De backhandslag
De meeste mensen weten wel ongeveer wat een backhandslag inhoudt. Op de vraag "Wat is een backhandslag?" zullen veel mensen antwoorden dat het gewoon het tegenovergestelde van de forehandslag is. Er komt echter meer bij kijken. Hoe sla je een backhandslag? Wanneer verkies je de backhandslag boven de forehandslag, want de forehandslag is toch beter? En wat zijn de voor- en nadelen van een backhandslag? Je ziet dat de backhandslag ook vragen oproept waar lang niet iedereen een antwoord op heeft. Het is een slag die in veel sporten erg belangrijk is. Bij tennis en tafeltennis is het zelfs een essentieel onderdeel, want zonder backhandslag zou de sport immers niet kunnen bestaan. Neem nou Roger Federer en Rafael Nadal. Twee toptennissers met een uitstekende backhand. Federer met zijn slice-backhand en Nadal met zijn verwoestende dubbelhandige backhand. Beide spelers hebben de slag zo ontwikkeld dat ze op veel tegenstanders een voordeel hebben gecreëerd en ze worden door velen gevreesd.
Forehand- en backhandslag
Een backhandslag is het tegenovergestelde van een forehandslag. Een forehandslag is de meest voorkomende en meest voor de hand liggende slag. Je slaat de bal dan zoals natuurlijk voor je voelt. Stel je bent rechtshandig. Het is dan het meest logisch, in het geval je een bal weg wilt gooien, dat met je rechterhand te doen. Je zult als je rechtshandig bent in de meeste gevallen, wel of niet onbewust, de voorkeur geven aan je rechterhand als je een handeling wilt verrichten. In dit voorbeeld ben je rechtshandig, dus sla je de forehand met je rechterhand en de backhand met je linkerhand. De dominante hand/arm is vaak het meest ontwikkeld. De krachtigste en meest precieze slag is daarom vaak de forehandslag.
Wanneer forehand en wanneer backhand?
De keuze die wordt gemaakt is afhankelijk van de situatie. Als een tennisser bijvoorbeeld een bal op zijn backhand kant krijgt, en deze bal nadert hem snel, heeft hij weinig tijd en zal om de bal heen lopen om deze vervolgens met de forehand te slaan te veel tijd kosten. In de sport ben je dus vaak gedwongen je backhandslag te gebruiken. Tennis is hier een voorbeeld van, maar ook tafeltennis is een goed voorbeeld. Je moet in deze sport vaak in split-second reageren op de bal van je tegenstander waardoor er haast nooit tijd is om zelf je slag te bepalen. De absolute toptennissers serveren een bal met een snelheid die zo hoog is dat de tegenstander onmogelijk om zijn backhand heen kan lopen om de bal vervolgens op zijn forehand te pakken. Noodgedwongen moet hij dus zijn (waarschijnlijk) mindere slag gebruiken.
Een backhandslag hoeft niet gedwongen te zijn. Bij hockey bijvoorbeeld is dat totaal niet het geval. In sommige spelsituaties kan gekozen worden om aan de bal naar de backhand te draaien. Bij hockey mag je de bal immers controleren en daarom kan je bij deze sport wel afwegen een forehand- of backhandbal te slaan. In een actie naar de goal kan een aanvaller bijvoorbeeld ruimte creëren door de bal snel naar zijn backhand te verplaatsen en dan snel uit te halen.
Voordelen en nadelen van de backhandslag
Een voordeel van de backhandslag bij tennis is dat met een backhand slice het tempo uit het spel wordt gehaald, waardoor de speler die de slag gebruikt tijd heeft zich weer goed te positioneren voor de volgende bal. Een slicebal is met de backhand namelijk makkelijker te slaan dan met de forehand.
Het grootste nadeel van een backhandslag is dat de slag meestal minder hard en minder nauwkeurig is dan de forehandslag. Er zijn echter ook uitzonderingen. Enkele uitzonderingen:
- De Spaanse tennisser Rafael Nadal. Hij heeft een heel sterke dubbelhandige backhand ten opzichte van zijn tegenstanders en behaald er zo veel voordeel mee, maar in de meeste gevallen geldt dat de backhandslag zwakker is dan de forehandslag.
- De Zwitserse tennisser Roger Federer. Hij heeft een erg goede slice-backhand, waarmee hij het tempo uit het offensief van de tegenstander kan halen. Veel van zijn fans adoreren hem vanwege zijn elegante speelstijl en zijn slice-backhand maakt daar deel van uit.
Bij hockey heeft de backhand nog een ander nadeel. Stel jij hebt de bal en hebt alleen nog een verdediger tussen jou en de goal in. Je wilt de bal op goal slaan en brengt de bal naar je backhand. In dit geval breng je de bal naar je tegenstanders forehand-zone, waardoor hij het voordeel heeft. Hij kan jou makkelijker op zijn forehand verdedigen dan op zijn backhand.