InfoNu.nl > Sport > Tennis > Het palmares van Justine Henin

Het palmares van Justine Henin

In het eerste decennium van de jaren 2000 behoorde Justine Henin (°1982) tot de absolute wereldtop van het damestennis. Ze won 43 WTA-tornooien (61 finales) waaronder 7 grand slams, 2 keer de Master en de Olympische Spelen in 2004. Henin was 117 weken de nummer 1 van de WTA-ranking.

Justine Henin

In 1999 debuteerde Justine in het WTA-circuit in het tornooi van Antwerpen. Ze werd de vijfde speelster die als debutante meteen een tornooizege wist te boeken. In 2001 brak ze echt door met 3 WTA-tornooizeges en een finaleplaats op Wimbledon waarin ze in drie sets de duimen moest leggen voor Venus Williams. In 2003 werd Justine het nummer 1 van het damestennis: ze won Roland Garros en de US Open en bekleedde vanaf oktober ook de hoogste positie op de wereldranglijst. Gedurende 5 jaar bleef Henin absolute wereldtop. Vooral in 2007 kende ze een fantastisch jaar: ze won 10 tornooien waaronder Roland Garros, US Open en de Masters. In mei 2008 kondigde Henin verrassend haar afscheid aan. Twee jaar later, in januari 2010, maakte ze haar comeback. Deze was aanvankelijk succesvol, ze bereikte meteen de finales van Brisbane en de Australian Open. Even glansrijk als haar eerste carrière werd het echter niet. Een elleboogblessure noodzaakte Henin in het voorjaar van 2011 om het racket definitief aan de wilgen te hangen.

Veelwinnares

Justine Henin wordt algemeen beschouwd als één van de beste gravelspeelsters ooit. Deze status heeft ze vooral te danken aan 4 titels in Roland Garros (2003, 2005, 2006, 2007). In totaal behaalde ze 43 waaronder 13 op gravel, 25 op hardcourt, 4 op gras en 1 op tapijt. Henin won 10 toptornooien: 7 grand slams, 2 keer de Masters en de Olympsche Spelen in 2004. Op grand slam tornooien bereikte ze maar liefst 17 keer minstens de fase van de halve finales en 12 keer in de finale, waarvan ze dus 7 keer aan het langste eind trok. Naast 4 keer Roland Garros won Juju 2 keer de US Open (2003, 2007) en 1 keer de Australian Open. Enkel Wimbledon, ondanks twee finaleplaatsen (2001, 2006), kon ze niet bijschrijven op haar palmares.

Palmares Justine Henin

jaartornooi (ondergrond)tegenstander in finale
11999Antwerpen (gravel)Sarah Pitkowski
22001Gold Coast (hardcourt)Sylvia Farina Elia
32001Canberra (hardcourt)Sandrine Testud
42001Rosmalen (gras)Kim Clijsters
52002Berlijn (gravel)Serena Williams
62002Linz (tapijt)Alexandra Stevenson
72003Dubai (hardcourt)Monica Seles
82003Charleston (gravel)Serena Williams
92003Berlijn (gravel)Kim Clijsters
102003Roland Garros (gravel)Kim Clijsters
112003San Diego (hardcourt)Kim Clijsters
122003Toronto (hardcourt)Lina Krasnoroutskaya
132003US Open (hardcourt)Kim Clijsters
142003Zürich (hardcourt)Jelena Dokic
152004Sydney (hardcourt)Amélie Mauresmo
162004Australian Open (hardcourt)Kim Clijsters
172004Dubai (hardcourt)Svetlana Koeznetsova
182004Indian Wells (hardcourt)Lindsay Davenport
192004Olympische Spelen Athene (hardcourt)Amélie Mauresmo
202005Charleston (gravel)Jelena Dementieva
212005Warschau (gravel)Svetlana Koeznetsova
222005Berlijn (gravel)Nadia Petrova
232005Roland Garros (gravel)Mary Pierce
242006Syndey (hardcourt)Francesca Schiavone
252006Dubai (hardcourt)Maria Sharapova
262006Roland Garros (gravel)Svetlana Koeznetsova
272006Eastbourne (gras)Anastasia Myskina
282006New Haven (hardcourt)Lindsay Davenport
292006WTA Masters Madrid (hardcourt)Amélie Mauresmo
302007Dubai (hardcourt)Amélie Mauresmo
312007Doha (hardcourt)Svetlana Koeznetsova
322007Warschau (gravel)Alona Bondarenko
332007Roland Garros (gravel)Ana Ivanovic
342007Eastbourne (gras)Amélie Mauresmo
352007Toronto (hardcourt)Jelena Jankovic
362007US Open (hardcourt)Svetlana Koeznetsova
372007Stuttgart (hardcourt)Tatiana Golovin
382007Zürich (hardcourt)Tatiana Golovin
392007WTA Masters Madrid (hardcourt)Maria Sharapova
402008Sydney (hardcourt)Svetlana Koeznetsova
412008Antwerpen (hardcourt)Karin Knapp
422010Stuttgart (gravel)Samantha Stosur
432010Rosmalen (gras)Andrea Petkovic

Runner-up

jaartornooi (ondergrond)tegenstander in finale
12001Wimbledon (gras)Venus Williams
22001Hawai (hardcourt)Sandrine Testud
32001Filderstadt (hardcourt)Lindsay Davenport
42002Gold Coast (hardcourt)Venus Williams
52002Antwerpen (tapijt)Venus Williams
62002Amelia Island (gravel)Venus Williams
72002Rome (gravel)Serena Williams
82003Rosmalen (gras)Kim Clijsters
92003Leipzig (tapijt)Anastasia Myskina
102003Filderstadt (hardcourt)Kim Clijsters
112005Toronto (hardcourt)Kim Clijsters
122006Australian Open (hardcourt)Amélie Mauresmo
132006Berlijn (gravel)Nadia Petrova
142006Wimbledon (gras)Amélie Mauresmo
152006US Open (hardcourt)Maria Sharapova
162007Miami (hardcourt)Serena Williams
172010Brisbane (hardcourt)Kim Clijsters
182010Australian Open (hardcourt)Serena Williams

Lees verder

© 2012 - 2019 Jonasd, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het palmares van Kim ClijstersHet palmares van Kim ClijstersKim Clijsters (1983) maakte haar profdebuut in 1997. Haar eerste titel behaalde ze in 1999 in Luxemburg. In totaal won z…
Roland Garros 2013 - Parijs 26 mei tot 9 juniRoland Garros 2013 - Van 26 mei tot 9 juni 2013 vindt de apotheose van het gravelseizoen plaats. In Parijs wordt Roland…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "Het palmares van Justine Henin"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jonasd
Laatste update: 12-04-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Special: Justine Henin
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!