Tennis: Roger Federer

Roger Federer, door velen genoemd als de beste tennisser aller tijden, heeft de meeste Grand Slams op zijn naam weten te schrijven in de historie van de sport. Het bezetten van de nummer 1-positie voor in totaal meer dan 300 weken is slecht één van de vele records die deze man in zijn loopbaan wist neer te zetten. Wedstrijden tegen rivalen Nadal en Djokovic gingen de boeken in als de beste ooit gespeeld.

Persoonlijke informatie

Roger Federer
Naam Roger Federer
Bijnaam King Roger, The Greatest of All Time, FedExpress
Nationaliteit Zwitsers
Geboorteplaats Basel, Zwitserland
Geboortedatum 8 augustus 1981
Slaghand Rechts
Lengte 1,85 m
Prijzengeld (t/m 23 februari 2018)$115,542,337

Carrière

Beginjaren

Toen Federer 16 jaar was wist hij zijn eerste succes te behalen door Wimbledon, wat later zijn meest succesvolle Grand Slam zou worden, voor junioren te winnen. Later dit jaar bereikte hij ook de finale van de US Open voor junioren waarin David Nalbandian te sterk bleek. Toen hij dit jaar, 1998, eindigde als nummer 1 op de junior wereldranglijst besloot hij de overstap te maken naar de professionele senioren. Hierbij speelde hij zijn eerste toernooi in Gstaad, waarin hij in de eerste ronde direct werd uitgeschakeld.
In de jaren die volgden begon Federer langzaamaan successen te boeken. Zo wist hij in 2000 op de Marseille Open zijn eerste finale te bereiken en zijn eerste kwartfinales in een Grand Slam volgde het jaar daarop door bij zowel Roland Garros als Wimbledon tot de laatste acht door te dringen. Weer een jaar verder boekte hij zijn tot dan toe grootste succes door Mark Philippoussis in de finale van Wimbledon te verslaan. Dit zorgde er mede voor dat hij 2003 als nummer twee van de wereld eindigde.

2004-2008: Hoogtijdagen met 12 Grand Slam titels

De vijf jaar na dit eerste succesvolle jaar bleken de hoogtijdagen van Federer te worden. In deze periode wist hij 5 finales op rij op Wimbledon te halen, waarvan hij er vier won door o.a. twee keer de baas te zijn over Rafael Nadal. De Australian Open won hij in deze jaren drie keer en de US Open zelfs vijf keer op rij, wat zijn totaal aan Grand Slams op 13 bracht. Deze jaren van dominantie bezorgden hem record na record en velen achtten het toen al bewezen dat Roger Federer de geschiedenisboeken in zou gaan als beste tennisser aller tijden. Dit bleek ook de periode waarin zijn rivaliteit met Nadal zijn hoogtepunt bereikte. Nadal was de reden dat Federer nog geen Career Grand Slam, het minstens één keer winnen van alle vier de Grand Slams, had behaald doordat Nadal 3 jaar op rij ten koste van Federer Roland Garros op zijn naam schreef. De finale die ze in 2008 speelden op Wimbledon wordt door velen gezien als de beste tenniswedstrijd ooit gespeeld. De titel zou uiteindelijk na een wedstrijd van 4 uur en 48 minuten met 6-4 6-4 6-7(5) 6-7(8) 9-7 naar Nadal gaan.

2009-2012: Career Grand Slam

2009 was voor Federer naar eigen zeggen misschien wel het mooiste jaar in zijn loopbaan. Dit omdat hij Roland Garros wist te winnen door in de finale Soderling te verslaan en daarmee zijn Career Grand Slam compleet maakte, iets wat slecht door drie anderen eerder is gedaan. Ook wist hij zijn titel op Wimbledon terug te veroveren, evenals zijn eerste positie op de wereldranglijst. 2010 bleek een minder jaar met 'slechts' een eindzege op de Australian Open en vroege uitschakelingen op de andere Grand Slams. 2011 bleek een nog minder jaar te worden met uiteindelijk maar één Grand Slam finale, op Roland Garros, waar hij van Nadal verloor. Het duurde dan ook tot Wimbledon 2012 voordat Federer zijn niveau weer terug zou vinden en hier zijn recordbrekende zeventiende Grand Slam op zijn naam schreef door de toenmalige nummer een van de wereld Novak Djokovic in de halve finale uit te schakelen en daarna in de finale te winnen van de Andy Murray.

2013-2016: Bezig aan zijn tweede jeugd

De jaren daarna verbaasde Federer vriend en vijand door op hoge leeftijd redelijk simpel te kunnen blijven aanhaken bij de wereldtop. Dit zorgde ervoor dat hij eind 2014 samen met o.a. Stanislas Wawrinka eindelijk de Davis Cup wist te winnen, een in de tennissport zeer hoog aangeschreven titel. Dit jaar wist Federer ook de finale van Wimbledon weer te bereiken, maar moest hier na 5 sets zijn meerdere erkennen in Djokovic. In 2015 leek het alsof Federer weer een stijgende lijn te pakken had, want hij drong voor het eerst sinds 2009 door tot twee Grand Slam finales in een kalenderjaar. Desondanks was hij opnieuw niet opgewassen tegen Djokovic die beide finales van hem wist te winnen. 2016 werd een teleurstellend jaar voor Federer. Hij miste voor het eerst sinds 2003 een Grand Slam doordat hij geblesseerd moest afzeggen voor Roland Garros. Na verlies in de halve finale op Wimbledon raakte hij opnieuw geblesseerd en kon de tweede helft van 2016 geen wedstrijd meer spelen, waaronder de US Open.

