Tennis: Wimbledon live op tv en livestream

Tennis: Wimbledon live op tv en livestream Al sinds 1877 bestaat het tennistoernooi op de grasbanen van Wimbledon. Dit toernooi is op diverse tv-zenders live te volgen. Elke wedstrijd van Wimbledon is via een livestream online te bekijken. Door welke omroepen wordt Wimbledon live op tv uitgezonden? Waar vindt men een livestream van Wimbledon? Hoe is de geschiedenis van Wimbledon verlopen?

De geschiedenis van Wimbledon

In de beginjaren was Wimbledon puur een Engels toernooi. Pas rond 1900 werd het een internationaal evenement. In 1905 was May Sutton uit de Verenigde Staten de eerste niet-Engelse speelster die erin slaagde om dit grastoernooi in Londen te winnen. In de loop der tijd is Wimbledon uitgegroeid tot het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld. Samen met het Australian Open, Roland Garros (het French Open) en het US Open behoort Wimbledon tot de Grand Slam-toernooien. Dit zijn onbetwist de vier grootste toernooien in de tenniswereld.

Jarenlang mochten overigens alleen amateurs deelnemen aan dergelijke toptoernooien. Pas in de tweede helft van de jaren zestig brak er een grote revolutie uit in de wereld van het tennis en sindsdien mogen ook profs deelnemen aan de Grand Slam-toernooien. De enige Nederlander die ooit het enkelspel op Wimbledon heeft gewonnen was Richard Krajicek in 1996.

Erelijst

Wie zijn (voorafgaand aan Wimbledon 2022) de succesvolste spelers uit de historie van dit toernooi? Recordhouder in het heren enkelspel is Roger Federer. Hij won het toernooi in Londen acht keer. Bij de dames heeft Martina Navratilova het record in het enkelspel. Zij won de finale op het heilige gras van Londen negen keer.

Het heilige gras van Wimbledon

Wimbledon is een toernooi vol tradities. Eén van de belangrijkste tradities is, dat dit toernooi op gras wordt gespeeld. In het verre verleden werd wereldwijd het merendeel van de tennistoernooien op gras gespeeld. In de loop der tijd is men om allerlei praktische en speltechnische redenen echter bij de meeste tennistoernooien en tennisparken overgestapt naar andere ondergronden. Op Wimbledon is men echter altijd op gras blijven spelen.

Datum: plek op de kalender

Dit toernooi begint doorgaans eind juni of begin juli. Wimbledon 2022 begint bijvoorbeeld op 27 juni. Ook bij de edities van Wimbledon 2023, 2024 en 2025 staat deze plek op de kalender al gereserveerd.

Wimbledon: aantal deelnemers en prijzengeld

Aan het hoofdtoernooi van zowel het heren enkelspel als het dames enkelspel doen 128 deelnemers mee. Het totale prijzengeld van Wimbledon bedraagt circa 38 miljoen pond (ongeveer 44 miljoen euro). De prijzenschema's van de heren en de dames zijn gelijk aan elkaar. Wie de eindzege behaalt in het enkelspel krijgt 2.350.000 pond. Wie reeds in de eerste ronde wordt uitgeschakeld, ontvangt toch nog 45.000 pond aan prijzengeld.

Wimbledon live op tv: Eurosport en BBC

Wimbledon wordt in België en Nederland live op tv uitgezonden door Eurosport. Ook kunnen Nederlanders en Belgen het toernooi natuurlijk live op tv volgen via de Britse publieke omroep BBC. Een deel van Wimbledon wordt in Nederland ook door Ziggo Sport Totaal live uitgezonden op tv (en via de stream).

