Atletiek, moeder der sporten!

Atletiek, moeder der sporten! Atletiek is een heel oude sport, een van de oudste, en de basis voor veel sporten. Meer informatie over de onderdelen, een stukje historie en voor wie atletiek geschikt is.

Historie

Samen met zwemmen is atletiek een van de oudste sporten ter wereld. De eerste atletiekwedstrijden waren al 1000 jaar voor Christus. Alom bekend is het verhaal over de bode Phidippides die het bericht over de Griekse overwinning op de Perzen in Athene bracht. Hij liep dit stuk onafgebroken en stierf bij aankomst door uitputting. Bij de oprichting van de moderne Olympische Spelen werd de Marathonloop ingevoerd. Maar er was ook al het hordenlopen, niet over het hekje zoals je nu op de atletiekbaan ziet maar er moest over stieren gesprongen worden. Mannen konden hier tonen hoe atletisch ze wel niet waren.

Onderdelen

Deze individuele sport ontwikkelde zich steeds meer, er kwamen steeds meer onderdelen bij en zo staan we vandaag de dag op 24 onderdelen. Opgedeeld in enkele hoofdgroepen, t.w.;
  • Loopnummers met midden- en lange afstandnummers, steeple, sprint, horden snelwandelen en estafette.
  • Springnummers met hoogspringen, verspringen, polsstokhoogspringen en hink-stapspringen.
  • Werpnummers met kogelstoten, discuswerpen, speerwerpen en kogelslingeren.

Voor wie

Atletiek is voor iedereen en kan vanaf jonge leeftijd al beoefend worden. Op een speelse manier wordt er dan aan de conditie gewerkt, met de bal wordt er o.a. aan technische hoek gewerkt en korte sprintjes stand of vanuit de startblokken (vaak via onderlinge competitie) zorgen voor de basis van de starttechniek. Hoe ouder je wordt hoe duidelijker je specialisme wordt en waar je je lekker bij voelt uiteraard. Vanaf bepaalde leeftijd, afhankelijk van onderdeel, ga je gericht op een bepaald onderdeel aan de slag. Voor de echte toppers zijn er door de atletiekbond trainers aangesteld.

In de zomer doe je dat op de atletiekbaan en in de winter vaak een combinatie van het gymlokaal en de bossen of andere omgeving waar aan de conditie gewerkt kan worden.

Naast de wedstrijdsport is er ook de recreatieve manier om deze sport te beoefenen. Dit zijn aparte groepen, maar alle verenigingen zijn er in voorzien en is een prima manier om aan de conditie te blijven werken. Voor alle leeftijden.

Meer info

De Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie is de bond waar alle verenigingen bij aangesloten zijn en van waaruit bijvoorbeeld de wedstrijdkalender wordt samengesteld en opleidingen georganiseerd worden. Maar je kunt er ook terecht voor informatie over verenigingen in de buurt.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom atletiek?Waarom atletiek?Sporten in algemene zin is gezond, maar de atletieksport heeft als voordeel dat het veelzijdig is en ieder “postuur” kan…
Welke sport kiezen?Welke sport kiezen?Welke sport kiezen? Er zijn namelijk ontelbaar veel sporten. Belangrijk is om voor jezelf uit te maken waar jij belang a…
Pim Mulier, sportbestuurderWaar zou de Nederlandse sport hebben gestaan zonder Pim Mulier? Niet zo ver als nu in ieder geval. Deze sportfanaat had…
Beïnvloedende factoren bij sportprestatiesBeïnvloedende factoren bij sportprestatiesSporten waarbij het doel is om tot prestaties te komen, vergen meer dan alleen maar het op niveau brengen van de lichame…

De leukste strandsportenHet is heerlijk weer. Tijd om lekker naar het strand te gaan. Maar je hebt geen zin om alleen te luieren, maar wil ook a…
Wereldkampioenen wielrennen op de wegHet wereldkampioenschap op de weg is in het wielrennen één van de belangrijkste wedstrijden van het jaar. Hier een overz…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 09-08-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.