De langste tenniswedstrijd ooit: een thriller van 3 dagen

De langste tenniswedstrijd ooit: een thriller van 3 dagen In juni 2010 stonden de Amerikaan John Isner en de Fransman Nicolas Mahut tegenover elkaar in de eerste ronde van Wimbledon. Het zou één van de meest bijzondere wedstrijden uit de tennisgeschiedenis worden. De wedstrijd zou namelijk met grote afstand de langste tenniswedstrijd ooit worden en uiteindelijk over drie dagen gespeeld worden. Wat gebeurde er allemaal tijdens de langste tenniswedstrijd ooit? En welke tennisrecords werden er tijdens deze marathonpartij nog meer gebroken?

De langste tenniswedstrijd ooit: wat gebeurde er allemaal?

Op 22 juni 2010 speelden de Amerikaan John Isner en Nicolas Mahut uit Frankrijk tegen elkaar in de eerste ronde van Wimbledon. Isner behoorde op dat moment tot de subtop van de tenniswereld. Mahut stond echter te laag op de wereldranglijst om rechtstreeks tot het hoofdtoernooi van Wimbledon toegelaten te worden. Via drie zeges in het kwalificatietoernooi plaatste hij zich alsnog voor het hoofdtoernooi. Al met al was de wedstrijd tussen Isner en Mahut er eentje waar op voorhand niet heel veel aandacht naar uitging. Daar zou echter verandering in komen.

John Isner / Bron: NAPARAZZI, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)John Isner / Bron: NAPARAZZI, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Goede grasspelers
Zowel Isner als Mahut staan bekend als goede grasspelers. Het was dan ook te verwachten dat het voor geen van beiden een makkelijke overwinning zou worden. De eerste set ging met 6-4 naar John Isner. In de tweede en derde set sloeg de Fransman met 6-3 en 7-6 terug. De vierde set was met 7-6 weer een prooi voor de Amerikaan. Na de vierde set werd het duel gestaakt wegens invallende duisternis, iets wat we overigens regelmatig zien tijdens Wimbledon.

Vijfde set

De dag erna mochten beide heren terugkomen voor de vijfde set. Zowel Isner als Mahut waren in die vijfde set ongenaakbaar in hun eigen servicegames. Wel kreeg Isner een matchpoint bij 10-9 op de service van Mahut. Hij benutte het niet. De wedstrijd bleef daarna gelijk opgaan. Bij de stand 32-32 was het officieel de langste tenniswedstrijd ooit. De game daarna kreeg Isner wederom een kans om de wedstrijd te beslissen. De twee matchpoints waren echter niet aan hem besteed en beide spelers gingen vrolijk verder met het winnen van hun eigen servicegames.

Scorebord is de weg kwijt
Bij de stand 47-47 werd de spanning ook het scorebord allemaal te veel. Verder dan deze score ging het scorebord namelijk niet. Enige tijd later viel het zelfs helemaal uit. Volgens programmeurs van IBM was het scorebord niet gemaakt om verder te gaan dan 47-47. Dankzij een van de programmeurs werkte het scorebord de volgende dag weer.

Nicolas Mahut / Bron: Carine06 from UK, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Nicolas Mahut / Bron: Carine06 from UK, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Nicolas Mahut kreeg in de vijfde set ook zijn kansen. Bij 50-50 miste de Fransmans twee breakpoints in de servicegame van Isner. Bij 59-58 was er weer een matchpoint voor de Amerikaan. Nadat Mahut toch zijn servicegame won werd het te donker om door te spelen. Dit betekende dat de wedstrijd een derde dag zou ingaan.

De wedstrijd komt tot een eind

Op 24 juni 2010 werd de wedstrijd hervat bij de stand 59-59. Beide spelers bleven wederom lange tijd superieur in hun eigen servicegames. Bij de stand 69-68 kwam Isner voor de vijfde keer op matchpoint. Een backhandwinner langs de lijn van Isner betekende dat de langste tenniswedstrijd ooit na 11 uur en 5 minuten tot een einde gekomen was. Meteen na de wedstrijd verschenen Ann Jones en Tim Henman op de baan om Isner en Mahut namens de All England Club een kristallen bokaal en champagneglazen te geven. Vervolgens werden beide spelers geïnterviewd door John Inverdale. Hierna volgde nog een fotoshoot voor het scorebord.

Vervolg toernooi Isner

De langste tenniswedstrijd ooit had duidelijk zijn tot geëist bij John Isner. In de tweede ronde verloor de uitgeputte Amerikaan kansloos met 0-6, 3-6, 2-6 van de Nederlander Thiemo de Bakker. Ironisch genoeg was deze wedstrijd op dat moment de kortste herenwedstrijd van Wimbledon 2010.

Fotoshoot bij het scorebord / Bron: Voo de Mar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Fotoshoot bij het scorebord / Bron: Voo de Mar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Awards
Op 14 juli 2010 wonnen zowel John Isner als Nicolas Mahut de ESPY award voor 'Best Record-Breaking Performance'. In Los Angeles nam Isner de award namens beide spelers in ontvangst. Het Amerikaanse nieuwsmagazine Time zette de langste tenniswedstrijd ooit in de top 10 sportmomenten van 2010. De organisatie van Wimbledon plaatste een gedenkbord langs baan 18, de plaats waar de langste tenniswedstrijd ooit plaatsvond.

