Tennis: Stanislas Wawrinka

Stanislas Wawrinka is een Zwitsers tennisser en winnaar van drie Grand Slam titels. Wawrinka wordt door velen geroemd vanwege zijn authentieke backhand die hem vele overwinningen heeft opgeleverd. Daar waar hij in het eerste deel van zijn loopbaan vaak maar sporadisch van de top wist te winnen stond hij in het tweede deel van zijn carriere zelf tussen die top.

Persoonlijke informatie

Stanislas Wawrinka
Naam Stanislas 'Stan' Wawrinka
Nationaliteit Zwitsers
Geboorteplaats Lausanne
Geboortedatum 22 mei 1987
Slaghand Rechts
Lengte 1.83 m
Prijzengeld (t/m 23 februari 2018)$30,924,923.00

Carrière

Beginjaren

In juli 2003 speelde Wawrinka op het toernooi van Gstaad zijn allereerste wedstrijd op het hoogste mondiale tennisniveau. Hij verloor hier meteen in de eerste ronde. Door het behalen van de kwartfinale van het ATP-toernooi in Barcelona in april 2005 trad hij voor het eerst de mondiale top-100 binnen. Begin juli stond hij voor het eerst in de finale van een ATP-toernooi, namelijk in Gstaad. Hij verloor. Een jaar later deed hij het beter door op het ATP-toernooi van Umag Novak Djokovic in de finale te verslaan. Dankzij het behalen van deze titel behoorde hij voor het eerst tot de vijftig beste spelers van de wereld op dat moment.

2008-2011: Stijgende lijn richting top-10

Een paar maanden later haalde hij de finale in het Masterstoernooi van Rome, die hij verloor. Vanwege deze goeie prestaties kwam Wawrinka op 12 mei 2008 voor het eerst binnen in de mondiale top-10. In de zomer van datzelfde jaar won hij samen met zijn landgenoot Roger Federer de gouden medaille in het dubbelspel op de Olympische Spelen in Peking. 2010 begon goed met een tweede plek op het ATP-toernooi van Chennai. Verder won hij het ATP-toernooi van Casablanca en verdedigde zijn titel in Lugano met succes. Ook behaalde hij zijn beste resultaat in zijn carrière tot op dat moment door pas in de kwartfinale van de US Open uitgeschakeld te worden. Het jaar daarop werd weer een goed jaar toen hij het ATP-toernooi va Chennai won, de kwartfinale op de Australian Open haalde en samen met Roger Federer de finale van het dubbelspel haalde op de Masters van Indian Wells.

2012-2016: Hoogtepunten met drie Grand Slam titels

In 2012 en 2013 beleefde Wawrinka een tijdelijke terugval totdat hij in 2013 de halve finale haalde van de US Open, zijn beste prestatie ooit op een Grand Slam tot dan toe. Dit overtrof hij ruimschoots door op de Australian Open van 2014 de titel te winnen. Hij versloeg op zijn weg naar de titel o.a. Novak Djokovic, de toenmalige nummer 2 van de wereld en in de finale Rafael Nadal, de nummer 1. Door deze prestatie bezette Stanislas Wawrinka vanaf 27 januari 2014 de 3e plek op de wereldranglijst, zijn hoogste notering ooit. Aan het einde van dit jaar wist Wawrinka met o.a. Roger Federer als teamgenoot de eindzege in de Davis Cup te behalen door Frankrijk in de finale te verslaan. In het jaar 2015 wist Stanislas Wawrinka zijn titel op de Australian Open niet te verdedigen, maar hij wist wel voor de eerste keer in zijn carriere de finale van Roland Garros te behalen. Deze won hij door destijds de nummer 1 van de wereld Novak Djokovic in vier sets te verslaan. Dit betekende zijn tweede Grand Slam titel. Iets meer dan een jaar later stond Wawrinka opnieuw in de finale van een Grand Slam tegenover Djokovic, deze keer op de US Open, en opnieuw wist Wawrinka van de nummer 1 van de wereld te winnen. Dit betekende zijn 3e Grand Slam en opnieuw de 3e positie op de wereldranglijst.

2017-2018: Goede lijn wordt doorgetrokken

Na deze uiterst succesvolle periode wist Wawrinka op de Australian Open in 2017 de halve finale te bereiken, waarin hij door de uiteindelijke winnaar Roger Federer in vijf sets werd verslagen. Hij trok zijn goede lijn door en wist op Roland Garros voor de tweede keer in zijn carrière de finale te halen. Echter werd hij hierin met overtuigende cijfers verslagen door Rafael Nadal. Na deze goede periode raakte Wawrinka op Wimbledon, waarin hij al in de 1e ronde verloor, geblesseerd aan zijn knie en moest de rest van het seizoen, waaronder de US Open, overslaan. In 2018 keerde hij weer terug, maar na enkele vroege uitschakelingen, waaronder al in de tweede ronde op de Australian Open, raakte hij opnieuw geblesseerd aan zijn knie.

Erelijst Grand Slams

In zijn carrière heeft Wawrinka in totaal 16* titels weten te veroveren, hieronder de belangrijkste:

Grand Slams
Australian Open Winnaar: 2014
Roland Garros Winnaar: 2015
Wimbledon Kwartfinale: 2014, 2015
US Open Winnaar: 2016
Davis Cup Winnaar: 2014

* Laatst geactualiseerd op 23 februari 2018

Privé-leven

Wawrinka is in december 2009 getrouwd met Ilham Vuilloud, een Zwitsers model. Samen kregen ze in 2010 een dochter, Alexia. In april 2015 maakten ze bekend dat ze gingen scheiden.

In de zomer van 2015 was Wawrinka betrokken bij een incident dat de wereld over ging. De Australische tennisser Nick Kyrgios riep tijdens een wedstrijd met Wawrinka tegen hem dat zijn vriendin, Donna Kekic, was vreemd gegaan met een andere Australische tennisser (Thanasi Kokkinakis). Dit riep kwade reacties bij Wawrinka op waarna Kyrgios een flinke boete en een schorsing te verduren kreeg.

Lees verder

© 2014 - 2024 Jesboe13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het palmares van Andy MurrayHet palmares van Andy MurrayHet stond in de sterren geschreven dat de Schot Andy Murray Groot-Brittannië voor het eerst sinds Fred Perry in 1936 een…
Junior Grand Slam winnaars (tennis) die nooit doorbrakenJunior Grand Slam winnaars (tennis) die nooit doorbrakenDe Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open. Alle vier de Grand Slams van de tenniskalender kennen naast…
Grandslam tennis: succesvolste finalisten mannen enkelspelGrandslam tennis: succesvolste finalisten mannen enkelspelIn de tennissport worden elk jaar tussen januari en september vier grandslamtoernooien gehouden: de Australian Open, Rol…

Hoe word je een betere tennisser?Hoe word je een betere tennisser?Hoe verbeter ik mijn tennisspel en kan ik eindelijk mijn tegenstanders verslaan? Mijn service, return, voetenwerk: het m…
Tennis: ATP Finals (Masters), live op tv en livestreamTennis: ATP Finals (Masters), live op tv en livestreamAan het einde van het tennisseizoen worden de ATP Finals gehouden. Dit is het officieuze WK tennis voor heren. Het is ja…
Bronnen en referenties
  • http://www.tennis-x.com/playernews/Stanislas-Wawrinka.php
Jesboe13 (27 artikelen)
Laatste update: 23-02-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.