Tennistoernooien, de grand slam tegenover de recreatieve

De grand slam, als je van tennis houdt heb je deze bekende toernooien vast wel eens op tv bekeken. Uit welke toernooien bestaat de grand slam nu eigenlijk precies? Wat zijn de verschillen tussen grandslamtoernooien en recreatieve?

De vier belangrijkste tennistoernooien ter wereld

De grand slam van tennis bestaat uit vier toernooien. In volgorde van het jaar: the Australian Open, Roland Garros (ook French Open genoemd), The Wimbledon Championships (kortweg Wimbledon), de oudste en meest bekende en de US Open.

Australian Open

De Australian Open is het eerste grandslamtoernooi van het tennisseizoen en vindt plaats in Melbourne Park. Het toernooi werd als eerst gespeeld in 1905 en heette toen nog de kampioenschappen van Australazië (het gebied rond Australië, Nieuw-Zeeland, Nieuw Guinea, de omringende eilanden van Melanesië en een deel van Indonesië). Vanaf 1927 werd het toernooi omgedoopt tot de nu bekende Australian Open.

Van oorsprong werd er getennist op de grasbanen van Kooyong (stad vlakbij Melbourne), maar doordat het toernooi in verval dreigde te raken werd in de tachtigerjaren besloten te verhuizen naar hartje Melbourne. Vanaf toen werd er op Rebound Ace gespeeld, een ondergrond die ongeveer gelijk is aan het hardcourt op de US Open.

Oorspronkelijk werd het toernooi in het begin van het jaar gespeeld, totdat dit in 1977 verplaatst werd naar eind december. Dit had als gevolg dat de Australian Open twee keer is gehouden in het jaar 1977, een uitzonderlijk geval. Eind 1985 werd bepaald deze regel weer terug te draaien, zodat er in 1986 geen sprake was van het toernooi.

French Open/Roland Garros

De French Open wordt gespeeld op gravel. In 1891 werd dit toernooi voor het eerst gespeeld, en in 1927 kreeg het toernooi er een naam bij: Roland Garros.

Roland Garros was een Franse vliegenier en oorlogsheld uit de Eerste Wereldoorlog. Hij was zo belangrijk voor de Fransen dat ze hun in Parijs gespeelde grandslamtoernooi naar hem vernoemden. De French Open wordt eind mei gespeeld en is daarmee het tweede grote toernooi in het seizoen. Elke dag is er weer plaats voor zon 37000 toeschouwers.

Wimbledon

Van de vier grandslamtoernooien wordt Wimbledon bestempeld als de meest prestigieuze van allemaal. De eerste Wimbledon tenniskampioenschappen werden gehouden in 1877, in Londen. Er werd alleen nog maar mannen enkel gespeeld en Spencer Gore won. Het publiek bestond toen uit zon 200 personen, heel anders dan de (bijna) halve miljoen toeschouwers anno nu.

Het traditionele, Britse karakter is nog goed te bemerken door de speciale sfeer in het toernooi. Zo gaat het toernooi nog steeds vanaf eind juni van start, is witte kleding voor spelers verplicht en wordt er massaal aardbeien met slagroom genuttigd (elk toernooi zon 27000 kilo aardbeien en 7000 liter slagroom). Verder is het s werelds grootste grastoernooi en wordt er, anders dan vroeger, elk onderdeel gespeeld: heren enkel en dubbel, dames enkel en dubbel en gemengd dubbel. Dit geldt ook voor de andere grandslamtoernooien.

US Open

De US Open is het laatste grandslamtoernooi van het seizoen en wordt eind augustus gehouden. Dit toernooi is ontstaan uit het combineren van een mannen- en vrouwentoernooi in 1968. Het mannentoernooi (het US National Mens Singles Championship) werd voor de eerste keer in 1881 gehouden en het vrouwentoernooi (gespeeld op de Philidelphia Cricket Club) in 1887. Vanaf dat deze toernooien in 1968 samen werden gevoegd, heette het toernooi de US Open en werd er getennist in Forrest Hills, Queens, New York. Er werd gespeeld op grasbanen tot ze in 1975 vervangen werden door gravel. In 1978 verhuisde het toernooi weer, namelijk naar het USTA Billie Jean King National Tennis Center in Flushing, Queens, New York.

Recreatieve toernooien

Tegenover de vier meest prestigieuze tennistoernooien ter wereld zijn er ook recreatieve toernooien. Deze zijn voor iedereen toegankelijk. Als je lid bent van de nationale tennisvereniging (in Nederland de KNLTB), kun je je voor (bijna) elk open toernooi aanmelden, zolang je in de juiste leeftijdsgroep en niveaugroep zit. Er zijn heel verschillende open toernooien, zo zijn er ouder-kindtoernooien, juniortoernooien, vijftigplustoernooien en ga zo maar door. Ook zijn er clubtoernooien, die alleen zijn bedoeld voor de mensen van die club en dus niet voor mensen van buitenaf. De meeste open, recreatieve toernooien, hebben alle onderdelen (heren enkel en dubbel, dames enkel en dubbel en gemengd dubbel) in verschillende niveaus. Voor de recreanten liggen die meestal tussen de 9 en 4, waarbij 9 voor beginners is en 4 voor gevorderden. Bij de grandslamtoernooien is er een betere rating nodig, deze ligt vaak rond de 1. Verder is een groot verschil het aantal toeschouwers, bij de recreatieve toernooien zijn dat er natuurlijk duizenden malen minder dan bij de grand slam. Daarbij zijn er veel meer recreatieve toernooien dan grand slams. Dat is handig voor de recreanten, zo hebben ze meer keus en kunnen ze het toernooi beter afstellen op hun persoonlijke voorkeuren.
© 2011 - 2023 Liisan93, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?In het tennis zijn er veel grote toernooien, de belangrijkste zijn de Grand Slam toernooien. Dit zijn belangrijke toerno…
Prijzengeld Grand Slams tennis in 2020Prijzengeld Grand Slams tennis in 2020In het tennis valt een serieuze stuiver te verdienen. Tenminste, als je tot de (sub)top van de wereld behoort, want er i…
Andy Murray vs Novak Djokovic: head to headNovak Djokovic en Andy Murray werden tussen 2005 en 2010 overal aangekondigd als de nieuwe kroonprinsen van het tennis.…

Tennis live op tv en livestreamTennis live op tv en livestreamTennis behoort wereldwijd tot de populairste sporten op tv. Ook in Nederland en België wordt er jaarlijks veel tennis li…
Tennis: enkelspel en dubbelspelAls je met tennis een wedstrijd wilt spelen, kun je ervoor kiezen om te enkelen (alleen) of te dubbelen (met zijn tweeën…
Bronnen en referenties
  • http://www.tennisinformatie.nl/australian_open.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Australian_Open_(tennis)
  • http://www.zoekenvindalles.nl/topics/Roland-Garros-Tennistoernooi-Informatie/919
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Roland_Garros_(tennistoernooi)
  • www.wimbledon.org
  • http://www.sport1travel.nl/index.php?section=tennis&sub=2&sCatID=126
  • http://www.express.be/money/nl/lifestyle/wimbledon-is-niets-veranderd/94660.htm
  • http://www.sportenhobby.nl/idee/Tennis%20US%20Open%20geschiedenis/1274
  • http://www.youropi.com/nl/new-york/evenementen/us-open-tennis-tournament-6462
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/US_Open_(tennis)
Liisan93 (7 artikelen)
Gepubliceerd: 16-09-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.