Tennis: Roland Garros live op tv en livestream

Tennis: Roland Garros live op tv en livestream Roland Garros wordt jaarlijks in Parijs (Frankrijk) georganiseerd. Dit Grand Slam-toernooi wordt in Nederland en België live op tv uitgezonden. Ook kan men Roland Garros online via een livestream bekijken. Op welke zender ziet men de live tv-uitzendingen van dit toernooi? Waar vindt men een livestream van Roland Garros? Hoe is de geschiedenis van het 'French Open' te Parijs verlopen?

Geschiedenis van Roland Garros

Ontstaan

Dit toernooi bestaat sinds 1891. In de begintijd was het officieel het Frans kampioenschap tennis. Aan dit toernooi mochten wel buitenlandse spelers meedoen, maar alleen als zij lid waren van een Franse tennisclub. De eerste editie werd bijvoorbeeld gewonnen door de Brit H. Briggs, die in Frankrijk woonde en lid was van de Club Stade Français. Jarenlang bleef hij de enige niet-Franse winnaar van dit kampioenschap.

Open Franse tenniskampioenschappen

Pas in 1925 werd dit toernooi werkelijk een internationaal evenement, waaraan alle amateurtennissers ter wereld mee mochten. In de daaropvolgende periode groeide het 'French Open', samen met het US Open, het Australian Open en Wimbledon uit tot de vier meest prestigieuze toernooien in de tenniswereld: de grandslamtoernooien.

Decennialang mochten echter alleen amateurs deelnemen aan deze toernooien. Dat veranderde in 1968. In mei van dat jaar was het French Open het eerste grandslamtoernooi waaraan ook profs mochten deelnemen. Dit was een revolutie die de tenniswereld voor altijd veranderde. Ook in alle daaropvolgende grandslamtoernooien mochten profs deelnemen.

Naamgever: Roland Garros

In 1928 werd er een nieuw stadion voor het tennistoernooi gebouwd. Dit werd vernoemd naar de Franse luchtvaartpionier en oorlogsheld Roland Garros (1888-1918). Later werd het gehele toernooi naar hem vernoemd. De officiële Franse naam van het 'French Open' is sindsdien: 'Les Internationaux de France de Roland-Garros'. Roland Garros was tijdens zijn leven lid van de omnisportvereniging Stade Francais. Een opvallend detail is, dat hij binnen die club veel meer actief was in het wielrennen en rugby, dan in het tennis.

Erelijst Roland Garros

Hoe ziet de erelijst van het 'French Open' eruit, voorafgaand aan Roland Garros 2022? De succesvolste tennisser uit de geschiedenis van het herentoernooi van Roland Garros is de Spanjaard Rafael Nadal. Hij won dit toernooi twaalf keer. De succesvolste dame uit de historie van dit toernooi is de Amerikaanse Chris Evert. Zij zegevierde zeven keer in het enkelspel bij het French Open.

Nederlanders en Belgen op Roland Garros

Welke tennissers uit de lage landen hebben in de loop der jaren grote successen geboekt op Roland Garros? Vijf keer werd het dames enkelspel gewonnen door een Belgische dame. De Waalse Justine Henin pakte de eindzege vier keer. De Vlaamse Nelly Landry won Roland Garros één keer (in 1948). De eerste speelster uit de lage landen die dit Franse toernooi won, was ook de enige Nederlandse winnaar van het enkelspel op dit toernooi: Kea Bouman in 1927. Een sterke recente prestatie van een Nederlandse deelnemer was in 2016 het halen van de halve finale in het dames enkelspel door Kiki Bertens.

Data: plek op de kalender

Meestal wordt dit toernooi eind mei en begin juni gespeeld. In 2020 kon het toernooi vanwege het coronavirus pas eind september beginnen. De edities daarna beginnen gewoon weer in mei.

Aantal deelnemers Roland Garros

Aan het hoofdtoernooi van Roland Garros doen bij zowel de heren als bij de dames in het enkelspel 128 deelnemers mee. Bij het dubbelspel doen 64 koppels mee aan het herentoernooi en eveneens 64 aan het damestoernooi. Aan het 'mixed double' van Roland Garros doen 32 koppels mee.

