Voormalig nummer 1 tennisser: Lleyton Hewitt

Voormalig nummer 1 tennisser: Lleyton Hewitt Lleyton Hewitt is een Australische tennisspeler die vooral in de jaren 2000 tot en met 2005 heel veel tennistoernooien op zijn naam wist te schrijven. Tien jaar later is hij nog steeds als speler actief binnen het tennis. Voor deelname aan toernooien, en dan met name de Grand Slams, is hij wel vaak afhankelijk van wildcards of het spelen van kwalificatiewedstrijden. Hij is nu in januari 2016 bezig met zijn laatste Australian open. Na dit toernooi stopt hij met professioneel tennis spelen. Wel gaat hij door als de leider van het Australische Davis-cup team.

Inhoudsopgave


Over Lleyton Hewitt

Lleyton Hewitt werd geboren op 24 februari 1981 in het Australische Adelaide. Zijn vader is Glenn Hewitt, die in Australië vooral bekend is als een zeer goede speler van het Aussie Rules Football. In zijn jeugd speelde Hewitt zelf ook Aussie Rules Football. Zijn moeder Cherilyn Hewitt was lerares gymnastiek op een basisschool. Sport is hem dus met de paplepel ingegoten. Hewitt is niet de enige sporttelg binnen de familie; ook zijn jongere zusje Jaslyn is een tennisspeelster, zij deed het vooral in de jeugdcategorie erg goed.

Bron: Nick Step, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Nick Step, Flickr (CC BY-2.0)
Kim Clijsters
Tijdens het vele rondreizen over de hele wereld en de vele tennistoernooien, waar zowel mannen als vrouwen aan mee deden, leerde Hewitt de Belgische Kim Clijsters kennen. De twee jaar jongere Clijsters en Hewitt waren sinds 2000 een koppel en in 2003 verloofden ze zich. Wat niemand verwachtte was dat het bekende tenniskoppel in 2004 uit elkaar ging. Beiden gingen daarna hun eigen weg. In 2007 trouwde Kim met de Amerikaanse basketbalspeler Brian Lynch en in 2008 kregen zij hun eerst dochter en in 2013 kregen ze samen nog een zoon. In december 2012 stopte Clijsters met haar tenniscarrière.

Rebecca Cartwright (Bec)

Vlak nadat Hewitt en Clijsters uit elkaar waren gegaan leerde hij de Australische actrice Rebecca Cartwright kennen. Op 21 juli 2005 trouwde het koppel in het Sydney Opera House. Eind 2005 werd hun eerste dochter Mia Rebecca geboren. In 2008 werd hun zoon Cruz Lleyton geboren en hun derde kind, een dochtertje genaamd Ava Sydney, werd in 2010 geboren. Tot op heden, 2015, zijn Hewitt en Rebecca Cartwright nog steeds samen.

Carrière

In 1997 maakte Hewitt zijn debuut in het ATP-circuit. Hij plaatste zich, als jongste qualifier ooit, voor de Australian Open. In januari 1998 won hij onverwacht het grote tennistoernooi van Adelaide. Hij versloeg in de halve finale André Agassi en in de finale Jason Stoltenberg. Daarmee werd hij de jongste speler die ooit een ATP-toernooi op zijn naam schreef. Vanaf 1999 ging het alleen maar verder omhoog met de carrière van Hewitt. Hij won in dat jaar zijn tweede ATP-toernooi en versloeg grote namen in het tennis als Patrick Rafter en Xavier Malisse. In het kalenderjaar 2000 was hij pas echt op stoom. Hij won dat jaar vier ATP-toernooien en stond nog een keer in de finale, die hij verloor. Hiermee versloeg hij het record van Pete Sampras van drie gewonnen ATP-toernooien in een jaar. Op 19 november 2001 stond hij op de ATP-ranglijst als nummer één en ook daarmee weer de jongste tennisser die ooit op de eerste plaats van de ATP-ranglijst had gestaan tot 2001. Ook 2002 eindigde hij als eerste op de ATP-ranglijst.

