Olympische Spelen 2021, live op tv en livestream
De Olympische Spelen van 2021 worden gehouden in Tokio (Japan). Oorspronkelijk zou dit evenement in het jaar 2020 plaatsvinden, maar vanwege de coronacrisis worden deze Olympische Spelen pas in 2021 gehouden. De uitzendrechten (tv en livestream) van deze Olympische Spelen zijn in Europa in handen van Discovery Communications. Zij zenden het evenement live uit via hun tv-omroep Eurosport en online via de Eurosport Player. Daarnaast is het evenement grotendeels ook bij de Nederlandse NOS en het Vlaamse VRT (Sporza) live te bekijken op tv en online.
Historie: Olympische Spelen in de oudheid
De eerste editie van de Olympische Spelen vond waarschijnlijk plaats in het jaar 776 voor Christus. Het was bij de oude Grieken een sportfestival met een sterke religieuze lading. Er bestaan uiteenlopende mythes over de oorsprong van de Olympische Spelen. In een bekende mythe wordt verteld dat dit festival in de begintijd door de halfgod Hercules werd georganiseerd om zijn vader, de oppergod Zeus, te eren.
Heilig vuur
De Olympische Spelen werden in de oudheid gehouden in de plaats Olympia. Dit was een heilige plaats, met veel tempels en altaren. Er stond ook een gigantisch beeld van oppergod Zeus. Dit had een hoogte van ruim 12 meter en werd beschouwd als één van de zeven klassieke wereldwonderen. Op het hoofdaltaar van Olympia werden aan het begin van de Olympische Spelen grote offers gebracht, ter ere van Zeus. Ook werd er gedurende het gehele evenement een heilig vuur brandende gehouden, eveneens ter ere van oppergod Zeus.
Zegezangen
Het sportevenement ontwikkelde een grote populariteit. Het stadion in Olympia had een capaciteit van circa 45.000 toeschouwers. Maar ook ver daarbuiten werden de mensen natuurlijk op de hoogte gebracht van de prestaties van de atleten. In de Griekse wereld werden de winnaars van de Olympische Spelen veelvuldig vereeuwigd in liederen, verhalen en gedichten. Een beroemd voorbeeld daarvan is de dichtbundel Zegezangen van Pindaros.
Christelijke Romeinen beëindigen Griekse traditie
De Olympische Spelen werden in de oudheid eens in de vier jaar gehouden. In 393 na Christus kwam er een einde aan deze traditie. Het evenement werd verboden door de Romeinse keizer. Dit was een gevolg van het beleid in het inmiddels christelijke Romeinse rijk, om alle heidense evenementen te verbieden; alle cultusplaatsen van de oude Griekse godsdienst moesten verlaten worden.
Historie: de moderne Olympische Spelen
In de 19e eeuw ontstonden er diverse plannen om de Olympische Spelen weer nieuw leven in te blazen. Uiteindelijk slaagde de Franse baron Pierre de Coubertin in 1896 erin om de eerste moderne Olympische Spelen te organiseren in Athene. Die eerste editie was een succes. Daarna volgden enkele edities van de Olympische Spelen die heel wat minder succesvol verliepen. Desondanks zette men door en op den duur groeiden de moderne Olympische Spelen uit tot één van de grootste en populairste evenementen op aarde.
Olympische Spelen op televisie
De eerste tv-uitzendingen van de Olympische Spelen waren in 1936. Die hadden echter nog een experimenteel karakter; het medium televisie stond toen immers nog in z'n kinderschoenen. De uitzendingen waren alleen te zien in een aantal zalen in Duitsland. Bij de Olympische Spelen van 1948 waren er ook slechts beperkte live tv-uitzendingen, die alleen te zien waren in Londen en de directe omgeving van de Engelse hoofdstad.
Doorbraak van de televisie als massamedium
De grote doorbraak van de televisie als medium bij de Olympische Spelen vond plaats in 1956. Het evenement werd dat jaar gehouden in het Australische Melbourne. Speciaal om deze Olympische Spelen live uit te kunnen zenden, werd de introductie van het medium tv in Australië versneld. Dit was ook de eerste keer dat de uitzendrechten van de Olympische Spelen verkocht werden. Het evenement werd dat jaar onder meer uitgezonden door CBS, NBC, BBC, United Press en Eurovision.
