Tennis: enkelspel en dubbelspel

Als je met tennis een wedstrijd wilt spelen, kun je ervoor kiezen om te enkelen (alleen) of te dubbelen (met zijn tweeën). Wat zijn de voordelen en nadelen van het enkel- en dubbelspel en in welk spel ben jij het beste?

Enkelspel, wat het inhoudt

Met enkelspel spelen er twee mensen tegen elkaar. Er moeten aan de linker- en rechterkant palen onder het net worden gezet, zo wordt het net iets opgehoogd. De tramrails, de linker en rechterbaan van het veld, doen niet mee. De rest van de baan wel. Qua serveren wisselen de ene en de andere persoon elkaar game na game af. Degene die mag beginnen met serveren begint rechts en moet de bal in het diagonaal gelegen servicevak spelen. Als de punt gespeeld is, moet hij vanaf de linkerkant serveren enzovoort. Wanneer het game is, mag de tegenstander weer serveren.

Aandachtspunten bij enkelspel

In enkelspel is het belangrijk dat je mentaal sterk staat. Je bent namelijk alleen en mist de steun van een partner. Als je een fout maakt, moet je die voor de volgende punt vergeten en weer gemotiveerd klaar kunnen staan. Bovendien is het essentieel dat je jezelf na de game kunt evalueren en zo kunt bepalen wat er beter kan en wat de zwakke punten van de tegenstander zijn. Kun je die zwakke plekken maar niet ontdekken? Richt je dan vooral op het terugspelen van de bal. Het is slim als je de bal hoog en diep speelt, zodat hij rond de baseline stuitert. Dat maakt het lastiger voor je tegenstander om tactisch terug te spelen. Verder is het zo dat je meestal meer moet lopen in de enkel, omdat je alles alleen moet doen. Een goede conditie komt dus wel van pas.

Dubbelspel, wat het inhoudt

In het dubbelspel tennissen er twee tegen twee. Er zijn drie soorten dubbels: dames, heren en gemengd. De tramrails doen nu wel mee en het net is lager dan bij het enkelspel. De servicebeurten gaan in principe hetzelfde als bij het enkelspel: tegenstanders wisselen elkaar af in games.

Aandachtspunten bij dubbelspel

Een groot verschil met het enkelspel is dat je nu een partner hebt waar je rekening mee moet houden. Je moet een goed vertrouwen in je partner hebben en elkaar goed kunnen aanvoelen. Ook is het belangrijk dat, wanneer nodig, tips worden gegeven aan elkaar en deze ook goed worden opgenomen. Het fijne aan dubbelen is dat je elkaar kunt aansporen om de bal te halen en ook tactieken met elkaar kunt doornemen. Wat lastig kan zijn is dat wanneer een persoon niet goed in het spel komt, de ander daar last van heeft. Daar tegenover staat dat als het andersom is, wanneer de een van de twee juist heel goed speelt, dat weer een positief effect heeft op de partner. Om een goede dubbelwedstrijd te spelen moet je elkaar goed kunnen aanvullen, dit ontstaat door veel samen trainen. Zo raak je op elkaar ingespeeld en maak je minder tactische en technische fouten.

Enkel of dubbel, wat ligt jou het meest?

Heb je een sterke mentaliteit en schrik je er niet voor terug om veel te moeten lopen in de wedstrijd? Kun jij jezelf oppeppen en coachen? Dan kun jij waarschijnlijk het lekkerst tennissen in de enkel.

Vindt je het fijn om samen te werken en tactieken met elkaar te bespreken? Kun je beter spelen als je nog even ‘kom op hè’ hoort van je partner? Ben je blij als je even op adem kunt komen wanneer je partner de bal slaat en jij alleen hoeft klaar te staan? Dan past dubbelen beter bij jou.

Het is natuurlijk goed om allebei de spelen te beoefenen. Meestal kun je je voor een toernooi inschrijven op meerdere onderdelen, zodat je zowel enkel- als dubbelspel kunt trainen. Toch is het praktisch te weten in welk spel jij het beste bent en waar je sterke kanten liggen.
© 2011 - 2025 Liisan93, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prijzengeld Grand Slams tennis in 2020Prijzengeld Grand Slams tennis in 2020In het tennis valt een serieuze stuiver te verdienen. Tenminste, als je tot de (sub)top van de wereld behoort, want er i…
Palmares en erelijst Martina NavrátilováMartina Navrátilová (geboren 18 oktober 1956) geldt als één van de grootste tennisiconen uit de geschiedenis. Zij won al…
De geschiedenis en winnaars van Roland GarrosDe geschiedenis en winnaars van Roland GarrosRoland Garros is een jaarlijks terugkerend Grand Slam-tennistoernooi in Frankrijk. Dit tennisevenement vindt plaats in d…

Tennistoernooien, de grand slam tegenover de recreatieveDe grand slam, als je van tennis houdt heb je deze bekende toernooien vast wel eens op tv bekeken. Uit welke toernooien…
Tennis, de geschiedenis erachterTennis is een populaire sport, maar wat is de geschiedenis erachter? Hoe en waar is het ontstaan, waarom is er zo'n vree…
Liisan93 (7 artikelen)
Gepubliceerd: 15-09-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.