Tennis: ATP Finals (Masters), live op tv en livestream

Tennis: ATP Finals (Masters), live op tv en livestream Aan het einde van het tennisseizoen worden de ATP Finals gehouden. Dit is het officieuze WK tennis voor heren. Het is jaarlijks het slottoernooi van de ATP Tour. De ATP Finals worden georganiseerd in Turijn (Italië). Dit toptennistoernooi wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men alle wedstrijden van de ATP Finals op het internet via een livestream volgen.

Geschiedenis ATP Masters

De eerste editie van dit toernooi werd in 1970 gehouden in Tokio. Oorspronkelijk was de naam van dit toernooi The Masters. In 1990 werd de naam van het evenement officieel veranderd in de ATP Tour World Championships. In de volksmond zijn velen dit toernooi altijd 'The Masters' blijven noemen.

In 2000 besloot men mede daarom om de naam 'The Masters' weer op te nemen in de nieuwe naam van het toernooi. Men ging het toen officieel de Tennis Masters Cup noemen. In 2009 werd de naam echter weer veranderd in de ATP World Tour Finals. Sinds 2017 is de naam echter veranderd in ATP Finals.

Erelijst The Masters

Hoe ziet, voorafgaand aan de ATP Finals van 2022, de erelijst van dit evenement eruit? De succesvolste speler uit de geschiedenis van dit tennistoernooi is Rodger Federer. Deze Zwitser won dit toernooi zes keer. Drie spelers slaagden er vijf keer in om The Tennis Masters te winnen: Pete Sampras, Novak Djokovic en Ivan Lendl. De Roemeen Ilie Nastase won dit toernooi vier keer.

Nederlanders op The Masters (enkelspel en dubbelspel)

Er heeft nog nooit een Nederlandse deelnemer de eindzege behaald in het enkelspel bij The Tennis Masters. Wel behaalde één Nederlander de finale van het enkelspel van dit officieuze WK tennis: Tom Okker verloor in 1973 in de finale van Ilie Nastase.
Nederlanders waren succesvoller in het dubbelspel. Tom Okker behaalde twee keer de finale van het dubbeltoernooi, 1978 en 1979, maar hij slaagde er niet in om het toernooi te winnen. Jacco Eltingh en Paul Haarhuis wonnen het dubbelspeltoernooi in 1993 en 1998. In 1995 waren Eltingh en Haarhuis de verliezende finalisten bij The Masters. In 2015 won de Nederlander Jean-Julien Rojer de finale van het dubbelspel van dit officieuze WK tennis, samen met de Roemeen Horia Tecau. In 2020 ging de eindzege in het dubbeltoernooi naar de Nederlander Wesley Koolhof, samen met z'n dubbelpartner Mektix.

Prijzengeld en locatie van de ATP Finals

In de totale prijzenpot van de ATP Finals zitten negen miljoen dollar. Het toernooi vond jarenlang plaats in de Engelse hoofdstad Londen. Met ingang van 2021 is het echter verhuisd naar de Italiaanse stad Turijn. Daar wordt het in principe ook in 2022, 2023 en 2024 gehouden.

Deelnemers, opzet speelschema, programma van de Finals

Er doen acht spelers mee aan de ATP Finals. De beste acht spelers op de ATP-wereldranglijst plaatsen zich automatisch voor dit officieuze wereldkampioenschap tennis. De acht deelnemers worden in de eerste ronde verdeeld in twee poules. Vervolgens kwalificeren de twee beste spelers per poule zich voor de halve finales, die op zaterdag gespeeld worden. De twee winnaars van de halve finales spelen op zondag de finale.

Live op tv in Nederland bij Ziggo Sport

Verhuizing uitzendrechten: niet meer op ESPN, maar op Ziggo Sport

De ATP Finals zijn in Nederland live op tv te zien bij Ziggo Sport. Voorheen was dit toernooi vele jaren live te zien bij FOX Sports (de voorloper van ESPN). Met ingang van 2021 zijn de uitzendrechten echter verhuisd naar Ziggo Sport. Ook in 2022, 2023 en 2024 bezit Ziggo de uitzendrechten van dit tennistoernooi.

Open net?

Een deel van de uitzendingen vindt plaats op het 'open net', Ziggo Sport 14. Andere live-uitzendingen zijn alleen te bekijken door abonnees van deze sportomroep. Wie toch live op tv dit toernooi wil bekijken en geen vast abonnement heeft, kan een uitzending via PPV (Pay Per View) kopen.

Hoe laat beginnen de live tv-uitzendingen? De poulewedstrijden van enkelspeltoernooi zijn in Nederland van zondag tot en met vrijdag live op tv en via de livestream te zien om 14u00 en 21u00. Op zaterdag zijn ook de halve finales live op tv en via de livestream te zien om 14u00 en 21u00. De finale van het enkelspel is op de slotdag (zondag) live te zien om 18u00.

Dubbelspel bij de Finals live vanaf 13u00

Voorafgaand aan de meeste wedstrijden in het enkelspel is er bij dit toernooi ook een duel in het dubbelspel live te bekijken op tv en via de livestream. Die live-uitzendingen (live tv en livestream) beginnen doorgaans om 13u00 en 19u00. Een uitzondering daarop is de finale van het dubbelspel. Die is op zondag live op tv en op de livestream te zien om 16u30.