In de daaropvolgende periode groeiden de Olympische Spelen uit tot een enorm tv-evenement. Met name Amerikaanse omroepen geven gigantische kapitalen uit om uitzendrechten van de Olympische wedstrijden te verkrijgen. Bij het samenstellen van het programma van de Olympische Spelen wordt ook veel rekening gehouden met het Amerikaanse tv-publiek.
Prime time in Amerika
Dikwijls vonden in de loop der jaren bepaalde Olympische finales op enigszins merkwaardige tijdstippen plaats, bijvoorbeeld 's ochtends vroeg of 's avonds heel laat (plaatselijke tijd), omdat dit vanwege het tijdsverschil beter was voor het Amerikaanse publiek. In Amerika kon het dan namelijk 'prime time' live worden uitgezonden.
Strijd om uitzendrechten Olympische Spelen 2021 (tv en livestream)
Situatie tot 2014
In Nederland en België was de situatie van de uitzendrechten van de Olympische Spelen decennialang niet ingewikkeld. Anders dan in Amerika waren er in de lage landen geen grote commerciële partijen die met kapitalen streden om die uitzendrechten. De hoofdlicentiehouder voor West-Europa was de EBU (het samenwerkingsverband van de publieke omroepen). Als logisch gevolg daarvan was de NOS de hoofdlicentiehouder van de uitzendrechten voor Nederland en de VRT (Sporza) voor Vlaanderen.
Uitzendrechten 2014 en 2016
Bij de Olympische Spelen van 2014 kwam er enigszins verandering in die situatie. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verwierp toen het collectieve bod van de EBU. De individuele Europese publieke omroepen moesten toen zelf in onderhandeling gaan met het IOC om per land de uitzendrechten (tv en livestream) te verkrijgen. In de praktijk veranderde er uiteindelijk weinig: de NOS en VRT slaagden erin om de hoofdlicentie te verkrijgen voor de uitzendrechten van de Olympische Spelen van 2014 en 2016 voor respectievelijk Nederland en Vlaanderen.
Discovery: uitzendrechten van 2018 tot en met 2024
In 2015 kwam het grote nieuws naar buiten dat het bedrijf Discovery Communications de uitzendrechten (tv en livestream) van de Olympische Spelen had gekocht voor een groot deel van Europa, waaronder Nederland en België. Dit contract omvat alle Zomerspelen en Winterspelen van 2018 tot en met 2024. Voor het eerst is daardoor niet een publieke omroep, maar een commerciële partij de bezitter van de hoofdlicentie van de uitzendrechten van de Olympische Spelen in de lage landen.
Sublicenties voor Sporza en de NOS
In eerste instantie zorgde dit voor enige opschudding; men vreesde dat de Olympische Spelen hierdoor voortaan alleen nog maar live op tv en online per livestream te zien zouden zijn via tv-zenders en websites van Discovery (waaronder Eurosport). Dit is echter uiteindelijk niet het geval, aangezien Discovery grote sublicenties voor het evenement heeft doorverkocht aan de publieke omroepen NOS en VRT (Sporza).
Paralympische Spelen (Paralympics)
De Paralympische Spelen 2021 worden ook live online uitgezonden door onder meer de NOS en Sporza. Bij de NPO zijn de livestreams beschikbaar in de rubriek 'Sport' op hun website.
Programma: hoogtepunten voor Nederlanders
De Olympische Spelen van Tokio lijken voor de Nederlandse sport weer een hoogtepunt te worden. Veel Nederlandse sportliefhebbers zullen bijvoorbeeld uitkijken naar de
Olympische mountainbikewedstrijd van Mathieu van der Poel. Ook bij het
Olympische dameswielrennen behoort Nederland tot de grote kanshebbers voor de medailles. Bij de
tijdrit voor de heren behoort Tom Dumoulin tot de deelnemers.
