Olympische Spelen 2021, live op tv en livestream

Olympische Spelen 2021, live op tv en livestream De Olympische Spelen van 2021 worden gehouden in Tokio (Japan). Dit grootste sportevenement ter wereld begint op 23 juli 2021. De slotdag is op 8 augustus 2021. Oorspronkelijk zou dit evenement in het jaar 2020 plaatsvinden, maar vanwege de coronacrisis worden deze Olympische Spelen pas in 2021 gehouden. De uitzendrechten (tv en livestream) van deze Olympische Spelen zijn in Europa in handen van Discovery Communications. Zij zenden het evenement live uit via hun tv-omroep Eurosport en online via de Eurosport Player. Daarnaast is het evenement grotendeels ook bij de Nederlandse NOS en het Vlaamse VRT (Sporza) live te bekijken op tv en online.

Coronavirus en de Olympische Spelen van Tokio

Het coronavirus heeft een enorme impact op de sportwereld, maar natuurlijk ook op de rest van de maatschappij. De ontwikkelingen rondom deze crisis kan men volgen via de NOS journaals. De maatregelen die men in Nederland tegen dit coronavirus neemt, worden aangekondigd bij de persconferenties van de regering. In deze crisis probeert men minstens één keer per week een coronadebat in de Tweede Kamer te laten plaatsvinden.

Historie: Olympische Spelen in de oudheid

De eerste editie van de Olympische Spelen vond waarschijnlijk plaats in het jaar 776 voor Christus. Het was bij de oude Grieken een sportfestival met een sterke religieuze lading. Er bestaan uiteenlopende mythes over de oorsprong van de Olympische Spelen. In een bekende mythe wordt verteld dat dit festival in de begintijd door de halfgod Hercules werd georganiseerd om zijn vader, de oppergod Zeus, te eren.

Heilig vuur

De Olympische Spelen werden in de oudheid gehouden in de plaats Olympia. Dit was een heilige plaats, met veel tempels en altaren. Er stond ook een gigantisch beeld van oppergod Zeus. Dit had een hoogte van ruim 12 meter en werd beschouwd als één van de zeven klassieke wereldwonderen. Op het hoofdaltaar van Olympia werden aan het begin van de Olympische Spelen grote offers gebracht, ter ere van Zeus. Ook werd er gedurende het gehele evenement een heilig vuur brandende gehouden, eveneens ter ere van oppergod Zeus.

Zegezangen

Het sportevenement ontwikkelde een grote populariteit. Het stadion in Olympia had een capaciteit van circa 45.000 toeschouwers. Maar ook ver daarbuiten werden de mensen natuurlijk op de hoogte gebracht van de prestaties van de atleten. In de Griekse wereld werden de winnaars van de Olympische Spelen veelvuldig vereeuwigd in liederen, verhalen en gedichten. Een beroemd voorbeeld daarvan is de dichtbundel Zegezangen van Pindaros.

Christelijke romeinen beëindigen Griekse traditie

De Olympische Spelen werden in de oudheid eens in de vier jaar gehouden. In 393 na Christus kwam er een einde aan deze traditie. Het evenement werd verboden door de Romeinse keizer. Dit was een gevolg van het beleid in het inmiddels christelijke Romeinse rijk, om alle heidense evenementen te verbieden; alle cultusplaatsen van de oude Griekse godsdienst moesten verlaten worden.

Historie: de moderne Olympische Spelen

In de 19e eeuw ontstonden er diverse plannen om de Olympische Spelen weer nieuw leven in te blazen. Uiteindelijk slaagde de Franse baron Pierre de Coubertin in 1896 erin om de eerste moderne Olympische Spelen te organiseren in Athene. Die eerste editie was een succes. Daarna volgden enkele edities van de Olympische Spelen die heel wat minder succesvol verliepen. Desondanks zette men door en op den duur groeiden de moderne Olympische Spelen uit tot één van de grootste en populairste evenementen op aarde.

Olympische Spelen op televisie

De eerste tv-uitzendingen van de Olympische Spelen waren in 1936. Die hadden echter nog een experimenteel karakter; het medium televisie stond toen immers nog in z'n kinderschoenen. De uitzendingen waren alleen te zien in een aantal zalen in Duitsland. Bij de Olympische Spelen van 1948 waren er ook slechts beperkte live tv-uitzendingen, die alleen te zien waren in Londen en de directe omgeving van de Engelse hoofdstad.

Doorbraak van de tv als massamedium

De grote doorbraak van de tv als medium bij de Olympische Spelen vond plaats in 1956. Het evenement werd dat jaar gehouden in het Australische Melbourne. Speciaal om deze Olympische Spelen live uit te kunnen zenden, werd de introductie van het medium tv in Australië versneld. Dit was ook de eerste keer dat de uitzendrechten van de Olympische Spelen verkocht werden. Het evenement werd dat jaar onder meer uitgezonden door CBS, NBC, BBC, United Press en Eurovision.

