Tennis: Australian Open live op tv en livestream

Tennis: Australian Open live op tv en livestream Het Australian Open is traditioneel het eerste Grand Slam-tennistoernooi van het jaar. Dit toernooi werd voor het eerst georganiseerd in 1905. Het Australian Open wordt live op tv uitgezonden door Eurosport. Daarnaast zijn de tenniswedstrijden van dit Australische toernooi ook wereldwijd online via een livestream te volgen.

Geschiedenis van het Australian Open

Naamsveranderingen

Van 1905 tot en met 1926 heette dit evenement 'het Kampioenschap van Australazië'. De naam 'Australazië' werd indertijd in de sportwereld vaker gebruikt voor samenwerkingsverbanden tussen Australië en Nieuw-Zeeland. Deze landen deden bijvoorbeeld meermaals met gezamenlijke teams mee aan de Olympische Spelen en de Davis Cup. Vanaf 1927 heette het tennistoernooi niet meer 'het kampioenschap van Australazië', maar 'het kampioenschap van Australië'. In 1969 werd de naam het van het toernooi wederom veranderd. Sindsdien heet dit evenement het 'Australian Open'.

Locaties

Tot 1952 werd het toernooi in allerlei verschillende steden in Australië en Nieuw-Zeeland gespeeld. In 1952 werd Melbourne echter de vaste locatie van dit toernooi. Tegenwoordig vindt het Australian Open nog steeds plaats in die stad. Van 1952 tot en met 1987 werd het toernooi gespeeld op een tennispark in de Melbournse wijk Kooyong. In 1988 verhuisde het toernooi naar een andere plek in Melbourne, waar een hypermodern nieuw tennispark was gebouwd. Indertijd heette dat nieuwe tennispark 'Flinders Park'. In 1996 werd de naam van dit park veranderd in 'Melbourne park'.

Ondergrond

In het oude tennispark van Kooyong werd het Australian Open op gras gespeeld. De banen in Flinders Park (Melbourne Park) hadden oorspronkelijk als ondergrond Rebound Ace. In 2008 werd die ondergrond echter vervangen door Plexicushion. Vervolgens werd die ondergrond na elf jaar vervangen door GreenSet.

Rod Laver Arena

Het bekendste stadion van Melbourne Park is de Rod Laver Arena. Dit stadion is vernoemd naar de legendarische Australische tennisser Rod Laver, die in totaal 11 Grand Slams won. De Rod Laver Arena heeft een uitschuifbaar dak, zodat er ook bij slecht weer gespeeld kan worden. Er kunnen bijna vijftienduizend toeschouwers in dit stadion.

Erelijst Australian Open

Succesvolst

Hoe ziet de erelijst van dit Australische tennistoernooi (voorafgaand aan de editie van 2022) eruit? De succesvolste speler in de geschiedenis van het Australian Open is de Australiër Adrian Quist. Hij won in totaal dertien titels (tien in het dubbelspel en drie in het enkelspel). Puur qua enkelspeltitels was Roy Emerson de succesvolste speler. Deze Australiër won zes titels in het enkelspel. Hij won het toernooi in 1961, 1963, 1964, 1965, 1966 en 1967. Bij de dames is de Australische Margaret Smith-Court de succesvolste speelster in de geschiedenis van het Australian Open. Zij won in totaal 21 titels (elf titels in het enkelspel en tien in het dubbelspel).

Jongste en oudste

De jongste winnaar van een titel tijdens het Australian Open was Mirjana Lučić. Toen zij in 1998 het damesdubbel won, was zij pas 15 jaar oud. De oudste winnaar van een titel tijdens het Australian Open was Horace Rice. Toen hij in 1923 het mixed-dubbel won, was hij al 52 jaar oud.

Plek op de kalender:

Doorgaans begint dit toernooi in januari. In 2021 begon het toernooi vanwege de coronacrisis echter pas in februari. Het Australian Open 2022 staat weer in januari op de kalender. Het toernooi begint dan op 17 januari. Ook het Australian Open 2023, maar eveneens de edities van 2024 en 2025 staan weer gepland om medio januari te beginnen.

Australian Open live op tv bij Eurosport

Eurosport besteedt in weer veel live aandacht op tv (en online via de livestream) aan het Australian Open. Tennis is sowieso één van de sporten waarop Eurosport zich focust, naast onder meer wielrennen, MotoGP en skiën. Met name in 2017 was het Australian Open bij Eurosport een groot kijkcijfersucces. Naar de herenfinale van dit toernooi, tussen Roger Federer en Rafael Nadal, keken dat jaar gemiddeld 489.000 mensen in Nederland. Dit was een kijkcijfergemiddelde van circa 25 procent van de Nederlandse tv-kijkers op dat moment. Op het hoogtepunt keken die ochtend 700.000 Nederlanders naar de finale op Eurosport. Dit zijn kijkcijfers die Eurosport in Nederland slechts zeer incidenteel overtreft, bijvoorbeeld bij een ontknoping van het MotoGP-seizoen, of bij de ontknoping van de Giro d'Italia 2018 die door Tom Dumoulin werd gewonnen.

