Tennis: US Open live op tv en livestream

Tennis: US Open live op tv en livestream Het US Open wordt jaarlijks gehouden in de nazomer. Het evenement vindt plaats op het tennispark van Flushing Meadows (New York). Het US Open is in Nederland en België live op tv te volgen. Ook kan men de wedstrijden van het US Open online per livestream bekijken. Op welke zenders vinden de live-uitzendingen plaats? Hoe kan men het US Open via een livestream bekijken? Hoe is de geschiedenis verlopen van dit Amerikaanse Grand Slam-toernooi?

Geschiedenis: US Open (tennis)

De eerste editie van dit toernooi werd gehouden in 1881. In die begintijd werd het georganiseerd in Newport en er werd alleen een herentoernooi gehouden. Officieel was dit evenement toen nog het U.S. National Championship Tennis. Het overgrote merendeel van de deelnemers was in die periode Amerikaan, maar toch haalde bij de eerste editie een niet-Amerikaanse deelnemer de finale. Dat was de Brit William Glyn, die woonachtig was in Amerika. Hij verloor de finale overigens van de Amerikaan Richard Sears.

Internationalisering

In 1903 was de Brit Laurence Doherty de eerste niet-Amerikaan die erin slaagde om dit toernooi te winnen. De tweede niet-Amerikaan was de legendarische Fransman René Lacoste, die zegevierde in 1926 en 1927. In die jaren twintig van de twintigste eeuw was het toernooi inmiddels uitgegroeid tot een echt internationaal evenement en was er ook een damestoernooi aan gekoppeld. Het toernooi had in de tussentijd ook een nieuwe locatie gekregen: het tennispark in Forest Hills, in Queens (New York). Dat zou tot 1977 de vaste locatie van het evenement blijven.

Ondergrond US Open: gras, gravel en hardcourt

Oorspronkelijk werd dit tennistoernooi op grasbanen gespeeld. Gras was in de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw de logische ondergrond waarop veruit de meeste toptoernooien in het tennis werden gespeeld. Gras heeft echter veel nadelen als ondergrond bij het tennis. Grasbanen slijten snel, het onderhoud is duur en arbeidsintensief. Daarnaast stuitert een tennisbal minder hoog op een grasbaan dan op andere ondergronden, wat voor velen het tennisplezier vermindert. Daarom zijn er in de tweede helft van de twintigste eeuw allerlei andere ondergronden sterk opgekomen in de wereld van het tennis, die het gras uit het overgrote merendeel van de tennisparken hebben verjaagd.

Ook in het tennispark van Forest Hills, waar het US Open werd gespeeld, vond zo'n revolutie plaats. Tot en met 1974 werd er tennis gespeeld op gras, maar met ingang van 1975 waren de grasbanen vervangen door gravel. In 1978 verhuisde het US Open Tennis naar een ander tennispark: Flushing Meadows. De banen hebben daar hardcourt als ondergrond. Dat tennispark is sindsdien de vaste locatie van het toernooi gebleven en de ondergrond van het US Open is sindsdien ook altijd hardcourt gebleven. Een opvallende prestatie leverde Jimmy Connors. Hij is de enige speler die erin slaagde om het US Open op alle drie de ondergronden te winnen: gras, gravel en hardcourt.

Erelijst

Wie is (voorafgaand aan het US Open 2022) de succesvolste speler uit de historie van het heren enkelspel op dit toernooi? Dat zijn er drie: Richard Sears, Bill Tilden en William Larned. Zij slaagden er allen in om het toernooi zeven keer te winnen. Wie is de succesvolste speelster aller tijden in het dames enkelspel bij dit toernooi? Dat is Molla Mallory. Zij won acht keer dit Amerikaanse tennistoernooi.

Data: plek op de kalender

Het US Open begint doorgaans eind augustus. Het hoofdtoernooi van het US Open duurt twee weken. Het begint op een maandag. Twee weken later wordt op de zaterdag de finale van het dames enkelspel gespeeld en op de zondag de eindstrijd van het heren enkelspel.