Grand Slam toernooien

Hewitt heeft in al zijn jaren als tennisprof twee verschillende Grand Slams op zijn naam weten te schrijven. In 2001 won hij de US Open waar hij in de finale de Amerikaan Pete Sampres versloeg in drie sets. In 2002 was het alweer raak, maar toen op het Engelse gras van Wimbledon. Daar won hij in de halve finale van de Britse thuisfavoriet Tim Henman en in de finale van de Argentijn David Nalbandian. Op het Franse gravel van Roland Garos had Hewitt minder geluk. In Parijs wist hij nooit verder te komen dan de kwartfinale, dit deed hij in 2001 en 2004. In 2005 haalde hij de finale van zijn Australian Open. Maar dit toernooi heeft hij echter nooit gewonnen. Ook in het dubbelspel kwam Hewitt in actie. In het jaar 2000 won hij samen met zijn partner Max Mirnyi de US Open. Op dit moment (19 januari 2016) speelt hij zijn laatste Australian open. Op 21 januari 2016 speelde hij zijn laatste officiële wedstrijd op het hoogste niveau. In de tweede ronde van de Australian Open verloor hij in drie sets van de als achtste geplaatste Spanjaard David Ferrer. Na afloop kreeg Hewitt een staande ovatie van zijn collega en het publiek.

ATP World finals

Aan het einde van het tennisjaar wordt nog één toernooi gespeeld. De top acht van de ATP World-ranglijst speelt dan tegen elkaar om de winst. In de jaren 2000, 2001, 2002 en 2004 deed Hewitt mee aan dit belangrijke toernooi. In 2000 kwam hij niet verder dan de poulefase en in 2001 en 2002 wist hij dit toernooi op zijn naam te schrijven. In 2004 stond hij in de finale tegen de Zwitser Roger Federer, maar moest hij zijn meerdere erkennen in de nieuwe ster van het mannentennis.

ATP-toernooien

Vanaf 1998 tot januari 2014 won Hewitt negenentwintig ATP-titels, waaronder dus de twee Grand Slams en de twee ATP world Finals-toernooien. Daarnaast stond hij in diezelfde tijd ook nog eens zestien keer in de finale van een ATP-toernooi. En dit alleen nog maar tijdens de single wedstrijden. In de mannen dubbels won hij twee keer een finale in een toernooi en stond daarnaast nog vier keer in de finale. Zelfs samen met zijn toenmalige vriendin Kim Clijsters wist Hewitt in het jaar 2000 de finale te halen in het gemengde dubbel toernooi van Wimbledon.

Prijzen

In zijn carrière heeft hij in totaal ook nog eens elf prijzen en onderscheidingen in ontvangst mogen nemen. Hieronder een lijst met de prijzen:
  • 2001: ATP speler van het jaar
  • 2001: Populairste South Australiër
  • 2002: ATP speler van het jaar
  • 2002: Australisch sportman van het jaar
  • 2002: Populairste South Australiër
  • 2002: ESPY beste mannelijke tennis speler
  • 2003: Young Australian van het jaar
  • 2003: Australisch sportman van het jaar
  • 2003: Populairste South Australiër
  • 2005: Dubbelhandige Backhand award
  • 2006: Prijs voor nooit aflatende vechtlust
© 2015 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?In het tennis zijn er veel grote toernooien, de belangrijkste zijn de Grand Slam toernooien. Dit zijn belangrijke toerno…
Prijzengeld Grand Slams tennis in 2020Prijzengeld Grand Slams tennis in 2020In het tennis valt een serieuze stuiver te verdienen. Tenminste, als je tot de (sub)top van de wereld behoort, want er i…
Andy Murray vs Novak Djokovic: head to headNovak Djokovic en Andy Murray werden tussen 2005 en 2010 overal aangekondigd als de nieuwe kroonprinsen van het tennis.…
Tennis: Rafael NadalRafael Nadal, door velen gezien als de beste tennisser op gravel aller tijden, heeft in zijn carrière 16 Grand Slams wet…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wikiecoco, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lleyton_Hewitt
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kim_Clijsters
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tennis_Masters_Cup_2004
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/US_Open_2000_(tennis,_mannendubbel)
  • Afbeelding bron 1: Nick Step, Flickr (CC BY-2.0)
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 09-05-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.