De geschiedenis en winnaars van US Open

De geschiedenis en winnaars van US Open Het US Open is een jaarlijks terugkerend grandslamtoernooi. Het toernooi is de laatste van vier grandslamtoernooien in het tennisseizoen en wordt meestal eind augustus gespeeld. De eerste editie van het toernooi is gespeeld in 1881. Vanaf 1881 is de ondergrond waarop gespeeld wordt meerdere keren veranderd. Ook de opzet van het toernooi heeft in de loop van de jaren veranderingen ondergaan. Welke tennissers hebben vele titels behaald in de geschiedenis van het US Open?

Geschiedenis

West Side Tennis Club

De West Side Tennis Club is in totaal 60 maal gastheer geweest voor het US Open. De eerste keer dat het United States Lawn Tennis Association National Championship (naam van het US Open toentertijd) plaatsvond op de West Side Tennis Club is in 1915. Het evenement bleef tot en met 1920 jaarlijks terugkomen op de West Side Tennis Club. Na een renovatie van het stadion van de West Side Tennis Club kwam het tennisevenement weer terug in 1927 en bleef het tot en met 1977. Het stadion dat toen is verbouwd, wordt nu nog steeds gebruikt, maar niet meer als tennisstadion. Het stadion wordt anno 2016 gebruikt als concertstadion voor muziek.

Tijdens het US Open op de West Side Tennis Club is meerdere malen geschiedenis geschreven. Zo was Althea Gibson in 1950 de eerste zwarte tennisster die een grandslamtoernooi op haar naam schreef. Tennislegende Arthur Ashe was in 1968 de eerste mannelijke zwarte speler die het US Open wist te winnen in de finale. Een ander memorabel moment van het US Open is dat tennisspeelster Billy Jean King in 1967 voor het eerst een grandslamtoernooi heeft gewonnen met een metalen tennisracket. De West Side Tennis Club heeft een rijke historie en bestaat in 2016 nog steeds als privétennisclub. De tennisclub ligt in de wijk Forrest Hills van stadsdeel Queens in de stad New York.

USTA Billie Jean King National Tennis Center

USTA Billie Jean King National Tennis Center ligt in de wijk Flushing van stadsdeel Queens in New York. Het tenniscomplex is geopend in 1978 en sindsdien thuisbasis van het US Open. Sinds 2008 heeft het complex de naam USTA Billie Jean King National Tennis Center. Het tenniscomplex is vernoemd naar de legendarische tennisster Billy Jean King. Vanaf de opening in 1978 tot 1997 was het Louis Armstrong Stadium met iets meer dan 10.000 zitplekken het grootste stadion op het tenniscomplex. Vanaf 1997 is het Arthur Ashe Stadium het grootste. Dit stadion biedt plaats aan bijna 23.000 toeschouwers.

Hardcourt

Alle tennisbanen van het tenniscomplex USTA Billie Jean King National Tennis Center hebben een hardcourtondergrond. Deze ondergrond is sinds de opening van het complex in 1978 bedekt met het zogenoemde "Deco Turf". Dit bestaat uit onder meer asfalt, rubber of beton. Deze snelle ondergrond zorgt ervoor dat de spelers met krachtige slagen en een harde service hier meestal goed presteren. Wat ook belangrijk is bij het spelen op hardcourt is het hebben van een goede return. Doordat de baan zo snel is komt een service namelijk heel hard door waardoor er weinig tijd is om goed te kunnen anticiperen op de bal. Dit blijkt ook wel uit de prestaties van Serena Williams op het grandslamtoernooi. Zij weet haar opponenten vaak met krachtig spel te overklassen.

Tennissers met vele titels bij mannen enkelspel

Grote winnaars (1968 t/m 2016) met veel titels op het US Open zijn de volgende bekende tennissers:

Roger Federer 5x (2004, 2005, 2006, 2007, 2008)

Roger Federer staat met de meeste titels in het mannenenkelspel op een gedeelde eerste plek op het US Open. King Roger wordt geroemd om zijn complete manier van tennis en zijn hoffelijkheid op de baan naar zijn tegenstanders. Vijf jaar achter elkaar is Roger de beste geweest op de hardcourt banen van het US Open. Een prestatie, die nog niet is geëvenaard door een andere tennisser. Roger Federer maakte zijn profdebuut in het tennis in 1998.

Pete Sampras 5x (1990, 1993, 1995, 1996, 2002)

Pete Sampras maakte zijn profdebuut in 1988. Zijn professionele tennisloopbaan loopt van 1988 tot en met 2002. Het eerste grandslamtoernooi dat Pete Sampras op zijn naam weet te schrijven is het US Open van 1990. Zijn laatste winst in 2002 was tevens op het US Open. De man, met de bijnaam Pistol Pete, heeft in zijn carrière maar liefst $43.280.489 gewonnen. Hij wordt gezien als een legende in de geschiedenis van tennis.