Programma

Hoe laat beginnen de wedstrijddagen (Nederlandse en Belgische tijd)?

Hoe laat beginnen de partijen op het US Open voor de kijkers in Nederland en België op tv en livestream? Vanwege het tijdsverschil tussen New York en Europa beginnen de eerste partijen van de meeste wedstrijddagen pas in de namiddag om 17u00. In de slotfase van het toernooi (kwartfinales, halve finales en finale) beginnen de wedstrijddagen in het enkelspel nog later.

Programma: hoe laat de halve finales en finale US Open?

Wanneer worden de halve finales en finales in het enkelspel gespeeld? Als gevolg van het tijdsverschil tussen Nederland en New York zijn de halve finales van het dubbelspel in Nederland 's avonds te zien en zijn de halve finales van het enkelspel pas 's nachts live te zien. Op de laatste donderdag van het toernooi kan men live kijken naar de halve finales in het dames enkelspel. Hoe laat is dit live te zien? De live-uitzending van de halve finales van de dames staat in de nacht van donderdag op vrijdag om 0u30 CET (Nederlandse en Belgische tijd) op het programma. Op de laatste vrijdag (taan de halve finales van het heren enkelspel op het programma. Hoe laat beginnen de halve finales van de heren? De eerste halve finale begint om circa 20u10. De tweede halve finale staat gepland om circa 01u00. Het exacte begintijdstip van die tweede halve finale kan nog weleens wisselen en is afhankelijk van het verloop van het programma.

Finale dames enkelspel: hoe laat ?

Op de laatste zaterdag van het toernooi wordt de finale van het dames enkelspel gespeeld. Hoe laat begint die finale van het US Open? De uitzending begint op zaterdagavond om circa 21u30 met een voorbeschouwing. De finale zelf begint om circa 22u00. De finale is live op tv te zien bij Eurosport 1. Ook kan men hem live online bekijken via een stream van Eurosport.

Finale heren enkelspel US Open: hoe laat begint de uitzending?

Op de slotdag van het toernooi vindt bij het US Open (tennis) de finale van het heren enkelspel plaats. De live-uitzending van de finale van het heren enkelspel is op die avond live te zien vanaf circa 21u30 (Nederlandse tijd). Eerst is er een voorbeschouwing te zien. De finale begint om 22u00. De live-uitzending is te zien op Eurosport 1 en een livestream van Eurosport.

US Open live op tv: Eurosport

Op welke zender is het hoofdtoernooi van het US Oen in Nederland en België live te zien? Voor beide landen zijn de uitzendrechten van het US Open (live tv en livestream) in handen van Eurosport. Zij zenden het US Open live uit op hun zenders Eurosport 1 en Eurosport 2. Eurosport 1 is het hoofdnet dat in de meeste standaard tv-pakketten zit. Eurosport 2 zit bij de meeste Nederlandse en Vlaamse tv-kijkers niet in het standaardpakket, maar het is meestal wel beschikbaar in een extra tv-pakket. Bij diverse voorgaande edities kon men in de week voorafgaand aan het hoofdtoernooi op deze sportomroep genieten van live-uitzendingen (tv en livestream) van het kwalificatietoernooi. In 2020 was er geen kwalificatietoernooi vanwege het coronavirus. Bij daaropvolgende edities van het US Open is er wel weer een kwalificatietoernooi dat deels bij hen live op tv te zien is (en online geheel via een livestream).

Uitzendschema Eurosport: Tennis US Open

Vanwege het grote tijdsverschil tussen Nederland en de Verenigde Staten vinden veel live tv-uitzendingen van het US Open voor de Nederlandse en Vlaamse kijkers 's avonds en 's nachts plaats. Hieronder vindt u uitzendschema's voor dit tennistoernooi voor de kijkers in Nederland en België.

Live op tv bij Sporza?

