Tennis: Rafael Nadal

Rafael Nadal, door velen gezien als de beste tennisser op gravel aller tijden, heeft in zijn carrière 16 Grand Slams weten te winnen. Hiervan won hij het recordaantal van 10 Grand Slams op Roland Garros. Ondanks een paar langdurige blessures die hem tijdens zijn carrière teisterden stond Nadal in totaal 167 weken nummer 1 van de wereld. De grootste wedstrijden uit zijn carrière speelde hij tegen zijn twee grote rivalen, Roger Federer en Novak Djokovic.

Persoonlijke informatie

Rafael Nadal
Naam Rafael Nadal Parera
Bijnaam Rafa, The King of Clay
Nationaliteit Spaans
Geboorteplaats Manacor, Spanje
Geboortedatum 3 juni 1986
Slaghand Links
Lengte 1,85 m
Prijzengeld (t/m 23 februari 2018)$94,936,755,00

Carrière

Beginjaren

Rafael Nadal besloot na successen op het junior circuit al op zeventienjarige leeftijd, met behulp van zijn levenslange trainer en oom Toni, toernooien met de senioren te gaan spelen. Hij speelde zich meteen in de kijker door op de Miami Masters Roger Federer bij hun eerste ontmoeting meteen in twee sets te verslaan. Ook wist hij als jongste speler sinds Boris Becker de derde ronde op Wimbledon, zijn eerste deelname aan een Grand Slam, te behalen. Het jaar daarop wist hij met Spanje de finale van de Davis Cup te winnen, mede dankzij een overwinning van hemzelf op de toenmalig nummer twee van de wereld Andy Roddick.

Nadal startte het jaar 2005 goed door o.a. de vierde ronde van de Australian Open te bereiken en eindzeges op ATP-toernooien in Monte Carlo en Rome te behalen. Dit zorgde ervoor dat hij als nummer vijf van de wereld begon aan zijn eerste Roland Garros. Hij reikte tot de halve finale en stond daarin op zijn verjaardag tegenover Roger Federer, en versloeg hem. In de finale wist Nadal Mariano Puerta te verslaan en won zo zijn eerste Grand Slam-titel.

2006-2008: Rivaliteit met Federer

In de drie jaren die hierop volgden wist Nadal zijn titels op Roland Garros telkens succesvol te verdedigen door in 2006, 2007 en 2008 steeds de baas te zijn over Federer in de finale. Dit was ook het tijdperk dat de rivaliteit tussen beide topspelers kleur begon te krijgen aangezien Federer in 2006 en 2007 juist weer de finales van Wimbledon wist te winnen ten koste van Nadal. Dit leidde dan ook tot de door velen gezien als beste tenniswedstrijd ooit gespeeld, de finale van Wimbledon 2008. Hierin wist Nadal zijn eerste Wimbledon-titel binnen te slepen door Federer met 6-4 6-4 6-7(5) 6-7(8) 9-7 te verslaan in een vier uur en 48 minuten durende wedstrijd. Niet lang daarna won Nadal als nummer één van de wereld goud op de Olympische Spelen in Peking.

2009-2013: Ups en downs door blessures

Hierna had Nadal in 2009 een minder jaar. Mede door blessures leed hij ondanks zijn eerste titel op de Australian Open zijn eerste nederlaag op Roland Garros door in de vierde ronde van de latere finalist Soderling te verliezen. Ook kon hij het door een blessure niet proberen om zijn titel op Wimbledon te verdedigen. Zoals later vaker zou blijken kwam Nadal na deze moeilijke periode sterk terug en wist hij in 2010 zijn beste tennis uit zijn carrière te spelen door Roland Garros, Wimbledon en de US Open te winnen wat zijn totaal aan Grand Slams op negen bracht. In 2011 en 2012 wist Nadal opnieuw Roland Garros te winnen alvorens hij eind 2012 de moeilijkste periode uit zijn carrière zou krijgen. Vanwege een blessure aan zijn knie kon hij niet meedoen aan de US Open van 2012 en de Australian Open van 2013 en vele kenners twijfelden op Nadal überhaupt nog op zijn oude niveau kon terugkeren. Vastbesloten om het ongelijk van criticasters te bewijzen kwam Nadal sterker terug dan ooit en wist hij Roland Garros en de US Open van dat jaar te winnen door Novak Djokovic, van wie hij de finales op Wimbledon en de US Open van 2011 verloor, respectievelijk in de halve finale en de finale te verslaan.