Uitzendschema Australian Open op Eurosport

Vanwege het tijdsverschil tussen Nederland en Australië zijn de meeste wedstrijden die in Australië 's middags worden gespeeld, 's ochtends zeer vroeg in Nederland en België te zien. De uitzendingen beginnen 's avonds laat. De eerste uitzending van Eurosport begint bijvoorbeeld in de nacht van zaterdag op zondag om 0u50 op de zender Eurosport 1.

Uitzendtijden eerste week Australian Open live op Eurosport

Ook tijdens de overige wedstrijddagen van de eerste week van de Australian Open beginnen de live tv-uitzendingen 's nacht doorgaans om enkele minuten voor één uur op de zender Eurosport 1. Liefhebbers van tennis kunnen vervolgens de hele nacht en ochtend naar de wedstrijden kijken. De live tv-uitzendingen over de Australian Open duren vaak zelfs tot ver in de middag (tot circa 14u30 of 14u45, afhankelijk van het begintijdstip van de andere sportuitzendingen die 's middags live te zien zijn.

Uitzendtijden tweede week Australian Open live op Eurosport

Ook tijdens de eerste dagen van de tweede week van de Australian Open beginnen de live tv-uitzendingen van deze sportzender doorgaans 's nachts om circa 01u00 (Nederlandse tijd).

Hoe laat begint de finale van het Australian Open op tv (en via de livestream)?

De live tv-uitzendingen en livestream van de damesfinale en de herenfinale kunnen de kijkers in Nederland en België 's ochtends bekijken. Beide finales in het enkelspel beginnen om 9u30 's ochtends (CET/Nederlandse tijd). De voorbeschouwingen op de finales beginnen bij Eurosport doorgaans om circa 9u00 live op televisie en via hun livestream.

Programma: welke wedstrijden live op tv?

Welke wedstrijden van de Australian Open zendt men live uit? Eurosport kiest per dag meestal voor de partijen van de hoogstgeplaatste spelers, die op het Center Court en de andere hoofdvelden spelen. Dit houdt in dat er vooral wedstrijden te zien zijn, die voor een mondiaal publiek interessant zijn. Daarnaast focust men zich ook vaak op de spelers uit de lage landen (de partijen van Nederlandse deelnemers in het enkelspel zijn sowieso live bij hen te zien bij de Nederlandse editie, de wedstrijden van Belgische deelnemers zijn doorgaans ook automatisch op de Belgische editie live te zien, behalve echter als bijvoorbeeld de spelers uit België tegelijkertijd spelen). Het is echter wel mogelijk om diverse partijen die men niet op tv ziet, toch bij Eurosport te bekijken, namelijk via een livestream op de Eurosport Player App.

Livestream Australian Open: Eurosport App

Livestream hoofdtoernooi (alle courts, alle wedstrijden)

Het Australian Open is dus ook online live te volgen via livestream van Eurosport. Met die officiële livestream van Eurosport kan men dus op een smartphone, laptop, tablet of een ander type computer naar de tenniswedstrijden van het Australian Open kijken. De livestream begint dagelijks, net als de live tv-uitzendingen, op enkele minuten voor één uur in de nacht. De livestream duurt tot aan het einde van de laatste partijen van de dag. De fanatieke tennisfan kan in Nederland en België dus de hele nacht, de hele ochtend en een deel van de middag per livestream naar de partijen in Australië kijken.

De officiële livestream is te vinden op de Eurosport App. Is dit een gratis livestream van de Australian Open? Men dient een abonnement op deze app te hebben, om deze livestream te kunnen bekijken, dus neen, dit is niet een gratis stream. Wat zijn de mogelijkheden die deze app biedt aan mensen die via een livestream daarop het Australian Open willen volgen? Via de livestream van de Eurosport App zijn niet alleen alle tv-uitzendingen van de zenders Eurosport 1 en 2 te volgen. Ook de wedstrijden van alle overige courts zijn via een livestream op de app van deze sportzender te bekijken. Dit geldt niet alleen voor de editie van 2022. In principe zijn ook het Australian Open 2023, het toernooi van 2024 en de editie van 2025 op die manier per livestream te bekijken. Deze livestream-app is dus een waar Walhalla voor de ware tennisfan.

Livestream kwalificatietoernooi Australian Open

Via de livestream van de Eurosport Player zijn niet alleen de wedstrijden van het hoofdtoernooi live te bekijken. Ook de wedstrijden uit het kwalificatietoernooi (die in Nederland en België allemaal niet live op tv worden uitgezonden) zijn via de livestream van Eurosport te bekijken. Via de Eurosport Player kan men kiezen naar welke baan men per livestream wil kijken.

