Olympische Spelen 2021: mountainbiken, live tv en livestream

Olympische Spelen 2021: mountainbiken, live tv en livestream Op maandag 26 juli en dinsdag 27 juli 2021 worden de Olympische mountainbikewedstrijden gehouden worden. Het parcours bevindt zich bij de Japanse stad Izu. Deze ligt ten zuidwesten van Tokio. De wedstrijd van de heren staat op maandag op het programma. De wedstrijd van de dames wort op dinsdag verreden. Op de startlijst van de herenwedstrijd staat Mathieu van der Poel. De wedstrijden zijn integraal per livestream online te volgen. Ook kan men het mountainbiken op deze Olympische Spelen deels live op tv bekijken. Hoe is de geschiedenis van het mountainbiken op de Olympische Spelen verlopen?

Coronavirus

Oorspronkelijk zouden de Olympische Zomerspelen van Tokio (Japan) plaatsvinden in 2020. Vanwege de coronacrisis is dit evenement echter een jaar uitgesteld en vindt het dus plaats in de zomer van 2021.

Geschiedenis

Mountainbiken ontstond eind jaren zestig. In de beginjaren was het echt een sport voor avonturiers, die extreme parcoursen opzochten om daar te crossen. Ze bouwden in die tijd doorgaans hun eigen fietsen, met sturen die eigenlijk bedoeld waren voor de motorcross; de frames van die mountainbikes uit de oertijd waren vaak van het Amerikaanse merk Schwinn. Vanaf eind jaren zeventig begonnen ook diverse fietsfabrikanten speciale fietsen voor mountainbikers te maken, maar dit was in die eerste jaren nog beslist geen grootschalige productie.

Doorbraak

Begin jaren negentig beleefde de mountainbike zijn grote doorbraak. Dit type fietsen raakte zeer sterk in de mode bij de jeugd; vele miljoenen mountainbikes werden er toen ineens verkocht. Ook had de mountainbikesport toen een grote aantrekkingskracht op jonge sporters; veel coureurs die oorspronkelijk getalenteerde veldrijders of wegrenners waren, besloten over te stappen naar het mountainbiken. In de sport die kort daarvoor nog door een relatief klein groepje avonturiers werd beoefend, waren in de jaren negentig ineens kapitalen te verdienen. De mountainbikesport bestaat uit allerlei verschillende disciplines, waaronder de crosscountry, downhill, enduro (all mountain), freeride en dirt jumping. Van al die disciplines is alleen de crosscountry Olympisch geworden.

Crosscountry heren

In 1996 werd het onderdeel 'crosscountry' opgenomen in het programma van de Olympische Spelen in Atlanta (USA). Bij de heren pakte dat jaar de Nederlander Bart Brentjens de eerste Olympische titel. Tweede werd de Zwitser Thomas Frischknecht. Derde werd de toen nog piepjonge (20-jarige) Fransman Miguel Martinez.

In 2000 pakte diezelfde Martinez in Sydney de gouden medaille. Tweede werd toen de Belg Filip Meirghaeghe. In zowel 2004 als in 2008 werd de Olympische mountainbiketitel gewonnen door de Fransman Julien Absalon. In 2004 pakte Bart Brentjens overigens voor de tweede keer een Olympische medaille: dat jaar won hij brons op de crosscountry. De Tsjech Jaroslav Kulhavy won de Olympische titel in 2012. De Zwitser Nino Schurter won goud in 2016.

Crosscountry dames

In 1996 werd de Italiaanse Paola Pezzo de eerste Olympisch kampioene crosscountry bij de dames. In 2000 won zij wederom de gouden medaille op dit onderdeel. Bij de Olympische Spelen van 2004 in Athene pakte de Noorse Gunn-Rita Dahle Flesja het goud. In 2008 behaalde de Duitse Sabine Spitze de Olympische titel in Beijing. De Française Julie Bresset won de gouden medaille in 2012 bij de Olympische Spelen van Londen. De Zweedse Jenny Rissveds won Olympisch goud in 2016. Bij de dames is nog nooit een mountainbikester uit Nederland of België erin geslaagd om een Olympische medaille te winnen.

Locatie Olympisch mountainbiken in 2021: parcours bij Izu

Het mountainbiken van de Olympische Spelen 2021 vindt plaats in de Japanse stad Izu. Deze stad is officieel pas in 2004 ontstaan, als resultaat van een samenvoeging van vier dorpen die dicht bij elkaar lagen. De stad Izu heeft anno 2019 circa 36.000 inwoners. Bij deze plaats bevindt zich het Nationale Japanse Wielercentrum. Hiertoe behoort ook de wielerbaan 'Izu Velodrome', waarop de Olympisch baanwielerwedstrijden in 2021 worden verreden. Ook is er in Izu een attractiepark dat 'de fiets' als hoofdthema heeft.