Programma Roland Garros

De eerst drie ronden van het enkelspel bij de heren en de dames worden gespeeld in de eerste week van het toernooi. In de tweede week van Roland Garros speelt men vervolgens de achtste finales (laatste zestien), kwartfinales, halve finales en finale. De finale van het damesenkelspel van Roland Garros wordt gespeeld op de laatste zaterdag van het tennistoernooi. De finale van het herenenkelspel wordt op de middag van de slotdag (zondag) gespeeld.

Live op tv: Roland Garros op Eurosport

In Nederland en België wordt Roland Garros live op tv uitgezonden door Eurosport. Tennis is sowieso één van de sporten waar deze sportzender altijd heel veel aandacht aan besteedt. Voeg daarbij het feit dat deze sportomroep een Frans bedrijf is en dan kan men concluderen dat men doorgaans een buitengewoon groot deel van de programmering van hun tv-zenders tijdens dit toernooi gevuld is met het French Open. Een belangrijke uitzondering hierop is echter de Giro d'Italia, die soms deels tegelijkertijd plaatsvindt met het Franse tennistoernooi. Die wielerkoers is zeer geliefd in België en Nederland. Omdat Eurosport de exclusieve live-uitzendrechten van die koers heeft, hebben deze wieleruitzendingen 's middags op het hoofdnet van die sportomroep vaak de voorrang boven het tennis in Parijs. Het tennis van Roland Garros is op zulke middagen dan echter wel integraal via de livestream te volgen (van de Eurosport Player en Discovery+), en dikwijls ook deels live via Eurosport2.

Wedstrijden Roland Garros live op tv

De live tv-uitzendingen van Roland Garros vinden plaats op de zenders Eurosport1 en Eurosport2. De zender Eurosport1 is het hoofdnet van deze Europese sportomroep. Deze zender zit in het standaardpakket van de meeste tv-kijkers in Nederland en België. Eurosport2 zit helaas niet in de meeste standaard tv-pakketten zit. Om die tv-zender te kunnen ontvangen, dient men meestal een abonnement op een extra pakket te hebben. De meeste grote wedstrijden zijn echter wel live op Eurosport1 te zien.

Bij deze sportzender zendt men op tv overigens logischerwijs vooral de grote wedstrijden van de topspelers live uit, die plaatsvinden op de drie grote courts. Het 'Centre Court' van dit tennispark is het Court Philippe-Chatrier, met een capaciteit van 14.840 toeschouwers. De op één na grootste locatie is het Court Suzanne-Lenglen, met een capaciteit van 10.068 toeschouwers. Daarna volgt het Court 1, met een capaciteit van 3.800. In Nederland echter wel automatisch de wedstrijden van de Nederlandse deelnemers te bekijken (indien ze althans niet tegelijkertijd spelen) op Eurosport1. In België zijn bij die sportomroep op die manier ook de wedstrijden van de Belgische deelnemers live te bekijken. De wedstrijden die men bij deze sportomroep niet live op tv kan zien, kan men overigens bij hen wel allemaal online per livestream bekijken (zie verderop).

Kwalificatietoernooi Roland Garros ook live via de stream

In de week voorafgaand aan het hoofdtoernooi van Roland Garros wordt het kwalificatietoernooi gehouden. De wedstrijden op dat kwalificatietoernooi zijn online te volgen via een livestream van de Eurosport Player. De livestream van het kwalificatietoernooi begint op elke ochtend doorgaans om circa 10u30. Nagenoeg alle wedstrijden van dit kwalificatietoernooi zijn op die stream te bekijken. Ook op de abonneezender Eurosport 2 zijn doorgaans sommige wedstrijden uit het kwalificatietoernooi live te zien.

Uitzendschema: hoofdtoernooi Roland Garros live op tv bij Eurosport

Eerste week: Roland Garros

Hoe laat beginnen de live-uitzendingen op televisie (en via de livestream)? In de eerste week beginnen de live-uitzendingen (tv en livestream) doorgaans om circa 10u55. Sowieso zijn alle partijen live online te bekijken via de livestream. Bij veel edities staat de tv-programmering van het hoofdnet Eurosport 1 grotendeels in het teken van live-uitzendingen van dit tennistoernooi. Soms zijn er 's middags echter andere grote sportevenementen live te zien op dat hoofdnet, zoals de Giro. De live tv-uitzendingen van het tennis zijn dan echter vaak wel te zien op de abonneezender Eurosport 2.

