De geschiedenis en winnaars van Roland Garros

De geschiedenis en winnaars van Roland Garros Roland Garros is een jaarlijks terugkerend Grand Slam-tennistoernooi in Frankrijk. Dit tennisevenement vindt plaats in de maanden mei en juni. De beste tennissers nemen het dan tegen elkaar op in de Franse hoofdstad Parijs. In het verleden heeft de Nederlandse Kea Bouman het toernooi gewonnen. Absolute koning van Roland Garros is de Spanjaard Rafael Nadal die in 2020 zijn dertiende titel wist te bemachtigen. Bij de vrouwen is Amerikaanse Chris Evert een legende met maar liefst zeven titels in het vrouwen enkelspel.

Geschiedenis Roland Garros

French Open

Vanaf 1891 werden de eerste Franse nationale tenniskampioenschappen gehouden in Parijs. In de eerste jaren van het toernooi konden alleen Franse spelers meedoen aan het toernooi. Briton-H. Briggs was de eerste winnaar van het toernooi. Het eerste singles vrouwentoernooi kwam er in 1897. Er deden vier deelnemers aan mee. In 1902 kwam er het mixed dubbel. Het vrouwen dubbel werd voor het eerst gehouden in 1907. De Franse nationale tenniskampioenschappen zijn gespeeld op vier verschillende locaties in Parijs tijdens de jaren 1891-1924. Vanaf 1925 konden de beste amateurspelers ter wereld zich inschrijven voor de French Open. In 1968 was Roland Garros als eerste Grand Slam-toernooi toegankelijk als open toernooi voor zowel amateurs als professionals.

Stade Roland-Garros

In 1927 kreeg het stadion, dat is gebouwd vlakbij Porte d'Auteuil in Parijs, de naam Roland-Garros. Stade Roland-Garros komt van de Franse oorlogsheld en vliegenier Roland Garros (1888-1918). Hij was de eerste echte gevechtspiloot die tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het Franse leger streed. De benoeming van het stadion is een eerbetoon aan zijn bewezen diensten voor het Franse volk. In de loop van de jaren is het tennistoernooi ook bekend geworden onder de naam Roland Garros.

Gravel

De ondergrond van de tennisbanen bestaat uit gravel. Gravel is gemaakt van gemalen baksteen en staat bekend als een langzame ondergrond in het tennis. Om die reden gebruiken veel tennissers "topspin" om de bal een extra effect te geven bij het slaan waardoor deze extra snelheid maakt. Tennisser en veelvoudig winnaar van het toernooi Rafael Nadal beheerst deze techniek als geen ander. Doordat de ondergrond relatief langzaam is zijn er vaak lange rally's die spectaculair zijn voor het publiek om te zien. Hoe droger de baan, hoe sneller het spel wordt.

Hawkeye

Roland Garros maakt geen gebruik van het Hawkeye-systeem, waarmee men door middel van video-analyse zou kunnen nagaan of een bal in of uit is. Doordat de spelers op gravel spelen kan de scheidsrechter namelijk goed zien of een bal in of uit is. Mocht het noodzakelijk zijn dan komt de scheidsrechter van zijn stoel om de balafdruk op het gravel te bekijken.

Legendarische winnaars: Rafael Nadal (mannen) en Chris Evert (vrouwen)

Rafael Nadal (2005 - 2008, 2010 - 2014, 2017 - 2020)

Absolute koning in de geschiedenis van Roland Garros is Rafael "Rafa" Nadal. De Spanjaard heeft de meeste enkelspel titels op zijn naam geschreven. Zijn bijnaam is 'Koning van het gravel'. Onder deskundigen staat hij bekend als de beste gravel speler aller tijden. Hij is een enorm snelle speler met een goed uithoudingsvermogen en hij staat bekend om zijn topspinslagen.

Chris Evert (1974, 1975, 1979, 1980, 1983, 1985 en 1986)

Christine Marie "Chris" Evert is een voormalig toptennisster uit de Verenigde Staten met voorlopig de meeste titels op zak. Zij is de beste tennisster uit de late jaren 70 en de begin jaren 80 van de twintigste eeuw. Bovendien heeft ze het hoogste percentage winstpartijen in tennis behaald, namelijk 90 procent. Haar bijnaam is Ice Maiden. Ze heeft naast haar enkelspeltitels ook nog twee dubbelspeltitels in de wacht gesleept op Roland Garros.

