De records van Roger Federer

De records van Roger Federer Roger Federer is een legende. Daar zijn alle tenniskenners het over eens. Gedurende zijn carrière heeft Federer jaar in jaar uit record na record gebroken. Geen speler in de geschiedenis van het mannentennis heeft dan ook zoveel records in handen als de Zwitser. Dit is dan ook één van de redenen dat Federer door velen gezien wordt als de beste tennisser aller tijden. Wat zijn in 2020 de belangrijkste records die hij in handen heeft?

Inhoud artikel


Roger Federer zijn Grand Slam records

Het hoogst haalbare voor een tennisser is het winnen van een Grand Slam-toernooi. Grand Slams, ook wel Majors genoemd, zijn de vier grootste tennistoernooien ter wereld (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en het US Open).

Twintig Grand Slam-titels herenenkelspel

In juli 2003 won Federer op het heilige gras van Wimbledon zijn eerste Grand Slam-toernooi. In de jaren daarna reeg hij de Grand Slam-zeges aaneen. Zijn winst op Roland Garros in 2009 betekende dat hij alle vier de Grand Slam-toernooien tenminste één keer gewonnen heeft. De Australian Open van 2018 was het twintigste Grand Slam-toernooi dat Federer won. Dit is de Zwitser zijn belangrijkste record en ook de voornaamste reden dat hij gezien wordt als de beste tennisser aller tijden. In oktober 2020 wist Rafael Nadal op Roland Garros ook zijn twintigste Grand Slam-toernooi te winnen. Hiermee kwam hij op gelijke hoogte met Federer. De Spanjaard won echter dertien van zijn twintig Grand Slams op het gravel van Roland Garros. Hierdoor wordt hij nu nog vooral gezien als de beste gravelspeler aller tijden en Federer als de beste speler aller tijden.

Spelers met de meeste Grand Slam-titels in het herenenkelspel

Naam Aantal Grand Slam-titels Australian open Roland Garros Wimbledon US open
Roger Federer206185
Rafael Nadal2011324
Novak Djokovic178153
Pete Sampras142075
Roy Emerson126222
Björn Borg110650
Rod Laver113242

Gouden tijdperk
Wat opvalt aan de lijst van spelers met de meeste Grand Slam-titels, is dat van de eerste zeven spelers er drie in hetzelfde tijdperk spelen (Federer, Djokovic en Nadal). Dit is uniek en betekent dat we hier te maken hebben met een onwaarschijnlijk sterke generatie. Tenniskenners spreken dan ook van het gouden tijdperk in het mannentennis.

Federer in actie op Roland Garros 2015 / Bron: Carine06, Flickr (CC BY-SA-2.0)Federer in actie op Roland Garros 2015 / Bron: Carine06, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Overige Grand Slam-records
Naast het meeste aantal Grand Slam-titels heeft Federer nog veel meer Grand Slam-records in handen. De belangrijkste zijn:
 • 30 keer finalist in een Grand Slam.
 • Finalist in tien opeenvolgende Grand Slam-toernooien.
 • Halve finalist in 23 opeenvolgende Grand Slam-toernooien.
 • Kwartfinalist in 36 opeenvolgende Grand Slam-toernooien.
 • 46 keer de halve finale behaald op een Grand Slam.
 • 56 keer de kwartfinale behaald op een Grand Slam.
 • In totaal 362 wedstrijden gewonnen op Grand Slam-niveau.
 • Minimaal zes titels in twee Grand Slam-toernooien (Australian Open, Wimbledon)
 • Minimaal vijf titels in drie Grand Slam-toernooien (Australian Open, Wimbledon, US Open)

Wimbledon

Wimbledon is het Grand Slam-toernooi waar Federer altijd het best gepresteerd heeft. Met name in de eerste helft van zijn carrière bleek Federer zo goed als onverslaanbaar op 'het heilige gras'. Op dit Grand Slam-toernooi heeft hij dan ook (nog) meer records gevestigd dan op de andere Grand Slams. De belangrijkste zijn:
 • Acht titels in het herenenkelspel.
 • Winst in vijf opeenvolgende jaren. Dit record deelt hij met Björn Borg.
 • Twaalf keer finalist.
 • Zeven opeenvolgende jaren finalist.

Wereldranglijst

Elke maandag verschijnt de nieuwe wereldranglijst, de ATP rankings. Op de wereldranglijst is te zien hoeveel punten de spelers over de laatste 52 weken behaald hebben. Sta je nummer één op de ATP rankings? Dan ben je de beste speler over de 52 weken daarvoor. Wat zijn de belangrijkste rankingsrecords van Federer?

Meeste aantal weken op nummer één

Op maandag 2 februari 2004 stond Roger Federer voor het eerst bovenaan de wereldranglijst. Op 16 juli 2012 verbrak hij het record van Pete Sampras van 286 weken. In totaal stond Federer 310 weken op de eerste plaats.

Oudste nummer één aller tijden

Op maandag 19 februari 2018 stond Roger Federer voor het eerst sinds 4 november 2012 weer op de eerste plaats van de wereldranglijst. Met een leeftijd van 36 jaar werd hij hiermee de oudste nummer één in de geschiedenis van het tennis. Het vorige record stond op naam van de Amerikaan Andre Agassi, die op de leeftijd van 33 jaar de nummer één van de wereld was.

