De geschiedenis en winnaars van Australian Open

De geschiedenis en winnaars van Australian Open Australian Open is een van de vier grote grandslamtoernooien. De Australian Open is in de geschiedenis van het toernooi op zeven verschillende locaties gespeeld. Ook de ondergrond waarop getennist wordt is in het verleden meerdere keren veranderd. Het toernooi is opgericht in 1905 toen ook de eerste editie plaatsvond. Traditiegetrouw speelt het grandslamtoernooi zich af in de kalendermaand januari. Wie zijn de grote winnaars van het grandslamtoernooi vanaf 1905 tot en met 2017?

Geschiedenis Australian Open

Australasian Championships en Australian Championships

Australian Open is opgericht in 1905 en was bekend onder de naam Australasian Championships. Later in 1927 veranderde de naam van het toernooi in Australian Championships. Het toernooi was vanaf de oprichting in 1905 niet een groot toernooi. Dit veranderde door een bijeenkomst van de International Lawn Tennis Federation (ILTF) in 1923. Sinds die bijeenkomst kreeg het de status als groot toernooi. Na de eerste editie van het toernooi is de locatie meerdere malen veranderd. De eerste editie werd gespeeld op de toen genaamde Warehouseman's Cricket Ground (bekend in 2016 als Albert Reserve Tennis Centre) dat ligt in de Australische stad Melbourne.

Buitenlanders deden begin van de 20e eeuw niet mee aan de Australische kampioenschappen vanwege de slechte geometrische ligging van het toernooi. Zelfs veel Australische tennissers of Nieuw-Zeelanders konden niet altijd meedoen vanwege de plaats waar het toernooi gehouden werd. De verbindingen waren simpelweg te slecht en de afstanden te groot. Tijdens de tijdspanne van begin twintigste eeuw waren er dan ook veel Australische staten die hun eigen toernooien hielden. De aanwas voor het toernooi van die tijd was dus zeer gering. Vanaf 1969 (Open era) is het toernooi toegankelijk voor zowel amateurs en professionals waarmee het toernooi snel groeide. Ook het aantal buitenlanders dat hierdoor deelnam aan het toernooi nam sinds 1969 sterk toe. Sinds de Open era draagt het toernooi dan ook de naam Australian Open.

Locaties Australian Open

De Australian Open (of Australasian Championships en Australian Championships) is in totaal op zeven verschillende locaties gehouden in de geschiedenis van het grandslamtoernooi. De verschillende locaties zijn in Australië en Nieuw-Zeeland.

Locaties in de geschiedenis van Australian Open
 • Melbourne
 • Sydney
 • Adelaide
 • Brisbane
 • Perth
 • Christchurch
 • Hastings

Melbourne

Melbourne is sinds 1972 de vaste speelstad van de Australian Open. De Australian Open speelde vanaf 1972 tot en met 1983 zich af in Melbournes buitenwijk Kooyong. Hier speelden tennissers in een tenniscomplex met buitenbanen op de ondergrond gras. De standaarden van de Australian Open voldeden in 1983 niet meer aan de eisen van de International Tennis Federation (ITF). Het evenement was te groot geworden voor het tenniscomplex van Kooyong volgens de tennisorganisatie ITF. Dit resulteerde erin dat het toernooi van 1987 een nieuwe locatie had gevonden in Melbourne. Flinders Park (tegenwoordig in 2016 Melbourne Park) was de nieuwe locatie. Met de nieuwe locatie veranderde ook de ondergrond waarop getennist wordt naar hardcourt banen.

Melbourne Park
Melbourne Park heeft twee stadions. Hoofdstadion Rod Laver Arena en de Hisense Arena. Allebei de stadions hebben een verschuifbaar dak zodat er met hevige zon of regen door getennist kan worden. Dit is revolutionair omdat dit de eerste stadions waren waarin binnen door getennist kan worden tijdens een grandslamtoernooi. Wimbledon volgde het voorbeeld in 2009 dat toen ook een uitschuifbaar dak kreeg in het stadion van de hoofdbaan.

Legendarische winnaars bij mannenenkelspel

Roy Stanley Emerson

Roy Emerson is een Australische tennisser die is geboren op 3 november 1936. Hij heeft in zijn tenniscarrière zesmaal het Australian Open heeft gewonnen. Hierbij moet wel aangemerkt worden dat zijn overwinningen voor de Open era (professioneel tennis) waren. De Australian Open-overwinningen van Roy Emerson in het enkelspel waren in de jaren 1961, 1963, 1964, 1965, 1966 en 1967. Desalniettemin een puike prestatie van de man die in totaal twaalf grandslamtoernooien in het enkelspel bij de mannen heeft gewonnen. Ook in het dubbelspel is Roy Stanley Emerson succesvol geweest op de Australian Open met drie titels. Hiervan is één titel in 1969 en dus in de periode Open era. Dat Roy Emerson een grootheid is geweest in de tennissport blijkt ook wel door zijn plek in de Tennis Hall of Fame. De Tennis Hall of Fame is een museum waar tennissers die veel voor de sport betekend hebben worden opgenomen. Roy Emerson kreeg zijn museumplek in het jaar 1982.