Wimbledon live op tv bij Eurosport

Bij Eurosport wordt een groot deel van het toernooi live uitgezonden op het hoofdnet Eurosport 1, dat bij de meeste Nederlandse en Belgische tv-kijkers in het basispakket zit. Vanwege het grote aanbod aan overige topsportevenementen in de maand juli (waaronder de Tour de France), wordt soms echter ook een deel van Wimbledon live uitgezonden op de zender Eurosport 2. Om die zender te ontvangen dient men meestal een abonnement op een extra tv-pakket te hebben. De ware tennisfan die zoveel mogelijk van Wimbledon wil zien, kan overigens het beste terecht bij de livestream van de Eurosport App (zie verderop). Daarop zijn alle wedstrijden van het toernooi live online te bekijken. Via die livestream wordt zelfs deels het kwalificatietoernooi live uitgezonden. Bij Wimbledon wordt echter ook op tv een deel van het kwalificatietoernooi live uitgezonden.

Hoe laat?

Tijdens Wimbledon beginnen de live tv-uitzendingen en livestream doorgaans om circa 12u00 CET (Central European Time, de tijd in Nederland en België). Dat geldt vooral in de eerste anderhalve week. In de laatste dagen van Wimbledon zijn er minder partijen (met name in het enkelspel) en beginnen de live-uitzendingen op de meeste zenders dus ook later.

Wimbledon deels live op tv bij Ziggo Sport

In Nederland zendt ook Ziggo Sport Totaal een deel van Wimbledon live op tv uit. Zij hebben een sublicentie voor de live-uitzendingen (tv en livestream). Bij Ziggo Sport Totaal beginnen de live tv-uitzendingen doorgaans om circa 12u00. De live-uitzendingen vinden meestal plaats op hun zender Ziggo Sport 14 (gratis voor klanten van digitale tv bij Ziggo) en op de abonneekanalen Select en Tennis. (Op dagen dat er bij de Formule 1 vrije trainingen of kwalificaties zijn, heeft die sport op de kanalen 14 en Select voorrang boven het Londense tennistoernooi, maar het toernooi is dan nog wel live te bekijken op hun kanaal Tennis.) 's Avonds heeft Ziggo Sport 14 om circa 22u00 het programma Wimbledon Today, met hoogtepunten van die dag.

Wimbledon live op BBC

Wimbledon is ook jaarlijks live op tv te bekijken bij de BBC. Op de meeste dagen begint hun live tv-uitzending van Wimbledon om circa 12u00. Het tennistoernooi wordt live uitgezonden op zowel BBC One als BBC Two. Dagelijks heeft men traditioneel rond 21u00 het programma 'Today at Wimbledon' op BBC Two, met de hoogtepunten van het tennis uit Londen van die dag.

Wimbledon live tv: niet meer op Sporza

Jarenlang werden er ook sublicenties (live tv en livestream) verkocht aan Sporza, waardoor ook die delen van het toernooi live konden uitzenden. Daar is echter een einde aan gekomen. Deze omroep staat niet meer vermeld bij de officiële broadcasters die uitzendrechten hebben (live tv en livestream) van Wimbledon. Het toernooi is dus niet meer live bij hen te zien. Het is de verwachting dat zij het evenement ook in 2023 en 2024 niet live zullen uitzenden.

Wimbledon live bij de NPO: halve finales en de finale?

De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) staat doorgaans niet in de officiële lijst op de site van het tennistoernooi, van de Official Broadcasters die de uitzendrechten (live tv en livestream) hebben van Wimbledon. Bij veel edities, zoals in 2019, koopt de NOS echter een sublicentie, waardoor ze toch een deel van het toernooi mogen uitzenden. De NOS heeft bij die edities dan bijvoorbeeld alleen de live-uitzendrechten van de halve finales (heren) en de finales (heren en dames) van het enkelspel van Wimbledon. Alleen die wedstrijden zijn dan dus live op tv bij hen te zien. Er werd verwacht dat ze ook in 2021 zo'n sublicentie zouden hebben, aangezien dat al heel wat jaren traditie was. Dat is echter niet het geval. Van de wedstrijden van Wimbledon 2021 mogen ze geen live-beelden uitzenden op tv. Ook de gratis stream waarop live de halve finales en finale te zien waren, bieden ze met ingang van 2021 niet meer aan. Het is de verwachting dat de NOS ook bij Wimbledon 2022 en de edities van 2023 en 2024 niet meer zo'n sublicentie heeft. Mede door de mindere prestaties van Nederlandse tennissers is hun interesse in het proftennis qua uitzendrechten sterk gedaald.

