Herkomst en geschiedenis van de racketsport tennis

Herkomst en geschiedenis van de racketsport tennis De geschiedenis over de ware oorsprong van tennis is erg onduidelijk en heeft geleid tot enige discussie, omdat het niet precies te achterhalen is waar en wanneer tennis is ontstaan. Veel mensen geloven dat een soortgelijke versie van tennis voor het eerst werd gespeeld in zowel Egypte, Griekenland als Rome, maar daar is geen bewijs van gevonden. De oorsprong van de naam tennis komt vermoedelijk van de Egyptische stad Tinnis, terwijl de naam racket afkomstig zou zijn van het Arabische woord rahat, wat palm van de hand betekent. Oude gravures zijn gevonden in Egypte waar een soort spel op afgebeeld staat, op de afbeelding is te zien dat er een kogel wordt geslagen over een touw. Naar schatting gaat dit terug tot 1500 voor Christus.

Inhoud


Geschiedenis jeu de paume

Tenez

De eerste geschreven geschiedenis over tennis die gevonden is, was in de vorm van een soortgelijke versie van de sport en naar schatting gaat dit terug tot de 11e of 12e eeuw. Het speelde zich af in Frankrijk. De Fransen monniken creëerden een binnenplaats waar ze een balspel speelden genaamd jeu de paume, wat spel van de hand betekent. De wedstrijden werden gespeeld over een gespannen touw. Het racket bestond nog niet daarom gooiden ze de bal met de blote hand. De wedstrijden werden bij bijzondere gelegenheden gespeeld en de spelers zouden een ritueel hebben ontwikkeld door regelmatig 'tenez' te schreeuwen. Er zijn aanwijzingen dat het woord tennis afstamt van het Franse woord tenez, wat wacht of ontvangen betekent. De jeu de paume-regels en -scores waren vergelijkbaar met die van de hedendaagse tennisregels.

Jeu de paume verspreidde zich door Europa

Het spel werd erg populair in Frankrijk en verspreidde zich over de rest van Europa. Het spel werd toen nog steeds jeu de paume genoemd. Door de populariteit van de sport ging men overdekte banen en binnenplaatsen maken zodat ook bij slecht weer jeu de paume gespeeld kon worden. Inmiddels werd de lederen handschoen uitgevonden en door de lederen handschoen was het makkelijker om de bal te raken. Uiteindelijk werd er ook een ovale houten stok uitgevonden om het raken en serveren van de bal makkelijker te maken en dat was de officiële geboorte van het eerste racket.

Real tennis

Rond de 13e eeuw werd het spel zo populair dat zelfs de paus en Louis IV geprobeerd hebben om jeu de paume te verbieden in Frankrijk. Dit deden ze door een procedure te starten in de vorm van een rechtszaak. Het verbod op jeu de paume is hen niet gelukt. Het spel werd ook erg populair in Engeland, zelfs Henry VII 1413-1422 en Henry VIII 1509-1547 speelden met regelmaat het spel. Het ontwerp van het racket verbeterde zich en tegen het jaar 1500 werd het racket gemaakt van snaren. De snaren werden gemaakt van schapendarmen en deze werden gespannen in houten frames. De vorm was vergelijkbaar met het squashracket.

Er werd inmiddels ook niet meer gespeeld tegen een muur, maar over een simpel gespannen net en de naam werd veranderd in tennis. De geschiedenis van tennis maakte een grote stap in 1599, wanneer de regels van het echte tennis officieel werden vastgelegd. Het spel werd zeer populair in Europa en de 17e-eeuwse adel uit Frankrijk, Spanje, Italië, Nederland en het Habsburgse Rijk namen regelmatig deel aan tenniswedstrijden. Tijdens het tijdperk van Napoleon rond het jaar 1700 werden helaas veel van de koninklijke families in Europa belegerd en kon tennis niet meer gespeeld worden. In deze periode werd er in Engeland wel het squash uitgevonden.

Lawn tennis

Ontstaan van lawn tennis

In 1873 ontwierp Walter Clopton Wingfield een rubberen bal die goed kon stuiteren op gras en daarnaast verzon Wingfield ook betere spelregels. Omdat het spel op een grasveld gespeeld werd begonnen mensen het tennis te verwijzen naar 'lawn tennis'. Lawn tennis betekent letterlijk grastennis. Gras is de oudste ondergrond die gebruikt wordt om op te tennissen. Het grootste lawntennistoernooi is Wimbledon.

Wimbledon

In 1877 werd het eerste Wimbledon-tennistoernooi gehouden op de All England Club Croquet. De regels van het spel waren hetzelfde als de regels van het hedendaagse moderne tennis. Het Wimbledon-toernooi werd zo populair dat de club zijn naam veranderde in de All England Croquet en Lawn Tennis Club. Vanaf 1877 is het tennis niet veel veranderd, met als enige uitzondering de goedkeuring van de tiebreakregel in 1971. In 2016 is het Wimbledon nog één van de grootste tennistoernooien van de wereld.

Conclusie

Tennis is geen sport die even snel is bedacht, achter het woord tennis schuilt een geschiedenis die eeuwen teruggaat. De echte oorsprong is niet goed te achterhalen omdat het veel te ver teruggaat in de tijd. Vanaf de 11e en 12e eeuw kan worden gezegd dat tennis in de babyschoenen is gaan staan.
© 2016 - 2024 Modelb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis van de sport tennisTennis is een gezonde sport welke veel wordt beoefend door jong en oud. Vroeger was het zo dat tennis alleen voor mensen…
Spelen op WimbledonSpelen op WimbledonWimbledon is het oudste tennistoernooi ter wereld. Het is een grandslamtoernooi. Wimbledon wordt gezien als het meest pr…
Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?In het tennis zijn er veel grote toernooien, de belangrijkste zijn de Grand Slam toernooien. Dit zijn belangrijke toerno…
Tennis, de geschiedenis erachterTennis is een populaire sport, maar wat is de geschiedenis erachter? Hoe en waar is het ontstaan, waarom is er zo'n vree…

Geschiedenis Atletiekclub Kortenberg (ACKO)Atletiekclub Kortenberg, afgekort ACKO, is een atletiekclub in de Vlaams-Brabantse gemeente Kortenberg (België). In die…
Wielrennen: De geschiedenis van de Vuelta (ronde van Spanje)Wielrennen: De geschiedenis van de Vuelta (ronde van Spanje)Eind augustus, begin september wordt ieder jaar in Spanje de wielerronde Vuelta a España gereden. Naast deze ronde worde…
Bronnen en referenties
  • http://www.tennis.nl/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tennis
  • http://www.knltb.nl/over-tennis/geschiedenis-van-tennis/
Modelb (25 artikelen)
Laatste update: 13-10-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.