Livestream hoofdtoernooi, alternatief: live online tv via Go App

Een legaal alternatief om per livestream naar de Australian Open te kijken is de Go App (online televisie). Hiermee kan men per livestream naar de live tv-uitzendingen van Eurosport kijken. Vergeleken met de officiële livestream van die sportomroep heeft deze Go App dus wel als nadeel, dat men hiermee per stream niet alle courts live kan bekijken, doch alleen de wedstrijden die op televisie te zien zijn. De grote wedstrijden zoals de finale zijn dus wel live bij hen te zien. De Go App is een product van Ziggo. Voor klanten met digitale tv is dit een 'gratis' optie. Men kan hiermee per livestream naar tv kijken in de gehele Europese Unie. Ook in sommige landen buiten de EU (zoals Noorwegen en IJsland) kan men via een livestream op die app live naar televisie kijken anno 2022 (en dat aantal landen neemt in 2023, 2024 en 2025 alleen maar toe). Wie geen tijd of zin heeft om 's nachts live op tv of via een livestream naar het Australian Open te kijken, kan de tv-uitzendingen via een stream op die app ook nog een week lang terugkijken.

Livestream iTv-app

Een alternatief voor klanten van KPN is, om het Australian Open via een livestream op de iTV-app te bekijken. Voor de iTV-app geldt hetzelfde als voor de Go App: men hoeft als abonnee van die tv-providers er niets voor bij te betalen om die app te gebruiken. In principe heeft men op die manier dus een gratis livestream van het Australian Open (bij de meeste toppartijen), maar in tegenstelling tot de stream op de Eurosport Player, kan men via de livestreams op de Go App en de iTV-app niet alle partijen zien (doch alleen de partijen die live op de tv-zender Eurosport1 worden uitgezonden).De iTV-app is vooral bedoeld voor KPN-klanten die op een smartphone via een livestream naar live tv willen kijken.

Livestream Interactieve Tv

Klanten van KPN kunnen ook per livestream naar de Eurosport tv-uitzendingen van dit tennistoernooi kijken via de site Interactieve Tv. Die site is vooral geschikt voor mensen die via een desktop computer naar een livestream willen kijken. Ook via deze site kan men in de hele EU per livestream naar de live tv-uitzendingen van dit tennistoernooi kijken, net als op de iTV-app. Hierbij geldt ook weer, dat via zo'n livestream op deze site dus alleen de tv-wedstrijden te zien zijn en niet de overige partijen van de Australian Open (die wel per livestream op de Eurosport Player te zien zijn).

Livestream Australian Open bij Discovery+

Met ingang van de editie van 2022 is het ook mogelijk om de live tv-uitzendingen van Eurosport bij dit tennistoernooi via een livestream op de Discovery+ App te bekijken. Dit geldt ook voor de edities van 2023 en 2024. Hoeveel er precies te zien is via die livestream (alleen de tv-partijen, of ook andere wedstrijden) wordt door Eurosport bepaald. De stream is niet gratis. Men dient een abonnement op die app te hebben om deze stream van het Australian Open live te kunnen bekijken. De stream is geo-restricted en dus niet in elk land beschikbaar.

Livestream NLziet? Neen

Is het mogelijk om het Australian Open via een livestream bij NLziet te bekijken? Het is niet mogelijk om de live tv-uitzendingen van het Australian Open via een livestream op de NLziet-app te bekijken. Op die populaire tv-app zijn namelijk niet per livestream zenders te ontvangen waarop dit Australische tennistoernooi live wordt uitgezonden.

Grand Slam Tennis live op tv en via livestream bij Eurosport

Het tweede grandslamtoernooi van het seizoen, Roland Garros (French Open), wordt eveneens live op tv en online per livestream uitgezonden door Eurosport. Ook Wimbledon is live op tv en per livestream bij hen te zien. Eveneens is het US Open live op tv en via een livestream bij hen te bekijken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK wielrennen live op tv en livestreamEK wielrennen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het EK wielrennen wordt deels live op televisie ui…
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…
Tennis: wedstrijden Kiki Bertens live op tv en livestreamTennis: wedstrijden Kiki Bertens live op tv en livestreamKiki Bertens werd in 1991 geboren in Wateringen. In 2009 werd zij tennisprof. In de loop der jaren groeide zij uit tot e…
Tennis: wedstrijden Kim Clijsters live op tv en livestreamTennis: wedstrijden Kim Clijsters live op tv en livestreamKim Clijsters behoort tot de grootste sportheldinnen die Vlaanderen voort heeft gebracht. Vele jaren behoorde zij tot de…

Tennis: US Open live op tv en livestreamTennis: US Open live op tv en livestreamHet US Open wordt jaarlijks gehouden in de nazomer. Het evenement vindt plaats op het tennispark van Flushing Meadows (N…
Tennistoernooien, de grand slam tegenover de recreatieveDe grand slam, als je van tennis houdt heb je deze bekende toernooien vast wel eens op tv bekeken. Uit welke toernooien…
Bronnen en referenties
  • http://www.australianopen.com/
  • http://www.nsp.nl/335-kijkcijferrecord-eurosport-bij-australian-open.html
  • https://derotsmedia.com/2017/12/09/2018-start-met-heel-veel-tennis-op-eurosport/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 14-01-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.