Hoe word je een betere tennisser?

Hoe word je een betere tennisser? Hoe verbeter ik mijn tennisspel en kan ik eindelijk mijn tegenstanders verslaan? Mijn service, return, voetenwerk: het moet allemaal beter, maar hoe? Is het simpelweg een kwestie van veel oefenen of kan ik ook andere dingen doen? Als je je tennisspel wil verbeteren zul je dat kunnen opdelen in verschillende punten. Een aantal factoren zijn erg belangrijk in je tennisspel.

Verbeter je service

De service, of opslag, is eigenlijk het allerbelangrijkste voor een tennisser om te verbeteren als deze nog niet op het juiste niveau is. Zonder een goede service zul je je opslaggames waarschijnlijk verliezen want de tegenstander zal je makkelijk breaken als je de ballen niet op de juiste plek serveert met genoeg snelheid. Hoe verbeter je je service dan?

Je service is trainbaar. Een goede oefening om je service te leren plaatsen is door een tennisbal in het servicevak aan de andere kant te leggen en deze proberen te raken met je service. Dit is erg moeilijk. Probeer het daarom eerst met een paar ballen naast elkaar.

Verbeter je return

Na de service is de eerste return ook erg belangrijk. De bal komt met veel snelheid op je af. Het is belangrijk om op de juiste plaats te staan en je lichaam aan te spannen bij de return. Probeer de bal niet simpelweg terug te slaan maar maak gebruik van de service van de tegenstander door deze hard terug te retourneren in de hoek waar hij het niet verwacht. Hij kan de bal dan moeilijk halen. Durf om de bal diep terug te slaan. Misschien gaat het fout in het begin, maar met wat oefening zal het steeds beter gaan.

Leer te variëren

De reden waarom Roger Federer op zo'n hoog niveau heeft gespeeld en veel grand-slams heeft gewonnen is niet omdat hij een bepaalde slag supergoed beheerst. Zijn service is niet de beste van het veld, zijn forehand ook niet, zijn backhand ook niet en hij heeft niet ontzettend veel spin in zijn slagen. Toch is Federer lang de beste van de wereld geweest. Dit komt omdat een tegenstander bijna nooit weet waar Federer de bal zal plaatsen, hij heeft zoveel variatie in zijn spel. De ene keer recht door het midden, de andere keer cross-court, dan een dropshot en dan eens een lob. Als een tegenstander niet alert is, is hij op deze manier te verslaan.

Probeer daarom zelf ook meer variatie in je spel aan te brengen. Oefen in de training om onverwachtse slagen te spelen.

Verbeter je kracht

Om harde slagen te spelen, maar ook om snel te kunnen wenden en keren is het van belang dat je over voldoende kracht bezit. Alle toptennissers doen aan krachttraining. Als je jong bent is het verstandig om eerst rustig op te bouwen met je eigen lichaamsgewicht. Goede oefeningen zijn opdrukken, optrekken, squaten en buikspieroefeningen. Als je een bal slaat doe je dat niet alleen met je hand of arm, maar met je hele lichaam. Je hele lichaam zal sterk moeten zijn om de bal hard te kunnen slaan.

Oudere tennissers doen er goed aan om krachttraining in hun trainingsschema te introduceren. Doe dit met behulp van een ervaren krachttrainer.

Verbeter je conditie

Een tenniswedstrijd kan lang duren en kan veel rally's bevatten. Zorg ervoor dat je in goede conditie bent. Anders dan het verbeteren van kracht is conditie goed trainbaar op de tennisbaan zelf. Speel in de training lange intensieve rally's. Neem eens bewust weinig pauze tussendoor. Zo train je de specifieke conditie voor tennis.

Verbeter je mentaliteit en houd je hoofd koel

Zonder een sterke mentaliteit kom je als tennisser nergens. Om wedstrijden te kunnen winnen van tegenstanders die van hoog niveau zijn, zul je mentaal sterk moeten zijn. Geef nooit op. Spelers als Nadal en Djokovic staan bekend om hun sterke mentaliteit en vechtlust. Ze kunnen een 2-0 achterstand in sets gewoon nog goedmaken! Dit kan alleen als je niet gaat panikeren en je hoofd niet laat hangen. Als je de volgende keer achterstaat in een wedstrijd bedenk dan dat je pas verloren hebt als de wedstrijd is afgelopen en de tegenstander meer sets heeft. Vecht door totdat de wedstrijd klaar is.

De 10.000 uren-regel

Wellicht heb je wel eens van de 10.000 uren regel gehoord. Het zegt dat mensen een bepaalde oefening of sport pas volledig beheersen (qua techniek) als ze 10.000 uren hebben geoefend. Zolang je nog niet aan dit getal zit kun je simpel verbeteren door te oefenen. Nu is het getal 10.000 misschien arbitrair, maar zeg nou zelf, kom je überhaupt in de buurt van 10.000 uur tennis?

Conclusie

De heel simpele conclusie is dat als je je tennisspel wilt verbeteren, je gewoon heel veel moet tennissen. Oefening baart immens kunst. Verder kun je natuurlijk altijd wedstrijden kijken van toppers als Nadal, Djokovic, Federer of Murray. Bekijk hun slagen, hun voetenwerk en zie hoe ze nooit opgeven. Succes!
© 2014 - 2024 Infoteuryannick, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?In het tennis zijn er veel grote toernooien, de belangrijkste zijn de Grand Slam toernooien. Dit zijn belangrijke toerno…
Dynamic Tennis (v/h Dutch Tennis)Dynamic Tennis voor iedereen, man of vrouw, jong of oud, kortom voor iedereen. De inspanning en ontspanning verbonden aa…
Wat verdient een tennisser aan prijzengeld?Tennis staat bekend als één van de populairste sporten ter wereld en er zijn dan ook maar weinig mensen die de namen Fed…
De backhandslagDe meeste mensen weten wel ongeveer wat een backhandslag inhoudt. Op de vraag "Wat is een backhandslag?" zullen veel men…

Geschiedenis van de Hopman Cup (1989-2018)Het internationale tennis kent drie verschillende landenwedstrijden. Naast de Davis Cup voor mannen en de Fed Cup voor v…
Tennis: Stanislas WawrinkaStanislas Wawrinka is een Zwitsers tennisser en winnaar van drie Grand Slam titels. Wawrinka wordt door velen geroemd va…
Infoteuryannick (36 artikelen)
Gepubliceerd: 02-10-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.