Overige interessante records wereldranglijst

De volgende records zijn ook in handen van de Zwitser:
 • 237 weken achter elkaar de nummer één op de wereldranglijst (van 2 februari 2004 tot 18 augustus 2008).
 • Tien jaar op rij in de top twee van de wereldranglijst (van 2003 tot 2014).

Federer won de ATP World Tour Finals zes keer / Bron: Francisco Antunes, Flickr (CC BY-2.0)Federer won de ATP World Tour Finals zes keer / Bron: Francisco Antunes, Flickr (CC BY-2.0)

ATP World Tour Finals

Aan het einde van elk tennisseizoen vinden in november de ATP World Tour Finals plaats. Dit is een toernooi waaraan alleen de beste acht spelers van de wereldranglijst meedoen. Het wordt ook wel gezien als het officieuze WK. Federer won de World Tour Finals voor het eerst in 2003. Hij won dit toernooi maar liefst zes keer. Geen enkele andere speler heeft dit ooit gepresteerd. De laatste keer dat Federer de World Tour Finals won was in 2011. Naast het meeste aantal titels heeft Federer meer records in handen bij dit toernooi. Zo haalde hij tien keer de finale en dertien keer de halve finale. Ook is hij de speler met het meeste aantal gewonnen wedstrijden (57) en de speler die zich het vaakst gekwalificeerd heeft voor dit toernooi (zestien keer).

ATP Master 1000 Series

Na de vier Grand Slams zijn de negen ATP Master 1000 Series-toernooien de grootste. Deze serie van toernooien wordt sinds 1990 georganiseerd. De belangrijkste records die Federer hier heeft zijn:
 • 50 keer finalist
 • In alle negen toernooien in de finale gestaan (dit record deelt Federer met Nadal en Djokovic).
 • Zeven keer winnaar van het toernooi van Cincinnati.

Record meeste aantal ATP 1000 Series-titels niet voor Federer
Opvallend genoeg heeft Federer niet het meeste aantal ATP 1000 Series-titels gewonnen. Djokovic won 36 ATP 1000 Series-titels. Nadal staat met 35 titels op de tweede plaats. Federer staat met 28 titels op de derde plaats.

Overige records Federer

Federer heeft in totaal meer dan 100 records. Bij vrijwel elk toernooi heeft de Zwitserse grootmeester wel één of meerdere records in handen. Een greep hieruit:
 • Tien keer winnaar van het ATP-toernooi van Halle.
 • Acht keer winnaar van het ATP-toernooi van Basel.
 • Zeven keer winnaar van het ATP-toernooi van Dubai.
 • Toernooien gewonnen in meer dan negen verschillende landen.
 • 24 finales op rij gewonnen.
 • Zestien jaar op rij minimaal één toernooi gewonnen.
 • 24 keer op rij winst tegen een speler uit de top tien.

Tot slot, een uniek record van Federer dat bijna niemand weet

Er is één record van Federer dat bijna nergens is terug te vinden, maar desondanks indrukwekkend is. In 1509 wedstrijden heeft de Zwitser nog nooit geblesseerd hoeven opgeven tijdens de wedstrijd. Een uniek record dat aangeeft hoe goed Federer zijn fysiek altijd is geweest.

Alle cijfers en statistieken zijn bijgewerkt tot en met 15 oktober 2020.

Lees verder

© 2016 - 2024 Rascall, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Andy Murray vs Novak Djokovic: head to headNovak Djokovic en Andy Murray werden tussen 2005 en 2010 overal aangekondigd als de nieuwe kroonprinsen van het tennis.…
Het palmares van Andy MurrayHet palmares van Andy MurrayHet stond in de sterren geschreven dat de Schot Andy Murray Groot-Brittannië voor het eerst sinds Fred Perry in 1936 een…
ATP Masters 1000 - erelijst 1990-2020ATP Masters 1000 - erelijst 1990-2020Na de grand slams, de Olympische Spelen en de ATP World Tour Finals zijn de Masters 1000-tornooien de meest prestigieuze…

De geschiedenis en winnaars van Roland GarrosDe geschiedenis en winnaars van Roland GarrosRoland Garros is een jaarlijks terugkerend Grand Slam-tennistoernooi in Frankrijk. Dit tennisevenement vindt plaats in d…
Voormalig nummer 1 tennisser: Lleyton HewittVoormalig nummer 1 tennisser: Lleyton HewittLleyton Hewitt is een Australische tennisspeler die vooral in de jaren 2000 tot en met 2005 heel veel tennistoernooien o…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kulitat, Flickr (CC BY-SA-2.0)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_career_achievements_by_Roger_Federer
 • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ATP_number_1_ranked_singles_players
 • https://en.wikipedia.org/wiki/ATP_World_Tour_Finals
 • http://www.sportskeeda.com/slideshow/8-tennis-records-roger-federer-never-broken
 • http://www.atpworldtour.com/en/players/roger-federer/f324/overview
 • Afbeelding bron 1: Carine06, Flickr (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Francisco Antunes, Flickr (CC BY-2.0)
Rascall (24 artikelen)
Laatste update: 15-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.