Ook interessant is het om te zien hoe de Nederlandse teams het gaan doen bij het
vrouwenvoetbal, het hockey en het
dameshandbal. Het zwemmen behoort natuurlijk ook weer tot de hoofddoelen in de medaillejacht van de Nederlandse equipe. In de atletiek vestigt Nederland weer zijn hoop op onder meer Dafne Schippers. En zo zijn er nog vele andere hoopvolle Nederlandse deelnames aan de Spelen te Tokio. Bij elke editie van de Zomerspelen is één van de hoogtepunten voor veel sportliefhebbers, ongeacht de nationaliteit, de
100 meter (atletiek) bij heren en dames.
Hoe laat? Globaal uitzendschema NOS
Hoe laat beginnen globaal gezien de live-uitzendingen (Nederlandse en Belgische tijd)? De live sport begint meestal 's nachts om circa 2u00 op tv en via de stream. De finales van veel sporten zijn overigens niet 's nachts, maar 's ochtends (na 9u00) en 's middags live te zien. De live sport duurt doorgaans tot circa 16u00 's middags. Hoogtepunten van de dag zijn dagelijks te zien in onder meer de programma's Tokio Vandaag (19u00) en Studio Tokio (20u30), die allebei uitgezonden worden op NPO1.
Programma hoogtepunten, met updates tijdens het evenement
Tijdens de Olympische Spelen 2021 wordt in het onderstaande schema telkens bijgehouden, welke interessante wedstrijden er op die dag (en de komende dagen) voor de Nederlandse en Belgische sportfans live op tv en per livestream te zien zijn. Dit schema is dus telkens 'work in progress'.
Programma: eerste Olympische wedstrijd Oranje Leeuwinnen al op 21 juli
Enkele dagen voorafgaand aan de openingsceremonie van de Olympische Spelen 2021 speelt één van de populairste Nederlandse sportploegen al haar eerste wedstrijd van het toernooi in Japan. Op woensdag 21 juli beginnen de Oranje Leeuwinnen namelijk al aan
het vrouwenvoetbaltoernooi, met het duel Nederland-Zambia. Dat duel is live op tv en per livestream te volgen.
Programma: openingsceremonie live op 23 juli
Op vrijdag 23 juli 2021 wordt de officiële openingsceremonie van de Olympische Spelen gehouden. Hoe laat en op welke zenders is dit live te zien? De ceremonie begint op vrijdagmiddag om circa 13u00 (Nederlandse en Belgische tijd) en is live te zien hij onder meer de NOS, de BBC, Eurosport en Sporza. Bij de NOS begint de live-uitzending van de openingsceremonie al om circa 12u35 op de zender NPO1 (Nederland 1). Bij Eurosport is het live te zien vanaf circa 12u50 op hun hoofdnet Eurosport 1. Bij het Vlaamse Sporza begint de live-uitzending van de openingsceremonie op 23 juli om 12u45 op de zender Canvas en verhuist om circa 13u30 naar de zender VRT één. De openingsceremonie is op vrijdag 23 juli vanzelfsprekend ook op het internet te bekijken via een
livestream.
