2010, de comeback van Justine Henin

Eind september 2009, 16 maanden nadat Justine Henin was gestopt, kondigde de tenniskampioene haar comeback aan. Geïnspireerd door Kim Clijsters en Roger Federer haalde ze haar rackets uit de kast om een verlengstuk te breien aan haar imposante carrière. Uitgerekend net na de tweede grand slam-winst van Kim Clijsters op de US Open kondigde Justine Henin haar comeback aan. Ze stak dan ook niet onder stoelen of banken dat haar Limburgse concurrente een rol heeft gespeeld in haar beslissing. Een rol, want de voornaamste inspiratiebron was Roger Federer. De Zwitserse tennislegende slaagde er in 2009 immers in Roland Garros te winnen, iets wat hem, ondanks twee eerdere finaleplaatsen, nog niet was gelukt. Federer heeft nu alle grand slams minstens één keer op zijn naam geschreven, een huzarenstukje waar ook Justine Henin nog steeds van droomt. In haar tweede carrière hoopt ze haar blinde vlek in haar palmares weg te vegen. Ze slaagde er immers nog niet in Wimbledon te winnen. Ze stond er wel reeds twee keer in de finale (2002, 2006).

Januari, een vliegende start

Op 4 januari maakte Justine Henin haar officiële comback aan de Australische Oostkust in Brisbane. Justine II maakte meteen indruk door de als tweede geplaatste Nadia Petrova te verslaan. Vervolgens nam ze ook nog de scalp van Ana Ivanovic om in de finale Kim Clijsters te treffen. In een hoogstaand duel moest Henin in de derde set de duimen leggen voor Clijsters in een bloedstollende tiebreak. In dat beslissende spel wist de Waalse een 6-3 achterstand om te buigen naar een 6-6, maar het dubbeltje viel alsnog aan de andere kant van de taalgrens (8-6 in de tie break). Een succesvolle comeback met een wrange nasmaak.

In Brisbane had Justine Henin mentaal en fysiek diep in haar krachtenarsenaal moeten tasten. Ze liet het WTA-tornooi van Sydney als voorbereiding op de Australian Open links liggen en concentreerde zich volledig op het eerste grand slam-tornooi van het seizoen. In Melbourne trad ze, net als in Brisbane, aan met een wildcard. In de openingsronde schakelde ze Kirsten Flipkens uit waardoor ze zich in de tweede ronde mocht opmaken voor de Russin Elena Dementieva, nummer vijf op de plaatsingslijst in Melbourne. De wedstrijd was top drie-niveau waardig en deed denken aan de Justine Henin uit 2007. Ze versloeg Dementieve in twee sets (7-6, 7-5) en maakte in haar weg naar de finale komaf met Yanina Wickmayer en reekshoofden Kleybanova en Petrova. In haar halve finale liet ze geen spaander heel van de Chinese Zie Jheng (6-1, 6-0) en zo kreeg Melbourne haar droomfinale: Henin vs. Serena Williams. Daarin kon Justine haar droom net niet verwezenlijken. Enkel in de tweede en het begin van de derde set haalde ze haar beste niveau; het werd 4-6, 6-3, 2-6.

Maart, eerste twijfels

Na de verloren finale op de Australian Open kwam Henin niet meer in actie tot begin maart. In Indian Wells geraakte ze niet verder dan de tweede ronde, waar ze in drie sets verloor van de Argentijnse Gisela Dulko. Enkele weken later, op 22 maart, kwam de 27-jarige opnieuw binnen op de wereldranglijst op de 33ste plaats. Een week later vatte ze het sterk bezette tornooi van Miami aan. Ze versloeg er Elena Dementieva, Cibulkova, Zvonareva en Wozniacki. In de halve eindstrijd botste ze opnieuw op Kim Clijsters. Net als in Brisbane werd het een nagelbijter die werderom in de derde set in de tiebreak werd beslecht. Clijsters won die met 8-6.

