Geschiedenis Atletiekclub Kortenberg (ACKO)

Atletiekclub Kortenberg, afgekort ACKO, is een atletiekclub in de Vlaams-Brabantse gemeente Kortenberg (België). In die regio is ze een bekende club die een thuis biedt aan zowel recreatieve als competitieve atleten van alle leeftijdscategorieën die vaak te zien zijn op zowel lokale als nationale wedstrijden.

Jaren zeventig: het ontstaan van de club

Het ontstaan van de club is terug te brengen naar begin jaren zeventig toen een groep lopers van Leuven Atletiekclub (LAC) in het Kortenbergse begonnen te trainen en uiteindelijk op 7 december 1973 besloten daar hun eigen club op te richten. Deze club, genaamd AtletiekClub Kortenberg, of kortweg ACKO, sloot zich op 21 april 1975 aan bij de KBAB (Koninklijke Belgische Atletiekbond, de voorloper van de Vlaamse Atletiekliga, VAL) met als voorzitter Jean Lebrun die de leiding van de club tot 1987 op zich nam. Een van de prominente oprichters was de toenmalige Kortenbergse schepen van sport Jozef Bogaerts.

De kersverse club had in die beginjaren haast geen accommodatie. Van een atlietiekpiste was er nog geen sprake. De trainingen van de uiteenlopende atletiekdisciplines werden gehouden in en rond het bos van prins de Mérode.

Jaren tachtig: eigen veldloop en piste

In 1984 werd de club een vereniging zonder winstoogmerk (vzw) en begonnen ze een jaarlijkse veldloop te organiseren om winsten te genereren om in de aankoop van nieuw en beter materiaal te kunnen voorzien. Deze veldloop werd vernoemd naar Jozef Bogaerts. Echter bleef de club trainen zonder piste. Hier kwam in 1987 verandering in toen het agentschap van de Vlaamse overheid verantwoordelijk voor het sportbeleid BLOSO (vanaf 2016 Sport Vlaanderen) een 400 meter assepiste aanlegde vlakbij het bos van prins de Mérode aan de Wijngaardstraat te Kortenberg.

Jaren negentig: de fusie met Overijse

Ondanks de verbetering van de infrastructuur bleef ACKO een kleine lokale club die het in de jaren negentig steeds moeilijker kreeg om financieel rond te komen. En ACKO was niet de enige club die moeite had om te overleven. Zodoende kwam in 1996 de Overijse atletiekclub OVER bij ACKO terecht met de vraag of een fusie van beide clubs eventueel mogelijk was; hetgeen op 2 juni 1997 officieel werd gemaakt. De naam ACKO zou blijven bestaan en de naam van deze nieuwe fusieclub vormen, waarbij de O niet meer verwees naar de O uit Kortenberg maar naar Overijse.

Jaren nul: het einde van de fusie

Echter bleek deze fusieclub niet optimaal te kunnen inspelen op de lokale behoeften en daarom verkregen in oktober 2002 de twee clubs binnen de fusie meer autonomie. Ook de naam werd veranderd en luidde vanaf november 2003 Vlaamse Atletiek Midden-Brabant (VAMB).

Enkele jaren later, in 2007, verlangde de werking in Kortenberg echter om opnieuw onafhankelijk verder te werken onder de aloude naam ACKO en werd VAMB ontbonden. De werking in Overijse ging verder als het recreatieve Zoniën Athletics Team. Haar competitie-atleten konden terecht bij de Brusselse Atletiekvereniging (BAV).

Jaren tien: een nieuwe piste en eigen meeting

Ondertussen was de assepiste sterk verouderd en drong ACKO al sinds vele jaren aan bij het Kortenbergse gemeentebestuur om een nieuwe kunststofpiste aan te leggen. Hetgeen uiteindelijk gehoor kreeg. In mei 2011 begonnen de werken en uiteindelijk werd in september 2011 de gloednieuwe 400 meter kunststofpiste met zes banen officieel geopend op de plaats waar voorheen de assepiste had gelegen.

Op deze nieuwe piste konden nu ook officiële Vlaamse Atletiek Liga (VAL) wedstrijden georganiseerd worden. Zo zag in 2013 naast de jaarlijkse ACKO veldloop ook de jaarlijkse ACKO open meeting het levenslicht. Deze werd vernoemd naar Julien Schots. Een voormalige Kortenbergse topatleet die ook nog jaren lang trainingen in de club had gegeven.

Naast deze twee wedstrijden organiseert ACKO ook jaarlijks een jeugdmeeting.
© 2018 - 2024 Balder, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Atletiek, moeder der sporten!Atletiek, moeder der sporten!Atletiek is een heel oude sport, een van de oudste, en de basis voor veel sporten. Meer informatie over de onderdelen, e…
Waarom atletiek?Waarom atletiek?Sporten in algemene zin is gezond, maar de atletieksport heeft als voordeel dat het veelzijdig is en ieder “postuur” kan…
EK atletiek live op tv en livestreamEK atletiek live op tv en livestreamHet Europees Kampioenschap Atletiek (outdoor) bestaat sinds 1934. Doorgaans wordt het EK atletiek eens in de twee jaar g…
WK Indoor Atletiek, live op tv en livestreamWK Indoor Atletiek, live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen indoor atletiek worden doorgaans eens in de twee jaar gehouden. Dit indoor atletiekkampioensch…

Herkomst en geschiedenis van de racketsport tennisHerkomst en geschiedenis van de racketsport tennisDe geschiedenis over de ware oorsprong van tennis is erg onduidelijk en heeft geleid tot enige discussie, omdat het niet…
Wielrennen: De geschiedenis van de Vuelta (ronde van Spanje)Wielrennen: De geschiedenis van de Vuelta (ronde van Spanje)Eind augustus, begin september wordt ieder jaar in Spanje de wielerronde Vuelta a España gereden. Naast deze ronde worde…
Bronnen en referenties
  • http://www.acko.be/geschiedenis
  • http://zateam.be/clubhistoriek/
Balder (1 artikelen)
Gepubliceerd: 20-08-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.