Finals: Ziggo? Gratis?

Mensen die een abonnement hebben op interactieve tv bij Ziggo kunnen de zender Ziggo Sport 14 'gratis' ontvangen. Die gratis zender bevindt zich op digitaal kanaal 14. Kan men via dat gratis kanaal ook dit tennistoernooi bekijken? Een deel van de uitzendingen vindt op die zender plaats. Maar heel wat live-uitzendingen zijn op andere kanalen te zien.

ATP Finals live op tv in België bij Play Sports

In Vlaanderen worden de ATP Finals live op tv uitgezonden door Telenet Play Sports. Om die zenders te kunnen ontvangen, dient men een abonnement op die dienst te hebben. Net als in Nederland beginnen ook bij deze Belgische omroep de live tv-live-uitzendingen op de meeste dagen om 14u00 en 21u00.

Livestream ATP Finals

Livestream van Ziggo Sport

Er wordt ook een livestream verzorgd door Ziggo Sport Totaal van deze ATP Finals. Via deze livestream kan men dus op een smartphone of computer naar alle tv-uitzendingen van dit evenement kijken. De livestream van dit officieuze WK tennis voor heren is te vinden op de Ziggo Sport Go App. Men kan zo'n livestream officieel alleen bekijken als men een abonnement op deze dienst heeft. Dit is dus niet een gratis livestream. Het is bij deze sportomroep helaas niet meer mogelijk om via PPV de livestream voor bijvoorbeeld één wedstrijd te kopen. Ook is het niet meer mogelijk bij die sportomroep om een online dagpas te kopen, waarmee men een etmaal naar elke livestream van hen kan kijken. Daarentegen is het nog wel mogelijk om zo'n dagpas van deze sportomroep voor digitale tv te kopen om daarmee live naar dit tennistoernooi te kijken.

Livestream van Play Sports (hele EU)

Het is ook mogelijk om via een livestream van Telenet Play Sports naar de wedstrijden van de ATP Finals te kijken. Bij hen zijn alle wedstrijden in het enkelspel van dit evenement live online per livestream te zien. Hun livestream bevindt zich onder meer op de Play Sports Go App. Elke livestream van de ATP Finals op die app kan men in alle landen van EU bekijken. Men dient dan een abonnement bij dit Belgische bedrijf te hebben, om deze livestream te kunnen gebruiken. Het is echter ook mogelijk om voor hun livestream een dagpas (abonnement voor één dag) te kopen.

Livestream van de Go App?

Is het ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar de ATP Finals te kijken? Een deel van de live-uitzendingen is door alle klanten van digitale tv bij Ziggo via die app per livestream te bekijken. Dit zijn de uitzendingen die op tv en per livestream op kanaal 14 te zien zijn. Diverse uitzendingen zijn echter alleen live op tv en per livestream te zien op abonneekanalen van Ziggo. Men kan via die andere live-uitzendingen alleen per livestream naar de ATP Finals kijken, indien men zowel een abonnement heeft op Ziggo Sport Totaal als op digitale tv van Ziggo. Indien men die abonnementen combineert, dan kan men op die app per livestream in de hele EU naar de ATP Finals kijken.

Livestream iTV-app?

Is het mogelijk om via de iTV-app per livestream de ATP Finals te volgen? Dit kan als men een abonnement heeft op interactieve tv bij KPN en op Ziggo Sport 14. Via de iTV-app kan men niet automatisch ('gratis') Ziggo Sport bekijken als doorsnee klant van KPN. Wel hebben zij een ander gratis sportkanaal op tv en per stream. Die gratis livestream is echter ESPN Sports 1 op kanaal 14 (waarop voornamelijk voetbal te zien is). Via die zender (en livestream) worden echter de ATP Finals niet live uitgezonden (en normaal gesproken ook niet in 2023, 2024 of 2025), dus men dient echt een aanvullend abonnement op het hele zenderpakket van Ziggo Sport Totaal te hebben om de ATP Finals op de iTV-app te kunnen bekijken.

Lees verder

© 2014 - 2023 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Schaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamSchaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamHet WK afstanden is een schaatskampioenschap dat sinds 1996 bestaat. Deze wereldkampioenschappen schaatsen worden in Ned…
NK schaatsen (allround en sprint), live op tv en livestreamNK schaatsen (allround en sprint), live op tv en livestreamJaarlijks worden de Nederlandse kampioenschappen allround en sprint georganiseerd door de schaatsbond KNSB. Het NK schaa…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…

Tennis: Stanislas WawrinkaStanislas Wawrinka is een Zwitsers tennisser en winnaar van drie Grand Slam titels. Wawrinka wordt door velen geroemd va…
ATP Masters 1000 - erelijst 1990-2020ATP Masters 1000 - erelijst 1990-2020Na de grand slams, de Olympische Spelen en de ATP World Tour Finals zijn de Masters 1000-tornooien de meest prestigieuze…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/ATP_Finals
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2018_ATP_Finals
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/The_O2_(Londen)
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 19-11-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.