Livestream Wimbledon

Livestream Eurosport

Wimbledon is ook via een livestream van Eurosport online te bekijken. Met zo'n livestream kan men dus Wimbledon bekijken op bijvoorbeeld een smartphone of computer. Tijdens het toernooi zijn hun livestreams van Wimbledon te vinden op de Eurosport App. (Jarenlang droeg deze streamingdienst de naam Eurosport Player.) Alle wedstrijden van dit Engelse tennistoernooi zijn live online via een stream op die app te volgen. Er staan op alle wedstrijdbanen van het tenniscomplex van Wimbledon camera's waarmee de duels via de livestream in beeld worden gebracht. Men dient een betaald abonnement op die app te hebben, om zo'n livestream te kunnen bekijken. De Eurosport biedt voor de fanatieke tennisfans doorgaans veel voordelen tijdens Grand Slam-toernooien. Op die app kan men namelijk ook per livestream naar partijen kijken, die niet live op tv worden uitgezonden. Hierdoor kan men op die stream werkelijk nagenoeg alle partijen van Wimbledon live bekijken. Deze sportzender heeft de online-uitzendrechten voor de livestreams van alle vier de Grand Slam-toernooien. Men heef in principe voor vele jaren deze rechten. Men kan de partijen via zo'n stream niet alleen live bekijken, men kan ze ook achteraf op die app terugkijken.

Livestream kwalificatietoernooi Wimbledon op de Eurosport App

Eurosport zendt online niet alleen het hoofdtoernooi van Wimbledon via hun livestream uit. Ook het kwalificatietoernooi is in via een livestream van Eurosport te volgen. De stream begint dagelijks om circa 12u00.

Alternatief: livestream Wimbledon via Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar Wimbledon te kijken. Hiermee kan men geheel legaal alsnog per livestream de tv-uitzendingen van zowel Eurosport als de BBC volgen. Elke livestream van de Go App is te bekijken in de gehele EU. Zo kan men dus ook op vakantie in een ander EU-land per livestream naar Wimbledon kijken. Elke stream is ook in diverse landen buiten de EU te bekijken zoals Groot-Brittannië, Noorwegen en IJsland. Er is de hoop dat in 2023, 2024 en 2025 het aantal landen verder wordt uitgebreid waar zo'n livestream te ontvangen is. Deze app is een dienst van VodafoneZiggo. De dienst is bedoeld voor iedereen met een abonnement op digitale tv bij Ziggo. Men kan op die app per livestream dezelfde zenders bekijken als op tv. Als vaste klant van Ziggo heeft men in de praktijk via deze app dus eigenlijk een gratis livestream voor Wimbledon. Voor veel sportliefhebbers is zo'n livestream op die app natuurlijk een geweldige uitkomst. Voor de extreem fanatieke tennisfans heeft daarentegen de Eurosport Player toch grote voordelen boven de Ziggo Go App. Op de Eurosport Player kan men immers nagenoeg elke partij van dit Londense tennistoernooi per livestream bekijken. Op de Ziggo Go App kan men daarentegen per livestream alleen de wedstrijden zien van Wimbledon die Eurosport, Ziggo Sport en de BBC live op tv uitzenden. In de praktijk is dit geen ramp voor de modale sportliefhebber: de meeste partijen van wereldtoppers, Nederlanders en Belgen worden toch wel live op tv uitgezonden door Eurosport en zijn dus ook via de Ziggo Go App per livestream te bekijken. Het voordeel voor Ziggo-klanten is natuurlijk dat deze livestream gratis is op de Go App, terwijl men voor de livestreams op de Eurosport Player een extra betaald abonnement dient aan te schaffen. Men kan overigens op de Go App van Ziggo niet alleen live naar Wimbledon kijken, men kan ook een week lang per stream de tv-uitzendingen terugkijken.