In de daaropvolgende periode groeiden de Olympische Spelen uit tot een enorm tv-evenement. Met name Amerikaanse omroepen geven gigantische kapitalen uit om uitzendrechten van de Olympische wedstrijden te verkrijgen. Bij het samenstellen van het programma van de Olympische Spelen wordt ook veel rekening gehouden met het Amerikaanse tv-publiek.

Prime time in Amerika

Dikwijls vonden in de loop der jaren bepaalde Olympische finales op enigszins merkwaardige tijdstippen plaats, bijvoorbeeld 's ochtends vroeg of 's avonds heel laat (plaatselijke tijd), omdat dit vanwege het tijdsverschil beter was voor het Amerikaanse publiek. In Amerika kon het dan namelijk 'prime time' live worden uitgezonden.

Strijd om uitzendrechten Olympische Spelen 2021 (tv en livestream)

Situatie tot 2014

In Nederland en België was de situatie van de uitzendrechten van de Olympische Spelen decennialang niet ingewikkeld. Anders dan in Amerika waren er in de lage landen geen grote commerciële partijen die met kapitalen streden om die uitzendrechten. De hoofdlicentiehouder voor West-Europa was de EBU (het samenwerkingsverband van de publieke omroepen). Als logisch gevolg daarvan was de NOS de hoofdlicentiehouder van de uitzendrechten voor Nederland en de VRT (Sporza) voor Vlaanderen.

Uitzendrechten 2014 en 2016

Bij de Olympische Spelen van 2014 kwam er enigszins verandering in die situatie. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verwierp toen het collectieve bod van de EBU. De individuele Europese publieke omroepen moesten toen zelf in onderhandeling gaan met het IOC om per land de uitzendrechten (tv en livestream) te verkrijgen. In de praktijk veranderde er uiteindelijk weinig: de NOS en VRT slaagden erin om de hoofdlicentie te verkrijgen voor de uitzendrechten van de Olympische Spelen van 2014 en 2016 voor respectievelijk Nederland en Vlaanderen.

Discovery: uitzendrechten van 2018 tot en met 2024

In 2015 kwam het grote nieuws naar buiten dat het bedrijf Discovery Communications de uitzendrechten (tv en livestream) van de Olympische Spelen had gekocht voor een groot deel van Europa, waaronder Nederland en België. Dit contract omvat alle Zomerspelen en Winterspelen van 2018 tot en met 2024. Voor het eerst is daardoor niet een publieke omroep, maar een commerciële partij de bezitter van de hoofdlicentie van de uitzendrechten van de Olympische Spelen in de lage landen.

Sublicenties voor Sporza en de NOS

In eerste instantie zorgde dit voor enige opschudding; men vreesde dat de Olympische Spelen hierdoor voortaan alleen nog maar live op tv en online per livestream te zien zouden zijn via tv-zenders en websites van Discovery (waaronder Eurosport). Dit is echter uiteindelijk niet het geval, aangezien Discovery grote sublicenties voor het evenement heeft doorverkocht aan de publieke omroepen NOS en VRT (Sporza).

Olympische Spelen 2021 live bij Eurosport

Live op tv

Eurosport heeft als onderdeel van Discovery automatisch de live-uitzendrechten voor alle sporten op de Olympische Spelen van Tokio in 2021. De programmering van de zenders Eurosport 1 en Eurosport 2 staat daarom tijdens het evenement grotendeels in het teken van die Olympische Spelen. De zender Eurosport 1 zit bij de meeste tv-kijkers in Nederland en België in hun standaard zenderpakket. Om de zender Eurosport 2 te kunnen ontvangen, dient men een aanvullend abonnement te hebben.

Livestream Eurosport Player

Bij Eurosport is nagenoeg elke sport van de Olympische Spelen 2021 online te bekijken via een livestream. Elke livestream bevindt zich op de Eurosport Player. Men dient een abonnement op die dienst te hebben, om zo'n livestream te kunnen bekijken.

Olympische Spelen 2021 bij NOS Studio Sport (Nederland)

Live op tv

De NOS heeft een grote sublicentie gekocht bij Discovery, waardoor ze het overgrote deel van de prestaties van de Nederlandse atleten op deze Olympische Spelen live op tv kunnen uitzenden. Bij slechts een beperkt aantal sporten beschikt de NOS niet over de live-uitzendrechten. Die rechten zijn dan exclusief in het bezit van Discovery en die sporten zijn dus wel live te zien op Eurosport. De NOS heeft daarentegen wel de rechten om die wedstrijden achteraf in een samenvatting op tv uit te zenden. Zodra er meer definitieve informatie bekend is over de tv-uitzendingen van de NOS tijdens deze Olympische Spelen, dan wordt die info hier gemeld.

