Olympische Spelen 2021: mountainbiken, live tv en livestream

Olympische Spelen 2021: mountainbiken, live tv en livestream Op 27 en 28 juli 2020 zouden de Olympische mountainbikewedstrijden gehouden worden. Vanwege het coronavirus is dit verzet naar 2021. De exacte nieuwe data zijn nog niet bekend. Het parcours bevindt zich bij de Japanse stad Izu. Deze ligt ten zuidwesten van Tokio. Op de startlijst van de herenwedstrijd staat Mathieu van der Poel. De wedstrijden zijn integraal per livestream online te volgen. Ook kan men het mountainbiken op deze Olympische Spelen deels live op tv bekijken. Hoe is de geschiedenis van het mountainbiken op de Olympische Spelen verlopen?

Coronavirus

De coronacrisi heeft wereldwijd een enorme impact op de maatschappij. De ontwikkelingen rondom de coronacrisis zijn onder meer te volgen via de NOS journaals. In deze crisis probeert men minstens één keer per week een coronadebat in de Tweede Kamer te houden. Zodra er nieuws is over het mountainbiken bij de Olympische Spelen van 2021 (exacte nieuwe data, enzovoort) dan wordt dat hier gemeld.

Geschiedenis

Mountainbiken ontstond eind jaren zestig. In de beginjaren was het echt een sport voor avonturiers, die extreme parcoursen opzochten om daar te crossen. Ze bouwden in die tijd doorgaans hun eigen fietsen, met sturen die eigenlijk bedoeld waren voor de motorcross; de frames van die mountainbikes uit de oertijd waren vaak van het Amerikaanse merk Schwinn. Vanaf eind jaren zeventig begonnen ook diverse fietsfabrikanten speciale fietsen voor mountainbikers te maken, maar dit was in die eerste jaren nog beslist geen grootschalige productie.

Doorbraak

Begin jaren negentig beleefde de mountainbike zijn grote doorbraak. Dit type fietsen raakte zeer sterk in de mode bij de jeugd; vele miljoenen mountainbikes werden er toen ineens verkocht. Ook had de mountainbikesport toen een grote aantrekkingskracht op jonge sporters; veel coureurs die oorspronkelijk getalenteerde veldrijders of wegrenners waren, besloten over te stappen naar het mountainbiken. In de sport die kort daarvoor nog door een relatief klein groepje avonturiers werd beoefend, waren in de jaren negentig ineens kapitalen te verdienen. De mountainbikesport bestaat uit allerlei verschillende disciplines, waaronder de crosscountry, downhill, enduro (all mountain), freeride en dirt jumping. Van al die disciplines is alleen de crosscountry Olympisch geworden.

Crosscountry heren

In 1996 werd het onderdeel 'crosscountry' opgenomen in het programma van de Olympische Spelen in Atlanta (USA). Bij de heren pakte dat jaar de Nederlander Bart Brentjens de eerste Olympische titel. Tweede werd de Zwitser Thomas Frischknecht. Derde werd de toen nog piepjonge (20-jarige) Fransman Miguel Martinez.

In 2000 pakte diezelfde Martinez in Sydney de gouden medaille. Tweede werd toen de Belg Filip Meirghaeghe. In zowel 2004 als in 2008 werd de Olympische mountainbiketitel gewonnen door de Fransman Julien Absalon. In 2004 pakte Bart Brentjens overigens voor de tweede keer een Olympische medaille: dat jaar won hij brons op de crosscountry. De Tsjech Jaroslav Kulhavy won de Olympische titel in 2012. De Zwitser Nino Schurter won goud in 2016.

Crosscountry dames

In 1996 werd de Italiaanse Paola Pezzo de eerste Olympisch kampioene crosscountry bij de dames. In 2000 won zij wederom de gouden medaille op dit onderdeel. Bij de Olympische Spelen van 2004 in Athene pakte de Noorse Gunn-Rita Dahle Flesja het goud. In 2008 behaalde de Duitse Sabine Spitze de Olympische titel in Beijing. De Française Julie Bresset won de gouden medaille in 2012 bij de Olympische Spelen van Londen. De Zweedse Jenny Rissveds won Olympisch goud in 2016. Bij de dames is nog nooit een mountainbikester uit Nederland of België erin geslaagd om een Olympische medaille te winnen.

Locatie Olympisch mountainbiken in 2020: parcours bij Izu

Het mountainbiken van de Olympische Spelen 2020 vindt plaats in de Japanse stad Izu. Deze stad is officieel pas in 2004 ontstaan, als resultaat van een samenvoeging van vier dorpen die dicht bij elkaar lagen. De stad Izu heeft anno 2019 circa 36.000 inwoners. Bij deze plaats bevindt zich het Nationale Japanse Wielercentrum. Hiertoe behoort ook de wielerbaan 'Izu Velodrome', waarop de Olympisch baanwielerwedstrijden in 2020 worden verreden. Ook is er in Izu een attractiepark dat 'de fiets' als hoofdthema heeft.

Deelnemers Olympische mountainbikwedstrijden: onder meer Mathieu van der Poel

Zowel bij de heren als bij de dames mogen er 38 deelnemers op de startlijst staan van de Olympische Cross Country-wedstrijd in het mountainbiken. Voor de kijkers uit Nederland en België is de prominentste deelnemer op de startlijst van de herenwedstrijd het fenomeen Mathieu van der Poel. Hij blinkt uit in het veldrijden, mountainbiken en wegwielrennen. In 2020 is de Olympische mountainbikewedstrijd het hoofddoel van zijn seizoen.