In het verleden werd het US Open in België ook vaak live op tv uitgezonden door de publieke omroep VRT (Sporza). Het US Open is echter niet live op tv te zien bij Sporza. Ook het Nederlandse NOS Studio Sport zond soms wedstrijden live op tv uit (met name bij Nederlandse successen) van de US Open. De NOS heeft echter ook niet de live-uitzendrechten (tv en livestream) van dit toernooi.

Livestream US Open (Tennis)

Livestream US Open op Eurosport Player

Het US Open is online te volgen via een livestream van Eurosport. Hiermee kan men dus op een computer (tablet, smartphone, laptop, enzovoort) live naar de US Open kijken. De stream bevindt zich op elke wedstrijddag op de Eurosport Player App. Om een livestream op die app te bekijken, dient men echter wel een (betaald) abonnement te hebben op deze dienst van Eurosport. De Eurosport Player App biedt per livestream doorgaans zeer interessante opties voor de fanatieke fans van het tennis. Zo kan men via die app ook alle partijen van het US Open per livestream bekijken, die niet op televisie worden uitgezonden. Ook wedstrijden uit het dubbelspel zijn via zo'n livestream te zien. Eveneens zijn via zo'n livestream alle wedstrijden van het kwalificatietoernooi bij hen te zien. Niet alleen in 2022 zijn alle wedstrijden via zo'n livestream te volgen. Ook voor het US Open 2023 heeft men zo'n livestream-contract. Eveneens bij de editie van het US Open 2023 is in principe elk duel via de livestream te bekijken. Andere Grand Slam-toernooien zijn eveneens via zo'n livestream te volgen. Eurosport Player biedt ook aparte abonnementen aan voor tennisfans die graag via een livestream naar toptennis kijken. Met zo'n abonnement kan men elk Grand Slam-toernooi in het tennis via de livestream bekijken en hoeft men daarvoor dus niet een compleet 'Player-abonnement' te nemen. Zo kan men dus via de livestream elke wedstrijd van elk Grand Slam-toernooi in het tennis bekijken.

Livestream US Open Tennis via Go App (live in de hele EU)

Ook via een livestream op de Go App (online tv) kan men naar de live tv-uitzendingen van Eurosport bij dit US Open kijken. Die app is van VodafoneZiggo. Hiermee kan men echter alleen via de livestream de wedstrijden zien die live op tv te zien zijn. De overige wedstrijden, die alleen op de Eurosport Player per livestream te zien zijn, kan men niet via een stream op de Ziggo Go App bekijken. Het voordeel van de livestreams op de Go App is wel, dat klanten van Ziggo niets hoeven te betalen om deze dienst te kunnen gebruiken. Voor hen is dit in de praktijk dus een 'gratis livestream' waarmee men online de belangrijkste wedstrijden van dit US Open kan bekijken. Elke livestream van het US Open Tennis op die app is in de hele EU te bekijken. Ook in sommige landen buiten de Europese Unie is zo'n livestream te bekijken. Tot de overige landen waar zo'n livestream legaal bekeken kan worden behoren Noorwegen, Groot-Brittannië, Martinique, IJsland, Frans-Guyana en Liechtenstein.

Livestream kwalificatietoernooi US Open

Het is ook mogelijk om via een livestream van Eurosport naar het kwalificatietoernooi van het US Open te kijken. De livestream is te vinden op de Eurosport Player en begint dagelijks om 19u00. Op die app kan men als abonnee kiezen welk duel van het kwalificatietoernooi van het US Open per stream live wil bekijken.

Livestream US Open bij NLziet? Neen

Is het mogelijk om de tenniswedstrijden van het US Open live te bekijken op de NLziet-app? Neen, de zenders die meewerken aan dat mediaplatform (Talpa, NPO en RTL Nederland) hebben niet de live uitzendrechten (tv en livestream) van het US Open (tennis). Eurosport behoort niet tot de omroepen die via een livestream te bekijken zijn op die populaire tv-app.