2017-2018: Verrassende terugkeer aan de absolute top

Na het tweede half jaar van 2016 met een blessure aan de kant te hebben gestaan, verwachtte niemand, inclusief Federer zelf veel van zijn prestaties op de Australian Open van 2017. Teruggezakt naar de 17e plaats op de wereldranglijst verbaasde hij echter vriend en vijand door de finale te behalen met o.a. overwinningen op topspelers als Berdych, Nishikori en Wawrinka. In de finale speelde hij tegen eeuwige rivaal Rafael Nadal, zelf ook bezig aan een tweede jeugd. De spannende vijfsetter werd uiteindelijk gewonnen door Federer, wat Grand Slam titel nummer 18 betekende. Hij sloeg Roland Garros over om rust te pakken en zo goed mogelijk voorbereid te zijn op Wimbledon. Dit bleek een efficiënte keuze, gezien hij zonder ook maar een set te verliezen Wimbledon voor de achtste keer wist te winnen, door Marin Cilic in de finale te verslaan. Op de US Open moest hij in de kwartfinales zijn meerdere erkennen in Del Potro, maar ondertussen was hij teruggeklommen naar de tweede positie op de wereldranglijst. In 2018 hield Federer zijn goede vorm vast, door in een vijfsetter Cilic in de finale van de Australian Open te verslaan en een paar weken later als oudste tennisser ooit opnieuw de nummer 1 van de wereld te worden.

Erelijst Grand Slams

In zijn carrière heeft Federer in totaal 97* titels weten te veroveren, hieronder de belangrijkste:

Grand Slams
Australian Open Winnaar: 2004, 2006, 2007, 2010, 2017, 2018
Roland Garros Winnaar: 2009
Wimbledon Winnaar: 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012, 2017
US Open Winnaar: 2004, 2005, 2006, 2007, 2008
Davis Cup Winnaar: 2014
* Laatst geactualiseerd op 23 februari 2018

Records

In de tennissport heeft Roger Federer een groot aantal records* achter zijn naam staan. Hieronder de belangrijkste:
    • Meeste aantal weken op nummer 1-positie (303)
    • Meeste aantal weken onafgebroken op nummer 1-positie (237)
    • Meeste Grand Slams (20)
    • Meeste prijzengeld verdiend tijdens carrière ($115.542.337,00)
    • Minstens vijf keer de finale gehaald van alle Grand Slams
    • Elf keer het behalen van de Wimbledon finale
    • 30 keer het behalen van een Grand Slam finale
    • Achtereenvolgens 23 keer minstens de halve finale bereikt van een Grand Slam

Privé-leven

Federer is getrouwd met Mirka Vavrinec in 2009. Hij ontmoette haar op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney toen ze beiden Zwitserland vertegenwoordigden. Eind 2009 werd hun eerste tweeling geboren, twee meisjes, Myla Rose en Charlene Riva. In 2014 kregen ze opnieuw een tweeling, dit keer jongens, Leo en Lennart.

In 2003 richtte Federer de Roger Federer Foundation op om voor kinderen in arme landen de toegang tot onderwijs en sport te verbeteren. Buiten tennis en het inzetten voor goede doelen heeft hij ook nog hobby's als voetbal en golf. Hij is een fervent supporter van de Zwitserse voetbalclub FC Basel.

Lees verder

© 2015 - 2024 Jesboe13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De records van Roger FedererDe records van Roger FedererRoger Federer is een legende. Daar zijn alle tenniskenners het over eens. Gedurende zijn carrière heeft Federer jaar in…
ATP Masters 1000 - erelijst 1990-2020ATP Masters 1000 - erelijst 1990-2020Na de grand slams, de Olympische Spelen en de ATP World Tour Finals zijn de Masters 1000-tornooien de meest prestigieuze…
De backhandslagDe meeste mensen weten wel ongeveer wat een backhandslag inhoudt. Op de vraag "Wat is een backhandslag?" zullen veel men…

Voormalig nummer 1 tennisser: Lleyton HewittVoormalig nummer 1 tennisser: Lleyton HewittLleyton Hewitt is een Australische tennisspeler die vooral in de jaren 2000 tot en met 2005 heel veel tennistoernooien o…
Palmares en erelijst Martina NavrátilováMartina Navrátilová (geboren 18 oktober 1956) geldt als één van de grootste tennisiconen uit de geschiedenis. Zij won al…
Bronnen en referenties
  • http://www.protennislive.com/posting/ramr/career_prize.pdf
  • http://www.rogerfederer.com/en/tennis/career.html
Jesboe13 (27 artikelen)
Laatste update: 23-02-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.