Deelnemers Olympische mountainbikewedstrijden: onder meer Mathieu van der Poel

Zowel bij de heren als bij de dames mogen er 38 deelnemers op de startlijst staan van de Olympische Cross Country-wedstrijd in het mountainbiken. Voor de kijkers uit Nederland en België is de prominentste deelnemer op de startlijst van de herenwedstrijd het fenomeen Mathieu van der Poel. Hij blinkt uit in het veldrijden, mountainbiken en wegwielrennen. In 2021 is de Olympische mountainbikewedstrijd het hoofddoel van zijn seizoen. Eén van zijn grote concurrenten is een coureur die ook zeer bekend is uit zowel het veldrijden als het wegwielrennen: de Engelsman Tom Pidcock.

Programma mountainbiken Olympische Spelen Tokio 2021: hoe laat?

Hoe laat vinden de mountainbikewedstrijden van de Olympisch Spelen in 2021 plaats? De wedstrijden worden in Japan 's middags verreden. Vanwege het tijdsverschil is het dan 's ochtends (van 8u00 tot circa 10u00) voor kijkers in Nederland en België.

Maandag 26 juli 2021: Mountainbike (Cross Country) voor heren

 • 15u00 17u00 lokale tijd in Izu (Japan)
 • 8u00 10u00 is de tijd in Nederland en België voor de kijkers live op tv en via de livestream

Dinsdag 27 juli 2021: Mountainbike (Cross Country) voor dames

 • 15u00 17u00 lokale tijd in Izu (Japan)
 • 8u00 10u00 is de tijd in Nederland en België voor de kijkers live op tv en via de livestream

Live op tv: mountainbiken (heren en dames)

Olympische live tv: vaak switchen van de ene naar de andere sport

Door welke zenders worden de mountainbikewedstrijden live op tv uitgezonden? Welke omroepen internationaal dit wel en niet uitzenden, zal mede afhankelijk zijn van de relevantie van de overige Olympische evenementen die op dat moment worden gehouden. Vaak wordt relatief laat pas definitief besloten welke wedstrijden men wel of niet uitzendt op tv. (Sowieso zijn beide mountainbikewedstrijden online per livestream integraal te bekijken.) Bij de Olympische Spelen switchen omroepen op tv immers heel vaak live van de ene naar de andere sport, vaak middenin de wedstrijden, als er bijvoorbeeld ergens iets spectaculairs lijkt te gebeuren.

Nederland en België, welke zender? Live bij de NOS, Sporza en Eurosport2

Het Vlaamse Sporza wil het mountainbiken sowieso graag live op tv uitzenden, mede omdat men in Vlaanderen een groot wielerhart heeft. Hun live tv-uitzending van de heren op maandag 26 juli vanaf 8u00 's ochtends te zien op de zender VRT één. De wedstrijd is eveneens live op tv te zien vanaf 8u00 bij de abonneezender Eurosport 2. Ook is de mountainbikewedstrijd van de mannen op 26 juli normaal gesproken grotendeels live op tv te zien bij de NOS. Zoals bij veel live-uitzendingen van de NOS en Sporza tijdens Olympische Spelen geldt, bestaat er bij hen wel de mogelijkheid dat zij tussendoor zappen naar andere sporten, als daar volgens de redactie interessantere dingen gebeuren. De wedstrijd is sowieso wel online per livestream integraal bij hen te zien.

Livestream OIympische mountainbikewedstrijden 2021

De Olympische mountainbikewedstrijden zijn online via een livestream te volgen. Met zo'n livestream kan men het mountainbiken live bekijken op bijvoorbeeld een smartphone of computer.

Livestream mountainbiken bij NPO

Er wordt door de NOS een livestream verzorgd van een groot aantal wedstrijden van de Olympisch Spelen 2021. Bij de NOS wordt er dus ook een gratis livestream verzorgd voor deze mountainbikewedstrijden. Die livestream op hun website is echter wel geo-restricted. Men mag deze livestream van de NOS op hun site van het Olympische mountainbiken alleen in Nederland bekijken. De livestream van hun NOS-app is wel in diverse buitenlanden te bekijken (sowieso in elk EU-land, maar ook in sommige andere landen). Dat is natuurlijk handig voor Nederlanders die op vakantie per livestream deze mountainbikewedstrijden live online willen bekijken. Hoe laat begint hun gratis livestream? De livestream begint op beide dagen om 8u00.

Livestream Sporza

Het Olympische mountainbiken wordt ook via een livestream door Sporza (VRT) uitgezonden. Ook dit is een gratis livestream. Hoe laat begint hun livestream op maandag 26 juli en dinsdag 27 juli? Op beide dagen begint de gratis livestream 's ochtends om 8u00. Hun livestream op de website is eveneens geo-restricted: deze stream mag men officieel alleen in België live bekijken. Via de Sporza-app is deze livestream door Belgen op vakantie in andere EU-landen echter ook wel te gebruiken.

Livestream Eurosport

Ook via een livestream van Eurosport is het mountainbiken live te bekijken. Bij Eurosport kan men namelijk elk evenement van de Olympische Spelen 2021 online via een livestream bekijken. Hun officiële livestream van het mountainbiken bevindt zich op de Eurosport Player. Men dient wel een abonnement op die dienst te hebben, om deze livestream van de Olympische mountainbikewedstrijden te kunnen bekijken. Hoe laat begint de livestream? De livestream begint op beide dagen om 8u00.