Programma: overzicht van interessante wedstrijden/evenementen
- Wo. 21 juli: Vrouwenvoetbal, Nederland-Zambia
- Vr. 23 juli: Officiële openingsceremonie
- Za. 24 juli: Wielrennen, wegrit heren
- Za. 24 juli: Vrouwenvoetbal, Nederland-Brazilië
- Za. 24 juli: Damestennis, Kiki Bertens
- Zo. 25 juli: Handbaldames, Nederland-Japan
- Zo. 25 juli: Zwemmen, finale 4x100 vrij slag dames (4u45)
- Zo. 25 juli: Wielrennen, wegrit dames
- Zo. 25 juli: Tennis, dames dubbel (Bertens/Schuurs)
- Ma. 26 juli: Zwemmen, Arno Kamminga in de finale v.d. 100 meter schoolslag (4u12)
- Ma. 26 juli: Tennis, dames dubbel Bertens/Schuurs (7u00)
- Ma. 26 juli: Mountainbiken (met Van der Poel)
- Di. 27 juli: Vrouwenvoetbal, Nederland-China
- Di. 27 juli: Handbaldames, Nederland - Zuid-Korea
- Wo. 28 juli: Wielrennen, tijdrit heren en dames
- Do. 29 juli: Handbaldames, Nederland-Angola
- Vr. 30 juli: Vrouwenvoetbal kwartfinale, Nederland-Verenigde Staten
- Za. 31 juli: Handbaldames, Nederland-Noorwegen
- Za. 31 juli: Atletiek, finale 100 meter dames
- Zo. 1 augustus: Atletiek, finale 100 meter heren
- Ma. 2 augustus: baanwielrennen, finale dames team sprint
- Ma. 2 augustus om 10u00, Vrouwenvoetbal halve finale, Verenigde Staten-Canada
- Ma. 2 augustus: hockeydames, kwartfinale Nederland - Nieuw-Zeeland (11u30)
- Ma. 2 augustus: Handbaldames, Nederland-Montenegro
- Ma. 2 augustus om 13u00, Vrouwenvoetbal halve finale, Australië-Zweden
- Ma. 2 augustus: atletiek dames, finale 5000 meter met Sifan Hassan (14u40)
- Di. 3 augustus: baanwielrennen, finale heren team sprint
- Wo. 4 augustus: atletiek, finale dames 400 meter horden met Femke Bol (om 4u30)
- Wo. 4 augustus: baanwielrennen, finale heren ploegenachtervolging
- Wo. 4 augustus: atletiek, halve finale 1500 meter met Sifan Hassan (12u00)
- Wo. 4 augustus: handbaldames, kwartfinale Nederland-Frankrijk
- Do. 5 augustus: baanwielrennen, finale dames keirin
- Do. 5 augustus: baanwielrennen, heren omnium
- Vr. 6 augustus: boksen halve finale met Nouchka Fontijn (7u00)
- Vr. 6 augustus: baanwielrennen, finale heren sprint
- Za.7 augustus: baanwielrennen, finale dames madison (koppelkoers)
- Vr. 6 augustus: hockey dames, finale Nederland-Argentinië (12u00)
- Vr. 6 augustus: finale vrouwenvoetbal
- Vr. 6 augustus: atletiek, finale 1500 meter met Sifan Hassan (14u50)
- Za. 7 augustus: baanwielrennen, finale heren madison
- Za. 7 augustus: atletiek, finale 10.000 meter met Sifan Hassan (12u45)
- Za. 7 augustus: atletiek, finale 4 x 400 meter estafette dames
- Za. 7 augustus: atletiek, finale 4 x 400 meter estafette heren
- Za. 7 augustus: finale voetbal (heren)
- Zo. 8 augustus: baanwielrennen, finale heren keirin
- Zo. 8 augustus: baanwielrennen, dames omnium
- Zo. 8 augustus: baanwielrennen, finale dames sprint
Olympische Spelen 2021 live bij Eurosport
Live op tv
Eurosport heeft als onderdeel van Discovery automatisch de live-uitzendrechten voor alle sporten op de Olympische Spelen van Tokio in 2021. De programmering van de zenders Eurosport 1 en Eurosport 2 staat daarom tijdens het evenement grotendeels in het teken van die Olympische Spelen. De zender Eurosport 1 zit bij de meeste tv-kijkers in Nederland en België in hun standaard zenderpakket. Om de zender Eurosport 2 te kunnen ontvangen, dient men een aanvullend abonnement te hebben.
Livestream Eurosport Player
Bij
Eurosport is nagenoeg elke sport van de Olympische Spelen 2021 online te bekijken via een livestream. Elke livestream bevindt zich op de Eurosport Player. Men dient een abonnement op die dienst te hebben, om zo'n livestream te kunnen bekijken. De livestream van Eurosport is echter wel echt een Walhalla voor ware sportliefhebber. Bij hen kan men per livestream ook allerlei dingen bekijken die niet live op telvisie worden uitgezonden. Dat geldt niet alleen voor de livestream van deze Zomerspelen. Ook bij veel andere sportevenementen zenden zij veel meer met hun livestream uit dan ooit op tv te zien.