Programma mountainbiken Olympische Spelen Tokio 2020

Hoe laat vinden de mountainbikewedstrijden van de Olympisch Spelen in 2020 plaats? De wedstrijden worden in Japan 's middags verreden. Vanwege het tijdsverschil is het dan 's ochtends (van 8u00 tot circa 10u00) voor kijkers in Nederland en België.

Maandag 27 juli 2020: Mountainbike (Cross Country) voor heren

 • 15u00 17u00 lokale tijd in Izu (Japan)
 • 8u00 10u00 de tijd in Nederland en België voor de kijkers live op tv en via de livestream

Dinsdag 28 juli 2020: Mountainbike (Cross Country) voor dames

 • 15u00 17u00 lokale tijd in Izu (Japan)
 • 8u00 10u00 de tijd in Nederland en België voor de kijkers live op tv en via de livestream

Live op tv

Door welke zenders worden de mountainbikewedstrijden live op tv uitgezonden? Dat zal mede afhankelijk zijn van de relevantie van de overige Olympische evenementen die op dat moment worden gehouden. Vaak wordt relatief laat pas definitief besloten welke wedstrijden men wel of niet uitzendt. Het Vlaamse Sporza zal het mountainbiken waarschijnlijk sowieso wel live op tv uitzenden, mede omdat men in Vlaanderen een groot wielerhart heeft. Ook de NOS en Eurosport willen de mountainbikewedstrijd graag live op tv uitzenden. Waarschijnlijk is de race grotendeels wel live te zien bij de NOS. Zoals bij veel live-uitzendingen van de NOS tijdens Olympische Spelen geldt, bestaat er wel de mogelijkheid dat zij tussendoor zappen naar andere sporten, als daar volgens de redactie interessantere dingen gebeuren. Zodra er meer bekend is over de uitzendschema's van de NOS, Sporza en Eurosport, dan wordt hier meer info gemeld.

Livestream OIympische mountainbikewedstrijden 2020

Livestream NPO

De Olympische mountainbikewedstrijd zijn sowieso integraal live via een stream te volgen. Met zo'n livestream kan men het mountainbiken live bekijken op bijvoorbeeld een smartphone of computer. Bij de NOS wordt er een gratis livestream verzorgd voor deze wedstrijd. Die livestream is echter wel geo-restricted. Men mag deze livestream van de NOS van het Olympische mountainbiken alleen in Nederland bekijken.

Livestream Sporza

Het Vlaamse Sporza (VRT) zendt het Olympische mountainbiken ook uit via een gratis livestream. Hun livestream is eveneens geo-restricted: deze stream mag men officieel alleen in België bekijken.

Livestream Eurosport

Bij Eurosport kan men elk evenement van de Olympische Spelen 2020 online via een livestream bekijken. Hun officiële livestream van het mountainbiken bevindt zich op de Eurosport Player. Men dient wel een abonnement op die dienst te hebben, om deze livestream van de Olympische mountainbikewedstrijden te kunnen bekijken.

Voorgaande editie: uitslagen Mountainbike Olympische Spelen Rio 2016

Uitslag Dames Elite:

 1. Jenny Rissveds (Zwe) 1u30m15
 2. Maja Wloszczowska (Pol) + 0.37
 3. Catherine Pendrel (Can) + 1.26
 4. Emily Batty (Can) + 1.28
 5. Katerina Nash (Tsj) + 2.10
 6. Jolanda Neff (Zwi) + 2.28
 7. Lea Davison (VS) + 3.12
 8. Linda Indergand (Zwi) + z.t.
 9. Yana Belomoina (Oek) + 3.13
 10. Gunn-Rita Dahle (Noo) + 3.19

Uitslag Heren Elite:

 1. Nino Schurter (Zwi) 1u33m28
 2. Jaroslaw Kulhavy (Tsj) + 0.50
 3. Carlos Coloma (Spa) + 1.23
 4. Maxime Marotte (Fra) + 1.33
 5. Jhonnatan Botero (Col) + 2.16
 6. Matthias Fluckiger (Zwi) + 2.24
 7. Luca Braidot (Ita) + 2.57
 8. Julien Absalon (Fra) + 3.15
 9. David Valero (Spa) + 3.32
 10. Victor Koretzky (Fra) + 3.59

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
EK hockey 2021 voor heren en dames, live op tv en livestreamEK hockey 2021 voor heren en dames, live op tv en livestreamHet Europees kampioenschap hockey voor mannen en vrouwen wordt in 2021 georganiseerd in Amsterdam (Nederland). Het EK ho…
Olympisch vrouwenvoetbal 2021, live op tv en livestreamOlympisch vrouwenvoetbal 2021, live op tv en livestreamOp woensdag 22 juli 2020 zou het vrouwenvoetbaltoernooi op de Olympische Spelen beginnen. Vanwege het coronavirus zijn d…
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…

Darts: PDC Summer Series 2020 via een livestreamDarts: PDC Summer Series 2020 via een livestreamVan woensdag 8 juli 2020 tot en met zondag 12 juli 2020 worden de PDC Summer Series gehouden. Het evenement vindt plaats…
Wielrennen: Olympische wegrit 2021, live op tv en livestreamWielrennen: Olympische wegrit 2021, live op tv en livestreamBij de Olympische Spelen van Tokio zou op zaterdag 25 juli 2020 de wegrit van de heren op het programma. Vanwege de coro…
Bronnen en referenties
 • https://smsprio2016-a.akamaihd.net/sport/pA3kJV/rio2016_spectator_guide_og_cycling_mountain_bike_en.pdf
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wielersport_op_de_Olympische_Zomerspelen_2016
 • http://www.mountainbike.be/nieuws/detail/algemeen/20160609-rio-2016-de-geselecteerde-belgen-aan-de-tand-gevoeld
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Mountain_biking

Reageer op het artikel "Olympische Spelen 2021: mountainbiken, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 24-03-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!