InfoNu.nl > Sport > Tennis > Het palmares van Andy Murray

Het palmares van Andy Murray

Het palmares van Andy Murray Het stond in de sterren geschreven dat de Schot Andy Murray Groot-Brittannië voor het eerst sinds Fred Perry in 1936 een grand slam zege zou schenken. Zijn vijfde finales werd de goede: in 2012 versloeg hij Djokovic op de US Open en veroverde zo zijn eerste grand slam. In 2013 verloste hij de Britten van een Wimbledon-complex (het was sinds de overwinning van Fred Perry in 1936 geleden dat een Brit er nog had gewonnen). Tot dusver won hij 46 ATP-titels.

Andy Murray

Andy Murray is afkomstig uit het Schotse Dunblane. Hij werd geboren in 1987. Aan de zijde van zijn moeder Judy doorkruist Murray de wereld om titels bijeen te spelen. In 2005 maakte hij zijn debuut op het profcircuit, datzelfde jaar bereikte hij al de top-100. In 2006 behaalde 'Lazy English' zijn eerste titel en bleef zijn opmars op de wereldranglijst voortzetten.

Belangrijkste zeges

Andy Murray bereikte drie maal een finale van een grand slam, eenmaal op de US Open in 2008 en twee keer op de Australian Open (2010 en 2011). Hij moest telkens de duimen leggen voor Roger Federer of Novak Djokovic. Zijn voornaamste triomfen boekte hij op toptornooien zoals Toronto, Montreal, Cincinnati en Londen Queens. Hij stond in 33 ATP-finales en wist er daarvan 22 te winnen. Sinds 2008, toen hij 5 ATP-tornooien won en echt doorbrak, staat hij steevast in de top-4 van de wereld, na Rafael Nadal, Roger Federer en Novak Djokovic. 2012 werd zijn doorbraakjaar: hij won de Olympische Spelen en de US Open.

Palmares

jaartornooi (ondergrond)opponent in finale
12006San José (hardcourt)Lleyton Hewitt
22007San José (hardcourt)Ivo Karlovic
32007Sint-Petersburg (tapijt)Fernando Verdasco
42008Doha (hardcourt)Stanislas Wawrinka
52008Marseille (hardcourt)Mario Ancic
62008Cincinnati (hardcourt)Novak Djokovic
72008Madrid (hardcourt)Gilles Simon
82008Sint-Petersburg (hardcourt)Andrej Golobev
92009Doha (hardcourt)Andy Roddick
102009Rotterdam (hardcourt)Rafael Nadal
112009Miami (hardcourt)Novak Djokovic
122009Londen (gras)James Blake
132009Montreal (hardcourt)Juan Martin Del Potro
142009Valencia (hardcourt)Mikhail Youzhny
152010Toronto (hardcourt)Roger Federer
162010Shanghai (hardcourt)Roger Federer
172011Londen (gras)Jo-Wilfried Tsonga
182011Cincinnati (hardcourt)Novak Djokovic
192011Bangkok (hardcourt)Donald Young
202011Tokio (hardcourt)Rafael Nadal
212011Shanghai (hardcourt)David Ferrer
222012Brisbane (hardcourt)Alexandr Dolgopolov
232012Olympische Spelen Londen (gras)Roger Federer
242012US Open (hardcourt)Novak Djokovic
252013Brisbane (hardcourt)Grigor Dimitrov
262013Miami (hardcourt)David Ferrer
272013Londen (gras)Marin Cilic
282013Wimbledon (gras)Novak Djokovic
292014Shenzhen (hardcourt)Tommy Robredo
302014Wenen (hardcourt)David Ferrer
312014Valencia (hardcourt)Tommy Robredo
322015München (gravel)Philipp Kohlschreiber
332015Madrid (gravel)Rafael Nadal
342015Londen (gras)Kevin Anderson
352015Montreal (hardcourt)Novak Djokovic
362016Rome (gravel)Novak Djokovic
372016Londen (gras)Milos Raonic
382016Wimbledon (gras)Milos Raonic
392016Olympische Spelen Rio de Janeiro (hardcourt)Juan Martin Del Potro
402016Peking (hardcourt)Grigor Dimitrov
412016Shanghai (hardcourt)Roberto Bautista Agut
422016Wenen (hardcourt)Jo-Wilfried Tsonga
432016Parijs (hardcourt)John Isner
442016ATP World Tour Finals Londen (hardcourt)Novak Djokovic
452017Dubai (hardcourt)Fernando Verdasco
462019Antwerpen (hardcourt)Stanislas Wawrinka
© 2012 - 2019 Jonasd, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Andy Murray vs Novak Djokovic: head to headNovak Djokovic en Andy Murray werden tussen 2005 en 2010 overal aangekondigd als de nieuwe kroonprinsen van het tennis.…
Het palmares van Novak DjokovicHet palmares van Novak DjokovicNovak Djokovic trad in 2011 definitief uit de schaduw van Rafael Nadal en Roger Federer en is sindsdien de nummer één op…
Tennis op de Olympische Spelen (enkelspel) - 1896-2016Tennis op de Olympische Spelen (enkelspel) - 1896-2016Sinds de Olympische Spelen van 1988 in Seoul is tennis een vaste waarde als OIympische sport. Sindsdien heeft het tennis…
Recensie speelfilm ‘An innocent man’recensieRecensie speelfilm ‘An innocent man’De in 1989 gemaakte speelfilm van Peter Yates met in de hoofdrol Tom ‘Magnum’ Selleck deed het niet super in de bioscoop…
Geschiedenis niertransplantatieEen korte maar informatieve uiteenzetting over het ontstaan en verdere verloop van niertransplantaties. Alle doorbraken…
Bronnen en referenties
  • Atpworldtour.com

Reageer op het artikel "Het palmares van Andy Murray"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Cracksenkanjers, 08-07-2013 20:59 #1
Mooi profiel. Ivan Lendl heeft van Murray een betere tennisser gemaakt. Hij heeft hem leren boksen: bokser gemaakt:

Infoteur: Jonasd
Laatste update: 31-10-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!