April, eerste titel voor Justine II

Op 24 en 25 april trad Justine aan met het Fed Cup-team. In de voorbereiding op de wedstrijd tegen Estland brak ze haar pink. Ze speelde alsnog een wedstrijd - tegen Kaia Kanepi - maar verloor in drie sets. Op het einde van de maand kende de Waalse kampioene een nieuw hoogtepunt: in Stuttgart won ze haar eerste titel sinds haar werderoptreden op het hoogste niveau. Op het Duitse gravel versloeg ze onder meer Yanina Wickmayer en Jelena Jankovic en was ze in de finale te sterk voor Samantha Stosur (6-4, 2-6, 6-1). Haar 42ste WTA-titel was een feit.

Mei, geen vijfde RG-titel

Als voorbereiding op haar favoriete tornooi, Roland Garros, nam Justine Henin deel aan het WTA-tornooi in Madrid. Daarin geraakte een zieke Henin niet verder dan de openingsronde waarin ze verloor van de Franse Aravane Rezai. In Parijs ging ze op zoek naar haar vijfde gravelkroon. De gravelkoningin viel er echter van haar voetstuk. In de achtste finales verloor ze van de Australische Samantha Stosur (6-2, 1-6, 4-6) en zag zo een einde komen aan haar zegereeks van 21 wedstrijden in Parijs.

Juni, Clijsters zwarte beest van Ju II

Het heilige gras in Wimbledon, de afspraak met de legende. Kon Justine Henin in 2010 al meteen het gat in haar palmares opvullen? Daarvoor wilde ze zich voorbereiden in het WTA-tornooi van Rosmalen. Zonder haar beste niveau te halen, won ze de finale tegen Andrea Petkovic en behaalde zo haar 43ste WTA-titel. In Londen startte Henin aanvankelijk hoopvol en zag haar vormpeil match na match stijgen. Als 17de geplaatste speelster nam ze de scalp van Nadia Petrova, maar botste ze in de vierde ronde opnieuw op Kim Clijsters, opnieuw in drie sets (6-2, 2-6, 3-6).

Juli-december, op naar 2011

Na haar debacle op Wimbledon bleek Henin zich geblesseerd te hebben aan haar rechter elleboog tijdens haar wedstrijd tegen Kim Clijsters. De Luikse moest zo verstek laten gaan voor de rest van het seizoen, waardoor ze de belangrijke afspraak op de US Open mist en eveneens geen aanspraak meer kon maken op deelname aan de masters.

Ups en downs

2010 was een jaar met hoogtes en laagtes voor Justine Henin. Enerzijds hebben we met plezier mogen vaststellen dat de zevenvoudige grand slam-winnares nog steeds een grote kampioene is. Met vlagen speelde ze wervelend tennis en zo boekte ze enkele successen: ze bereikte twee finales (Brisbane, Melbourne) en voegde twee titels toe aan haar erelijst (Stuttgart en Rosmalen). Ze sloot het seizoen af op de 12de plaats van de WTA-ranking...

Een meisje met 41 titels uit haar eerste tennisloopbaan, waaronder 7 grand slams, een gouden plak op de Olympische Spelen en twee eindoverwinningen op de Masters, kan uiteraard niet tevreden zijn met twee luttele titels en zonder het afschieten van minstens een hoofdvogel. Daartoe heeft ze in 2010 maar drie maal de kans toe gehad, in Melbourne (Australian Open), Parijs (Roland Garros) en Londen (Wimbledon). In Australië was ze er enorm kort bij, maar sindsdien was haar niveau te wisselvallig om aanspraak te maken op een achtste GS-titel. Criticasters menen dat Henin simpelweg haar niveau van weleer niet meer kan bereiken. Aandachtige kijkers hebben echter gezien dat ze dat niveau wel al heeft gehaald maar nog niet constant genoeg. Opvallend is dat Henin in haar acht verlieswedstrijden van 2010 geen enkele keer in straight sets de boot inging. In enkele gevallen bezweek ze onder de druk, maar het geeft ook aan dat ze niet zomaar weg te zetten is. Justine aan zet in 2011, aan haar om monden te snoeren en hoge grand slam-toppen te scheren.

