Geschiedenis van de sport tennis

Tennis is een gezonde sport welke veel wordt beoefend door jong en oud. Vroeger was het zo dat tennis alleen voor mensen uit de elite geschikt waren echter tegenwoordig wordt de sport door alle rangen van de bevolking uitgeoefend. Tennis spelen is een erg leuk spel en bovendien krijg je er ook nog eens een goede conditie van.

De geschiedenis van tennis

Door middel van schriftelijke documenten en opgravingen is men erachter gekomen dat tennis al eeuwen geleden werd beoefend. Vele balsporten, zo ook tennis, zijn afgeleid van oude spelen die eeuwen geleden al werden beoefend. Jeu de Paume, de voorloper van het moderne tennis, werd al vanaf de 11e eeuw gespeeld in Frankrijk. Rond die tijd werd het spel nog gespeeld met een bal gevuld met haren. Het was de bedoeling dat de bal met de handpalm werd weggeslagen, en zo het spel verder ging. Dit spel was erg bekend bij de Adel in die tijd.

De sport vanaf de 14e eeuw

Vanaf de 14e eeuw gebeurde iets wat de Adel niet leuk vond. Andere West-Europese landen kwamen ook in aanraking met Jeu de Paume, dat vanaf toen ook beoefend werd door andere bevolkingslagen. Vooral dit laatste vond de Adel niet leuk omdat zij wilden dat het spel tennis een elitesport was en bleef.

Tennis vanaf de 16e eeuw

Pas vanaf de 16e eeuw werd Jeu de Paume massaal beoefend, dit kwam doordat het spel vanaf toen met rackets werd gespeeld. Volgens oude documenten en opgravingen waren er in Parijs maar liefst honderden banen waarop met het oude Franse spel kon spelen. Maar vanaf 1600 kende Jeu de Paume een dip, de sport werd vervangen door het theater, dat vanaf toen een belangrijke bezigheid was.

De puntentelling van tennis

Waar de puntentelling van het tennis vandaan komt is echter een raadsel. Hiervoor zijn veel theorieën bedacht maar helaas heeft niemand die kunnen bevestigen. Men weet wel waar de term ‘love’ in het tennis vandaan komt. Het woord zou afkomstig zijn van het Franse woord ‘l’oeuf’, wat ei betekend. Dit ei zou symbool staan voor de nul.

Tennis tegenwoordig

Tegenwoordig is tennis uitgegroeid tot één van de grootste sporten in de wereld. Maar de sport heeft in de loop der jaren vele veranderingen doorgebracht. Een van die veranderingen is dat tennis vroeger echt een elitesport was, wat tegenwoordig een stuk minder is geworden. Tegenwoordig begint de jeugd al vroeg met de tennis wat inhoud dat doordeweeks getraint wordt en zaterdags wedstrijden gespeeld worden.

Tennis in serieuze wedstrijden

Wanneer het om titels behalen gaat in de sport tennis wordt er tegenwoordig vaak geschreeuwd, kreten uitgeslagen wanneer de speler de bal raakt met zijn tennis racket. Deze manier van tennissen wordt door veel mensen als "irritant" beschouwd. De meningen over deze manier van tennissen zijn erg verdeeld. Sommige mensen denken dat dit te maken heeft om de tegenspeler of tegenspeelster af te leiden en zo meer voorsprong te maken in de wedstrijd. Andere mensen denken weer dat dit puur natuurlijk is waarbij een vorm van expressie geuit wordt. Bij het slaan van de tennisbal komt enorm veel kracht bij kijken, de ene doet dat zonder extra geluid te maken, de ander speler of speelster moet hierbij een kreet loslaten om naar zijn idee al zijn kracht te geven.

Tennis spelen in kampioenschappen

De spelers die voor kampioenschappen spelen komt enorm veel bij kijken zoals bijvoorbeeld;
  • Een persoonlijke trainer
  • Goed in conditie zijn
  • Blessures voorkomen
  • Sponsors regelen
  • Reizen, hotels boeken
  • Aklimatiseren bij het niet thuis spelen

Het is van groot belang dat er een goed evenwicht en balans gevonden wordt door de speler of speelster die meedoet aan de tennis kampioenschappen. Deze sport is een zware sport maar wel een hele leuke sport met een enorm leuk spelelement.
© 2010 - 2024 Knowledge4all, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herkomst en geschiedenis van de racketsport tennisHerkomst en geschiedenis van de racketsport tennisDe geschiedenis over de ware oorsprong van tennis is erg onduidelijk en heeft geleid tot enige discussie, omdat het niet…
Dynamic Tennis (v/h Dutch Tennis)Dynamic Tennis voor iedereen, man of vrouw, jong of oud, kortom voor iedereen. De inspanning en ontspanning verbonden aa…
Squash, de sportSquashen, is dat niet dat tennissen tegen een muur aan waar geen conditie voor vereist is? Nou, een deel klopt wel van d…
Tips voor op de squashbaan; hoe word ik een betere squasherTips voor op de squashbaan; hoe word ik een betere squasherMooi werk hoor dat squashen. Het zweet gutst binnen no time over het gezicht terwijl je tegenstander je rustig van de en…

Thuis tennisrackets bespannenStel je voor, je staat op een lekkere zomerdag een potje te tennissen en ineens POEF, daar breekt je snaar. Tennissers z…
Tennissen en dubbelenVeel mensen verkiezen bij tennis het dubbelen boven het enkelen. Ten eerste wordt het als gezelliger ervaren en daarnaas…
Knowledge4all (41 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.