Livestream

Bij de NOS zijn de meeste prestaties van de Nederlandse atleten ook online via een livestream te volgen. De livestream van de NOS is gratis. Elke livestream is tijdens de Olympische Spelen te vinden op de site van de NOS, in de rubriek 'Sport'. Ook kan men elke livestream bekijken via de NOS-app. De gratis livestream van de NOS is echter wel geo-restricted: buiten Nederland mag men niet via een stream naar hun live-uitzendingen kijken.

Sporza (VRT) in Vlaanderen

Live op tv

Net als de NOS heeft ook de VRT een grote sublicentie gekocht voor de live-uitzendrechten van de Olympische Spelen 2021. Hierdoor is het merendeel van de prestaties van de Belgische atleten op dit evenement live op tv te zien bij Sporza. Zodra er meer nieuws bekend is over de exacte programmering van Sporza tijdens deze Olympische Spelen, dan wordt dat hier gemeld.

Livestream

De prestaties van de Belgische atleten zijn ook op het internet te volgen via een gratis livestream. Elke livestream is op de site van Sporza op de wedstrijddag te vinden in de rubriek 'Nu Live'. Ook kan men hun gratis livestream bekijken via de Sporza App. De livestream van Sporza is eveneens geo-restricted: buiten België mag men hun online live-uitzendingen van deze Olympische Spelen niet bekijken.

Programma: hoogtepunten voor Nederlanders

De Olympische Spelen van Tokyo lijken voor de Nederlandse sport weer een hoogtepunt te worden. Veel Nederlandse sportliefhebbers zullen bijvoorbeeld uitkijken naar de Olympische mountainbikewedstrijd van Mathieu van der Poel. Ook bij het Olympische dameswielrennen behoort Nederland tot de grote kanshebbers voor de medailles. Bij de tijdrit voor de heren behoort Tom Dumoulin tot de kanshebbers.

Ook interessant is het om te zien hoe de Nederlandse teams het gaan doen bij het vrouwenvoetbal, vrouwenhandbal en het hockey. Het zwemmen behoort natuurlijk ook weer tot de hoofddoelen in de medaillejacht van de Nederlandse equipe. In de atletiek vestigt Nederland weer zijn hoop op onder meer Dafne Schippers. En zo zijn er nog vele andere hoopvolle Nederlandse deelnames aan de Spelen te Tokyo. Voorafgaand aan de Olympische Spelen van Tokyo wordt hier t.z.t. een programma-overzicht geplaatst met belangrijke evenementen voor de Nederlandse sportfans.

Livestream via tv-app

Het is ook mogelijk om de Olympische Spelen van Tokyo te volgen via een livestream op een tv-app. Bij Ziggo biedt men aan haar klanten bijvoorbeeld de Go App aan als een mogelijkheid om per livestream tv te kijken. Bij KPN biedt men de iTV-app aan voor haar klanten om daarmee per livestream naar televisie te kijken. Via zo'n livestream kan men op elke locatie in de EU per livestream naar de tv-uitzendingen van Eurosport, Sporza en de NOS kijken. Dit is natuurlijk erg handig, aangezien men dus ook op vakantie in een ander EU-land per livestream naar deze zenders kan kijken. Hierbij dient wel te worden aangetekend dat men op zo'n tv-app vanzelfsprekend alleen per livestream de tv-uitzendingen kan bekijken. Evenementen die de omroepen alleen per livestream uitzenden (en niet live op tv), kan men via zo'n tv-app niet bekijken.

Lees verder

© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Olympisch vrouwenvoetbal 2021, live op tv en livestreamOlympisch vrouwenvoetbal 2021, live op tv en livestreamOp woensdag 22 juli 2020 zou het vrouwenvoetbaltoernooi op de Olympische Spelen beginnen. Vanwege het coronavirus zijn d…
Olympische Spelen 2021: 100 meter (atletiek)Olympische Spelen 2021: 100 meter (atletiek)In de zomer van 2021 worden de Olympische Spelen gehouden in Tokyo (Japan). Op vrijdag 30 juli staan de series van de 10…
Wielrennen: Olympische tijdrit 2021 - live op tvWielrennen: Olympische tijdrit 2021 - live op tvBij de Olympische Spelen van Tokio (Japan) zouden op woensdag 29 juli 2020 de individuele tijdritten voor de heren en da…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…

Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Ethias Polderscross Kruibeke 2020, live tv en livestreamEthias Polderscross Kruibeke 2020, live tv en livestreamDe zevende editie van de Polderscross wordt verreden op zaterdag 3 oktober 2020. Het parcours van deze veldrit bevindt z…
Bronnen en referenties
  • https://www.adformatie.nl/contentmarketing/nos-kan-olympische-spelen-blijven-uitzenden
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Olympic_Games
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Beeld_van_Zeus_te_Olympia
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Olympics_on_television
  • Zegezangen - Pindaros - Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep

Reageer op het artikel "Olympische Spelen 2021, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!