Livestream Olympische mountainbikewedstrijden bij NPO Start

De live tv-uitzending van de NOS is ook per livestream te bekijken bij NPO Start. Dit is dus ook een gratis livestream van het mountainbiken. Het is echter wel een stream van de live tv-uitzending, dus er is geen garantie dat dit een integrale livestream is van de wedstrijd, of dat er als 'breaking news' ook andere sportwedstrijden tussendoor komen. (De integrale livestream is daarentegen wel op de reguliere website van de NOS te vinden.) Zo'n livestream is op de site van NPO Start gratis in Nederland te bekijken. Met hun app is deze livestream van de live tv-uitzending van het mountainbiken ook in andere EU-landen te aanschouwen.

Livestream Olympisch mountainbiken bij NLZIET

Het mountainbiken is ook via een livestream van NLZIET te volgen. Ook met hun livestream is de live tv-uitzending van de NOS te bekijken. (De live tv-uitzendingen van Eurosport en Sporza zijn niet per livestream op die app te bekijken.) Om zo'n livestream van het mountainbiken bij NLZIET te kunnen bekijken, dient u wel een abonnement op die applicatie te hebben. Zo'n livestream is te gebruiken in elk land van de EU.

Livestream Olympisch mountainbiken Go App (online live)

Het mountainbiken is ook via een livestream van de Go App te bekijken. Daarmee zijn de live tv-uitzendingen van Sporza, de NOS en Eurosport te bekijken in de hele EU en diverse andere landen. Zo'n livestream is te gebruiken door elke abonnee van Ziggo Digitale Tv. Om de livestream van Eurosport 2 te bekijken, dient u wel een aanvullend abonnement te hebben. De livestreams van de NOS en Sporza zijn daarentegen voor alle Ziggo-abonnees gratis.

Livestream Olympische mountainbikewestrijd bij KPN

Ook met een livestream van de KPN zijn live online de tv-uitzendingen van Sporza, NOS en Eurosport te bekijken. Hun livestream voor hun abonnees te vinden op de iTV-app. Hier geldt ook weer dat de streams van Sporza en de NOS gratis zijn, maar dat u voor de livestream van Eurosport 2 een aanvullend abonnement dient te hebben.

Voorgaande editie: uitslagen Mountainbike Olympische Spelen Rio 2016

Uitslag Dames Elite:

 1. Jenny Rissveds (Zwe) 1u30m15
 2. Maja Wloszczowska (Pol) + 0.37
 3. Catherine Pendrel (Can) + 1.26
 4. Emily Batty (Can) + 1.28
 5. Katerina Nash (Tsj) + 2.10
 6. Jolanda Neff (Zwi) + 2.28
 7. Lea Davison (VS) + 3.12
 8. Linda Indergand (Zwi) + z.t.
 9. Yana Belomoina (Oek) + 3.13
 10. Gunn-Rita Dahle (Noo) + 3.19

Uitslag Heren Elite:

 1. Nino Schurter (Zwi) 1u33m28
 2. Jaroslaw Kulhavy (Tsj) + 0.50
 3. Carlos Coloma (Spa) + 1.23
 4. Maxime Marotte (Fra) + 1.33
 5. Jhonnatan Botero (Col) + 2.16
 6. Matthias Fluckiger (Zwi) + 2.24
 7. Luca Braidot (Ita) + 2.57
 8. Julien Absalon (Fra) + 3.15
 9. David Valero (Spa) + 3.32
 10. Victor Koretzky (Fra) + 3.59

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamSchaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamHet WK afstanden is een schaatskampioenschap dat sinds 1996 bestaat. Deze wereldkampioenschappen schaatsen worden in Ned…
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…
Voetbal 2021: België-Frankrijk, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Frankrijk, live op tv en livestreamHet Belgische nationale voetbalteam speelt op donderdag 7 oktober 2021 een interland tegen Frankrijk. De wedstrijd vindt…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…

PDC Darts bekijken via een livestreamPDC Darts bekijken via een livestreamDe PDC (Professional Darts Corporation) is de leidende organisatie in de wereld van het professionele darts. De toptoern…
Wielrennen: Olympische wegrit 2021, live op tv en livestreamWielrennen: Olympische wegrit 2021, live op tv en livestreamBij de Olympische Spelen van Tokio staat op zaterdag 24 juli 2021 de wegrit van de heren op het programma. Op zondag 25…
Bronnen en referenties
 • https://smsprio2016-a.akamaihd.net/sport/pA3kJV/rio2016_spectator_guide_og_cycling_mountain_bike_en.pdf
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wielersport_op_de_Olympische_Zomerspelen_2016
 • http://www.mountainbike.be/nieuws/detail/algemeen/20160609-rio-2016-de-geselecteerde-belgen-aan-de-tand-gevoeld
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Mountain_biking
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 25-07-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.