Discussie

De langste tenniswedstrijd ooit zorgde voor een golf aan positieve reacties door spelers, oud-spelers, tenniscoaches en journalisten. Toch zorgde de wedstrijd ook voor de nodige discussie. Sommigen vroegen zich af of het wel verantwoord was om een uitputtingsslag te spelen zoals Isner en Mahut deden. Zo zei een arts dat Isner en Mahut uitdroging, leverschade en hyperthermie riskeerden. Oud proftennisser John McEnroe zei dat de wedstrijd beide spelers zes maanden van hun carrière zal kosten. Ook gaf hij aan dat naar zijn mening er in de vijfde set een tiebreak gespeeld zou moeten worden.

Isner - Mahut 2.0
Het bizarre toeval wil dat precies een jaar na de langste tenniswedstrijd ooit, tijdens Wimbledon 2011, John Isner en Nicolas Mahut in de eerste ronde wederom aan elkaar gekoppeld werden. Het publiek maakte zich dan ook op voor een lange zit. Isner won de wedstrijd echter vrij gemakkelijk in 2 uur en 3 minuten met 7-6, 6-2, 7-6.

Overige records wedstrijd Isner-Mahut

Behalve het record van de langste tenniswedstrijd ooit, verbraken Isner en Mahut nog een hele waslijst aan records. Dit zijn:
 • Langste set ooit (de vijfde set duurde 8 uur en 11 minuten)
 • Meeste games in een set (de vijfde set duurde 138 games)
 • Meeste games in een tenniswedstrijd (183)
 • Meeste door een speler geslagen aces in een tenniswedstrijd (Isner, 113)
 • Meeste aces in een tenniswedstrijd (Mahut sloeg er 103, wat het totaal op 216 brengt)
 • Meeste opeenvolgende servicegames gewonnen (168, allebei de spelers wonnen er 84 op rij)
 • Meeste gewonnen games in een wedstrijd door zowel de winnaar (92) als de verliezer (91)
 • Meeste door een speler gewonnen punten in een wedstrijd (Mahut won er 502, Isner ondanks dat hij won 'slechts' 478)
 • Meeste punten in een tenniswedstrijd (980)

Vergelijking met andere lange tenniswedstrijden

De op één na langste tenniswedstrijd ooit vond plaats tijdens de Davis Cup van 2015. De Argentijn Leonardo Mayer won van João Souza (Brazilië) met 7-6, 7-6, 5-7, 5-7, 15-13. De wedstrijd duurde in totaal 6 uur en 43 minuten. De wedstrijd tussen Isner en Mahut duurde dus bijna twee keer zo lang. Dit benadrukt nog maar eens hoe bijzonder de langste tenniswedstrijd ooit was. Het lijkt dan ook (zo goed als) uitgesloten dat er ooit een tenniswedstrijd komt die dit record gaat breken.

Top 3 langste tenniswedstrijden ooit

Tijd Evenement Uitslag
11 uur en 5 minutenWimbledon 2010John Isner (Verenigde Staten) - Nicolas Mahut (Frankrijk): 6-4, 3-6, 6-7, 7-6, 70-68
6 uur en 43 minutenDavis Cup 2015Leonardo Mayer (Argentinië) - João Souza (Brazilië): 7-6, 7-6, 5-7, 5-7, 15-13
6 uur en 36 minutenWimbledon 2018Kevin Anderson (Zuid-Afrika) - John Isner (Verenigde Staten): 7-6, 6-7, 6-7, 6-4, 26-24

Wat is de langste tenniswedstrijd ooit in het vrouwentennis?

De langste tenniswedstrijd ooit in het vrouwentennis vond plaats in 1984 tijdens het WTA-toernooi van Richmond in Virginia (Verenigde Staten). In de eerste ronde speelde Vicki Nelson uit de Verenigde Staten tegen haar landgenoot Jean Hepner. Ondanks dat de uitslag slechts 6-4, 7-6 voor Nelson was, duurde de wedstrijd in totaal 6 uur en 31 minuten. De reden? Beide dames speelden rally's waar geen einde aan leek te komen. Tijdens de wedstrijd werd dan ook een ander record gebroken, namelijk dat van langste punt ooit in de tennisgeschiedenis. Dit punt duurde maar liefst 29 minuten. De bal ging in die tijd 643 keer van de ene naar de andere speelster.

Lees verder

© 2017 - 2024 Rascall, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Billie Jean KingBillie Jean King is een tennislegende. Ze won twintig Wimbledon-titels en zette zich in voor de gelijkberechtiging van v…
Opmerkelijke feiten en weetjes over de wereldOpmerkelijke feiten en weetjes over de wereldOnze aarde kent diverse opmerkelijke feiten en weetjes. Wat te denken van de grootste en kleinste landen van onze wereld…
Dierenrecords - dieren in het Guinness Book of RecordsIn het Guinness Book of Records worden internationale records en bijzondere prestaties vernoemd. Een deel van deze prest…
Kinderen worden wel dikker, maar niet langerKinderen worden wel dikker, maar niet langerKinderen werden de laatste eeuw steeds langer. Maar daar is anno 2010 een einde aan gekomen. Kinderen groeien nu vooral…

Tennisbaan huren in Amsterdam en omgevingTennisbaan huren in Amsterdam en omgevingTennis is booming in de regio Amsterdam. Er zijn in Amsterdam en haar directe omgeving meer dan dertig tennisclubs. Bij…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Voo De Mar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Isner%E2%80%93Mahut_match_at_the_2010_Wimbledon_Championships
 • http://www.wimbledon.com/en_GB/news/articles/2015-06-24/the_longest_match_in_history.html
 • http://www.stuff.co.nz/sport/tennis/3851756/McEnroe-calls-for-change-to-fifth-set-rules
 • Afbeelding bron 1: NAPARAZZI, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Carine06 from UK, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Voo de Mar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Rascall (24 artikelen)
Laatste update: 13-07-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.