Livestream Wimbledon bij Ziggo Sport Totaal

Het is ook mogelijk om delen van Wimbledon per livestream te bekijken bij Ziggo Sport Totaal. Hun livestream bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. Om zo'n livestream te kunnen bekijken, dient men wel een betaald abonnement op die app te hebben. Op de Ziggo Sport Totaal Go App zijn alleen maar de wedstrijden per livestream te bekijken, die ook live op tv worden uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Wat dat betreft heeft men op deze app dus veel minder mogelijkheden om per livestream naar wedstrijden van Wimbledon kijken, dan bij de Eurosport Player.

Livestream Wimbledon van overige omroepen: geo-restricted

Naast de livestream van de Eurosport Player en de stream van Ziggo Sport zijn er op het internet ook nog allerlei andere livestreams aanwezig. Wanneer dit een officiële livestream is, dan is dit vaak een stream van een buitenlandse tv-omroep. Voor zo'n livestream geldt echter dat deze 'geo-restricted' is. Dit houdt in dat men zo'n livestream officieel niet mag bekijken buiten het land waarvan de betreffende omroep de 'online uitzendrechten' heeft. Dat betekent in dat men zo'n livestream voor Wimbledon alleen in het 'thuisland' van die omroep mag bekijken. Voor andere landen is deze livestream 'geo-blocked' (geblokkeerd). In Nederland moet men dus officieel naar een livestream kijken van Eurosport of Ziggo Sport. Die twee omroepen hebben namelijk officieel de uitzendrechten voor een livestream in Nederland. De andere omroepen hebben doorgaans alleen de uitzendrechten voor een livestream in hun eigen land.

Livestream Sporza? Neen

Bij veel voorgaande edities van Wimbledon kon men dit tennistoernooi deels ook bekijken via een gratis livestream van de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Sporza bood in die tijd op elke wedstrijddag een gratis livestream aan voor de kijkers in België. (Voor kijkers van buiten België was die gratis livestream officieel 'geo-blocked'.) Helaas heeft deze omroep echter niet meer de uitzendrechten om zo'n gratis livestream van Wimbledon aan te kunnen bieden.

Livestream Wimbledon bij NPO? Halve finales en finale?

Kan men ook delen van Wimbledon via een gratis livestream bekijken bij de Nederlandse publieke omroep? De NPO biedt doorgaans bij een beperkt aantal wedstrijden een gratis livestream aan voor kijkers in Nederland. Via hun livestream kon men jarenlang de halve finales van het herenenkelspel bekijken en de finales van zowel het dames enkelspel als het heren enkelspel. Bij de overige rondes van Wimbledon zond NOS Studio Sport geen livestream uit, aangezien ze daar de live-uitzendrechten niet van hebben. Bij de editie van 2021 was dat echter niet het geval.

Oorspronkelijk leek het er in diverse jaren op dat de NPO (NOS Studio Sport) niet meer een gratis livestream aan kon bieden, gezien de officiële informatie die Wimbledon bij die edities bekend maakte over de uitzendrechten van dit tennistoernooi in (live tv en livestream). De NOS/NPO ontbrak namelijk in het overzicht van omroepen die een licentie hadden om live op tv of per livestream dit toernooi uit te zenden. Eveneens ontbrak dit tennistoernooi dan vaak, tot enkele dagen voor de werkelijke uitzendingen, in hun uitzendschema's. Uiteindelijk bleek de NOS dan dikwijls toch een sublicentie te hebben gekocht voor een deel van het toernooi, met als gevolg dat men via hun gratis livestream nog wel de halve finales en finales van het enkelspel kan bekijken (doch de rest van het toernooi is dus niet live bij hen online te zien). In 2022, 2023 en 2024 is dit niet meer het geval. De gratis livestream van de slotdagen van Wimbledon bevond zich in het verleden op de site van de NOS in de rubriek sport. Ook kon men die gratis livestream bekijken via de NOS-app. Men kon bij hen een gratis livestream vinden van de halve finales van het heren enkelspel op Wimbledon. Ook vond men bij hen de gratis livestream van de finale van het dames enkelspel. Eveneens vond men bij hen de gratis livestream van de heren enkelspel finale van Wimbledon. Helaas is er met ingang van 2021 dus niet meer zo'n gratis stream bij hen te vinden.

