Australian Open

Australian Open Het Australian Open is het eerste grandslamtoernooi van het tennisseizoen. Dit toernooi wordt gespeeld in het Melbourne Park in Australië. De Australian Open wordt elk jaar in januari georganiseerd door Tennis Australia.

Verschillende partijen

Tijdens dit grote grandslamtoernooi worden verschillende soorten partijen gespeeld, zoals mannen- en vrouwenenkelspel, mannen- en vrouwendubbelspel en gemengd dubbelspel. Ook zijn er juniorenwedstrijden. Verder wordt er tijdens het Australian Open ook een toernooi voor rolstoeltennissers georganiseerd.

Geschiedenis

De eerste editie van Australian Open vond plaats in 1905. Het toernooi heette van 1905 tot 1926 het Kampioenschap van Australazië. Dit was een samenvoeging van de landen Australië en Nieuw-Zeeland. Vanaf 1927 tot en met 1968 werd het grandslamtoernooi Kampioenschap van Australië genoemd. Vanaf 1969 werd het een internationaal en open toernooi en kreeg het de naam Australian Open.

Het Melbourne Park

Tot en met 1987 werden de wedstrijden gespeeld op de grasbanen van Kooyong. Dit was een buitenwijk van Melbourne. Vanwege de toenemende populariteit van het toernooi werd er uitgeweken naar een andere locatie. Vanaf 1988 wordt de Australian Open dan ook gehouden in het Melbourne Park. Vanaf 1996 werd er niet meer op gras gespeeld, maar op Rebound Ace. In 2008 werd dit vervangen voor Plexicushion. Dit is een nog betere en sterkere ondergrond.

Hoofdstadion en bijbaan

Het park waar Australian Open wordt georganiseerd heeft onder meer een hoofdstadion en verschillende bijbanen. Het hoofdstadion heet de Rod Laver Arena en de eerste bijbaan wordt de Hisense Arena genoemd. Deze hebben beiden een uitschuifbaar dak. Dankzij deze constructie kunnen wedstrijden kunnen tennissers gewoon doorspelen als het regent of als de temperatuur te hoog is. Het dak wordt dan uitgeschoven.

Succesvolle spelers

De beste en succesvolste speler ooit van het Australian Open is Adrian Quist. Deze Australiër heeft in totaal dertien keer gewonnen. Dit waren tien titels in het dubbelspel en drie in het enkelspel. Bij de dames was Margaret Smith-Court de beste speelster. De Australische heeft 21 titels gewonnen, waarvan elf in het enkelspel en tien in het dubbelspel.

Nederlandse winnaars

Onder de Nederlanders zijn er nog niet zo heel veel successen geweest. Alleen in 1994. Toen wonnen Jacco Eltingh en Paul Haarhuis het dubbelspel tegen Byron Black en Jonathan Stark.

Jongste en oudste winnaar

Verder kent het toernooi ook de meest jongste en de meest oudste winnaars. De jongste winnares was de vijftienjarige Mirjana Lučić. Zij won in 1998 het dubbelspel. De oudste winnaar was de 52-jarige Horace Rice. Hij won in 1923 het gemengd-dubbel.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tennis: Australian Open live op tv en livestreamTennis: Australian Open live op tv en livestreamHet Australian Open is traditioneel het eerste Grand Slam-tennistoernooi van het jaar. Dit toernooi werd voor het eerst…
Hondenras: Australian ShepherdHondenras: Australian ShepherdDe Australian Shepherd komt niet uit Australië maar komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Het is een middelgrote…
Andy Murray vs Novak Djokovic: head to headNovak Djokovic en Andy Murray werden tussen 2005 en 2010 overal aangekondigd als de nieuwe kroonprinsen van het tennis.…
Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?In het tennis zijn er veel grote toernooien, de belangrijkste zijn de Grand Slam toernooien. Dit zijn belangrijke toerno…
Spelen op WimbledonSpelen op WimbledonWimbledon is het oudste tennistoernooi ter wereld. Het is een grandslamtoernooi. Wimbledon wordt gezien als het meest pr…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.