Uitzendschema tweede week Roland Garros op Eurosport (live tv en livestream)

Ook in de tweede week beginnen de live-uitzendingen op tv en op de livestream vaak om 10u55. Op diverse dagen beginnen de tv-uitzendingen in die periode echter wel wat later, omdat er minder enkelspel partijen worden gespeeld in die tweede week. Op de livestream zijn ook op veel dagen in die tweede week heel veel wedstrijden te zien, omdat ze daarop ook het dubbelspel uitzenden. (Alleen op de ultieme slotdagen zijn er wat minder wedstrijden online live te zien en begint de livestream wat later, maar ook in die periode is er op de livestream veel meer uren live tennis te zien dan op tv.)

Hoe laat beginnen de halve finales van het heren enkelspel?

Hoe laat worden op vrijdag de halve finales van het heren enkelspel gespeeld? De eerste wedstrijd begint op die vrijdagmiddag om 14u50. De tweede wedstrijd staat gepland om te beginnen om circa 17u30. Als de eerste halve finale echter uitloopt, dan begint vanzelfsprekend de twee halve finale later.

Hoe laat begint de finale van het dames enkelspel op zaterdag?

Hoe laat begint de live tv-uitzending van de finale van het dames enkelspel? Die finale is op zaterdag vanaf circa 14u30 live op tv (en online via de stream) te bekijken. Men begint dan met een voorbeschouwing op de finale. De wedstrijd begint om 15u00.

Hoe laat begint de finale van Roland Garros bij het heren enkelspel op zondag?

Hoe laat is de finale van Roland Garros (heren enkelspel) live te zien? De finale van het heren enkelspel is op de slotdag (zondag) doorgaans vanaf circa 14u30 live op tv en per livestream te zien. Er is dan eerst een voorbeschouwing te zien, de finale zelf begint om circa 15u00.

Roland Garros live op tv bij Sporza? Neen

Jarenlang werd Roland Garros uitgebreid live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Ook boden zij doorgaans op elke wedstrijddag een gratis livestream aan van Roland Garros. (Daarbij dient wel te worden aangetekend dat deze gratis livestream van het tennis in Parijs alleen te bekijken was door kijkers in België. Voor kijkers vanuit andere landen zoals Nederland was die gratis livestream van Roland Garros 'geo-blocked'.) Anno 2022 heeft Sporza (VRT) echter niet meer de uitzendrechten (live tv en livestream) van Roland Garros. (Er zijn ook geen plannen om Roland Garros 2023 wel door hen live te laten uitzenden. Ook voor Roland Garros 2024 zijn die plannen er niet.) Deels heeft dat te maken met bezuinigingen bij Sporza, waardoor men op diverse uitzendrechten bespaart. Zo zond Sporza ook jarenlang MXGP live op tv en online via een gratis livestream uit. Anno 2022 heeft men ook niet meer van de live-uitzendrechten van alle manches van de MXGP. Daarnaast bespaart men bij Sporza ook enigszins op uitzendrechten van tennis, aangezien de grote populariteitshype van het tennis in België, die mede was ontstaan door toppers zoals Clijsters en Henin, in de loop der jaren duidelijk is verminderd. Het Waalse RTBF heeft wel deels uitzendrechten (live tv en livestream) van het tennis in Parijs.

Live op tv bij NOS Studio Sport? Neen

Is Roland Garros live op tv (of online via een gratis livestream) te bekijken bij de Nederlandse publieke omroep (NOS Studio Sport)? Neen, in het verleden had de NOS diverse malen de live-uitzendrechten gehad van het tennistoernooi in Parijs, maar bij Roland Garros is dat niet meer het geval, dus bij hen is het toernooi niet live op tv of online via een livestream te volgen.

Livestream Roland Garros

Livestream Eurosport van Roland Garros

Roland Garros is ook online te volgen via een livestream van Eurosport. Met zo'n livestream kan men op het internet op bijvoorbeeld een smartphone, tablet, laptop of een ander type computer naar dit tennistoernooi kijken. Er is op elke wedstrijddag van Roland Garros een reeks livestreams te vinden op de Eurosport Player. Helaas is het op deze app niet gratis om een livestream te gebruiken. Men dient een betaald abonnement op deze app te hebben om zo'n livestream van Roland Garros te kunnen bekijken. Men kan op die app niet alleen per livestream naar wedstrijden van Roland Garros kijken, men kan ook de stream van de wedstrijden na afloop terugkijken.