Nederlandse winnaars

Vrouwen enkelspel

Cornelia (Kea) Tiedemann-Bouman is de eerste vrouwelijke winnaar van de Open Franse Kampioenschappen in 1927. In de finale versloeg Kea de Zuid-Afrikaanse Irene Peacock. Zij was hiermee de eerste Nederlandse winnaar van een Grand Slam-tennistoernooi in de geschiedenis van het Nederlandse tennis.

Mannen enkelspel

Tom Okker was de eerste Nederlandse mannelijke deelnemer in het enkelspel van Grand Slam-toernooi Roland Garros tijdens de professionele periode van tennis. Professioneel tennis zoals we dat nu kennen, bestaat vanaf 1968 en wordt met de Engelse term Open Era aangeduid. Geen enkele Nederlander heeft sinds die periode Roland Garros weten te winnen in het enkelspel. Beste Nederlander is Martin Verkerk die in 2003 als enige Nederlandse tennisser in het mannen enkelspel de finale heeft weten te behalen. Hij verloor die finale van de Spanjaard Juan Carlos Ferrero in drie sets (1-6, 3-6, 2-6).

Mannen dubbelspel

In het mannen dubbelspel heeft Nederland meer succes gehad sinds de Open Era. De Nederlander Tom Okker won in 1973 met zijn buitenlandse dubbelspelpartner John Newcombe het toernooi. In 1995 en 1998 wonnen de Nederlanders Jacco Elthing en Paul Haarhuis het dubbelspel. Later in 2002 wist Paul Haarhuis nogmaals de mannen dubbel te winnen met zijn Russische teamgenoot Yevgeny Kafelnikov.

Vrouwen dubbelspel

In het vrouwen dubbelspel wist de Nederlandse Betty F. Stöve in 1972 te floreren op de French Open met haar dubbelspelpartner en tennislegende Billie Jean King. Dit huzarenstukje herhaalde zij met haar nieuwe partner Wendy Turnbull in 1979.

Mixed dubbel

Sinds de oprichting van professioneel tennis in 1968 is Nederland driemaal succesvol geweest in het mixed dubbelspel (vrouw-man dubbel). De eerste keer dat Nederland de mixed dubbel wist te winnen was in 1989 door Manon Bollegraf en Tom Nijssen. Kristie Boogert en Menno Oosting deden dit in het jaar 1994. In 2014 won de Nederlander Julien-Rojer met zijn buitenlandse partner Anna-Lena Groenefeld.

Lees verder

© 2016 - 2024 Infoplus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ATP Masters 1000 - erelijst 1990-2020ATP Masters 1000 - erelijst 1990-2020Na de grand slams, de Olympische Spelen en de ATP World Tour Finals zijn de Masters 1000-tornooien de meest prestigieuze…
ATP-tornooien 2020: kalender en puntenverdelingHet tennisjaar 2020 start op 6 januari 2020 met het tornooi in Doha en eindigt met de ATP World Tour Finals in Londen. D…

Tennis: feitjes en weetjes over WimbledonTennis: feitjes en weetjes over WimbledonWimbledon, ook wel beter bekend als British Open, is een tennistoernooi dat elk jaar plaatsvindt. Het is een Grand Slam-…
De records van Roger FedererDe records van Roger FedererRoger Federer is een legende. Daar zijn alle tenniskenners het over eens. Gedurende zijn carrière heeft Federer jaar in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mathieu Lebreton, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Roland_Garroswinnaars
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Roland_Garros_(tennistoernooi)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Roland_Garros_(luchtheld)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gravel
  • https://en.wikipedia.org/wiki/French_Open
  • http://www.rolandgarros.com/en_FR/content/rg_spirit/tournament_history.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Chris_Evert
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlanders_op_Roland_Garros_(heren_enkelspel)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kea_Bouman
Infoplus (26 artikelen)
Laatste update: 28-06-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.