Justine in cijfers, 2010 vs. eerste tenniscarrière

  • Aantal WTA-titels: 2 - 41
  • Hoogste ranking: 12 - 1
  • Prijzengeld: 1.401.960 US dollar - 19.461.375 US dollar (totaal: 20.863.335)
  • Winst-verlies: 32-8 - 493-107 (totaal: 525-115)

WTA-titels (43)

  • 2010 - Stuttgart, Rosmalen
  • 2008 - Sydney, Antwerpen
  • 2007 - Dubai, Doha, Warsaw, Roland Garros, Eastbourne, Toronto, US Open, Stuttgart, Zürich, Masters
  • 2006 - Sydney, Dubai, Roland Garros, Eastbourne, New Haven, Masters
  • 2005 - Charleston, Warsaw, Berlijn, Roland Garros
  • 2004 - Australian Open, Sydney, Dubai, Indian Wells, Olympische Spelen Athene
  • 2003 - Roland Garros, Dubai, Charleston, Berlijn, San Diego, Toronto, US Open, Zürich
  • 2002 - Berlijn, Linz
  • 2001 - Gold Coast, Canberra, Rosmalen
  • 1999 - Antwerpen

ITF-titels (7)

  • 2000 - Luik (Bel)
  • 1999 - Reims (Fra)
  • 1998 - Gelos (Fra), Grenelefe (VS), Ramat Hasharon (Isr)
  • 1997 - Le Touquet (Fra), Koksijde (Bel)

Finalist WTA-tornooien (18)

  • 2010 - Brisbane, Australian Open
  • 2007 - Miami
  • 2006 - Australian Open, Berlijn, Wimbledon, US Open
  • 2005 - Toronto
  • 2003 - Rosmalen, Leipzig, Filderstadt
  • 2002 - Gold Coast, Antwerpen, Amelia Island, Rome
  • 2001 - Wimbledon, Hawaii, Filderstadt

Januari 2011, Justine stopt definitief

Hopman cup

Justine Henin - Alicia Molik 6-4, 6-4
Justine Henin - Sesil Karatantsjeva 6-4, 6-3
Justine Henin - Ana Ivanovic 6-4, 6-3
Justine Henin - Bettanie Mattek-Sands 7-6, 6-3

Met Ruben Bemelmans verliest Henin het gemengd dubbel tegen Australië, ze winnen van Servië en Kazachstan. In de finale tegen de VS wint Justine wel haar enkel, maar Ruben Bemelmans verliest zijn partij en in het gemengd dubbel is het Amerikaanse duo te sterk voor Bemelmans/Henin.

Australian Open

5. Justine Henin - Sania Mirza 5-7, 6-3, 6-1
6. Justine Henin - Elena Baltacha 6-1, 6-3
7. Justine Henin - Svetlana Kuznetsova 4-6, 6-7

Na de Australian Open kondigde Henin haar definitieve afscheid aan. Een aanslepende elleboogblessure, opgelopen in Wimbledon 2010, dwong haar tot die beslissing...
© 2010 - 2024 Jonasd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De complete lijst van grand slam-winnaars: 1968-2020De complete lijst van grand slam-winnaars: 1968-2020Sinds jaar en dag zijn de grand slams de belangrijkste tennisafspraken van het seizoen. De titel veroveren op de courts…
Andy Murray vs Novak Djokovic: head to headNovak Djokovic en Andy Murray werden tussen 2005 en 2010 overal aangekondigd als de nieuwe kroonprinsen van het tennis.…
De records van Roger FedererDe records van Roger FedererRoger Federer is een legende. Daar zijn alle tenniskenners het over eens. Gedurende zijn carrière heeft Federer jaar in…

Justine Henin vs Kim ClijstersJustine Henin vs Kim ClijstersTwee Belgen, twee fenomenen, twee sportpersoonlijkheden en twee paden die elkaar vaak hebben gekruist. Hieronder een ove…
Thuis tennisrackets bespannenStel je voor, je staat op een lekkere zomerdag een potje te tennissen en ineens POEF, daar breekt je snaar. Tennissers z…
Bronnen en referenties
  • Sonyericssonwtatour.com
  • Eigen berichtgeving
Jonasd (69 artikelen)
Laatste update: 17-03-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.