Alle partijen van Roland Garros te zien via de livestream van Eurosport

Op die Eurosport Player vindt men niet alleen de livestream van de tv-uitzending, maar ook streams van overige wedstrijden die tegelijk worden gespeeld. Tijdens het kwalificatietoernooi zijn bijvoorbeeld elke dag vanaf 10u00 de partijen op maar liefst tien banen bij Eurosport online per livestream te volgen.

De livestreams van deze app bieden zo natuurlijk een prachtige kans voor tennisliefhebbers uit Nederland en België om live per stream te kijken naar de pogingen van diverse tennissers uit de lage landen, om zich voor het hoofdtoernooi te kwalificeren. Helaas kan niet gegarandeerd worden dat alle partijen per livestream online te zien zijn, maar het overgrote merendeel van de partijen is dat zeker wel.

Uitzendschema livestream hoofdtoernooi Roland Garros bij Eurosport

Tijdens de eerste anderhalve week kan men op de Eurosport Player elke dag vanaf 's ochtends circa half elf per livestream naar Roland Garros kijken. (Op de meeste courts begint de eerste wedstrijd van de dag officieel rond 11u00; voorafgaand daaraan ziet men de spelers via de livestream al inspelen.) De livestream duurt dagelijks tot circa 21u30.

In de ultieme slotfase van het toernooi (halve finales en finales) is het aantal wedstrijden dat per dag wordt gespeeld natuurlijk wat minder groot dan in de beginfase. Vandaar dat in die slotdagen van het toernooi er niet meer elke dag al om 's ochtends vroeg een stream te bekijken is, maar er soms pas wat later op de dag een livestream beschikbaar is. Via de Eurosport Player is tijdens het hoofdtoernooi weer nagenoeg elke wedstrijd per livestream te bekijken. Behalve partijen in het enkelspel, kan men ook wedstrijden uit het dubbelspel live bekijken via zo'n livestream. Op de website van deze sportomroep staat er tijdens de wedstrijddag per livestream aangegeven, welke wedstrijd daar op dat moment te zien is. Zo'n uitgebreide aanbieding qua uitzendingen per livestream heeft Eurosport ook bij de andere Grand Slam-toernooien. Ook bij Wimbledon kan men dus nagenoeg alle wedstrijden online live bekijken bij hen. De sportomroep heeft een meerjarig contract met het French Open. Zij zenden dus niet alleen alle partijen van Roland Garros 2022 live uit. Ook alle partijen van Roland Garros 2023 zijn online live bij hen te zien. In principe geldt dit ook voor Roland Garros 2024: ook dan zijn alle partijen op hun livestream te bekijken.

Online uitzendschema: livestream 2e week van het hoofdtoernooi van Roland Garros:

Hoe ziet het uitzendschema van de livestream van Eurosport eruit bij de tweede week van Roland Garros? Op de livestream beginnen in deze week de uitzendingen vaak vroeger dan de tv-uitzendingen. Dit heeft mede te maken met het feit dat het dubbelspel van Roland Garros ook volop live te zien is op de livestream. Op tv focust men zich daarentegen grotendeels op live-uitzendingen van het enkelspel bij Roland Garros.

Alternatief: livestream Roland Garros via Go App (online live tv)

Het is ook mogelijk om Roland Garros via een livestream op de Go App (online tv) te volgen. Met die dienst kan men op het internet (per livestream) naar tv-zenders kijken uit het zenderpakket van Ziggo. Met de Go App kan men immers in de hele EU per livestream naar de tv-uitzendingen kijken. Om zo'n livestream te kunnen bekijken dient men wel een abonnement te hebben op digitale tv bij Ziggo. Men kan op die app anno 2022 dezelfde zenders per livestream bekijken als op tv. Met een standaardabonnement kan men hierop dus de live tv-uitzendingen van Eurosport1 op die app per livestream bekijken. De uitzendingen van de zender Eurosport2 kan men bij deze app alleen maar per livestream bekijken als men een aanvullend tv-abonnement heeft, met een extra zenderpakket waartoe deze tv-zender behoort. Men hoeft als tv-abonnee van Ziggo niets extra bij te betalen om op de Go App naar een livestream van een televisiezender te kijken. In de praktijk is dit dus, voor veel mensen die reeds een tv-abonnement bij Ziggo hebben, een soort gratis livestream van Roland Garros 2022, 2023 en 2024.

