Tennis: Davis Cup live op tv en livestream in Nederland

Tennis: Davis Cup live op tv en livestream in Nederland De Davis Cup is een tennistoernooi voor landenteams. De eerste editie van de Davis Cup werd georganiseerd in 1900. Sinds 1920 doet Nederland mee aan de Davis Cup. België doet al sinds 1904 mee aan dit WK tennis voor landenteams. Wedstrijden van de Davis Cup worden live op tv uitgezonden in Nederland en België. Ook zijn de wedstrijden van de Davis Cup online te bekijken via een livestream.

Historie: Nederland in de Davis Cup

Nederland heeft geen extreem grote erelijst op het gebied van de Davis Cup, maar de Nederlandse tennissers hebben in de loop der jaren toch een aantal prachtige prestaties geleverd op dit WK tennis voor landenteams. Een aantal van die topprestaties werden in de oertijd van dit toernooi geleverd. Indertijd had de Davis Cup nog een andere opzet. De winnaar van het jaar daarvoor was automatisch geplaatst voor de finale. Alle andere toplanden streden in een 'uitdagerstoernooi' ervoor om uiteindelijk tegen de titelverdediger te mogen spelen.

Begintijd: succes, gevolgd door een conflict

Nederland deed in 1920 voor het eerst mee aan de Davis Cup. Ze bereikten dat jaar meteen de finale van het uitdagerstoernooi. Hierin had men in Londen tegen de Verenigde Staten moeten spelen. Uiteindelijk trok Nederland zich echter terug uit het toernooi en mochten de Verenigde Staten tegen de titelverdediger spelen. Het schijnt dat de absurde reden voor die terugtrekking van het team uit het Davis Cup-toernooi was, dat de tennisbond het NK tennis, dat op dezelfde datum plaatsvond, belangrijker vond dan de Davis Cup. De toptennissers moesten van de bond meedoen aan het NK tennis en niet aan de Davis Cup.

Die terugtrekking leidde tot een conflict in de bond, met als gevolg dat Nederland in 1921 en 1922 niet meedeed aan de Davis Cup. In 1923 keerde Nederland terug in dit toernooi en behaalde toen een mooie halve finaleplek in het uitdagerstoernooi. In 1925 werd voor een tweede keer de finale van het uitdagerstoernooi bereikt. Ditmaal speelde Nederland deze wedstrijd wel. De Nederlanders verloren echter kansloos met 0-4 van Frankrijk.

Tot en met 1933 bleef Nederland in de Davis Cup actief op het hoogste niveau. In 1934 daalde men voor één jaar af naar het één na hoogste niveau. Van 1935 tot en met 1980 bleef Nederland weer onafgebroken op het hoogste niveau (de wereldgroep). De grootste resultaten in die periode waren een aantal kwartfinaleplaatsen. Van 1981 tot en met 1989 ging het minder goed met het Nederlandse tennis en speelde men op het één na hoogste niveau. In 1990 keerde Nederland terug in de Wereldgroep, om dat jaar meteen weer te degraderen.

Succestijd

In 1992 maakte Nederland wederom zijn comeback in de wereldgroep en begon er een sterkere periode, waarin men tot en met 2006 onafgebroken op het hoogste niveau actief bleef. In die periode werd verschillende malen de kwartfinale bereikte, doch het grote hoogtepunt was het bereiken van de halve finale in 2001.

Zwakkere periode

In 2007 begon er weer een zwakkere periode voor het Nederlandse team, waarin men slechts één jaar op het hoogste niveau actief was (in 2009), maar toen meteen weer degradeerde. In 2013 versloeg Nederland zowel Roemenië en Oostenrijk met 5-0, met als gevolg dat Nederland met ingang van 2014 weer promoveerde naar het hoogste niveau.

Wederom was het verblijf van het team in de World Group van korte duur. In de eerste ronde van de Davis Cup 2014 werd er met 2-3 verloren van Tsjechië. Later dat jaar werd een promotie/degradatie-wedstrijd verloren van Kroatië, zodat het Nederlandse team wederom de World Group moest verloren.

Terugkeer in de wereldgroep

Eind 2017 kreeg het Nederlandse team weer de kans om terug te keren op het hoogste niveau. In de 'Playoffs for the World Group' speelde Nederland in Den Haag tegen Tsjechië. Nederland won deze tennisinterland met 2-3, met als gevolg dat Oranje in 2018 weer zijn opwachting mocht maken in de wereldgroep van dit WK tennis voor landenteams. Nederland speelde in februari 2018 in de eerste ronde van de Wereldgroep van de Davis Cup tegen Frankrijk. Nederland verloor deze strijd. Later dat jaar speelde Nederland nog een playoffwedstrijd tegen Canada. Daarin verloor het Nederlandse team met 3-1.

Nieuwe opzet van het toernooi sinds 2019 (introductie Finals)

In 2019 kreeg de Davis Cup een nieuwe opzet. Sindsdien wordt er jaarlijks één groot slottoernooi gespeeld waaraan een groot aantal landen mee mag doen: de Davis Cup Finals. Nederland plaatste zich voor dat eindtoernooi door Tsjechië in de voorronde te verslaan. Dit toernooi werd geen succes voor het Nederlandse team: ze verloren hun beide poulewedstrijden en eindigden daarom als derde (en laatste) in de poulefase, achter Groot-Brittannië en Kazachstan. Hierdoor was Oranje reeds in de eerste ronde uitgeschakeld op dat eindtoernooi.