2014-2015: Einde aan zegereeks op Roland Garros

2014 zou het jaar zijn waarin Nadal zijn laatste Roland Garros, en daarmee zijn laatste Grand Slam, wist te winnen. Hij versloeg hierin opnieuw de toenmalige nummer één van de wereld Djokovic. Dit betekende naast zijn veertiende Grand Slam-titel dat Nadal in zijn hele leven maar één van zijn 71 wedstrijden op Roland Garros had verloren tot dan toe, een absoluut record. Opnieuw doemde een moeilijke periode met blessures zich aan waardoor Nadal op de wereldranglijst wegzakte tot de tiende plaats. Dit kwam o.a. doordat hij op Roland Garros pas zijn tweede nederlaag in zijn carrière leed door van Djokovic in de kwartfinale te verliezen. Eind 2015 vond hij de weg omhoog weer terug en wist na een aantal goede resultaten het jaar af te sluiten als nummer vijf van de wereld.

2016-2018: Terugkeer aan de absolute top

2016 zou niet het jaar van Nadal worden. Vroege uitschakelingen en opgaves op alle Grand Slams en een terugkerende blessure aan de pols zorgden voor meer diepte- dan hoogtepunten. Zijn enige echt prestatie dit jaar zou goud in het dubbelspel zijn op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, samen met landgenoot Marc Lopez. Nadal beëindigde zijn seizoen uiteindelijk vroegtijdig in November om zijn pols te laten herstellen. 2017 werd het jaar van de comeback. Op de Australian Open wist Nadal direct de finale te behalen, waar hij in een weergaloze vijfsetter nipt zijn meerdere moest erkennen in zijn grote rivaal Federer. Een paar maanden later echter, op Roland Garros, wist hij een recordbrekende tiende titel hier te pakken en daarmee zijn totaal aantal Grand Slam naar 15 te tillen, door Wawrinka in de finale te verslaan. Een vroege uitschakeling op Wimbledon kon zijn seizoen niet stukmaken, want op de US Open wist hij zijn derde titel daar te veroveren en Grand Slam nummer 16 in totaal. Hij versloeg Kevin Anderson in drie sets. In de tussentijd wist hij ook de nummer 1-positie op de wereldranglijst over te nemen en was zijn comeback compleet. In 2018 gooide een nieuwe blessure roet in het eten en moest hij opgeven in de kwartfinale op de Australian Open en later ook zijn 1e positie op de wereldranglijst afstaan aan Roger Federer.

Erelijst Grand Slams

Nadal heeft in zijn carrière in totaal 75* titels weten te veroveren, hieronder de belangrijkste:

Grand Slams
Australian Open Winnaar: 2009
Roland Garros Winnaar: 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017
Wimbledon Winnaar: 2008, 2010
US Open Winnaar: 2010, 2013, 2017
Davis Cup Winnaar: 2004, 2008, 2009, 2011
* Laatst geactualiseerd op 23 februari 2018

Records

    • Meeste titels op één Grand Slam (10 keer op Roland Garros)
    • Tien jaar op rij winst op minstens één Grand Slam
    • Samen met Andre Agassi de enige speler met een Career Golden Slam (winst op alle Grand Slams + Olympische Spelen)
    • In één kalenderjaar een Grand Slam winnen op drie verschillende ondergronden
    • Meeste opeenvolgende titels op één toernooi (8 keer op de Monte Carlo Masters)

Privéleven

Nadal woonde met zijn ouders en zus Maria in zijn thuisstad Manacor totdat in 2009 bekend werd dat zijn ouders gingen scheiden. Zelf omschreef hij dit als één van de moeilijkere periodes uit zijn leven. Verder is hij een fervent supporter van de voetbalclub Real Madrid en houdt hij ook van golf en poker. Nadal is niet getrouwd en heeft geen kinderen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Jesboe13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ATP Masters 1000 - erelijst 1990-2020ATP Masters 1000 - erelijst 1990-2020Na de grand slams, de Olympische Spelen en de ATP World Tour Finals zijn de Masters 1000-tornooien de meest prestigieuze…
De geschiedenis en winnaars van Roland GarrosDe geschiedenis en winnaars van Roland GarrosRoland Garros is een jaarlijks terugkerend Grand Slam-tennistoernooi in Frankrijk. Dit tennisevenement vindt plaats in d…

Voormalig nummer 1 tennisser: Lleyton HewittVoormalig nummer 1 tennisser: Lleyton HewittLleyton Hewitt is een Australische tennisspeler die vooral in de jaren 2000 tot en met 2005 heel veel tennistoernooien o…
Palmares en erelijst Martina NavrátilováMartina Navrátilová (geboren 18 oktober 1956) geldt als één van de grootste tennisiconen uit de geschiedenis. Zij won al…
Bronnen en referenties
  • http://www.protennislive.com/posting/ramr/career_prize.pdf
  • http://www.atpworldtour.com/en/players/rafael-nadal/n409/overview
Jesboe13 (27 artikelen)
Laatste update: 23-02-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.