen twee Nederlanders: Van Gerwen pakte hierin met 11-2 de zege tegen Danny Noppert.

In 2020 had dit toernooi in de praktijk eigenlijk een heel andere functie dan de voorgaande jaren. Vanwege de coronacrisis konden namelijk de World Series-toernooien niet doorgaan. Ditmaal is het dus het slottoernooi van die serie, waaraan de beste spelers van de World Series Ranking meedoen. De PDC heeft daarom op een andere manier het deelnemersveld vol moeten krijgen. De acht beste spelers van de wereldranglijst mochten automatisch deelnemen (waaronder dus Van Gerwen, Wright en Price). Daarnaast had de PDC twaalf spelers uitgenodigd, waaronder Dimitri van den Bergh, Mensur Suljovic en Fallon Sherrock. Tot slot konden nog vier darters een plek op de deelnemerslijst verkrijgen via een kwalificatietoernooi. In totaal waren er dus 24 deelnemers aan dit toernooi. In de finale van dit toernooi won Gerwyn Price van Rob Cross met 11-9.

Corona: geen echte tournee in 2020 en 2021, wel World Series 2022 en 2023

In 2020 kon er alleen een slottoernooi gespeeld worden. De overige toernooien van de wereldtour konden niet plaatsvinden. In 2021 vond er naast de Finals maar één ander toernooi van de World Series plaatsvinden (de Nordic Masters). In 2022 wordt deze wereldtour van PDC Darts weer nieuw leven ingeblazen.

Prijzengeld World Series Finals Darts

Hoeveel bedraagt het prijzengeld van dit toernooi? Het totale prijzengeld bedraagt 300.000 pond. De winnaar van de World Series Finals of Darts krijgt 70.000 pond. De verliezende finalist ontvangt 30.000 pond. Verliezende halve finalisten krijgen 20.000 pond. Wie in de kwartfinales wordt uitgeschakeld krijgt 15.000 pond. Spelers die in de tweede ronde (laatste 16) worden uitgeschakeld krijgen nog 7500 pond. Wie al in de eerste ronde van de World Series Finals of Darts wordt uitgeschakeld krijgt nog 5000 pond.

World Series Finals Darts: programma en speelschema

Hoe ziet het programma van dit evenement eruit? Het bestaat doorgaans uit drie speeldagen. Op vrijdag vindt de eerste ronde plaats. Op zaterdag vindt de tweede ronde plaats. Op zondagmiddag worden de kwartfinales gespeeld. Op zondagavond worden de halve finales en de finale gehouden.

Opzet van het speelschema

In de eerste ronde van dit toernooi hebben de best geplaatste spelers (de absolute wereldtoppers) een 'bye', wat inhoudt dat ze in die ronde niet hoeven te spelen. Voor hen begint dit toernooi pas in de tweede ronde.

Live op tv: World Series Finals Darts

In Engeland worden de World Series of Darts Finals op tv uitgezonden door ITV. In Nederland werd het jarenlang live uitgezonden door RTL, maar met ingang van 2022 zijn de uitzendrechten verhuisd naar Viaplay. In België werd het toernooi enige jaren nog door Eleven Sports uitgezonden, doch dat is in 2022 en 2023 niet meer het geval.

Livestream World Series Finals

Livestream World Series Finals Darts bij Viaplay

De World Series of Darts Finals zijn in Nederland live op het internet te bekijken livestream van Viaplay. Om die livestream te kunnen bekijken, dient u een abonnement bij hen te hebben. Zij hebben de uitzendrechten voor de jaren 2022, 2023 en 2024.

Livestream World Series Finals Darts bij DAZN

Er wordt ook een livestream door de streamingdienst DAZN verzorgd. Deze streamingdienst profileert zich als 'het Netflix van de Sport'. De streamingdienst DAZN is qua livestream van het darts officieel in 2022, 2023 en 2024 niet beschikbaar in Nederland. Dat komt doordat Viaplay de exclusieve livestream heeft voor de Nederlandse markt.

Livestream PDC? Niet in Nederland

De organisatie PDC produceert ook zelf een betalende livestream-dienst waarop dit darts-evenement wordt uitgezonden. Hun livestream is voor kijkers uit Nederland in 2022, 2023 en 2024 echter 'geo-blocked'. Dit komt doordat Viaplay in deze jaren de exclusieve uitzendrechten voor de livestream heeft voor Nederland.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Darts Players Championship Finals, live op tv en livestreamDarts Players Championship Finals, live op tv en livestreamDe PDC Players Championship Finals worden jaarlijks in het najaar gehouden. De Players Championship Finals zijn online v…
Tennis: ATP Finals (Masters), live op tv en livestreamTennis: ATP Finals (Masters), live op tv en livestreamAan het einde van het tennisseizoen worden de ATP Finals gehouden. Dit is het officieuze WK tennis voor heren. Het is ja…
PDC Darts kalender 2020: toernooien op de Pro TourPDC Darts kalender 2020: toernooien op de Pro TourDe PDC is anno 2020 de grootste dartsorganisatie ter wereld. Elk jaar worden er weer vele toernooien gehouden. De beste…
World Grand Prix Darts live op tv en livestreamWorld Grand Prix Darts live op tv en livestreamDe World Grand Prix Darts wordt jaarlijks door de PDC (Professional Darts Corporation) georganiseerd in het najaar. De W…

Wielrennen: wie is Karsten Kroon?Wielrennen: wie is Karsten Kroon?Karsten Kroon reed jaren als knecht voor de Rabobank kopman Michael Boogerd. Hij veranderde van ploeg om voor eigen resu…
Veldrit Koksijde: Duinencross live op tv en livestreamVeldrit Koksijde: Duinencross live op tv en livestreamIn de kustplaats Koksijde (België) wordt in het najaar de Vlaamse Duinencross georganiseerd. Deze West-Vlaamse cyclocros…
Bronnen en referenties
  • http://www.pdc.tv/world-series-of-darts-events
  • http://www.dartfreakz.nl/blog/pdc2/phil-taylor-als-koploper-naar-world-series-of-darts-finals-2015/
  • http://www.rtl7darts.nl/toernooien
  • http://www.rtl7darts.nl/nieuws/660/ook_geen_nederlandse_qualifier_voor_worl/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 31-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.