Davis Cup live op tv in Nederland: Ziggo Sport Totaal

Op welke zender is dit evenement live te zien? De Davis Cup-ontmoetingen van Nederland en het eindtoernooi (de Finals) worden live op tv (en per livestream) uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Deels zijn ze te bekijken op hun 'open net' Ziggo Sport 14. Een groot deel van het tennis is echter alleen te bekijken op hun abonneezender Ziggo Sport Tennis. Dit themakanaal bestaat pas sinds 2021. Ziggo Sport Totaal is zich met ingang van dat jaar meer als tenniszender gaan profileren. Dat houdt in dat ook in de jaren 2022, 2023 en 2024 er meer en meer tennis bij hen live te zien zal zijn.

Livestream Davis Cup

Livestream Ziggo Sport Totaal

De wedstrijden van Nederland tijdens de Davis Cup zijn ook via een livestream van Ziggo Sport Totaal te bekijken. Met zo'n livestream kan men de tenniswedstrijden online bekijken op bijvoorbeeld een computer of smartphone. Ook de wedstrijden van de Finals (het eindtoernooi) zijn via zo'n livestream te bekijken. De livestream begint op hetzelfde momenten als de live tv-uitzendingen. De livestream van deze wedstrijden bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. Behalve live-uitzendingen per livestream van de Nederlandse wedstrijden, zendt men via hun livestream (net als op tv) ook het programma Davis Cup Switch uit, waarop men andere wedstrijden kan zien.

Livestream PPV of abonnees

Is het een gratis livestream die zich op de Ziggo Sport Totaal Go App bevindt? Neen, de livestream van de Nederlandse wedstrijden bij de Davis Cup is automatisch beschikbaar voor betalende abonnees van de Ziggo Sport Totaal Go App. Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor mensen die geen abonnement op die app hebben, om die livestream via PPV (Pay Per View) te verkrijgen. Dit bekent dat men de livestream voor een aantal euro's koopt via de site van Ziggo Sport Totaal. De livestream van de Davis Cup begint telkens tegelijk met de live tv-uitzending.

Livestream Davis Cup via Go App

Het is ook mogelijk om de uitzendingen per livestream te zien op de reguliere Go App (online tv). Op die app kan men per livestream dezelfde zenders ontvangen als thuis op televisie. Alle abonnees van Ziggo kunnen via die livestream sowieso de uitzendingen bekijken die plaatsvinden op kanaal 14. Voor hen is dat dus een 'gratis' livestream. Indien men een aanvullend abonnement heeft, kan men ook de uitzendingen per livestream bekijken, die op de andere kanalen van Ziggo Sport Totaal worden uitgezonden. Gelukkig worden de wedstrijden tegen Kazachstan live uitgezonden op kanaal 14 en zijn die dus per livestream automatisch via die Go App te bekijken door alle abonnees van Ziggo Tv.

Livestream Davis Cup Finals bij NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om deze tenniswedstrijden via een livestream te bekijken op de populaire tv-app NLziet? Neen, op die app zijn de uitzendingen niet per livestream te bekijken, aangezien de zenders van Ziggo Sport niet op die tv-app te ontvangen zijn.

Livestream KNLTB

De tennisbond KNLTB biedt ook dikwijls een livestream aan van de wedstrijden van het Nederlands team bij de Davis Cup. Hun livestream bevindt zich op de site Tennis.nl.

België: Davis Cup live op tv en livestream

Ook het team van België is actief in de Davis Cup. Hun wedstrijden worden live op tv en via een gratis livestream uitgezonden door Sporza (VRT). Hun gratis livestream van de Belgische wedstrijden in de Davis Cup is te vinden op de site van Sporza in de rubriek 'Nu Live'. Eveneens vindt men die gratis livestream in de rubriek 'tennis'. Ook kan men hun gratis livestream van de Davis Cup vinden in de Sporza App. De livestream van Sporza bij dit WK tennis voor landenteams is geo-restricted. De livestream op hun website is alleen in België te bekijken. De livestream op hun app is ook in overige EU-landen te bekijken, maar is geo-blocked in de meeste andere landen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal België: de Rode Duivels bekijken via livestreamVoetbal België: de Rode Duivels bekijken via livestreamDe bijnaam van het Belgische nationale voetbalelftal is 'De Rode Duivels'. De wedstrijden van het Belgische nationale te…
Hockey Pro League dames live op tv en livestreamHockey Pro League dames live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en België nemen deel aan deze compe…
Hockey Pro League heren - live op tv en livestreamHockey Pro League heren - live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een landcompetitie, waaraan topteams deelnemen zoals Nederland en België. De wedstrijden van de…

Tennis: ATP Finals (Masters), live op tv en livestreamTennis: ATP Finals (Masters), live op tv en livestreamAan het einde van het tennisseizoen worden de ATP Finals gehouden. Dit is het officieuze WK tennis voor heren. Het is ja…
ATP Masters 1000 - erelijst 1990-2020ATP Masters 1000 - erelijst 1990-2020Na de grand slams, de Olympische Spelen en de ATP World Tour Finals zijn de Masters 1000-tornooien de meest prestigieuze…
Bronnen en referenties
  • http://www.sportenzo.nl/boek/meer-dan-een-tennisboek.htm
  • http://www.daviscup.com/en/draws-results/tie/details.aspx?tieId=100021076
  • http://www.atpworldtour.com/
  • http://tennis.matchstat.com/
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://en.wikipedia.org
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 02-02-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.