Spelen op Wimbledon

Spelen op Wimbledon Wimbledon is het oudste tennistoernooi ter wereld. Het is een grandslamtoernooi. Wimbledon wordt gezien als het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld. Het is ook het grootste grastennistoernooi. Verder zijn alle spelers verplicht om witte kleding te dragen. Als ze dit niet doen, dan mogen ze niet spelen.

Jaarlijks terugkerend tennistoernooi

Wimbledon werd voor het eerst georganiseerd in 1877. Het jaarlijks terugkerende tennistoernooi wordt altijd gehouden op de All England Lawn Tennis en Croquet Club in de Londense buitenwijk Wimbledon.

Engelse gelegenheid

De eerste wedstrijden die werden gehouden in 1877, waren vooral een Engelse gelegenheid. Toen heette Wimbledon nog de Lawn Tennis Championchips. Het werd toen georganiseerd door de Alle England Lawn Tennis and Croquet Club. Destijds deden er alleen nog maar mannen mee aan het toernooi. In 1884 werden er alle toernooien voor dames en herendubbels aan toegevoegd. Wimbledon werd steeds populairder en rond de eeuwwisseling had het zich al ontwikkeld tot een internationaal tennistoernooi. Vanwege deze toenemende populariteit werd er in 1922 een nieuw tenniscomplex gebouwd, dat geschikt was voor 14.000 toeschouwers. Hierdoor werd het toernooi nog bekender.

Het hoogste prijzengeld

Tegenwoordig is Wimbledon nog steeds het belangrijkste tennistoernooi. Verder kunnen spelers hier het hoogste bedrag aan prijzengeld winnen. In 2009 was dit het allerhoogste bedrag. Er werd toen 14,75 miljoen euro aan prijzengeld uitgekeerd.

Twee weken

Wimbledon wordt altijd georganiseerd door de International Tennis Federation. Het is een toernooi van twee weken. Het toernooi start altijd op de maandag, zes weken voor de eerste maandag in augustus. Dit is dan ook de maandag tussen 20 en 26 juni.

Spelers

Aan het hoofdtoernooi doen 128 enkelspelers en 64 dubbelspelers mee per geslacht. Verder zijn er 24 spelers en 24 speelsters in het gemengd-dubbel-toernooi. Op Wimbledon worden er gescheiden toernooien voor mannen, vrouwen en dubbels gespeeld ( mannen, vrouwen of gemengde duo’s). De wedstrijden worden gelijktijdig gehouden. Verder wordt er ook een tennistoernooi voor jongeren gehouden. De belangrijkste wedstrijden worden altijd gespeeld in het hoofdstation, ofwel het Centre Court. Andere partijen worden gehouden op het Court No. 1 en Court No.2. Wimbledon is nog maar één keer door een Nederlander gewonnen. Dit was door Richard Krajicek in 1996. Hij won toen in de finale van de Amerikaanse speler Malivai Washington.

Speciaal plaatsingssysteem

Wimbledon hanteert een speciaal systeem voor de plaatsing van de spelers. Hierbij wordt er niet gekeken naar de officiële ranglijsten, maar naar de prestaties op het gras. Deze worden weer gekoppeld aan de ATP-ranking. Dit is een rangschikking die de prestaties van de tennisspelers over de laatste 52 weken laat zien.

Hawk-Eyesysteem

Om het spel zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, werd in 2007 het Hawk-Eyesysteem ingevoerd op het Centre Court en het Centre Court No.1. Hierbij wordt de baan van de bal met een speciaal computersysteem gevolgd. Ook kan sinds 2009 het dak van het Centre Court worden gesloten als het regent.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herkomst en geschiedenis van de racketsport tennisHerkomst en geschiedenis van de racketsport tennisDe geschiedenis over de ware oorsprong van tennis is erg onduidelijk en heeft geleid tot enige discussie, omdat het niet…
Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?In het tennis zijn er veel grote toernooien, de belangrijkste zijn de Grand Slam toernooien. Dit zijn belangrijke toerno…
Billie Jean KingBillie Jean King is een tennislegende. Ze won twintig Wimbledon-titels en zette zich in voor de gelijkberechtiging van v…

Australian OpenAustralian OpenHet Australian Open is het eerste grandslamtoernooi van het tennisseizoen. Dit toernooi wordt gespeeld in het Melbourne…
Dynamisch Speelsterkte Systeem/Rating TennisDe Koninklijke Nederlanse Tennisbond (KNLTB) maakt gebruik van het zogenaamde Dynamisch Speelsterkte Systeem (DSS). In d…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.