Tennis: ATP Finals (Masters), live op tv en livestream

Tennis: ATP Finals (Masters), live op tv en livestream In november worden de ATP Finals gehouden. Dit is het officieuze WK tennis voor heren. Het is jaarlijks het slottoernooi van de ATP Tour. De ATP Finals worden georganiseerd in Londen. Dit toptennistoernooi wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men alle wedstrijden van de ATP Finals op het internet via een livestream volgen.

Geschiedenis ATP Masters

De eerste editie van dit toernooi werd in 1970 gehouden in Tokio. Oorspronkelijk was de naam van dit toernooi The Masters. In 1990 werd de naam van het evenement officieel veranderd in de ATP Tour World Championships. In de volksmond zijn velen dit toernooi altijd 'The Masters' blijven noemen.

In 2000 besloot men mede daarom om de naam 'The Masters' weer op te nemen in de nieuwe naam van het toernooi. Men ging het toen officieel de Tennis Masters Cup noemen. In 2009 werd de naam echter weer veranderd in de ATP World Tour Finals. Sinds 2017 is de naam echter veranderd in ATP Finals.

Erelijst The Masters

Hoe ziet, voorafgaand aan de editie van 2021, de erelijst van dit evenement eruit? De succesvolste speler uit de geschiedenis van dit tennistoernooi is Rodger Federer. Deze Zwitser won dit toernooi zes keer. Drie spelers slaagden er vijf keer in om The Tennis Masters te winnen: Pete Sampras, Novak Djokovic en Ivan Lendl. De Roemeen Ilie Nastase won dit toernooi vier keer.

Nederlanders op The Masters (enkelspel en dubbelspel)

Er heeft nog nooit een Nederlandse deelnemer de eindzege behaald in het enkelspel bij The Tennis Masters. Wel behaalde één Nederlander de finale van het enkelspel van dit officieuze WK tennis: Tom Okker verloor in 1973 in de finale van Ilie Nastase.
Nederlanders waren succesvoller in het dubbelspel. Tom Okker behaalde twee keer de finale van het dubbeltoernooi, 1978 en 1979, maar hij slaagde er niet in om het toernooi te winnen. Jacco Eltingh en Paul Haarhuis wonnen het dubbelspeltoernooi in 1993 en 1998. In 1995 waren Eltingh en Haarhuis de verliezende finalisten bij The Masters. In 2015 won de Nederlander Jean-Julien Rojer de finale van het dubbelspel van dit officieuze WK tennis, samen met de Roemeen Horia Tecau. In 2020 ging de eindzege in het dubbeltoernooi naar de Nederlander Wesley Koolhof, samen met z'n dubbepartner Mektix.

Prijzengeld en locatie van de ATP Finals

In de totale prijzenpot van de ATP Finals zitten negen miljoen dollar. Het toernooi vindt anno 2021 plaats in de Engelse hoofdstad Londen. Dit officieuze WK tennis wordt daar gehouden in de O2 Arena. Dit gebouw ligt aan de rivier The Themes. Oorspronkelijk heette dit complex de Millennium Dome. In 2005 werd de naam echter veranderd in The O2 Arena, aangezien het telecombedrijf O2 de naamsponsor van deze arena werd. In de O2 Arena vinden veel grote concerten plaats. Zo speelde Prince in 2007 maar liefst 21 keer in deze hal. Ook vinden er veel grote sportevenementen plaats, waaronder ook het basketbaltoernooi en het turnen tijdens de Olympische Spelen van 2012.

Deelnemers, opzet speelschema, programma van de Finals

Er doen acht spelers mee aan de ATP Finals De beste acht spelers op de ATP-wereldranglijst plaatsen zich automatisch voor dit officieuze wereldkampioenschap tennis. De acht deelnemers worden in de eerste ronde verdeeld in twee poules. Vervolgens kwalificeren de twee beste spelers per poule zich voor de halve finales, die op zaterdag gespeeld worden. De twee winnaars van de halve finales spelen op zondag de finale.

Live op tv in Nederland bij ESPN-FOX Sports

De ATP Finals zijn in Nederland live op tv te zien bij ESPN-FOX Sports. Deze live tv-uitzendingen van zijn te bekijken door abonnees van deze sportomroep. Wie toch live op tv dit toernooi wil bekijken en geen vast abonnement heeft, kan een abonnement voor één dag kopen (een dagpas). Hoe laat beginnen de live tv-uitzendingen? De poulewedstrijden van enkelspeltoernooi zijn in Nederland van zondag tot en met vrijdag live op tv en via de livestream te zien om 15u00 en 21u00. Op zaterdag zijn ook de halve finales live op tv en via de livestream te zien om 15u00 en 21u00. De finale van het enkelspel is op de slotdag (zondag) live te zien om 19u00. De live tv-uitzendingen en de livestream bevinden zich bij ESPN-FOX Sports op kanaal 5. ESPN-FOX Sports heeft een langdurig contract; in principe zijn niet alleen de editie van 2021, maar ook de editie van 2022 en 2023 live op tv en via de livestream bij hen te zien.