Livestream en terugkijken Roland Garros

Bij de Go App kan men niet alleen per livestream naar het tennistoernooi van Roland Garros kijken. Men kan op die app ook achteraf (een week lang) elke stream van de live tv-uitzendingen van Roland Garros nog terugkijken.

Livestream Roland Garros: Go App versus stream Eurosport Player

Voor de fanatieke tennisfans biedt de livestream op de Go App wel duidelijk minder opties dan de Eurosport Player. Op die laatstgenoemde app van die sportzender kan men immers per livestream elke wedstrijd op elk court bekijken. Via de Go App kan men daarentegen per livestream alleen de wedstrijden bekijken die ook live op tv te zien zijn. Voor de algemene sportliefhebbers, die niet heel fanatiek ook de wedstrijden van minder bekende tennissers per livestream wil zien, is de Go App echter vaak wel een goed alternatief. De meeste wedstrijden van de internationale toppers, de Nederlanders en de Belgen zijn in 2022 en 2023 doorgaans immers via die app wel per livestream te bekijken.

Livestream Roland Garros bij Discovery+

Het is voor abonnees van Discovery+ ook mogelijk om via die app per livestream naar het tennis in Parijs te kijken. Die livestream komt tot stand in samenwerking met Eurosport. Discovery+ heeft immers hetzelfde moederbedrijf als Eurosport, vandaar dat zij uitzendrechten voor de livestream kunnen delen. Deze livestream is echter alleen voor abonnees van die app te bekijken. Het is dus niet een gratis livestream. Bovendien is deze livestream van het tennis geo-restricted. Dat houdt in dat deze livestream van Discovery niet in elk land te zien is. In Nederland is die livestream wel bruikbaar. De livestream geldt niet alleen voor de editie van 2022, maar in principe ook voor Roland Garros 2023 en de edities van 2024 en 2025.

Livestream Roland Garros bij NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om Roland Garros te bekijken via een livestream op de NLziet-app? Neen, het is in niet mogelijk om het 'French Open' live te bekijken via een livestream op die NLziet-app. Via die app kan men immers alleen per livestream kijken naar zenders van de NPO, Talpa en RTL Nederland. De omroepen die Roland Garros live op tv uitzenden werken anno 2022 niet mee aan deze app en zijn dus ook niet per livestream op dat platform te bekijken. Het is niet waarschijnlijk dat via die app Roland Garros 2023 of de editie van 2024 wel live te zien zijn. Er zijn bij die omroepen immers geen plannen om zich meer op het Grand Slam-tennis te richten en Eurosport heeft nog vele jaren een contract met Roland Garros.

Lees verder

© 2018 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tennis: wedstrijden Kiki Bertens live op tv en livestreamTennis: wedstrijden Kiki Bertens live op tv en livestreamKiki Bertens werd in 1991 geboren in Wateringen. In 2009 werd zij tennisprof. In de loop der jaren groeide zij uit tot e…
Kiki Bertens: biografie en resultatenKiki Bertens: biografie en resultatenDe Nederlandse tennisster Kiki Bertens werd geboren op 10 december 1991. Ze begon te tennissen toen ze zes jaar oud was.…
Tennis: wedstrijden Elise Mertens live op tv en livestreamTennis: wedstrijden Elise Mertens live op tv en livestreamElise Mertens werd in 1995 geboren in Leuven. Zij is in de loop der jaren uitgegroeid tot een wereldtopper in het damest…
De geschiedenis en winnaars van Roland GarrosDe geschiedenis en winnaars van Roland GarrosRoland Garros is een jaarlijks terugkerend Grand Slam-tennistoernooi in Frankrijk. Dit tennisevenement vindt plaats in d…

De volledige erelijst Davis Cup winnaars - 1900-2019De Davis Cup is in 1899 ontsproten uit het brein van een viertal leden van Harvard University. In 1900 vond de eerste on…
Tennisbaan huren in Amsterdam en omgevingTennisbaan huren in Amsterdam en omgevingTennis is booming in de regio Amsterdam. Er zijn in Amsterdam en haar directe omgeving meer dan dertig tennisclubs. Bij…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Stade_Roland_Garros
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mats_Wilander
  • https://en.wikipedia.org/wiki/French_Open
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Roland_Georges_Garros
  • http://www.rolandgarros.com/
  • https://derotsmedia.com/2015-wie-zendt-welke-tenniswedstrijd-uit/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 19-05-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.