Jimmy Connors 5x (1974, 1976, 1978, 1982, 1983)

Jimmy Connors is een Amerikaanse proftennisser. In het begin van zijn loopbaan is de bijnaam van Jimmy Connors "The Brat". Later in zijn carrière veranderde dit in "Jimbo". Jimmy Connors heeft zijn grootste successen gevierd in het jaar 1974. Hij won achtereenvolgens de Australian Open, Wimbledon en het US Open. Vooral het US Open ligt Jimmy Connors goed, want hij heeft evenals Pete Sampras en Roger Federer dit toernooi vijfmaal gewonnen. Het totale prijzengeld in de tennisloopbaan van Jimmy Connors komt uit op $8.641.040.

Tennissers met vele titels bij de vrouwenkelspel

Grote winnaars (1968 t/m 2016) met veel titels op het US Open zijn de volgende bekende tennissters:

Serena Williams 6x (1999, 2002, 2008, 2012, 2013, 2014)

De Amerikaanse professionele tennisster Serena Williams is in de Amerikaanse plaats Saginaw geboren op 26 september 1981. Serena Williams heeft een bekende tennissende zus genaamd Venus. Serena Williams is een van de meest succesvolle vrouwen op het US Open. Serena Williams is de beste tennisster van haar generatie. Elk van de vier grandslamtoernooien heeft zij minstens driemaal gewonnen. Dit ondanks de vele blessures die zij tijdens haar loopbaan heeft opgelopen.

Chris Evert 6x (1975, 1976, 1977, 1978, 1980, 1982)

Chris Evert heeft zesmaal het US Open gewonnen. De Amerikaanse, geboren in 1954, heeft de bijnaam "Ice Maiden". Wereldwijd wordt zij gezien als een van de beste tennissters ooit. Dit komt mede door haar 18 grandslamoverwinningen. Chris Evert is meerdere malen door de Women's Tennis Association gekozen tot beste speelster van het jaar. De Ice Maiden heeft een dubbelhandige backhand en speelt met rechts. Haar profdebuut maakte ze in 1972. Ze bleef actief tot en met 1989. In totaal heeft ze tijdens haar tennisloopbaan $ 8.895.195 gewonnen. Na haar carrière is ze een tennisacademie begonnen.

Steffi Graf 5x (1988, 1989, 1993, 1995, 1996)

De Duitse Steffi Graf heeft vijfmaal gezegevierd op het US Open en draagt als bijnaam "Fräulein Forehand". Op 18 oktober 1982 debuteerde zij in het professionele tennis. Steffi Graf behoorde samen Monica Seles tot de beste tennissters van de jaren 80 en 90 in de 20e eeuw. Een van de meest memorabele tennispartijen in de geschiedenis van tennis vond plaats tussen deze dames op het US Open van 1995. Belangrijk is om de voorgeschiedenis hierbij te kennen. Monica Seles was namelijk de nummer één van de tennisranking sinds 1991 en bleef dat tot een tragische gebeurtenis. Tijdens een kwartfinalepartij van een toernooi in Hamburg op 30 april 1993 speelt Steffi Graf tegen haar rivale van toen Monica Seles. Deze partij verloopt dramatisch voor beide dames doordat een gestoorde "fan" een mes steekt in de rug van Monica Seles. Steffi Graf had uiteraard niks van doen met de gestoorde fan. De comeback van Monica Seles was in het US Open van 1995, waar ze in de finale weer tegen Steffi Graf stond. Steffi Graf wist de finale te winnen van Monica Seles. Steffi Graf stopte met tennissen op 13 augustus 1999 nadat ze een vervelende blessure opliep tijdens een tenniswedstrijd. In haar privéleven trouwde Steffi Graf op 22 oktober 2001 met voormalig tennisser Andre Agassi.

Lees verder

© 2016 - 2024 Infoplus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Australian OpenAustralian OpenHet Australian Open is het eerste grandslamtoernooi van het tennisseizoen. Dit toernooi wordt gespeeld in het Melbourne…
Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?In het tennis zijn er veel grote toernooien, de belangrijkste zijn de Grand Slam toernooien. Dit zijn belangrijke toerno…
Grandslam tennis: succesvolste finalisten mannen enkelspelGrandslam tennis: succesvolste finalisten mannen enkelspelIn de tennissport worden elk jaar tussen januari en september vier grandslamtoernooien gehouden: de Australian Open, Rol…

Tennis: hoe speel je een tiebreak?Tennis: hoe speel je een tiebreak?Hoe kan het dat een set in tennis een eindstand kan hebben van 7-6? De standaard regel in tennis is een set te winnen me…
Tennis: feitjes en weetjes over WimbledonTennis: feitjes en weetjes over WimbledonWimbledon, ook wel beter bekend als British Open, is een tennistoernooi dat elk jaar plaatsvindt. Het is een Grand Slam-…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Constantin, Pixabay
  • http://www.usopen.org/index.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/US_Open_(tennis)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Serena_Williams
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/USTA_Billie_Jean_King_National_Tennis_Center
  • https://en.wikipedia.org/wiki/West_Side_Tennis_Club
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jimmy_Connors
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Roger_Federer
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Steffi_Graf
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pete_Sampras
Infoplus (26 artikelen)
Laatste update: 25-05-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.