Novak Djokovic

Novak Djokovic is een Servisch proftennisser die zijn profdebuut maakte in 2003. Djokovic heeft zijn eerste grandslamtitel in zijn tenniscarrière gewonnen op de Australian Open. Ook heeft Djokovic als eerste zesmaal de Australian Open gewonnen in de historie van het toernooi (tijdens de Open era). Hij bereikte dit record op de Australian Open in het jaar 2016, toen hij voor de zesde keer zegevierde. Djokovic wordt algemeen beschouwd als één van de beste tennissers aller tijden.

Legendarische winnaars bij vrouwenenkelspel

Margaret Smith-Court

Margaret Smith-Court is een legendarische Australische tennisster. Tijdens haar tenniscarrière heeft ze maar liefst 24 grandslamtoernooien gewonnen in het enkelspel. Indien er de titels van het dubbelspel bij worden opgeteld komt ze op een duizelingwekkend aantal van 64 titels op grandslamtoernooien. Het profdebuut van Margaret Smith-Court kwam in het jaar 1968. Niet veel later in 1970 heeft ze alle vier de grandslamtoernooien in één kalenderjaar gewonnen. Deze prestatie was in die tijd een unicum voor een vrouwelijke tennisster. Ongenaakbaar is Margaret Smith-Court ook geweest op de Australian Open. Vanaf 1960 tot en met 1966 heeft ze de Australian Open gewonnen. Na invoering van de Open era (professioneel tennis) in 1968 was ze weer de beste in 1969 evenals de jaren 1970, 1971 en 1973. Het jaar 1973 was helemaal succesvol getuige haar nummer één notering op de tennisranking in die tijd. Tijdens haar carrière (1967) is Margaret Smith-Court meer dan een jaar gestopt vanwege haar bruiloft en kersverse huwelijk.

Serena Williams

Serena Williams is een Amerikaanse proftennisster. De 1 meter 75 lange speelster behoort tot een van de grootste winnaars van de Australian Open. De successen van Serena Williams beginnen in 2003 toen ze voor de eerste maal de Australian Open won. Ook in de jaren 2005, 2007, 2009, 2010, 2015 en 2017 bleek zij de sterkste in de vrouwenenkelspel. Dat de ondergrond hardcourt haar ligt blijkt ook wel uit haar overwinningen op het US Open. Serena Williams heeft met haar krachtige slagen en sterke service een nieuw elan aan het vrouwentennis gegeven. Serena Williams is misschien wel de beste tennisster uit de geschiedenis en zeker van haar generatie.

Nederlandse winnaars op Australian Open

Nederlands succes op de Australian Open is tot en met 2016 spaarzaam te noemen. Bij het mannen- en vrouwenenkelspel heeft nog geen Nederlander gewonnen in het verleden van de Australian Open. Voor het eerste succes in de mannen dubbel moeten er gewacht worden tot het jaar 1995. De Nederlanders Jacco Elthing en Paul Haarhuis staan dan in de finale van 1995 tegen het duo Byron Black en Jonathan Stark. Deze finale weten de Nederlanders te winnen met 6-7, 6-3, 6-4, 6-3 in sets. Jacco Elthing weet deze prestatie te herhalen in 1998 met de Zweed Jonas Björkman. Ook in gemengd dubbelspel is Nederland succesvol geweest. In 1997 heeft de Nederlandse Manon Bollegraf samen met haar tennispartner Rick Leach gefloreerd op de Australian Open door te winnen.

Lees verder

© 2016 - 2023 Infoplus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Australian OpenAustralian OpenHet Australian Open is het eerste grandslamtoernooi van het tennisseizoen. Dit toernooi wordt gespeeld in het Melbourne…
Krasloten: het Miljoenen KraslotMet krasloten een miljoen winnen? Het kan met het Miljoenen Kraslot! Met dit kraslot, dat voor 10 verkrijgbaar is bij…
De complete lijst van grand slam-winnaars: 1968-2020De complete lijst van grand slam-winnaars: 1968-2020Sinds jaar en dag zijn de grand slams de belangrijkste tennisafspraken van het seizoen. De titel veroveren op de courts…
Win for life - Hoeveel kans heb je om te winnen?Win for life - Hoeveel kans heb je om te winnen?Iedereen in België kent het wel, het krasspel van de Nationale loterij. Kras de vakjes weg en kijk of het winnende cijfe…

Tennis: hoe speel je een tiebreak?Tennis: hoe speel je een tiebreak?Hoe kan het dat een set in tennis een eindstand kan hebben van 7-6? De standaard regel in tennis is een set te winnen me…
Tennis: feitjes en weetjes over WimbledonTennis: feitjes en weetjes over WimbledonWimbledon, ook wel beter bekend als British Open, is een tennistoernooi dat elk jaar plaatsvindt. Het is een Grand Slam-…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sentxd, Flickr (CC BY-2.0)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Australian_Open
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Australian_Open_(tennis)
 • http://www.ausopen.com/index.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Margaret_Smith-Court
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Court
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Roy_Emerson
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Novak_%C4%90okovi%C4%87
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Australian_Openwinnaars
Infoplus (26 artikelen)
Laatste update: 28-01-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.