Olympische Spelen 2021 bij NOS Studio Sport (Nederland)
Live op tv
De NOS heeft een grote sublicentie gekocht bij Discovery, waardoor ze het overgrote deel van de prestaties van de Nederlandse atleten op deze Olympische Spelen live op tv kunnen uitzenden. Bij slechts een beperkt aantal sporten beschikt de NOS niet over de live-uitzendrechten. Die rechten zijn dan exclusief in het bezit van Discovery en die sporten zijn dus wel live te zien op Eurosport. De NOS heeft daarentegen wel de rechten om die wedstrijden achteraf in een samenvatting op tv uit te zenden.
Livestream
Bij de NOS zijn de meeste prestaties van de Nederlandse atleten ook online via een
livestream te volgen. De livestream van de NOS is gratis. Elke livestream is tijdens de Olympische Spelen te vinden op de site van de NOS, in de rubriek 'Sport'. De gratis livestream van de NOS is echter wel geo-restricted: buiten Nederland mag men niet via een stream naar hun live-uitzendingen kijken. Ook kan men elke livestream bekijken via de NOS-app. Zo'n livestream is middels die applicatie ook wel live in andere landen te bekijken. Sowieso is die livestream met die app (indien hij in Nederland gedownload is) te bekijken in alle landen van de EU. In veel landen buiten de EU is deze livestream geo-blocked.
Sporza (VRT) in Vlaanderen (België)
Live op tv
Net als de NOS heeft ook de VRT (Sporza) een grote sublicentie gekocht voor de live-uitzendrechten (live tv en livestream) van de Olympische Spelen 2021. Hierdoor is het merendeel van de prestaties van de Belgische atleten op dit evenement live op tv (en per livestream) te zien bij Sporza.
Livestream
De prestaties van de Belgische atleten zijn ook op het internet te volgen via een gratis livestream van
Sporza (VRT). Elke livestream is op de site van Sporza op de wedstrijddag te vinden in de rubriek 'Nu Live'. De livestream op de site van Sporza is eveneens geo-restricted: buiten België mag men hun online live-uitzendingen van deze Olympische Spelen niet bekijken. Ook kan men hun gratis livestream bekijken via de Sporza App. Met die applicatie is een livestream ook in overige EU-landen te bekijken.
Livestream via tv-app
Livestream Go App (online live)
Het is ook mogelijk om de Olympische Spelen van Tokyo te volgen via een livestream op een tv-app. Bij Ziggo biedt men aan haar klanten bijvoorbeeld de
Go App (online live tv) aan als een mogelijkheid om per livestream televisie te kijken. Met hun livestream kan men live de tv-uitzendingen van onder meer NOS Studio Sport, Sporza (VRT), Eurosport, BBC en de ARD bekijken. Zo'n livestream is in de hele EU te gebruiken. Ook in diverse landen buiten de EU, zoals Noorwegen en Groot-Brittannië, is elke livestream middels deze app te bekijken. Behalve het per livestream bekijken van live tv-uitzendingen, biedt deze applicatie ook de mogelijkheid ook de mogelijkheid van het terugkijken van al die sportuitzendingen.
Livestream iTV
Bij KPN biedt men de iTV-app aan voor haar klanten om daarmee per livestream naar televisie te kijken. Via zo'n livestream kan men op elke locatie in de EU per livestream naar de tv-uitzendingen van Eurosport, Sporza en de NOS kijken. Dit is natuurlijk erg handig, aangezien men dus ook op vakantie in een ander EU-land per livestream naar deze zenders kan kijken. Hierbij dient wel te worden aangetekend dat men op zo'n tv-app vanzelfsprekend alleen per livestream de tv-uitzendingen kan bekijken. Evenementen die de omroepen alleen per livestream uitzenden (en niet live op tv), kan men via zo'n tv-app niet bekijken.
Livestream Canal Digitaal e.a.?
Ook bij Canal Digaal en veel andere Nederlandse tv-aanbieders biedt men de mogelijkheid aan om live tv-uitzendingen per livestream te bekijken. Ook in België bieden veel tv-providers zo'n livestream-optie aan. Zo zijn de live tv-uitzendingen van Sporza, Eurosport en de NOS ook per livestream te bekijken via de Go App van Telenet.
Lees verder