Livestream Wimbledon bij Discovery+

Nederlandse abonnees van Discovery+ kunnen sinds Wimbledon 2022 de wedstrijden live online volgen. Ook Wimbledon 2023 en de edities van 2024 en 2025 zijn per livestream bekijken op die app. Deze livestream wordt aangeboden in samenwerking met Eurosport. Op de stream is zowel het hoofd- als het kwalificatietoernooi live te zien. In veel andere landen, waaronder België, is deze stream van het Londense tennis bij Discovery+ niet beschikbaar.

Livestream BBC bij Wimbledon? Ja, maar geo-restricted

De BBC zendt het tennis van Wimbledon in ook per livestream online uit. Hun livestream begint dagelijks om circa 12u00 CET (11u00 Engelse tijd) en duurt tot circa half tien 's avonds. Hun livestream is echter geo-restricted en mag men officieel alleen in Groot-Brittannië bekijken. Dit is in theorie natuurlijk wel jammer, mede omdat dit een gratis livestream van Wimbledon is. De BBC heeft echter alleen maar de uitzendrechten voor de livestream in Groot-Brittannië. Wie in Nederland (of een ander land op het Europees continent) toch graag naar per livestream naar de live-uitzendingen van de BBC wil kijken, kan dat legaal doen via bijvoorbeeld de Go App (Ziggo) of InteractieveTv (KPN). Daarop kan men echter alleen maar per livestream naar de tv-uitzendingen van BBC kijken, partijen die alleen online per stream bij hen te zien zijn, kan men niet via zo'n tv-app live bekijken.

Livestream Wimbledon via iTV

Het is ook mogelijk om live tv-uitzendingen van tenniswedstrijden van Wimbledon te bekijken via een livestream op de iTV-app. Ook is het mogelijk om die live tv-uitzendingen online te bekijken via de website van InteractieveTv. Zowel die app al die site zijn van KPN. Het is vergelijkbaar met de Go App bij Ziggo. Net als elke livestream op de Go App is ook elke stream op de iTV-app in de hele EU te bekijken. Dit is dus ook een handige optie voor klanten van KPN die op vakantie in een EU zijn en online (via een livestream) naar Nederlandse tv-uitzendingen van Wimbledon willen kijken. De website van InteractieveTv is bedoeld om op een desktop computer of laptop naar via een livestream naar tv willen kijken. De app van iTV is vooral geschikt voor live tv-kijken per livestream op een smartphone of tablet.

Lees verder

© 2012 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Schaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamSchaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamHet WK afstanden is een schaatskampioenschap dat sinds 1996 bestaat. Deze wereldkampioenschappen schaatsen worden in Ned…

Dynamisch Speelsterkte Systeem/Rating TennisDe Koninklijke Nederlanse Tennisbond (KNLTB) maakt gebruik van het zogenaamde Dynamisch Speelsterkte Systeem (DSS). In d…
Tennis: Australian Open live op tv en livestreamTennis: Australian Open live op tv en livestreamHet Australian Open is traditioneel het eerste Grand Slam-tennistoernooi van het jaar. Dit toernooi werd voor het eerst…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Championships,_Wimbledon
  • https://derotsmedia.com/2015-wie-zendt-welke-tenniswedstrijd-uit/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Grass_court
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 03-07-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.