Livestream iTV-app

Mede vanwege het succes van de Ziggo Go App heeft KPN ook een soortgelijke app voor haar klanten ontwikkeld. Deze is bedoeld voor klanten die een abonnement op interactieve tv hebben. Zij hoeven niets bij te betalen om deze app te mogen betalen; voor hen is dit in de praktijk dus ook een soort 'gratis livestream' van de topwedstrijden van dit tennistoernooi. Zo'n livestream van de tv-uitzendingen is voor de KPN-klanten in de hele EU te bekijken. De iTV-app kunnen mensen op hun smartphone downloaden om zo dus op die telefoon per livestream naar tv te kunnen kijken. KPN-klanten die liever de livestream op een desktop computer of laptop bekijken, kunnen inloggen op de site van Interactieve Tv van KPN en daarop live via een stream naar de uitzendingen van dit tennistoernooi kijken.

Livestream US Opens bij Discovery+

Via een livestream van Discovery Plus zijn ook de live tv-uitzendingen van Eurosport bij het US Open te bekijken. Discovery is namelijk het moederbedrijf van deze sportomroep. Om hun livestream van het US Open te kunnen bekijken, dient u wel een abonnement op Discovery Plus te hebben. Ook bij het US Open 2023 en de edities van 2024 en 2025 hebben zij de uitzendrechten voor een livestream.

Livestream Sporza? Neen

Bij voorgaande edities van het US Open Tennis, toen Sporza dit evenement op tv uitzond, boden zij online ook een gratis livestream aan van hun uitzendingen. Deze gratis livestream was overigens wel geo-restricted (alleen in België mocht men die gratis stream van het tennis in Flusing Meadows officieel bekijken). Sporza heeft echter niet meer de live-uitzendrechten (live tv en online stream) van dit evenement, met als gevolg dat zij dus ook niet zo'n gratis livestream meer aan kunnen bieden aan hun Belgische kijkers. Sinds de gloriedagen van het Belgische tennis bij de dames voorbij is (met grootheden zoals Henin en Clijsters aan de wereldtop), zenden zij deze sport sowieso minder vaak live uit op tv en via een livestream.

Livestream NPO (NOS Studio Sport)? Neen

NOS Studio Sport biedt doorgaans ook vaak een gratis livestream aan van grote sportevenementen op hun site. Ook zijn hun live tv-uitzendingen via een gratis livestream bij hen te bekijken op NPO Start. Is er bij hen ook een gratis livestream te vinden van het US Open Tennis? Neen, zij hebben niet de uitzendrechten (live tv en livestream) van dit evenement en kunnen dus niet een gratis stream aanbieden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tennis: wedstrijden Kiki Bertens live op tv en livestreamTennis: wedstrijden Kiki Bertens live op tv en livestreamKiki Bertens werd in 1991 geboren in Wateringen. In 2009 werd zij tennisprof. In de loop der jaren groeide zij uit tot e…
Kiki Bertens: biografie en resultatenKiki Bertens: biografie en resultatenDe Nederlandse tennisster Kiki Bertens werd geboren op 10 december 1991. Ze begon te tennissen toen ze zes jaar oud was.…
Tennis: wedstrijden Kim Clijsters live op tv en livestreamTennis: wedstrijden Kim Clijsters live op tv en livestreamKim Clijsters behoort tot de grootste sportheldinnen die Vlaanderen voort heeft gebracht. Vele jaren behoorde zij tot de…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…

Tennis: Wimbledon live op tv en livestreamTennis: Wimbledon live op tv en livestreamAl sinds 1877 bestaat het tennistoernooi op de grasbanen van Wimbledon. Dit toernooi is op diverse tv-zenders live te vo…
Tennis: Australian Open live op tv en livestreamTennis: Australian Open live op tv en livestreamHet Australian Open is traditioneel het eerste Grand Slam-tennistoernooi van het jaar. Dit toernooi werd voor het eerst…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/US_Open_(tennis)
  • https://derotsmedia.com/2015-wie-zendt-welke-tenniswedstrijd-uit/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 21-08-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.