Dubbelspel bij de Finals live vanaf 13u00

Voorafgaand aan de meeste wedstrijden in het enkelspel is er bij dit toernooi ook een duel in het dubbelspel live te bekijken op tv en via de livestream. Die live-uitzendingen (live tv en livestream) beginnen doorgaans om 13u00 en 19u00. Een uitzondering daarop is de finale van het dubbelspel. Die is op zondag live op tv en op de livestream te zien om 16u30.

Finals: FOX Sports en KPN? Gratis in 2021?

Sinds de zomer van 2019 is het kanaal FOX Sports 1 bij KPN een onderdeel geworden van het standaard zenderpakket. Sindsdien kunnen mensen die een abonnement hebben op interactieve tv bij KPN deze zender 'gratis' ontvangen. Die gratis zender bevindt zich op digitaal kanaal 14. Kan men via dat gratis kanaal ook dit tennistoernooi bekijken? Neen, de ATP Finals 2021 worden in principe geheel uitgezonden op een andere zender en niet op het gratis kanaal.

ATP Finals live op tv in België bij Play Sports

In Vlaanderen worden de ATP Finals 2021 live op tv uitgezonden door Telenet Play Sports. Om die zenders te kunnen ontvangen, dient men een abonnement op die dienst te hebben. Net als in Nederland beginnen ook bij deze Belgische omroep de live tv-live-uitzendingen op de meeste dagen om 15u00 en 21u00.

Livestream ATP Finals

Livestream FOX Sports

Er wordt ook een livestream verzorgd door FOX Sports van deze ATP Finals. Via deze livestream kan men dus op een smarthpone of computer naar alle tv-uitzendingen van dit evenement kijken. De livestream van dit officieuze WK tennis voor heren is te vinden op de FOX Sports Go App. Men kan zo'n livestream officieel alleen bekijken als men een abonnement op deze dienst heeft. Dit is dus niet een gratis livestream. Het is bij deze sportomroep helaas niet meer mogelijk om via PPV de livestream voor bijvoorbeeld één wedstrijd te kopen. Ook is het niet meer mogelijk bij die sportomroep om een online dagpas te kopen, waarmee men een etmaal naar elke livestream van hen kan kijken. Daarentegen is het nog wel mogelijk om zo'n dagpas van deze sportomroep voor digitale tv te kopen om daarmee live naar dit tennistoernooi te kijken.

Livestream Play Sports (hele EU)

Het is ook mogelijk om via een livestream van Telenet Play Sports naar de wedstrijden van de ATP Finals 2021 te kijken. Bij hen zijn alle wedstrijden in het enkelspel van dit evenement live online per livestream te zien. Hun livestream bevindt zich onder meer op de Play Sports Go App. Elke livestream van de ATP Finals 2020 op die app kan men in alle landen van EU bekijken. Men dient dan een abonnement bij dit Belgische bedrijf te hebben, om deze livestream te kunnen gebruiken.

Livestream Go App?

Is het ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar de ATP Finals te kijken? Men kan via die app alleen per livestream naar de ATP Finals kijken, indien men zowel een abonnement heeft op FOX Sports als op digitale tv van Ziggo. Indien men die abonnementen combineert, dan kan men op die app per livestream in de hele EU naar de ATP Finals kijken. Bij Ziggo is wel één kanaal van deze sportomroep per gratis livestream te bekijken (kanaal 1). Dat is echter niet het kanaal waarop dit tennistoernooi per livestream uit wordt gezonden.

Livestream iTV-app?

Is het mogelijk om via de iTV-app per livestream de ATP Finals 2021 te volgen? Dit kan als men een abonnement heeft op interactieve tv bij KPN en op FOX Sports. Via de iTV-app kan men één gratis livestream van FOX Sports bekijken als doorsnee klant van KPN. Die gratis livestream is echter FOX Sports 1 op kanaal 14 (waarop voornamelijk voetbal te zien is). Via die zender (en livestream) worden echter de ATP Finals niet live uitgezonden, dus men dient echt een aanvullend abonnement op het hele zenderpakket van FOX Sports te hebben om de ATP Finals op de iTV-app te kunnen bekijken.

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tennis: Kiki Bertens live op tv en livestreamTennis: Kiki Bertens live op tv en livestreamKiki Bertens werd in 1991 geboren in Wateringen. In 2009 werd zij tennisprof. In de loop der jaren groeide zij uit tot e…
Hockey Pro League heren - live op tv en livestreamHockey Pro League heren - live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een landcompetitie, waaraan topteams deelnemen zoals Nederland en België. De wedstrijden van de…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
EK hockey voor heren en dames, live op tv en livestreamEK hockey voor heren en dames, live op tv en livestreamHet Europees kampioenschap hockey voor heren bestaat sinds 1970. Het EK hockey voor dames bestaat sinds 1984. De Europes…

Tennis: Stanislas WawrinkaStanislas Wawrinka is een Zwitsers tennisser en winnaar van drie Grand Slam titels. Wawrinka wordt door velen geroemd va…
ATP Masters 1000 - erelijst 1990-2020ATP Masters 1000 - erelijst 1990-2020Na de grand slams, de Olympische Spelen en de ATP World Tour Finals zijn de Masters 1000-tornooien de meest prestigieuze…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/ATP_Finals
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2018_ATP_Finals
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/The_O2_(Londen)

Reageer op het artikel "Tennis: ATP Finals (Masters), live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 25-11-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!