Tennis: feitjes en weetjes over Wimbledon

Tennis: feitjes en weetjes over Wimbledon Wimbledon, ook wel beter bekend als British Open, is een tennistoernooi dat elk jaar plaatsvindt. Het is een Grand Slam-toernooi in Wimbledon, een voorstad in Zuidwest-Londen. Wimbledon wordt meestal gehouden in juni/juli en is het derde Grand Slam-toernooi dat gespeeld wordt na de Australian Open en Roland Garros. De US Open volgt na het Wimbledon.

Inhoud


Geschiedenis

De eerste (amateur) Wimbledon-kampioenschappen vonden plaats in 1877. Dit was een Engels thuistoernooi en heette toen de Lawn Tennis championships. Het werd georganiseerd door de All England Lawn Tennis and Croquet Club. Het was niet toegestaan dat vrouwen meededen. In 1884 veranderde dat en begonnen ze met de mannen en dames dubbel. Het Wimbledon wordt gespeeld in Engeland, maar er is na Fred Perry in 1936 tot op heden in 2019 geen enkele Britse man meer geweest die het singlesevenement op Wimbledon won en geen enkele Britse vrouw na Virginia Wade in 1977.

Gewoontes

Het Wimbledon-toernooi is één van de belangrijkste tennistoernooien van de wereld en er zijn een aantal typische Wimbledon-gewoontes:
 • Iedereen moet in het wit gekleed zijn.
 • Spelers eten aardbeien met slagroom.

Schema

Wimbledon is niet zomaar een toernooi. Er zijn gescheiden toernooien voor mannen en vrouwen enkelspel, dubbelspel, gemengd dubbel en zelfs een toernooi voor jeugdspelers. Het toernooi duurt ongeveer twee weken en het schema is als volgt:
 • Vier voorrondes
 • De kwartfinales
 • De halve finales
 • Finale

Wimbledon-feiten

 • Groen en paars zijn de traditionele en officiële kleuren van Wimbledon.
 • De belangrijkste wedstrijden worden gespeeld op het Center Court.

Prijzengeld

De winnaar van het mannen enkelspel krijgt een verguld zilveren trofee. De winnaar van het vrouwen enkelspel krijgt een zilveren dienblad, ook beter bekend als de 'Rosewater Dish' of de 'Venus Rosewater Dish'. Het prijzengeld is niet elk jaar hetzelfde. Het totale prijzengeld was in 2016 is 26,75 miljoen pond, zo'n 37,42 miljoen euro. De winnaar bij zowel de vrouwen als de mannen ontvangt 1,88 miljoen pond, ruim 2,6 miljoen euro.

Een paar echte Wimbledon-spelers

 • Raemon Sluiter. Hij is geboren op 13 april 1978 en was prof sinds 1996. Hij behoorde tot de Nederlandse top en heeft vijf keer aan het Wimbledon meegedaan. Hij bereikte de derde ronde op de singles en de tweede ronde in het dubbelspel samen met Martin Verkerk.
 • Richard Krajicek. Deze tennisser is geboren op 6 december 1971 en is een Nederlandse tennisser die in 1996 de Wimbledon-titel in enkelspel won.
 • Guillermo Coria is geboren op 13 januari 1982 en is een Argentijnse tennisser. Hij heeft vier keer meegedaan aan het Wimbledon en bereikte de vierde ronde van het enkelspel.
 • Venus Williams. Zij is geboren op 17 juni 1980 en komt uit de VS. Ze speelde tot 2016 zeven keer de Wimbledon-kampioenschappen en haar beste singleprestaties waren in 2000-2001 toen ze de singles won. In 2002 en 2003 won ze het dubbelspel met haar zus Serena Williams.
 • Roger Federer. Federer is geboren op 8 augustus 1981 en komt uit Zwitserland. Hij was een zeer actieve speler bij het Wimbledon.
 • Marat Safin is geboren op 27 januari 1980 en komt uit Rusland. Hij speelde vijf keer het Wimbledon.
 • Lindsay Davenport. Zij is geboren op 8 juni 1976 en woont in de Verenigde Staten. Ze heeft tien keer deelgenomen aan de Wimbledon-kampioenschappen en haar beste singlewedstrijd was in 1999 toen ze deze won. Ze heeft in datzelfde jaar ook het dubbelspel gewonnen samen met Bob Bryan.

Wimbledon-museum

In 1977 werd het Wimbledon-museum geopend door de Hertog van Kent. Het museum is over de hele wereld bekend. Het is niet alleen een museum, het bevat ook een winkel, een bibliotheek en een café. De bibliotheek is geopend van dinsdag tot en met vrijdag, maar wordt gesloten wanneer de kampioenschappen van Wimbledon zijn begonnen. Het café en de winkel zijn het gehele jaar geopend voor bezoekers. Elk jaar zijn er tenminste 10.000 kinderen die het museum komen bezoeken met school. Om het een beetje aantrekkelijker voor de kinderen te maken worden er workshops gehouden.

Wimbledon: de film

Er is in 2003-2004 een romantische komediefilm over Wimbledon gemaakt. De film is opgenomen tijdens de echte Wimbledon-kampioenschappen in 2003, hierdoor zijn er echte toeschouwers en autoriteiten te zien in plaats van figuranten. De film gaat over een tennisser Peter Colt die op de elfde plek stond van de tennisranglijst. Later in zijn carrière is hij niet genoeg meer en eindigt hij op de 159e plaats van deze ranglijst. Daarom denkt hij erover om met pensioen te gaan. Hij kondigt zijn pensioen aan, waardoor vele mensen teleurgesteld zijn. Dan ontmoet hij Lizzie Bradbury, een grote Amerikaanse tennisster die wel eens samen met hem de Wimbledon-titel zou willen veroveren. Ze maken samen een plan en halen alles uit de kan om weer de top te kunnen bereiken.
© 2016 - 2023 Modelb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De records van Roger FedererDe records van Roger FedererRoger Federer is een legende. Daar zijn alle tenniskenners het over eens. Gedurende zijn carrière heeft Federer jaar in…
Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?In het tennis zijn er veel grote toernooien, de belangrijkste zijn de Grand Slam toernooien. Dit zijn belangrijke toerno…

De geschiedenis en winnaars van US OpenDe geschiedenis en winnaars van US OpenHet US Open is een jaarlijks terugkerend grandslamtoernooi. Het toernooi is de laatste van vier grandslamtoernooien in h…
De geschiedenis en winnaars van Roland GarrosDe geschiedenis en winnaars van Roland GarrosRoland Garros is een jaarlijks terugkerend Grand Slam-tennistoernooi in Frankrijk. Dit tennisevenement vindt plaats in d…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wimbledon_(tennistoernooi)
 • http://www.wimbledon.com/index.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wimbledon_(film)
 • http://www.nu.nl/tennis/4039318/wimbledon-verhoogt-prijzengeld-met-zeven-procent.html
 • http://www.50connect.co.uk/articles/the-road-to-wimbledon.
Modelb (25 artikelen)
Laatste update: 30-08-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.